Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Социофобија: Симптоми и третман

Социјалните фобии се главните симптоми:

 • Црвенило на кожата
 • Палпитации на срцето
 • Рачен шејк
 • Пот дланки
 • Панични напади
 • Негативен став кон луѓето
 • Нејасен говор
 • Да избега од стресна ситуација
 • Пелтечење
 • Срамежливост
 • Желбата секогаш да изгледа добро
 • Нагласете ако е потребно да ја напуштите зона на удобност
 • Ступор
 • Вкочанетост во комуникацијата
 • Мисли за себе на негативен начин
 • Зголемени барања за себе и за другите
 • Избегнување бучни компании
 • Избегнување на толпи луѓе

Социофобијата е ментално растројство, изразено во вознемирен страв, парализирајќи ја волјата и мислите на некоја личност за време на неговите контакти со други луѓе. Луѓето кои страдаат од ова нарушување честопати го избегнуваат општеството, никогаш не зборуваат јавно и се ужасни кога се прават нови познаници. До неодамна, терминот социјална фобија во медицинската пракса не постоеше - лекарите веруваа дека некои одреди и срамежливост се само карактер на ликот на личноста. Меѓутоа, денес докторите станаа јасно дека социјалната фобија е иста растројство на личноста како и секоја друга фобија, така што ова нарушување може успешно да се третира и може да се третира со помош на психијатар и психотерапевт или самостојно.

Причини

Причините за ова психичко пореметување вообичаено се вкоренети во детството, кога детето не добива соодветно одобрување од неговите постапки и признавање на неговата личност. Ако родителите секогаш го споредуваат детето со други деца, преценуваат значењето на нивните постигнувања и потценуваат важноста на она што го прави, таквото дете нема да има доверба во себе и во себе. Ова предизвикува длабока несигурност и ниска самодоверба.

Хипер-грижата, исто така, може да доведе до развој на таква повреда, бидејќи прекумерната грижа за детето "му кажува" дека не може да направи ништо самостојно. Значи, повторно, несигурноста во себе и нивните способности.

Исто така постојат и наследни причини за такви прекршувања како социјална фобија. Тоа е, ако во семејството некој од роднините страда од ова нарушување, веројатно е дека детето исто така ќе има тенденција на таква повреда како социјална фобија. И не секогаш тенденцијата се пренесува преку гените - понекогаш децата што се усвоени се погодени од нарушувањето, односно семејниот фактор се одвива во развојот на болеста.

Причините за развој на нарушување, исто така, можат да бидат ефект врз лице со негативни животни фактори. На пример, ако некое лице доживеело болно раздвојување, развод, отпуштање од работа - сериозен стрес може да предизвика развој на социјална фобија. Исто така, 60% од луѓето развиваат социјална фобија по трауматски настани за време на кои тие се соочуваат со понижување. На пример, ако сте биле исмејувани јавно или биле подложени на насилство пред значителни луѓе (ова е особено распространето денес кај адолесцентите кои со навреда на свој вид го зголемуваат својот статус во тимот).

Страдаат од ова прекршување во зрелоста и оние луѓе кои во детството биле отфрлени од нивните врсници. На пример, една девојка која не беше популарна во училиште, не се обидува да се изрази себеси во општеството, туку се крие од својата социјална фобија како улога на примерна домаќинка. Непопуларните и отфрлените момчиња честопати се обидуваат да се справат со нивните психолошки проблеми со помош на дрога или алкохол, кои привремено им даваат можност да ја почуствуваат нивната важност во овој свет и да престанат да се плашат од општеството.

На кратко, причините за ова прекршување секогаш лежат длабоко во особеностите на личноста на личноста, и затоа, за да се излечи нарушување, неопходно е да се реализираат, без разлика колку се преправени.

Симптоми

За да разберете како да се ослободите од социјалната фобија, треба да знаете како се манифестира болеста, бидејќи без да ги познавате симптомите, можете да го живеете целиот свој живот, имајќи предвид дека сте несреќни и имате таков срамежлив темперамент.

Сите симптоми на ова нарушување може да се поделат на неколку категории, вклучувајќи:

 • физички;
 • когнитивни;
 • психолошки;
 • однесувањето.

Физички симптоми се јасни манифестации на анксиозност, кои се карактеризираат со:

 • прекумерно потење на дланките;
 • црвенило на кожата;
 • појавата на треперење;
 • зголемена брзина на срцето;
 • развој на ступор;
 • нејасен говор;
 • развојот на панични напади, па дури и привремено пелтечење .

Сите овие симптоми се јавуваат кај лице во такви ситуации кога тој треба да контактира со странци или да разговара со јавноста, итн.

Когнитивните знаци кои го карактеризираат ова нарушување вклучуваат:

 • желбата секогаш да изгледа добро;
 • зголемени барања, пред сè, за себе, а потоа за другите;
 • чувство на ужас при мислата дека некој може да го следи неговото однесување;
 • мисли за себе на негативен начин.

Психолошките знаци на ова нарушување се состојат од постојано чувство на страв и доживување на сериозен стрес, доколку е потребно, за да излезат од нивната удобна зона.

Симптомите на однесување кои се својствени на оваа повреда се избегнување од страна на лицето на бучни компании и толпи луѓе, срамежливост и комуникација стврднување. Тоа е, поединецот избегнува сите ситуации кои го предизвикуваат страв или анксиозност. Кога комуницира, никогаш не гледа во неговите очи, затоа што се плаши да види осуда или неодобрување во очите на соговорникот. Такво лице ги перцепира сите околу себе како непријатели.

Се разбира, симптомите на нарушување како социјалната фобија можат да се манифестираат на еден или друг начин. За некои, тие се јасно изразени, до степен до кој лицето станува пустиник или се напива, обидувајќи се да ги извади своите стравови со алкохол. За други, симптомите се имплицитни - тие само чувствуваат чувство на непријатност кога се занимаваат со луѓе. И најдобро е да се третира ова нарушување со малку изразени симптоми, бидејќи во овој случај може да се ослободите од патологијата засекогаш. Во оваа фаза, болеста може да се управува самостојно, користејќи техники на релаксација, авто-тренинг и препораки на психологот за промени во однесувањето. Во занемарени случаи, потребно е постојано да се контролираат емоциите и периодично да пијат антидепресиви, што ќе го направи лицето да се чувствува нормално.

Карактеристики на третманот

Третман на социјална фобија е лекови и не-дрога. Антидепресив, бета-блокатор, бензодиазепин, инхибитор за повторно земање на серотонин и други лекови потребни за враќање на пациентот се препишуваат на лице со лек. Најчесто, во почетните фази, кога едно лице не може самостојно да се справи со ова нарушување, лекарите препишуваат антидепресиви, кои им овозможуваат да го видат светот без емоции и затоа без негативни бои.

Исто така, третманот на социјалната фобија може да биде не-дрога, односно, користејќи психотерапија во однесувањето. Да се ​​спроведат сесии треба да биде квалификуван специјалист - тој е должен да ги идентификува причините за развојот на повредата и да му помогне на лицето да ги разбере. Покрај тоа, неговата задача е да ги репрограмира негативните ставови кои постојат во мозокот на пациентот на позитивни.

Во првичните фази на таквата повреда како социјална фобија, секое лице може да ги препрограмира своите мисли и емоции, но за тоа ќе мора внимателно да ги следи, да ги избере оние кои го подобруваат неговиот квалитет на живот и да ги игнорираат оние што ја влошуваат. Ако некој прави одредени напори за борба против неговата патологија, нема да им требаат антидепресиви и потешки лекови, а радоста ќе се врати во живот.

Така, знаејќи како да се ослободиш од социјалната фобија, секој човек може да започне со третман кога ќе се појават почетните симптоми и самите да се справат со болеста, да ја вратат радоста на животот и чувството за контрола.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате социјална фобија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Клаустрофобија (појавување симптоми: 3 од 18)

Клаустрофобијата е состојба која се карактеризира со појава на постојан и опсесивен страв од затворени простори. Стравот се зголемува кога едно лице се впушта во тесни, мали или ниски простории, простории кои немаат прозорци и така натаму. Луѓето со клаустрофобија, исто така, се чувствуваат непријатно кога патуваат во транспортот, во толпата луѓе. Поради овој паника страв, луѓето се обидуваат да избегнат активности или ситуации кои можат да предизвикаат уште еден паничен напад. Како резултат на тоа, однесувањето на лицето понекогаш се менува до степен до кој може да престане да ја напушта куќата.

...
Агорафобија (појавување симптоми: 3 од 18)

Агорафобијата е болест од невротичниот спектар, која спаѓа во групата на вознемирени фобични нарушувања. Карактеристична манифестација на патолози е стравот да се биде на јавни места и на отворени простори. Вреди да се напомене дека агорафобијата вклучува не само стравот од отворен простор, туку и стравот од отворени врати, стравот од присуство на голем број луѓе. Обично, чувството на паника кај некое лице произлегува од фактот дека тој нема можност да засолниште на безбедно место за него.

...
Неврози на срцето (појавување симптоми: 3 од 18)

Неврозата на срцето е функционално оштетување на органот, што произлегува од различни невропсихијатриски нарушувања. Често, ваквото нарушување се развива кај луѓе кои имаат слаб нервен систем, поради што е тешко да се издржат различни стресови. Болеста не предизвикува анатомски и морфолошки промени во организмот, и обично има хроничен тек. Луѓето често зборуваат за таква повреда - го болат срцето, а тоа се случува за време на силни психо-емоционални возбудувања. Третман на патологија во повеќето случаи е насочен кон зајакнување на нервниот систем.

...
Тромбоза (појавување симптоми: 2 од 18)

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...
Еквидативен плеврит (хидроторакс) (појавување симптоми: 2 од 18)

Еквидативниот плеврит (хидроторакс) е опасна болест на респираторниот систем, која се карактеризира со развој на воспалителен процес во плеврата, со последователна акумулација на екссудатот (излив) во него. Недостатокот е лукав бидејќи влијае на луѓе од различни возрасни групи, но најчесто неговите цели се луѓе на работоспособна возраст. Хидротораксот може да се развие како болест самостојно, но во повеќето клинички случаи воспалителни или заразни болести на белите дробови и други органи придонеле за неговото формирање.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .