Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Манија со величина (заблуди на величественост): симптоми и третман

Манија на величие (заблуди на величественост) - главните симптоми:

Мегаломанија (заблуда на величественост, мегаломанија) е ментално растројство, изразено во екстремно претерување на неговото значење или значењето на неговите постапки, ставови, способности итн. Оваа состојба може да биде симптом на многу ментални нарушувања. Освен тоа, самиот човек го негира фактот дека има нешто во ред со него, имајќи предвид дека луѓето околу него треба да го ценат и да го слушаат своето мислење. Тоа е причината зошто мегаломанијата никогаш не е дијагностицирана кога некое лице самостојно се обраќа до доктор. Обично таквите луѓе ги доставуваат специјалистите од роднини кои се уморни од живеење во постојана атмосфера на претерување на реалноста и фантастична реалност.

Треба да се каже дека луѓето страдаат од такво ментално нарушување како мегаломанија, главно мажи, иако жените понекогаш се склони кон појава на оваа болест. Во нивниот случај, се манифестира во нејасна форма и често се јавува во форма на еротоманија - сигурност дека некој познат човек гори со страсна љубов (политичар, пејач, актер, итн.).

Од медицинска гледна точка, мегаломанијата не е точното име за оваа патологија. Болеста има и други имиња - мегаломанија или заблуди на величественост, што е попрецизно за опишување на даденото ментално растројство, бидејќи мегаломанијата можеби не е вистински психолошки проблем ако состојбата на лице со ова нарушување не е во спротивност со социјалните и моралните норми. На пример, човек кој многу знае за својот бизнис и се стреми да постигне највисоко ниво на мајсторство во него, исто така може да биде обвинет за мегаломанија, но тоа не значи дека тој има психолошки проблеми. Во исто време, заблудата на величие или мегаломанија се манифестира во фактот дека некоја личност припишува непостојна заслуга за себе и ја преценува вредноста на незначајните работи и дела.

Фази

Постојат три фази на такви психолошки нарушувања како мегаломанија. Во првата фаза, едно лице се обидува да се истакне меѓу другото, демонстрирајќи им за неговата важност и докажување на важноста на неговите идеи или акции. Ова е најстариот безопасен стадиум, кој, како што напредува патологијата, презема агресивни форми, особено кај мажите.

Втората фаза на нарушувањето, како што е мегаломанијата, се карактеризира со зголемување на симптомите и значителни клинички манифестации. И во третата фаза, напротив, болеста се регресира - едно лице чувствува празнина, недостаток на побарувачка и бескорисност. Често депресијата се јавува во третата фаза, а едно лице може да се обиде да изврши самоубиство. Покрај тоа, третата фаза од патолошкото нарушување може да се карактеризира со развој на деменција.

Причини

Знаците на таквата патологија, како што е делириум со величина, не се манифестација на одделна болест, бидејќи самата по себе е симптом на ментално растројство. Сепак, постојат предиспонирачки фактори, чие присуство го предизвикува ова нарушување кај луѓето. Овие предиспонирачки фактори вклучуваат:

Предвидливи фактори на заблуди на величина

Освен тоа, лицата со висока самодоверба се исто така предмет на веројатност да развијат такво ментално нарушување како мегаломанија, што може да се случи под одредени услови. На пример, кога надуената самодоверба на детето е охрабрена од родителите и уште повеќе преценето - во такви случаи, детето може да мисли дека е најдобар, што нема да соодветствува на реалноста.

Симптоми

Главниот симптом на таквото пореметување како мегаломанија е прекумерна концентрација на вниманието на сопственото јас и на сопственото мислење. Луѓето со ова ментално растројство се сметаат за најубави, најинтелигентни, неодоливи, важни, незаменливи, итн. Тие бараат од луѓето околу нив да им се восхитуваат и да покажат почит, дури и послушност. Ако не добиваат должно внимание, може да имаат агресија насочена кон луѓе, што често води кон физичко насилство.

Понекогаш знаците на таква повреда, како што е мегаломанијата, може да се избришат, сепак, лицето се однесува крајно чудно, што им овозможува на другите да се сомневаат во ментално растројство во него.

Постојат одредени симптоми на заблуди на величественост, кои се карактеристични за сите луѓе кои страдаат од оваа повреда. Овие симптоми вклучуваат:

  • редовни промени во расположението, од еуфорија до тешка депресија;
  • неспособност да ја согледа критиката;
  • неможноста да се согледа нечие мислење, вклучувајќи го и целосното негирање на можноста за постоење на алтернативни мислења
  • зголемена активност;
  • несоница поврзана со зголемена активност или различни идеи и мисли.

Кога болеста продолжува без третман долго време, се развива депресија и исцрпеност. Пациентите во оваа состојба може да бидат самоубиствени.

Дијагностика

За да се утврди повредата и причините, лекарот треба да го интервјуира пациентот и неговите роднини, кои ќе обезбедат комплетна слика за почетокот на болеста и за природата на нејзиниот тек. Исто така, важно е докторот да ја дознае историјата на животот на пациентот и да утврди дали имал некакви ментални нарушувања и дали неговите роднини имале минални абнормалности во минатото. Ризик групи вклучуваат луѓе кои страдаат од алкохолизам или зависност од дрога, луѓе кои имале сифилис во минатото, или кои имаат историја на ментални нарушувања.

Третман

Мегаломанијата не се третира, бидејќи тоа не е патологија само по себе, туку само знак на ментална болест. Затоа, третманот треба да се состои во лекување на основните ментални нарушувања, како и елиминирање на симптомите на таквото нарушување како мегаломанија. Особено, за време на агресијата, транквилизерите се препишуваат на пациентите, а во депресивни состојби, напротив, се пропишуваат антипсихотици.

Специфичната психотерапија исто така ја намалува сериозноста на манифестациите на ова ментално нарушување. Но, во некои тешки случаи, во фаза на тешка клиничка симптоматологија или во фаза на регресија со тешка исцрпеност и депресија, луѓето се прикажани третман во болницата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате мегаломанија (заблуди на величественост) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш психијатарот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циклотимија (појавување симптоми: 4 од 9)

Циклотимијата е ментално афективно нарушување кое е тип на манично-депресивна психоза и се карактеризира со наизменични периоди на емоционална возбуда и депресија. За разлика од манично-депресивна психоза, со циклуси и промени на расположението се помалку изразени, а главната карактеристика на нарушувањето е периодичноста. Значи, со патологија како што е циклотимијата, може да се повторат или периоди на еуфорија или депресија, но исто така се забележуваат и алтернативни промени на периодите.

...
Психоза (појавување симптоми: 3 од 9)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Посттрауматско стресно нарушување (појавување на симптоми: 3 од 9)

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

...
Ментално нарушување (појавување на симптоми: 3 од 9)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Анорексија нервоза (појавување симптоми: 3 од 9)

Анорексија нервоза е болест која е почеста кај адолесцентите и младите луѓе, почесто од жените. Овој патолошки процес се карактеризира со намерно отфрлање на храната, што во крајна линија доведува до критично намалување на телесната тежина и целосна исцрпеност. Во некои случаи, постои иреверзибилен патолошки процес, што доведува до фатален исход.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .