Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперсомнија: Симптоми и третман

Хиперсомнија - главните симптоми:

Хиперсомнија е нарушување на спиењето кое се карактеризира со зголемување на времетраењето на периодот на одмор и манифестација на дневна поспаност. Во овој случај, времетраењето на спиењето е повеќе од десет часа. Ретко се случува како независно нарушување - честопати компликација на некои болести. По долг сон, нема подобрување во општата состојба, постои постојана поспаност и проблеми со будењето.

Бидејќи механизмот на алтернација на спиењето и будењето се одредува во човечкото тело преку неколку процеси кои се случуваат во мозокот, нарушувањето на функционирањето на барем еден од нив доведува до појава на оваа болест. За здрави возрасни, времетраењето на спиењето варира од осум до дванаесет часа дневно, па затоа, за да се утврди хиперсониа, неопходно е да се земат предвид индивидуалните карактеристики.

Дијагностиката се базира на инструментално мерење на фазата и времетраење на спиењето. Дополнително, за време на дијагнозата неопходно е да се разликува оваа состојба од вообичаената зголемена дневна поспаност. Единствената разлика е што ова нарушување се должи на продолжената несоница. Ова прекршување се јавува неколку пати поретко од недостатокот на сон и не е секогаш забележително за самиот човек и се наоѓа во дијагностиката на сосема различни болести. Третманот се состои од изработка на индивидуален режим на спиење и третман на основната болест за секој пациент.

Етиологија

Причините за оваа болест може да бидат и внатрешни околности и надворешни причини. Така, хиперсомнија се појавува кога:

 • пролонгирана или перзистентна депресија на спиењето предизвикана од стрес или други состојби;
 • тежок физички замор;
 • емоционална исцрпеност;
 • земање одредени лекови, чии несакани ефекти повлекуваат нарушувања на спиењето и будењето;
 • злоупотреба на супстанции;
 • повреди и череп модринки;
 • потрес на мозокот ;
 • појава на малигни неоплазми во мозокот во форма на хематоми, онкологија или цисти;
 • акутни инфективни болести;
 • недостаток на кислород во мозочното ткиво;
 • нарушена дишење во текот на спиењето, на пример, со апнеа, која се карактеризира со периодични недостаток на дишење во спиење;
 • Спијна апнеја
 • ментални нарушувања, меѓу кои се шизофренија ;
 • дијабетес ;
 • оштетено функционирање или целосно отсуство на тироидната жлезда;
 • срцева или бубрежна инсуфициенција ;
 • цироза на црниот дроб ;
 • нарколепсија - напади на заспивање трае од десет до триесет минути;
 • продолжено влијание на стресни ситуации;
 • промена на животниот стил.

Видови

Главната класификација на хиперсомнија зависи од причината за потекло. Патологијата постои во неколку форми:

 • психофизиолошки - кои произлегуваат од апсолутно здрави луѓе поради постојан недостаток на спиење или прекумерна работа, физичко или емоционално исцрпување на телото;
 • посттрауматски - често овој тип не е поврзан со директни мозочни повреди, но се јавува во позадината на искусен стрес. За овој вид на повторување е карактеристичен, дури и по третманот;
 • нарколептичен - се карактеризира со присуство на насилни напади на спиење, кои се толку силни што едно лице не може да се бори со нив, поради што заспива во непријатни поземи или јавни места;
 • психопатски - се јавува поради дисфункција на централниот нервен систем;
 • дрога - како компликација за земање одредени лекови;
 • идиопатска - произлегува од проблеми со дишењето за време на спиењето. Дневниот сон дава малку олеснување за некоја личност, но не ја елиминира целосно поспаноста. Идиопатската хиперсомнија главно се забележува кај луѓе на возраст од петнаесет до триесет години. Во некои случаи, може да предизвика напади на автоматизам, кои траат неколку минути.
 • летаргичен сон - во кој едно лице постојано спие неколку дена.

Хиперсомнија може да се појави во некои форми:

 • постојано - кога едно лице постојано спие, во текот на денот, и ништо не може да го одвлече од таква желба;
 • пароксизмално - поспаност доаѓа во форма на напади, а спиењето може да дојде во погрешно време, што често предизвикува сообраќајни несреќи, отпуштање од работа, промени во социјалниот статус.

Симптоми

Главниот симптом на хиперсомнија е значително времетраење на спиењето, што во некои случаи може да достигне четиринаесет часа. Други знаци на оваа болест се:

 • мускулна слабост што се јавува по спиење. Едно лице не може да се движи во првите неколку минути по будењето;
 • халуцинации - се јавуваат само со нарколептична хиперсомнија;
 • одеднаш заспива, често на несоодветни места;
 • хроничен замор и слабост;
 • главоболки;
 • намалување на пулсот;
 • намалување на крвниот притисок;
 • вртоглавица со различен интензитет;
 • конвулзии;
 • намалена визуелна функција;
 • дневна поспаност. Во идиопатска хиперсонија, дневниот сон може да ги ублажи симптомите, но не ги елиминира целосно;
 • попреченост;
 • летаргија и одложена реакција;
 • чувството дека некоја личност не е целосно будна.

Дијагностика

За лице кое не е поврзано со медицината, тешко е да се идентификува хиперсомнија, и покрај некои специфични симптоми. Често тој погрешно ја носи за хроничен замор. Затоа, во медицината постојат голем број на тестови со цел да се дијагностицира ова нарушување на спиењето. Дијагностичките мерки вклучуваат:

 • полисомнографија - поради што е можно да се измери времето на заспивање и времетраењето на фазите на спиење. Ако пациентот е навистина хиперсомнија, овој тест ќе покаже краток период на заспивање, честа будење во текот на ноќта и прерано почеток на фазата на РЕМ. Во случај на идиопатски и нарколептичен тип на болест, фазите на спиење ќе бидат во рамките на нормалниот опсег, и честите будења ќе бидат отсутни;
 • проценка на менталното здравје;
 • невролошки преглед на пациентот;
 • МРИ, КТ и ЕХО-ЕГ - да се проучи структурата и функционирањето на мозокот, како и да се утврди присуството на малигни тумори;
 • спроведување лабораториски испитувања на цереброспиналната течност;
 • дополнителни консултации на специјалисти како офталмолог, терапевт, ендокринолог, гастроентеролог, нефролог, кој ќе спроведе диференцијална дијагноза.
Полисомнографија

Третман

Во повеќето случаи, можно е да се излечи хиперсомнија и главната болест против која потекнува. Во случаи кога е невозможно целосно да се елиминира болеста, се избира најефикасната тактика за третман (за секој пациент поединечно). Во третманот на хиперсомнија, важна улога игра режимот на спиење, за што на пациентот му треба:

 • одбиваат да работат во вечерните часови и во текот на ноќта;
 • одете во кревет и разбудете се по можност во исто време секој ден. Времетраењето на ноќниот сон треба да биде осум или девет часа;
 • прекинете каква било активност за дводневни соништа. Времетраењето на еден таков сон не треба да надминува еден час;
 • се воздржи од пиење алкохол и јадење масни оброци два часа пред спиење;
 • да се елиминира дневна поспаност, да се стимулира лековити супстанции, но само по рецепт на лекар.

Превенција

Со цел некое лице никогаш да не има такво нарушување на спиењето како хиперсомнија, треба да следите неколку правила:

 • ограничени на стресни ситуации;
 • ги почитува принципите на рационални спиење модели наведени погоре;
 • води здрав начин на живот;
 • избегне прекумерна физичка активност;
 • навремено лекуваат болести кои можат да предизвикаат оваа болест;
 • не земајте лекови без лекар;
 • при првите нарушувања на спиењето, неговото долго отсуство или, напротив, ако траењето трае четиринаесет часа, веднаш треба да се консултирате со специјалист;
 • предвреме, на потсвесно ниво, се подготвува за промена на живеалиште или начин на живот;
 • во случај на дијабетес и ментални нарушувања, редовно се набљудува во клиниката;
 • се подложени на рутинска инспекција најмалку двапати годишно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперсомнија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрален едем (појавување симптоми: 6 од 16)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 6 од 16)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Рикетциоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Рикетоциозите се болести кои напредокот кај човекот или кај животните се должи на фактот дека одредени патогени микроорганизми - рикеција - навлегуваат во нивното тело со гризнување на инсектите што крвуваат. Во медицинската пракса најчесто се јавува рикециоза која се пренесува преку крлежи, чиј предизвикувач е микроорганизмот кој живее во устата на крлежот. Сепак, постојат и други сорти, кои ќе бидат дискутирани подолу. Важно е навремено да се дијагностицира патологијата и нејзиниот третман со цел да се избегне прогресијата на компликациите.

...
Хипервитаминоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Хипервитаминозата е болест која предизвикува голема количина на одреден витамин за да влезе во телото. Неодамна оваа патологија стана почеста, бидејќи употребата на витамински додатоци станува се попопуларна.

...
Гломерулонефритис кај деца (појавување симптоми: 6 од 16)

Гломерулонефритис кај деца е инфективно-алергиска патологија во која воспалителниот процес е локализиран во бубрежните гломерули. Меѓу специјалистите од областа на педијатријата се смета за најчестата стекната детска болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .