Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ишемичен удар: симптоми и третман

Ишемичен удар - главни симптоми:

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

Општ опис

Еден од најважните механизми на патогенетската природа на развојот на државата во прашање е стеснување на луменот на интракранијалните садови или главни артерии како резултат на атеросклероза . Поради таложење на липидните комплекси во интимата на артеријата, ендотелот е зафатен, што пак доведува до појава на атероматозна плака во оваа област. Постепениот процес на еволуција на оваа плоча е проследен со процес на зголемување на нејзината големина, што се должи на седиментацијата на униформни елементи директно врз неа. Во исто време, садот се стеснува, што често го достигнува нивото на или критична форма на стеноза или апсолутна оклузија.

Најчесто, атеросклеротичните плаки формираат во областите на бифуркација (разгранување) на големи крвни садови.

Луменот на церебралните артерии се стеснува под дејство на воспалителни болести, во повеќето случаи се забележува итноста на вродени аномалии во структурата на церебралниот васкуларен систем. Екстравазалната компресија на регионот на 'рбетните артерии, која произлегува од различни видови патологии и води до промени во пршлените, исто така придонесува за развој на исхемичен мозочен удар до одреден степен. Артериска хипертензија , дијабетес мелитус - овие фактори исто така придонесуваат за уништување на артериоли и мали артерии.

Поради присуството на многу моќен систем во коскената циркулација во човечкото тело, можно е да се одржи доволно висок степен на церебрален проток на крв, дури и во оние ситуации кога станува збор за релевантноста на сериозна повреда на една или дури две артерии од типот на трупот.

Ако зборуваме за случај со повеќе лезии на садовите, тогаш тука таквите компензаторни способности не се толку моќни колку што се бара, и затоа сите тие предуслови се создаваат, што резултира со исхемичен мозочен удар. Ризикот од неговото појавување се зголемува во случај на повреда на авторегулацијата (способноста на церебралните крвни садови да го обезбедат потребното снабдување со крв под позадина на состојби што доведуваат до промени во крвниот притисок).

Што се однесува до главните фактори на ризик кои придонесуваат за оштетена церебрална циркулација и, соодветно, исхемичен мозочен удар, може да се разликува од нив:

 • возраст (стари и сенилни);
 • артериска хипертензија во историјата на пациентот (со зголемен притисок, ризикот од мозочен удар е двојно зголемен);
 • атеросклероза на вертебралните и каротидните артерии;
 • дијабетес мелитус;
 • срцеви заболувања;
 • пушењето
Суштината на процесот на нарушувања на циркулацијата кај исхемичен мозочен удар

Ишемичен удар: видови и главни периоди

Исхемичните мозочни удари (АИ) може да се изедначат со различни варијанти на нивната класификација, која се определува врз основа на нивните клинички и етиопатогенетички карактеристики, како и од зоната на нивната локализација.

Ишемични потези, чии карактеристики се одредуваат врз основа на стапката на формирање, карактеризирање на невролошкиот дефицит, како и врз основа на нивното времетраење:

 • транзитен исхемичен напад - во овој случај, тоа е централно невролошко нарушување (ова вклучува монокутно слепило, односно слепило на пациентот во едно око), кое целосно се регресира во наредните 24 часа од моментот на нејзиниот изглед;
 • "Мал удар" - подразбира продолжено дејство на исхемични напади, кои се карактеризираат со појава на обратен невролошки дефект. Во овој случај, исхемичниот мозочен удар вклучува враќање на нормалната невролошка функционалност во време од 2-22 дена;
 • исхемичниот мозочен удар е прогресивен - се карактеризира со постепен развој на тековните фокални и церебрални симптоми, кои може да се појават во рок од неколку часа или денови. Реставрацијата на функциите после ова се јавува во нецелосен обем - пациентот, по правило, има невролошки симптоми на минимална манифестација;
 • вкупен (т.е. комплетен) исхемичен мозочен удар - подразбира церебрален инфаркт со тековен нецелосен или стабилен регресивен дефицит.

Ишемични мозочни удари, карактеризирани со специфичната сериозност на лезијата и, соодветно, последователната состојба на пациентите:

 • AI блага строгост - сериозноста на невролошките симптоми се одредува според сопствената безначајност, регресијата се јавува во наредните три недели од почетокот на болеста.
 • АИ со умерена сериозност - во овој случај, преовладуваат фокални невролошки симптоми, нема нарушувања на свеста.
 • АИ е тешка - текот на мозочен удар се карактеризира со изразена природа на церебрални нарушувања со релевантност на депресија на свеста и бруто невролошки фокален дефицит (во чести случаи се јавуваат симптоми на дислокација).

Исхемични потези соодветни на патогенетските карактеристики на манифестациите:

 • атеротромботичен мозочен удар - неговиот изглед е предизвикан од атеросклероза на церебралните артерии со среден или голем калибар. Развојот на овој тип на мозочен удар се случува во чекори, зголемувањето на симптомите се јавува во временски интервал од неколку часа до неколку дена, честопати "деби" се забележува во сон. Во овој случај, ударот се јавува поради одвојувањето на атеросклеротичната плоча и блокадата на садот од неа;
 • кардиоемболичен мозочен удар - неговата појава е придружена со делумна или целосна оклузија на мозочната артерија со емболусот. Таквиот мозочен удар започнува, најчесто одеднаш, кога пациентот е буден. Невролошкиот дефицит во моментот на дебитирање на болеста се изразува до максимум. Локализацијата на мозочен удар главно се фокусира на снабдувањето со крв во церебралната средна артерија. Што се однесува до големината на изворот на реалните исхемични оштетувања, може да биде средна или голема. Со други зборови, миокарден инфаркт , аритмии или срцеви дефекти - сето тоа може да предизвика раздвојување на крвен згрутник, кој, пак, ќе заврши во наведената артерија, што ќе доведе до негово блокирање;
 • хемодинамичен мозочен удар - поради влијанието на хемодинамските фактори (намалување на крвниот притисок, пад на срцевиот минутен волумен итн.). Може да се карактеризира со ненадеен или појавен изглед на појавата на манифестации, тие можат да се појават и во активната состојба на пациентот и во состојба на одмор. Овој тип на мозочен удар се јавува на позадината на патологии на интракранијални или екстракранијални артерии, вклучувајќи атеросклероза, стеноза и друг вид аномалија.
 • лакунарен мозочен удар - предизвикан од нарушувања на циркулацијата поради фактори како што се, на пример, хипертензија или дијабетес, при што патолошкиот процес е локализиран во артерии со мал дијаметар;
 • реолошки мозочен удар (или мозочен удар кој одговара на типот на хемореолошка микро оклузија) се формира без историја на хематолошко или васкуларно заболување од претходно утврден вид на потекло. Причините за таквиот мозочен удар може да се идентификуваат хемореолошки промени, како и нарушување на системот на фибринолиза и хемостаза.

Исхемични потези определени со специфичен тип на локализација. Особено, релевантната област на артериска болест се смета:

 • каротидна артерија (внатрешна);
 • вертебралните артерии, главната артерија, како и нивните гранки;
 • церебрална задна, средна и предна артерија.

Што се однесува до периодите на исхемичен удар, вообичаено е да се издвојат следниве:

 • најмногу е акутен временскиот период во првите три дена;
 • акутен - околу 28 дена;
 • обновување (на почетокот) - период од околу шест месеци;
 • ресторативна (доцна) - околу две години;
 • резидуални ефекти - период по 2 години.

Ишемичен удар: симптоми

Клиниката за оваа болест се карактеризира со симптоми кои се јавуваат на позадината на функцијата на ненадејно паѓање во одреден дел од мозокот под влијание на една или друга специфичност на факторите што се дискутирани погоре.

Всушност, исхемичен мозочен удар, чии симптоми се манифестираат кај пациентот, е директно утврден од страна на одделенијата кои биле засегнати. Најголемиот дел од симптомите на исхемичен мозочен удар се нарушувања на говорот, како и сензорни и моторни нарушувања. Покрај тоа, текот на процесот, исто така, може да влијае на визијата (на една од страните). Да ги разгледаме детално карактеристиките на симптомите.

Нарушувања на движењето

Манифестира во непријатноста на движењата и во нивната слабост, концентрирана на едната страна од телото. Слабоста во екстремитетите, исто така, може да се развие во билатерална форма. Дополнително означени прекршувања на голтањето и координацијата.

Говорни нарушувања

Чувствителноста од едната страна на телото е предмет на промена, оваа манифестација може да биде целосна или делумна. Се забележуваат и визуелни промени, во кои видот е намален за едно око, полето на видот може да се "испадне" од десната или левата страна, можно е билатерално слепило и двојно гледање пред очите.

Вестибуларни нарушувања

Се чини дека предметите ротираат пред очите (се дефинира како системско вртоглавица).

Пореметувања во однесувањето, нарушувања на когнитивната функција

Тешко е пациентот да се облекува и да ги четка забите, да ја четка косата и да изврши голем број други стандардни постапки. Ориентација во просторот е исто така нарушена, забележани се оштетувања во меморијата, како и прекршување на просторно-визуелната перцепција.

Исто така постојат и голем број на симптоми кои бараат итен итен повик: тешка главоболка, вртоглавица (со гадење, повраќање), повторно симптомите забележани погоре и нарушувања на говорот. Исхемичниот мозочен удар бара итна прва помош, брза хоспитализација на пациентот е исклучително важна.

Во текот на првите 90 минути. Се развива 50% од болеста, а во рок од 360мин. - до 80%. Според тоа, како "терапевтски прозорец", се формира временска резерва од 2 часа, при што терапевтските мерки можат да бидат најефективни во спарувањето на невроните на соодветната област на мозокот.

Компликации

За жал, компликациите се практично неизбежен придружник на оваа состојба, особено, ова е важно ако третманот за мозочен удар започна подоцна отколку што е потребно. Ние ги разликуваме следниве видови компликации:

 • инфективни компликации (се случуваат поради продолжено престојување во лежечка положба во комплексот со додавање на инфекција, што доведува до инфекции на уринарниот систем, пневмонија, лезии и сл.);
 • длабока венска тромбоза на долниот дел од ногата;
 • пулмонален тромбоемболизам ;
 • оток на мозокот ;
 • когнитивно оштетување;
 • прекршување на дефекацијата, мокрење;
 • епилепсија (се развива кај околу 20% од случаите);
 • моторни нарушувања (унилатерални, билатерални), сериозна слабост и парализа;
 • ментални нарушувања (променливо расположение, раздразливост, депресија итн.);
 • синдром на болка.

Дијагностицирање

Дијагнозата е направена врз основа на изготвување на комплетна клиничка слика за болеста која се разгледува поради невромизирање на областа на лезијата на мозокот. За оваа цел се користат КТ и МРИ на мозокот , во случај на неможност да се спроведат овие испитувања, може да се изврши лумбална пункција. Исто така, потребна е комплетна крвна слика , липидограм, коагулограм.

Тактика на дијагноза и третман на исхемичен мозочен удар

Третман на исхемичен мозочен удар

Главната цел на третманот во овој случај е да се обноват невролошките реакции кои се оштетени, како и да се утврдат мерките на профилактичката скала и мерките насочени кон елиминирање на компликациите. Ишемичниот мозочен удар може да се излечи со употреба на медицински и хируршки техники.

Третманот со лекови е фокусиран на одржување на виталните функции за целото лице. Според тоа, во овој случај, ненадејните скокови во притисок треба да се избегнуваат со лекови (тоа треба да биде малку зголемено, бидејќи наглото намалување на притисокот е придружено со процес на постепено забавување на мозокот).

Покрај тоа, потребно е да се нормализираат крвните нивоа на електролити и гликоза. Како превенција на церебрален едем и за третман на диуретични лекови се пропишани. Со релевантноста на дијабетес мелитус за пациентот, се обезбедува дека тој е префрлен на субкутана администрација на инсулин, со што се обезбедува контрола врз нивото на шеќер во крвта, а исто така овозможува да се исклучат состојби со нагло намалување или зголемување на нивото на шеќер.

Неколку недели по ударот третманот е веќе реставративен, кој вклучува воведување на nootropics (лекови за подобрување на функцијата на мозокот), како и васкуларни лекови и лекови за постепено намалување на притисокот.

Во однос на хируршки третман, тоа подразбира, односно, хируршко отстранување на добиениот тромб. Во моментот, овој метод е многу ветувачки за употреба во третманот на предметната состојба.

Во случај на појава на екстензивни зони на некроза, се врши декомпресија - ова овозможува да се исклучи развојот на изразено зголемување на интракранијалниот притисок, чија елиминација е невозможна само со терапија со лекови.

Ако се сомневате дека имате мозочен удар, потребно е испитување од невролог, терапевт и окулист.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате исхемичен мозочен удар и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , окулист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мигрена (појавување симптоми: 9 од 18)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Цервикална остеохондроза (појавување симптоми: 9 од 18)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Неуринома (појавување симптоми: 9 од 18)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Исхемија (појавување симптоми: 8 од 18)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 7 од 18)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .