Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дереализација: Симптоми и третман

Дереализација - главните симптоми:

 • Нејасност на предметите
 • Нарушување на перцепцијата на боите
 • Визија дисторзија
 • Губење на ориентација во времето
 • Заматете слики
 • Чувство на дежа ву
 • Оштетена перцепција на звукот
 • Пливање околните објекти
 • Неможност да се препознаат познати места

Дереализацијата (алопатска деперсонализација) е вид на одбранбена реакција на човечката психа, која се манифестира во кршење на перцепцијата на околната стварност, додека самоперцепцијата на лицето е зачувана. Ова нарушување е под влијание на млади луѓе кои имаат тенденција да се бараат себеси во овој свет, а кршењето подеднакво се среќава кај мажите и жените. Впечатливите и емоционални луѓе, кои земаат сѐ до срце, се предмет на манифестации на оваа повреда. Едно лице се обидува сам да се справи со повредата, но таквите обиди честопати се неуспешни.

Причини

Во медицинската пракса, оваа повреда се нарекува алопатска деперсонализација. Како што станува јасно од горенаведеното, ова е вид на одбранбена реакција на психо-трауматски влијанија однадвор. Појавата на таква повреда како дереализација укажува на тоа дека човечката психа е исцрпена и одбива објективно да ја согледа околната реалност, бидејќи во моментот е толку тешка што нема сила да се бори против неа. Затоа, главните причини за развојот на оваа болест се поврзани со психофизички пренапони. Амбициозните цели и реализацијата на неможноста да се постигнат, со фанатична желба да се направи тоа - ова е една од најчестите причини за нарушување во денешната младина.

Исто така постојат и такви причини за нарушување како:

 • некои ментални болести, како што се шизофренија ;
 • неврози и невропатии;
 • постојаното влијание на стресните фактори;
 • зависност;
 • алкохолизам;
 • психосоматски заболувања;
 • тешка ментална траума, како што е смртта на некој близок и слично.

Вегетативната дистонија исто така може да предизвика развој на таква повреда како дереализација. Покрај тоа, понекогаш симптомите на таквото нарушување како дереализацијата се забележани кај луѓе кои страдаат од цервикална остеохондроза , особено ако болеста е запоставена и, како резултат на тоа, церебралната циркулација е сериозно оштетена. Затоа, за третманот да биде успешен во овој случај, прво мора да се ослободите од основната патологија.

Симптомите на дереализација можат да се случат кај работохолиците и жителите на големите градови, кои се принудени постојано да се спротивставуваат на околната реалност и не наоѓаат време за одмор и релаксација. Продолженото потиснување на емоциите и желбите исто така може да доведе до такво нарушување како синдром на дереализација. Таа се јавува како заштитен механизам против непријателска околина, која не може да се прилагоди за да одговара на неговата рамка.

Причини за деривализација

Продолжените нерешени конфликти и акумулираните поплаки исто така се причина за ова прекршување. Телото не успева под трауматски околности за неа, а психата реагира преку воведување на свеста во состојба како дереализација.

И, конечно, уште една честа причина за премногу работа може да биде уште една причина за таква повреда.

Причините за таквото ментално нарушување како дереализација може да бидат вообичаени. На пример, може да има потешкотии во проучувањето, тешкото живеење или работните услови, тешките односи со луѓето околу себе (со шефот, членовите на семејството), постојаниот недостаток на сон, па дури и лошите услови на животната средина во регионот каде што живее лице.

Симптоми

Многу е важно да се разликуваат симптомите на дереализацијата од симптомите на други ментални нарушувања. Карактеристичен критериум е способноста на едно лице да се идентификува со "јас". Едно лице во таква држава јасно разбира дека нешто му се случува, и тој се обидува да најде излез од оваа ситуација. Со други ментални нарушувања, луѓето не разбираат дека се болни, и тие во својот ум создаваат алтернативни реалности во кои нивните личности имаат одредено место. Ова се разликува од дереализација од други ментални нарушувања.

Симптомите на дереализацијата се јасно изразени кај една личност. Прво, тој го гледа светот околу него, како преку филм или чаша. Изразот "како во сон" ја опишува состојбата на лице со ова прекршување во пригодно време. Светот му се чини нереален, како и настаните. Затоа, тој не може да се сети што правел денес и дали навистина прави нешто или, пак, му се чинело. На пример, едно лице може да заборави дека јаде и, воопшто, да не биде сигурен дали јаде. Може да оди на датум, а потоа се прашува дали навистина е, итн. На кратко, сите настани што се случуваат се мешаат, како што е случај со соништата, кога е тешко да се одреди хронологијата на она што се случува.

Второ, едно лице ја губи привремената ориентација. Вчера, денес, утре - лицето не ги разбира овие концепти. И, генерално, времето може да се истегне, забави или дури да застане за тоа.

Други симптоми на состојба како што се дереализација се како што следува:

 • неможност да се препознаат познати места;
 • чувство на дежа ву;
 • нарушување на перцепцијата на звукот (звуците може да изгледаат премногу гласно или, обратно, премногу тивок, итн.);
 • промена на боите - најчесто боите исчезнуваат целосно кај лице со такво нарушување, но понекогаш боите може да избледат малку или, пак, да се полнат со боја (сè станува шарено и светло).

Исто така таква повреда како синдром на дереализација, својствени симптоми како што се нејасноста на предметите и облиците, замаглување на сликата, "пливање" на околните објекти. Наспроти позадината на промените во околниот свет, внатрешниот свет на човекот не се менува. Ова го тера да мисли дека тој е луд, има потреба од медицинска грижа и не презентира розови слики од неговата иднина.

Терапија

Невозможно е да се ослободите од таквата повреда како сама по себе, така што луѓето кои се соочуваат со ваков проблем имаат потреба од помош од психијатри и психотерапевти. Се разбира, не треба веднаш да одите на лекар, веднаш штом некое лице открие во себе одредена повреда на перцепцијата на реалноста - можеби тоа е само одговор на телото на претерано работење. Но, ако симптомите на патологијата не поминат долго време, а лицето почнува да се грижи за неговата адекватноста, тогаш му е потребна медицинска дијагноза.

Дијагнозата на оваа повреда не е лесна. Навистина, врз основа на поплаки на пациентот, тешко е да се разликува помеѓу различните видови ментални нарушувања. Затоа, за оваа намена се користи скалата на Nuller.

Покрај тоа, пред пропишување на третман, крв и уринарни тестови, се препорачува ултразвук на мозокот и МРИ. Ова ви овозможува да ги исклучите патологиите на внатрешните органи и мозокот, кој исто така може да даде слични симптоми.

Спроведување ултразвук на мозокот

За третманот на ова нарушување да биде успешен, мора прво да се ослободиме од травматичните фактори што го предизвикале. Се разбира, не е секогаш лесно да се направи ова, но неопходно е да се заштити лице од негативно влијание од надвор колку што е можно.

Третманот, исто така, вклучува лекови, меѓу кои главни се:

 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • витамински препарати.

Во текот на третманот кај пациенти со нарушувања како што се дереализацијата, вклучуваат психотерапевтско советување, кое ќе му овозможи да утврди што е реално, а што не е. Предуслов кој бара третман е нормализацијата на животниот стил. Ова е отфрлање на алкохол и опојни дроги, здрав сон и добра исхрана, вежбање и правилно планирање на денот.

Во случаи каде нарушувањето е поврзано со патологии на внатрешните органи, како и мозокот или 'рбетот, третманот вклучува елиминација на основната болест, и затоа може да се препишат дополнителни лекови или да се препорача хируршка интервенција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дереализација и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дистрофија на ретинална болест (појавување на симптоми: 2 од 9)

Дистрофијата на мрежницата е опасна болест во која се нарушува ретиналната мембрана на окото. Без оглед на причината за оваа болест кај луѓето, со ненавремено и неквалификуван третман, исходот од дистрофија е една - атрофија или целосна смрт на ткивата кои ја сочинуваат мрежницата. Поради ова, пациентот ќе добие неповратно оштетување на видот, вклучувајќи и слепило. Вреди да се напомене дека времето на губење на видот е директно зависно од видот на болеста. Дистрофијата на мрежницата продолжува прилично бавно, но како што напредува, состојбата на пациентот се влошува.

...
Ретинитис (појавување симптоми: 2 од 9)

Ретинитис - болест кај која воспалението се јавува во мрежницата. Таквата болест ретко се јавува во изолирана форма, поради што честопати е придружена со лезија на хориоидот. Офталмолозите лачат голем број на предиспонирачки фактори кои влијаат на појавата на таквото пореметување. Поради оваа причина, тие обично се поделени во две големи групи - ендогени и егзогени. Главната клиничка манифестација е намалување на визуелната острина, но опасноста од таква болест е тоа што може да доведе до развој на голем број компликации, вклучувајќи го и губењето на окото.

...
Деперсонализација (појавување на симптоми: 2 од 9)

Деперсонализацијата (синдром на деперсонализација) е психолошко нарушување кое се изразува во неперцепцијата на личноста. Со други зборови, човек, како што е, го набљудува сето она што му се случува, неговите мисли и дела. Треба да се напомене дека во повеќето случаи кршењето на оваа природа не е посебен патолошки процес, туку симптом на одредена психијатриска болест или ЦНС.

...
Астигматизам (појавување симптоми: 1 од 9)

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

...
Атрофија на оптичкиот нерв (појавување на симптоми: 1 од 9)

Атрофија на оптичкиот нерв е развој на таквата патологија во која оптичкиот нерв делумно или целосно е предмет на уништување во рамките на сопствените влакна, по што овие влакна треба да се заменат со сврзно ткиво. Атрофија на оптичкиот нерв, чии симптоми се состојат во намалување на визуелните функции во комбинација со општото бланширање на нервниот диск, може да биде вродена или стекната според природата на нејзиното појавување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .