Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пост трауматско нарушување на стресот: симптоми и третман

Посттрауматско стресно нарушување - главни симптоми:

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

Главните симптоми на ова нарушување се нарушување на спиењето, вклучувајќи го и неговото отсуство, константна раздразливост и депресивна состојба на пациентот. Најчесто ваквата повреда се забележува кај децата и постарите лица. Во првиот, ова се должи на фактот дека детето сеуште нема целосно формирани заштитни механизми, а во второто, со забавување на процесите во телото и мисли за непосредна смрт. Покрај тоа, ПТСН може да се развие не само од непосредниот учесник на настаните, туку и од сведоците на несреќата.

Времетраењето на ова нарушување зависи од сериозноста на инцидентот што доведе до тоа. Така, може да варира од неколку недели до децении. Според статистичките податоци, жените најчесто се засегнати од синдромот. Дијагнозата на ПТСР може да има искусни експерти од областа на психотерапијата и психијатријата, врз основа на интервјуа со жртвата и дополнителни методи за потврдување на дијагнозата. Третманот се спроведува со лекови и психо-корективни начини.

Етиологија

Главната причина за ПТСН се смета за стресно нарушување што се случи по трагичниот настан. Врз основа на ова, етиолошките фактори на манифестацијата на овој синдром кај возрасно лице може да бидат како што следува:

 • разни природни катастрофи од природна природа;
 • широк спектар на катастрофи;
 • терористички напади;
 • обемна и тешка телесна повреда;
 • сексуална злоупотреба на деца;
 • кражба на деца;
 • ефекти од операцијата;
 • воените дејствија честопати предизвикуваат појава на ПТСР сидро во мажите;
 • абортусите многу често доведуваат до манифестација на ова нарушување кај жените. Некои од нив потоа одбиваат да планираат да имаат дете повторно;
 • кривично дело сторено пред лице;
 • мисли на неизлечлива болест и на сопствената и на блиските луѓе.

Фактори кои влијаат на манифестацијата на посттрауматско стресно нарушување кај децата:

 • семејно насилство или злоупотреба на деца. Повеќето акутно се манифестира поради фактот што самите родители често го повредуваат своето дете не само физички, туку и морално;
 • претходни операции во раното детство;
 • родителски развод. Честопати децата се обвинуваат себеси за фактот дека нивните родители се разделени. Покрај тоа, стресот е предизвикан од фактот дека со еден од нив детето ќе биде помалку веројатно да се види едни со други;
 • занемарување од страна на роднините;
 • конфликти во училиште. Често се случува децата да се собираат во групи и да се потсмеваат на некого во училницата. Овој процес е отежнат од фактот дека детето е заплашено, така што тој не им кажува на своите родители;
 • насилни дела во кои детето учествува или станува сведок;
 • смртта на близок роднина може да предизвика ПТСР кај деца;
 • преместување во друг град или држава;
 • усвојување;
 • природни катастрофи или сообраќајни незгоди.

Покрај тоа, постои и група за ризик, чии претставници се најмногу подложни на појава на ПТСН синдром. Тие вклучуваат:

 • работници за медицински услуги кои се принудени да бидат присутни во различни катастрофални ситуации;
 • спасувачите кои се во непосредна близина на губењето на животот, спасуваат луѓе кои се во центарот на катастрофални настани;
 • новинари и други претставници на информатичката сфера, кои на должност мора да бидат во густата од инцидентот;
 • директно учесниците на екстремните настани и членовите на нивните семејства.

Причините за кои може да се влоши посттрауматското пореметување кај децата:

 • тежината на повредата, и физичката и емоционалната;
 • родителски одговор. Детето не може секогаш да сфати дека ситуацијата го загрозува неговото здравје, туку затоа што родителите го покажуваат тоа, детето има паничко чувство на страв;
 • степен на оддалеченост на детето од центарот на трауматичниот настан;
 • присуството на таков ПТСП синдром во минатото;
 • возрасна категорија на детето. Лекарите претпоставуваат дека некои ситуации можат да му наштетат на одредена возраст, но кај постарите нема да предизвикаат психолошка штета;
 • Долго време без родители може да биде причина за посттрауматско нарушување на стресот кај новороденото бебе.

Степенот на искуство на овој синдром зависи од индивидуалните карактеристики на карактерот на жртвата, неговата впечатливост и емоционалната перцепција. Повторливоста на околностите кои предизвикуваат ментална траума е важна. Нивната регуларност, на пример, во семејното насилство врз жените или децата, може да доведе до емоционална исцрпеност.

Видови

Во зависност од должината на времето што го зема, посттрауматското нарушување на стресот може да се изрази во следниве форми:

 • хронично - само во случај кога симптомите постојат три или повеќе месеци;
 • одложено - во кое знаците на нарушување не се појавуваат до шест месеци по еден или друг случај;
 • акутни симптоми се појавуваат веднаш по настанот и траат до три месеци.

Видови на ПТСН-синдром, според меѓународна класификација на болести и симптоми прикажани:

 • вознемирувачки - жртвата страда од чести напади на анксиозност и нарушувања на спиењето. Но, таквите луѓе имаат тенденција да бидат во општеството, со што се намалува појавата на сите симптоми;
 • астеничен - во овој случај, лицето се карактеризира со апатија , рамнодушност кон луѓето околу и настаните што се случуваат. Покрај тоа, постои постојана поспаност. Пациентите со овој тип на синдром се согласуваат со третманот;
 • дисфорични - за луѓето честото расположение се менува од мирна до агресивна. Терапиите се спроведуваат;
 • somatoform - жртвата страда не само од ментално растројство, туку и чувствува болни симптоми, често се манифестира во дигестивниот тракт, срцето и главата. Како по правило, пациентите самостојно бараат третман од лекарите.

Симптоми

Симптоми на ПТСН кај возрасни можат да бидат:

 • нарушувања на спиењето, во зависност од типот на нарушување, тоа е несоница или постојана поспаност;
 • нејасна емоционална позадина - расположението на жртвата се менува од ситници или без никаква причина;
 • пролонгирана депресија или апатија;
 • недостаток на интерес за тековните настани и животот воопшто;
 • губење на апетитот или нејзина целосна загуба;
 • немотивирана агресија;
 • зафатеност со алкохол или дрога;
 • мисли за само-пресметување со животот.

Симптоми кои го доведуваат лицето болни и непријатни чувства:

 • чести главоболки, дури и мигрена ;
 • нарушување на функционирањето на дигестивниот тракт;
 • непријатност во срцето;
 • зголемување на пулсот;
 • треперење на горните екстремитети;
 • запек , наизменична дијареа и обратно;
 • надуеност;
 • сувост на кожата, или, обратно, зголемена содржина на маснотии.

Посттрауматското стресно нарушување влијае на социјалниот живот на лице со следниве симптоми:

 • постојана промена на работата;
 • чести конфликти во семејството и со пријателите;
 • изолација;
 • наклонетост за скитници;
 • агресивно однесување кон странци.

Симптоми на овој синдром кај деца под шест години:

 • нарушувања на спиењето - дете често има кошмари со претходно искуство;
 • отсуство на внимание и невнимание;
 • бледа кожа;
 • срцеви палпитации и дишење;
 • одбивање да комуницира со други деца или странци.

Знаци на ПТСР кај деца од шест до дванаесет години:

 • агресија кон други деца;
 • сомневање во фактот дека тажниот настан се должи на нивната вина;
 • манифестацијата на еден неодамнешен настан во секојдневниот живот, на пример, преку цртежи или приказни може да се пронајдат некои моменти од настанот што се случил порано.
Посттрауматско стресно нарушување кај деца

Кај адолесцентите постари од дванаесет и до осумнаесет години, посттрауматската стрес-состојба се манифестира со следниве симптоми:

 • страв од смрт;
 • ниска самодоверба;
 • чувство на коси пати на себе;
 • злоупотреба на алкохол или зависност од тутун;
 • затворање.

Покрај тоа, ваквите симптоми се дополнети со фактот што родителите во повеќето случаи не се обидуваат да ги забележат промените во однесувањето на своето дете и да обвинуваат сè што е тоа што ќе го надрасне. Но, всушност, неопходно е веднаш да се почне третманот, бидејќи со одложена терапија во детството, веројатноста за успех и започнувањето на полноправно семејство се намалува во зрелоста.

Дијагностика

Дијагностички мерки за посттрауматско стресно нарушување треба да се применат во рок од еден месец по настанот што предизвика психолошки трауми. За време на дијагнозата се земаат предвид неколку критериуми:

 • кој настан се случи;
 • каква е улогата на пациентот во одреден инцидент - директен учесник или сведок;
 • колку често се повторува феноменот во мислите на жртвата;
 • што покажуваат симптоми на болка;
 • социјални нарушувања;
 • степенот на страв во времето на инцидентот;
 • во кое време, ден или ноќ, епизоди на настанот се појавуваат во меморијата.

Покрај тоа, за специјалистот е многу важно да се утврди формата и видот на психолошкото нарушување. Конечна дијагноза се прави кога пациентот има најмалку три симптоми. Во дијагнозата, исто така, важно е да се разликува овој синдром од други болести кои имаат слични симптоми, особено болни сензации, на пример, пролонгирана депресија или трауматска повреда на мозокот. Главната работа е да се воспостави врска помеѓу настанот и состојбата на пациентот.

Третман

Методите за третирање на синдромот за секој пациент се утврдуваат индивидуално, во зависност од симптомите, видот и формата на нарушувањето. Главниот метод за отстранување на ПТСР е психотерапијата. Овој метод се состои во спроведување на когнитивно-бихејвиолошки третман, при што специјалистот треба да му помогне на пациентот да се ослободи од опсесивните мисли и да ги исправи неговите чувства и однесување.

Често, во акутната форма на нарушување, се пропишува терапија, како што е третманот со хипноза. Сесијата трае еден час, при што лекарот мора да ја дознае целосната слика за настанот и да ги избере главните методи на терапија. Бројот на сесии е поставен за секој пациент во лична форма.

Покрај тоа, можеби ќе ви требаат дополнителни лекови, вклучувајќи:

 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • лекови кои го блокираат адреналинските рецептори;
 • антипсихотични лекови.

Со акутен тек на овој синдром, пациентите се многу подобри за лекување отколку со хроничната форма.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пост-трауматски стрес нарушување и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психолог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Џардијаза (појавување симптоми: 6 од 20)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

...
Холециститис (појавување симптоми: 6 од 20)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Нервен слом (појавување симптоми: 6 од 20)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Тифусна треска (појавување симптоми: 6 од 20)

Акутната интестинална инфекција предизвикана од бактериската средина и се карактеризира со времетраењето на треската и општата интоксикација на телото се нарекува тифусна треска. Оваа болест припаѓа на тешки заболувања, со тоа што гастроинтестиналниот тракт е главниот лезионен медиум, а кога се влошуваат, се јавуваат слезината, црниот дроб и крвните садови.

...
Пременструален синдром (појавување симптоми: 6 од 20)

Пременструалниот синдром е комплекс на болни сензации кои се јавуваат десет дена пред почетокот на менструацијата. Знаците на манифестација на ова нарушување и нивната комбинација се индивидуални. Некои жени може да имаат симптоми како што се главоболка, промени во расположението, депресија или солзи, додека други може да имаат болни чувства во млечните жлезди, повраќање или постојана абдоминална болка.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психолог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .