Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стрес: Симптоми и третман

Стрес - главните симптоми:

Секој човек се соочува со стрес во својот живот, бидејќи тоа е состојба на телото што се јавува кога некое лице е изложено на одредени негативни или дури и позитивни фактори кои доведуваат до различни видови на промени во нивниот живот. За време на ова нарушување, телото произведува адреналин, кој е неопходен за да се надмине проблемот што се појавил, така што нашето тело бара мала количина на стрес - тие ни овозможуваат да се движиме напред и да се подобриме. Сепак, долготрајните негативни ефекти предизвикуваат развој на разни нарушувања во телото и може да предизвикаат хроничен стрес, што е опасно за неговите несакани ефекти.

Како што споменавме погоре, таквото пореметување може да се појави и од прекумерна изложеност на негативни фактори, и во овој случај се нарекува катастрофа, и од влијанието на позитивните фактори - во овој случај развива евстрат. Во неговото јадро, секој настан во животот може да биде стресен фактор. Сепак, реакцијата на секој човек е индивидуална и зависи од неговиот нервен систем. За некои луѓе, психо-емоционалниот стрес може да предизвика развој на сериозни психосоматски нарушувања во телото, а за другите ќе помине без трага, станувајќи само поттик за подобрување на себе и на нивните животи.

Класификација

Постојат различни видови на стрес. Како што е споменато погоре, природата прави разлика помеѓу вознемиреноста и еустерот. Позитивната форма обично нема негативно влијание врз здравјето и менталната сфера на личноста, додека негативниот може долго време да удрил лице од седлото и да ги остави зад себе нелечените рани.

Исто така, видовите на стрес варираат во природата на влијанието на одредени фактори и може да бидат:

 • температура;
 • невропсихијатриски (најчестиот тип);
 • храна;
 • светлина, а исто така предизвикани од други стимули.

Покрај тоа, тие ги разликуваат таквите видови на стрес што произлегуваат од екстремните социјални услови или се развиваат како резултат на критичните психолошки настани. Првиот тип вклучува нарушувања кои произлегуваат како резултат на воени дејствија, природни катастрофи, напади на разбојници итн. Вториот вид ги вклучува оние нарушувања што произлегуваат како резултат на разни социјални проблеми, како што се полагање на испит, развод, смрт на роднина итн. d.

Исто така вреди да се истакнат следниве видови на стрес - психолошки и биолошки. Психолошкото нарушување или психо-емоционалниот стрес се јавува поради реакцијата на човечкиот нервен систем на вистински или измислен негативен фактор. Биолошкото вознемирување се јавува наспроти позадината на реалната закана. Затоа, главен критериум за одредување на типот на нарушување е прашањето: "Дали даден ефект предизвикува вистинска штета на телото?". Ако одговорот е "да", тогаш тоа е биолошко нарушување, ако "не" е психо-емоционално. Познавањето на овие сорти ви овозможува да разберете како да го ослободите стресот и да ги спречите неговите негативни ефекти врз здравјето на луѓето.

Тие, исто така, разликуваат посттрауматски стрес, односно нарушување кое се развива по повредите или искусни критични настани. Стресот на уринарната инконтиненција е еден од вообичаените симптоми на ова патолошко пореметување. Особено често, стресната уринарна инконтиненција се јавува кај деца по сериозни настани.

Главни фази на стрес

Постојат три фази на стрес, кои се карактеризираат со периоди на возбуда и инхибиција. Во секоја личност, тие се изразуваат во различни степени, во зависност од изворот на нарушувањето, и второ, од состојбата на човечкиот нервен систем.

Три фази на стрес се меѓусебно поврзани, односно со развојот на првиот, вториот и третиот ќе мора да следат. За време на појавата на влијанието, постои одговор на телото на него. Ова може да се случи за неколку секунди или неколку недели по она што се случило - сето тоа зависи од состојбата на нервниот систем на секој поединец.

Во првата фаза на стресот, поединецот ја губи способноста да ги контролира своите постапки и мисли, отпорноста на телото се намалува и однесувањето се менува спротивно на она што е карактеристично за него. Значи, ако некое лице е љубезно, тој станува жестоко и раздразливо, и ако е брз, тој станува автономни.

Втората фаза е фаза на отпор и адаптација. Во оваа фаза, отпорноста на телото кон иритантот се зголемува, а лицето донесува одлуки кои му овозможуваат да се справи со ситуацијата.

Третата фаза се карактеризира со исцрпеност на нервниот систем. Ако долгорочна изложеност, на пример, кога едно лице се развива хроничен стрес, неговото тело не може да ги издржи факторите што го предизвикале нарушувањето. Човекот развива чувство на вина, анксиозноста може да се повтори, но, исто така, хроничниот стрес често станува причина за развој на соматски патологии, до тешки патолошки состојби.

Така, сите фази на стресот се меѓусебно поврзани и кога се поставува прашањето како да се намали стресот, неопходно е да се разбере која фаза лице е во одреден момент во времето. Важно е да се запамети дека ефектите од стресот може да бидат и незначителни и многу тешки, па затоа побрзо пациентот почнува да пие апчиња од стрес, толку помалку последиците од ова нарушување.

Причини за стрес

Секој човек во неговиот живот се соочува со многу негативни фактори. Причините за стрес се толку бројни што не е можно да ги наброите сите. Сепак, научниците успеаја да ги утврдат главните причини за стрес, и поточно, факторите кои имаат влијание врз речиси секој поединец.

Значи, главни негативни фактори кои можат да предизвикаат психо-емоционално растројство, па дури и хроничен стрес вклучуваат:

 • тешка болест;
 • болест или смрт на блиски роднини;
 • одвојување од вашите најблиски, вклучувајќи развод;
 • напад или вонредни ситуации;
 • влошување на финансиската состојба;
 • раѓање на дете;
 • преместување во друга земја (или дури само промена на местото на живеење);
 • сексуални проблеми;
 • промена на работното место;
 • пензионирање;
 • појава на проблеми со законот, итн.

Многу често, жените развиваат стрес за време на бременоста, бидејќи нејзиното тело и психа претрпуваат значителни промени.

Мора да се каже дека таквото пореметување има тенденција да се акумулира, односно со продолжено изложување, тоа е отежнето. На пример, стресот за време на бременоста може да се зголеми со текот на времето и во времето на раѓањето на детето, вообичаеното нарушување се претвора во тешка постпартална депресија или психоза . Ако се појави стрес за време на бременоста, жената треба да му каже на својот гинеколог за нејзините симптоми за да може да препише лекови кои може да се земат без ризик за фетусот.

Симптоми

Симптоми на стрес

Ако зборуваме за симптомите на стресот, тогаш секој човек може да биде различен - сето тоа зависи од состојбата на индивидуалната психа, фаза на процесот, како и силата на негативното влијание.

Физички симптоми на стрес се малку - тие можат да се манифестираат како губење на тежината поради нарушувања во исхраната, постојан замор поради несоница, раздразливост или, обратно, апатија .

Позначајни се психолошки симптоми на стрес, кои вклучуваат:

 • чувство на внатрешна тензија;
 • бесплатен аларм;
 • стрес уринарна инконтиненција;
 • чувство на постојано незадоволство;
 • депресивно и лошо расположение;
 • чувство на илузорната природа на светот;
 • намален интерес за нормални активности итн.

Како да го ослободите стресот во случај на симптоми, треба да разговарате со психотерапевт во почетната фаза на болеста и со психијатар, кога нарушувањето напредува. Ефектите од стресот можат да бидат исклучително тешки, па третманот мора да започне во периодот кога се појавија првите знаци на стрес.

Понекогаш луѓето се обидуваат да ги замолчат симптомите на стрес со пиење алкохол, дрога или да станат коцкар. Сите овие надворешни влијанија може значително да го влошат нарушувањето и да го уништат животот на пациентот.

Знаците, како што е споменато погоре, може да бидат изречени и имплицитни, па роднините треба внимателно да го следат однесувањето и реакциите на пациентот за да побараат помош од специјалист во времето.

Одделно, треба да се каже за таков симптом како стресна уринарна инконтиненција. Може да се појави кај млади и возрасни жени и се карактеризира со уринарна инконтиненција за време на физичка активност, кивање, итн. Најчесто, стрес уринарната инконтиненција се јавува кај жени за време на бременоста и по породувањето. За време на бременоста, стресната уринарна инконтиненција се развива кога фетусот го притиска мочниот меур, а по породувањето се јавува поради слабеење на мускулатурата на карличниот под. Затоа, во случаи каде што жената доживува стрес за време на бременоста, ова нарушување се влошува, а стресот уринарна инконтиненција станува чест симптом на патолошко пореметување. Во принцип, самиот стрес за време на бременоста може да предизвика предвремено породување и спонтани абортуси.

Исто така, важно е да се запамети дека стресната уринарна инконтиненција се јавува кај деца во однос на позадината на изложеност на негативни фактори и е важен знак дека детето се соочува со психо-емоционално преоптоварување.

Третман

Најважното прашање што луѓето го прашуваат лекарите е како да се намали стресот? Тие се заинтересирани за спречување на стрес и начини за справување со стресот. Ако некое лице има пост-трауматски стрес, многу е важно да побарате помош од добар специјалист, во други случаи можете да се обидете да ги испиете стресните апчиња што можете да ги купите без рецепт денес (во случај на неискажани клинички манифестации).

Методите за справување со стресот се медицински или немедицински. Самостојно, едно лице може да ги практикува техниките за релаксација и да спроведува авто-тренинг. Всушност, способноста да се опуштите е спречување на стресот.

Во исто време, во медицинската пракса постојат многу техники за справување со ова прекршување, поради што ефектите од стресот стануваат незабележливи за луѓето. Без соодветна терапија (психолошко советување и земање на лекарства пропишани од лекар), ефектите од стресот може да бидат исклучително тешки за телото, вклучувајќи го и развојот на соматски болести како што се гастричен улкус , онкологија итн.

Спречување на стрес е да се одржи здрав начин на живот, правилна исхрана, правилно менување на одмор и будност. Одбивањето од алкохол, дрога, тутун и други лоши навики исто така ја зголемува отпорноста на телото на надворешни влијанија. Позитивниот став овозможува да се "разоруди" стресот во почетната фаза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Стрес и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Невроза (појавување на симптоми: 6 од 20)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 6 од 20)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Нервна исцрпеност (појавување симптоми: 6 од 20)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Прогресивна парализа (појавување симптоми: 6 од 20)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Менопаузален синдром (појавување симптоми: 6 од 20)

Климактеричниот синдром е симптоматски комплекс кој се развива на позадината на намалувањето на активноста на репродуктивниот систем, што се карактеризира со цел комплекс на нарушувања на ендокрините и невролошките нарушувања. Клиниката за оваа состојба трае околу 2-5 години, но медицината има познати случаи на пролонгиран менопаузален синдром - до 10 години. Симптоматологијата ќе зависи од сериозноста на развојот на овој патолошки процес - може да има нарушувања од страна на не само ендокриниот, туку и адаптогенскиот, психо-емоционалниот, кардиоваскуларниот систем. Не се исклучени и вазовегетативните манифестации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .