Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Интеркостална невралгија: симптоми и третман

Меѓуребрената невралгија - главните симптоми:

Меѓуребрената невралгија е болна состојба предизвикана од иритација на меѓуребрените нерви или нивното стегање. Меѓуребрената невралгија, симптоми кои обично се забележани кај постарите лица, се објаснува со промени поврзани со возраста кои се релевантни за состојбата на нивните крвни садови. Што се однесува до децата, тие имаат оваа болест е крајно ретка.

Општ опис

Меѓуребрената невралгија е синдром на болка предизвикан рефлексивно, што се случува, како што е забележано погоре, како резултат на одреден ефект врз меѓуребрените нерви. Доста често, овој тип на невралгија се јавува во позадината на напредната фаза на остеохондроза , која се јавува како резултат на стегање, произведена на корените на меѓуребрените нерви од интервертебралната хернија .

Други можни причини за оваа болест вклучуваат голем број на болести, вклучувајќи хормонална спондилопатија, спондилитис , прогресивен степен на кифоза , неоплазми концентрирани во 'рбетот, Бехтерева болест итн.

Ладна или хипотермија, труење или инфекција, ментален стрес или траума може да предизвикаат напад на болеста. Покрај тоа, бројот на фактори кои влијаат на појавата на меѓуребрената невралгија, исто така, вклучуваат прекумерна физичка активност, извршена од ненаситен или без потребното претходно загревање.

Така, при разгледување на бројни фактори, можно е да се утврдат главните причини кои доведуваат до појава на меѓуребрена невралгија, имено, интоксикација, ладење и инфекција.

Вреди да се спомене дека доста често клиничката пракса укажува на појава на меѓуребрена невралгија како резултат на херпетични лезии. Често, исто така, се јавува како вид на одговор на стимулација спроведена врз нервните стебла, што се јавува како резултат на патолошкиот тек на процесите во регионот на соседните ткива и органи. Особено болестите на ребрата и 'рбетниот столб, плевритот , деформитетот на површината на градниот кош итн. Можат да бидат наведени на такви процеси.

Исто така, вообичаено е да се издвојат такви причини за меѓуребрена невралгија (што одговара на генерализирана верзија на интоксикација), како што се земање на одредени лекови, наспроти позадината на која нервите се грчат. Продолжената употреба на одредени лекови често го предизвикува развојот на компликации, што се должи на вистинското распаѓање на нивните компоненти во телото.

Во принцип, значително количество токсични супстанции, како и вдишување на метални соли - сето ова е придружено со оштетување на нервниот систем, често предизвикувајќи меѓуребрена невралгија.

Интеркостална невралгија: симптоми

Главниот симптом на меѓуребрената невралгија е болката, која се концентрира на срцето. Оваа болка, во својата суштина, се разликува од болката што ги придружува болестите на срцето, и, пред сé, во тоа во случај на меѓуребрена невралгија, оваа болка е невропатска. Со други зборови, тие се предизвикани од одредени болести поврзани со нервниот систем, како и со неговите елементи или оштетувања кои се релевантни за нив.

Појавата на симптом во форма на болка во областа на ребрата се објаснува со фактот што, како што веќе забележавме, настанува компресија или иритација на меѓуребрените нерви - може да се види суштината на процесот подолу:

Интеркостална невралгија: како се стегаат нервите

Иако природата на болката е невропатска, таа може да се манифестира на различни начини, да се пече или да се боли, акутна или досадна. Во некои случаи, пациентите се жалат на епизодична болка, во други болката е константна. Се разбира, со оглед на појавата на болка поради оштетување, болката предизвикана од иритација на нервните влакна се зголемува во случај на зголемување на моторната активност на пациентот. Значи, ненадејно движење на телото, гласен дијалект, нормално кивање или ненадејна промена во положбата на телото - сето ова со меѓуребрената невралгија ќе доведе до значително зголемување на болката.

Со оглед на особеностите на болката во меѓуребрената невралгија, забележуваме дека тие исто така се појавуваат при палпација на одредени делови од телото (т.е. кога се палпирани). Особено, таквите области го вклучуваат, повторно, меѓуребрениот простор или 'рбетот, површината на градниот кош итн. Патем, во тој дел од градите, во кој се манифестира силната болка, е дел од нервот кој беше директно засегнат.

Вреди да се одбележи дека времетраењето на болката не може да биде константно - последователно, некроза на нервниот корен едноставно се јавува. Ова, од своја страна, води до смирување на пациентот кој не доживува симптоми на меѓуребрена невралгија и особено болка. Во меѓувреме, ова не е исчезнување на болеста. Значи, вообичаената состојба и сензации се заменуваат со нови - ова е намалување на респираторниот волумен, што се манифестира во форма на плитко дишење на пациентот, кое исто така е придружено со чувство на тежина во градите.

Болката во меѓуребрената невралгија претежно, се разбира, е концентрирана во областа меѓу ребрата, но исто така може да се забележи и во други области, на пример, давајќи го под рамото или кон лумбалниот регион. Таквиот одраз на болката често не дава право за недвосмислено да се расправаат за примарен извор на нервен штета.

Покрај болката, меѓуребрената невралгија е придружена со неколку други симптоми. Особено, може да биде јасно опипливо грчеви или контракција на мускулите. Исто така, може да има интензивно потење, можеби менување на бојата на кожата - може да се претвори црвено или, напротив, да има многу бледо изглед. Не се исклучува мелење на кожата или губење на сензација во одредени области.

Болестите што се појавуваат во градите се утврдени од страна на лекарите, како, всушност, од самите пациенти, како "боцкави" болки, што се објаснува со нивното појавување по должината на интеркосталните простори.

Постојат некои надворешни знаци кои укажуваат на болеста што ја разгледуваме. Така, пациентите често се наоѓаат во "анталгична" положба што изгледа вака: телото е наклонето кон здравата страна кога прави обиди да одржи слична позиција. Ова се објаснува со фактот што како резултат на таквите манипулации со сопственото тело, пациентот со тоа ги протега меѓуребрените простори. Притисокот како резултат на ова се намалува, нервните завршетоци се многу помалку иритирани, што, во крајна линија, доведува до намалување на непосредните болни сензации.

Дополнителна улога во опишаната тактика игра психолошкиот страв поврзан со очекување на болка, поради што пациентите се обидуваат да останат во слична положба на телото за максимално можно време.

Разликата на болеста од срцеви заболувања

Со оглед на карактеристиките на болката и симптомите воопшто, можеме да ги сумираме одредени резултати. Особено, во ова би сакал да ја допрам генералноста на болката во градите што се јавува кај овој тип на невралгија со одредени болести поврзани со работата на кардиоваскуларниот систем. Тоа е дефинирање на точната природа на болката што овозможува да се разликуваат болестите едни од други, како и да се идентификуваат причините кои ја предизвикале болката.

Треба да се запомни дека иако болката е главен симптом, укажувајќи на невралгија и срцеви заболувања, природата на оваа болка е различна во двата случаи.

Меѓуребрената невралгија се карактеризира со постојана болка, означена за многу долг временски период. Се разбира, во овој случај, за да се елиминира, користејќи го истото, може да се каже, традиционално со проблеми со срцето, нитроглицерин, нема да успее. Зголемена болка е забележана, како што е наведено и претходно, во случај на какво било движење на телото или промена на неговата позиција.

Ако зборуваме за релевантноста на било која болест поврзана со кардиоваскуларниот систем, тогаш веќе постои периодична и краткотрајна болка, потиснати од употребата на лекови (на пример, сите истиот нитроглицерин). Болката предизвикана од срцево заболување не е отежнато со движењата на телото.

Исто така забележуваме дека за срцеви болки, карактеристично е нарушување на срцевиот ритам во комбинација со промена на крвниот притисок (или се зголемува или се намалува). Ако зборуваме за интеркостална невралгија, тогаш симптомите ги исклучуваат ваквите манифестации, односно пулсот и притисокот остануваат во рамките на нормалниот опсег.

Интеркостална невралгија третман

Како основа за успешен третман несомнено се применуваат мерките насочени кон елиминација на болката. Можно е да се ослободите од нив само кога влијанието што го врши иритирачкиот фактор е целосно елиминирано. Како што дознавме, болката се јавува како резултат на стегање и компресирање на нервните завршетоци, соодветно, на пациентот, на прво место, се пропишани лекови за болка.

Ако докторот утврди неправилности во локацијата на цервикалниот пршлени и пршлените стомачни области за време на истражувањето, тие треба да бидат "вратени на местото", што подразбира потреба од процедури за физиотерапија и масажа.

Мануелна терапија е можна само од специјалист, исклучително важно е да се запамети! Во спротивно, не само што може да се соочи со голем број на несакани ефекти предизвикани од ненамерна интервенција, туку и попреченост.

Како дополнителна мерка на третман, остеопатија е широко употребувана, процедурите за кои се обезбедува враќање на позицијата на секој од деловите на 'рбетните делови во согласност со нивната прифатена анатомска локација. На крајот на краиштата, се јавува брза реставрација на циркулацијата на крвта и нормализација на лимфниот проток, што, пак, ја враќа рамнотежата на внатрешните нервни завршетоци, мускулите и телото како целина.

Рефлексологијата е исто така применлива во третманот на оваа болест и во заздравувањето на пациентот. На ова се додава физичка обука со одреден сет на вежби. Ефективниот третман може да се надополни со разни масти.

Завршувајќи ја нашата статија, би сакал да напоменам дека интеркосталната невралгија често се претвора во хронична фаза на која се случува систематско повторување на болката. За да го избегнете ова, треба да го ревидирате сопствениот животен стил, минимизирајќи го било каков товар, истото важи и за намалување на интензитетот на спортот. Строго е забрането пиење алкохол. Стресните ситуации и немирите, како што знаете, имаат негативен ефект врз нервниот систем, но затоа и тие треба да се намалат што е можно повеќе.

Доколку се јават симптоми кои се однесуваат на меѓуребрената невралгија, неопходно е да се консултира невролог за консултации, посета на хиропрактр и физиотерапевт може дополнително да се препише.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате меѓуребрена невралгија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , рачен терапевт , физиотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 5 од 13)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Миокардна дистрофија (појавување на симптоми: 4 од 13)

Миокардиодистрофијата во медицината се нарекува повторна лезија на срцевиот мускул. Болеста не е воспалителна. Често миокардна дистрофија е компликација на срцеви заболувања, што беше проследено со недоволна исхранетост на срцевиот мускул (миокардот). Поради прогресијата на болеста, се забележува намалување на тонусот на мускулите, што, пак, е предуслов за развој на срцева слабост. Срцева слабост, пак, се јавува поради намалувањето на протокот на крв во миокардот, поради што клетките не добиваат количина кислород што им е потребна за нормално функционирање. Поради ова, миокардните ткива можат да атрофираат или дури и да станат некротични.

...
Рак на 'рбетниот столб (појавување симптоми: 3 од 13)

Рак на 'рбетниот столб може да биде вистинска болест, која се манифестира во форма на примарен или секундарен малиген тумор на' рбетот. Секундарните тумори се метастази на малигни неоплазми, чиј развој првично се јавува кај било кој од органите (простатата, белите дробови, желудникот, градниот шуплив и др.). Рак на 'рбетот, чии симптоми се болка, се развива постепено, во текот на неколку недели / месеци, по што се зголемува овие манифестации.

...
Радикулитис (појавување симптоми: 3 од 13)

Радикулитис е болест на нервниот систем во кој се зафатени корените на 'рбетниот нерв. Радикулитис, главен симптом на кој е болка во вратот или грбот (во зависност од таквата лезија), исто така, може да се наведе во медицинската пракса како радикулопатија.

...
Срцеви заболувања (појавување симптоми: 3 од 13)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
рачен терапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .