Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алцхајмерова болест: Симптоми и третман

Алцхајмерова болест - главните симптоми се:

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

Општ опис

Тоа влијае на луѓето од Алцхајмеровата болест, без оглед на нивниот социо-економски статус, националност или други фактори специфични за нив. Најраната возраст на оваа болест била забележана кај 28-годишен пациент, но претежно Алцхајмерова болест се јавува после 40 години.

И покрај својата честа непостојаност, Алцхајмеровата болест е четврта кај голем број фатални заболувања. На пример, само во САД, бројките покажуваат повеќе од 100.000 смртни случаи во една година, очигледно поради оваа болест.

Сметајќи дека болеста првично беше опишана под категоријата на лица под 65-годишна возраст, кај кои беше забележано, претходно беше дефинирана како претерана деменција . Исто така, Алцхајмеровата болест погрешно се сметаше за манифестација на стареење или склероза на мозочните крвни садови. Всушност, болеста што ја разгледуваме е предизвикана од дегенерација на неврони (нервни клетки), но во никој случај не е лезија која е релевантна за крвните садови.

Севкупните симптоми на болеста ви овозможуваат да изберете кога размислувате за нејзината разновидност. Особено, Алцхајмеровата болест се карактеризира со симптоми во форма на постепено опаѓање на вниманието и меморијата, покрај тоа постојат нарушувања во процесите на размислување во врска со способноста за учење.

Пациентите имаат проблеми поврзани со временската и просторна ориентација, изборот на зборови е проследен со значителни тешкотии, што, пак, влијае на тешкотиите во комуникацијата, а исто така придонесува за негативни лични промени.

Постепеното прогресија на симптомите на деменција доведува до апсолутно губење на способноста на пациентот да се сервисира себеси, што во крајна линија доведува до смрт. Времетраењето на вистинскиот процес на распаѓање на психата може да трае веќе неколку години, што води не само на страдањето на самиот пациент, туку и на страдањата на неговото семејство и блиски.

Ризикот од оваа болест се зголемува со присуство на следниве релевантни фактори:

 • возраст од 60 години;
 • прекумерна тежина, дебелина ;
 • историја на повреди на главата на пациентот;
 • хипертензија ;
 • присуството на болеста во следниот род.

Дополнително, забележуваме дека Алцхајмеровата болест е почеста кај жените отколку кај мажите.

Фази на Алцхајмеровата болест

Во различни извори, постојат три до неколку фази на болеста, но ние ќе издвоиме четири, што исто така ќе го опише правилно.

За секоја од фазите наведени подолу, карактеристика е присуството на сопствените карактеристики, кои се поседуваат со прогресивна слика за вистинските нарушувања на функционалната и когнитивната скала.

Предвидување

Почетните симптоми на Алцхајмеровата болест често се мешаат со прифатените манифестации кои укажуваат на стареење воопшто, па дури и заедно со одговорот на пациентот на стрес. Вреди да се забележи дека најраните манифестации на когнитивниот ред можат да се детектираат кај некои пациенти 8 години пред да се утврди дијагнозата на основната болест. Првичните манифестации на симптоми може да се појават при извршување на одредени задачи, секојдневно за пациентот.

Најочигледниот симптом во овој случај е нарушување на меморијата, кое се манифестира во обидите на лицето да се сети на претходно научените факти. Ова исто така се однесува на обидите направени од пациентот да асимилираат нови информации за него, кои се завршени, како што може да се разберат, по неуспех.

Исто така, постојат проблеми во голем број извршни функции, кои вклучуваат планирање, концентрација, апстрактно размислување. Не се исклучени проблемите со семантичка меморија, односно меморија поврзана со значењето на зборовите и со односот на концептите.

Оваа фаза исто така може да биде проследена со апатија, која делува како најстабилен невропсихолошки симптом во текот на целата болест. Претклиничката фаза на Алцхајмеровата болест исто така често се дефинира како "благи когнитивни нарушувања", но сеуште постои дебата за користење на оваа дефиниција за да се укаже на првиот степен на болеста или да се користи како посебна дијагностичка единица.

Рана деменција

Меморијата во овој случај постепено се намалува заедно со агнозијата, што доведува до фактот дека дијагнозата на болеста која се разгледува порано или подоцна е потврдена. Незначителниот број на пациенти во овој период не укажуваат на мемориски нарушувања како главни нарушувачки симптоми, но нарушувања на говорот, моторни нарушувања, нарушувања на перцепцијата и оштетени функции на извршниот ред.

Болеста се манифестира на различни начини во однос на секој од аспектите на меморијата. На пример, најмалку се засегнати спомените поврзани со сопствениот живот на пациентот (односно, епизодната меморија), како и фактите што тој ги научил подолго време. Истото важи и за имплицитна меморија, односно за т.н. "телесна меморија", во која пациентот несвесно ги репродуцира научените постапки (користење на прибор за јадење, итн.).

За афазија, вокабулар е исцрпен во комбинација со намалување на флуентноста, а тоа, пак, води кон целосно ослабување на способноста за вербална (како и писмена) изразување на сопствените мисли.

Оваа фаза на болеста се карактеризира, како по правило, од способноста на пациентот соодветно да работи со стандардни концепти што се користат во вербалната комуникација. Што се однесува до пишувањето, цртежот, менувањето на облеката и другите функции, во кои главната акција е придружена со додавање на фини моторички вештини, тогаш веќе може да има проблеми со планирањето и координацијата на движењата, што нагласува некоја непријатност во извршените активности.

Со постепеното прогресија на болеста, едно лице сепак може да изврши многу задачи, без разлика што и без помош, исто така, не може (барем во форма на надзор) - тоа се однесува, пред се, на манипулација, што укажува на потребата за когнитивни напори.

Умерена деменција

Состојбата постепено се влошува, наспроти позадината на која постепено се намалува способноста за самореализација на одредени дејства. Говорните нарушувања стануваат очигледни, бидејќи пациентот губи пристап до својот речник, што резултира со избор на неточни зборови во замена на зборовите што ги заборавиле. Покрај тоа, постои губење на вештини за пишување / читање.

Координацијата на движењата со нивната сложена конзистентност постепено се засегнува, ова, пак, го лишува пациентот од способноста соодветно да ги извршува повеќето задачи што се бараат во секојдневниот живот.

Оваа фаза, повторно, е придружена со проблеми со меморијата, кои, овој пат, се предмет на значително подобрување. Како резултат на тоа, пациентот може дури и да ја изгуби способноста да ги препознае луѓето блиски со него. Пред овој период, долготрајната меморија која претходно не била предмет на болеста е веќе изложена на оштетувања, а абнормалностите кои се појавуваат во однесувањето на пациентот стануваат се повеќе и повеќе забележливи.

Таквите манифестации на болеста како вечерно влошување и скитништво се здобиваат со вообичаениот карактер, пациентот станува поризволен, се јавува емоционална лабилност, се манифестира со спонтана агресија и плач.

Околу 30% од пациентите се соочуваат со синдромот на лажна идентификација, како и голем број симптоми на заблуди. Уринарна инконтиненција често се развива. Симптоматологијата на пациентот доведува до стрес кај неговите роднини, што до одреден степен може да се отстрани со поставување на пациентот во болница за соодветен надзор.

Тешка деменција

Ова е последна фаза на болеста во која пациентот едноставно не е во состојба да управува без помош на надворешни лица. Сите јазични вештини можат да се сведат на употребата на поединечни фрази, па дури и само зборови. Така, речиси е целосно губење на говорот.

Вербалните вештини кај пациентите се губат, но за нив тоа не е ни губење на разбирање за тоа како да се справат со нив, ниту емоциите кон нив. Оваа фаза сеуште може да биде придружена со манифестации на агресија, меѓутоа, најчесто апатијата со осиромашување станува најраспространета состојба. Од одреден момент во оваа состојба, можноста за извршување дури и елементарни дејствија се губи без да се обезбеди надворешна помош. Исто така, постои губење на мускулната маса, движењето се врши со значителни напори. Со текот на времето, пациентот не се движи подалеку од креветот, малку подоцна престанува да се јаде.

Почетокот на смртта е придружен, како по правило, од страна на трети лица фактори во форма на пневмонија или притисок чирови, но не директно поради Алцхајмерова болест. Подолу се разгледуваат малку повеќе релевантни манифестации на болеста.

Алцхајмерова болест: симптоми на слаба фаза

Благата фаза на болеста ги одредува следниве општи симптоми:

 • Губење на интерес во животот, губење на неодамнешната меморија. Неможноста да се спроведат соодветни аргументи за пари.
 • Појавата на потешкотии во развојот на нешто ново, како и во создавањето и зачувувањето на новите сеќавања.
 • Појава на проблеми поврзани со говорот. Значи, во фразата може да се користат зборови слични на звук, но различни во семантички содржини. Со оглед на тоа, пациентот, свесен за својата позиција и избегнување на грешки поради ова, може да престане да зборува.
 • Можноста за продолжена концентрација на внимание е изгубена, пациентот ја губи способноста да ги посети веќе познатите места. Постои активен и агресивен отпор кон новите работи и промени воопшто.
 • Постои проблем во организацијата и логично размислување. Постои често поставувани прашања (повторно).
 • Пациентот оди "во себе", постои губење интерес, раздразливост и нехарактеристична иритација се јавуваат кога се чувствувате уморни. Донесувањето на одлуки се случува со сериозни тешкотии.
 • Пациентот заборава да плати нешто или, напротив, плаќа премногу. Често пациентот заборава да јаде, или, обратно, постојано може да јаде.
 • Често се губат работите, а пациентот често не ги поставува на вистинското место.

Алцхајмерова болест: Симптоми на средна фаза

Следните манифестации се релевантни за средината фаза на болеста:

 • Промените во однесувањето и хигиената стануваат поинтересни. Истото важи и за карактеристиките на спиењето.
 • Пациентот ја збунува личноста (односно, жената може да се перцепира како странец, син - како брат, итн.).
 • Релевантноста се стекнува со безбедносни проблеми. Како што веќе беше кажано претходно, пациентот може да талка, да скита насекаде, лесно да се третира, да падне, итн.
 • Има проблеми со препознавањето на луѓето, работите. Може да се користат предмети што припаѓаат на други.
 • Едно лице постојано ги повторува истите приказни, движења, зборови, итн.
 • Пациентот ја губи способноста правилно да ги организира сопствените мисли, не може да го следи логичкиот синџир на тие или други објаснувања.
 • Пациентот може постојано да чита, но во исто време да не може да го формулира точниот одговор на пишаните прашања.
 • Несоодветно однесување (закани, клетви, прекумерна агитација, итн.) Е можно.
 • Членовите на семејството може да бидат обвинети за крадење работи, и пациентите често стануваат безгрижни.
 • Може да има ситуации со губење на ориентацијата во времето. Значи, пациентот може да се разбуди ноќе и да почне да се подготвува за работа.
 • Можни се услови во кои пациентот мисли дека огледалната слика го прогонува или дека заговорот на филмот се повторува во животот.
 • Треба помош во одење во тоалет, во туш.
 • Пациентот користи облека што не одговара на времето.
 • Исто така може да има несовпаѓање во сексуалното однесување, во кое друго лице се смета за сопруг.

Алцхајмерова болест: тешки симптоми

 • Пациентот е целосно отстранет од околината, семејството, иако едноставно не може да управува без надворешна помош.
 • Молкот е забележан или, обратно, "глупост" во разговорите, исто така се случува, дека е крајно тешко да се разбере лицето.
 • Постои губење на контролата над процесот на дефекацијата.
 • Пациентот губи тежина, неговата кожа пукна.
 • Чест пад, подложност на инфекции.
 • Поголемиот дел од времето едно лице троши во кревет и особено во сон.

Општо земено, по утврдувањето на дијагнозата, пациентите живеат по редослед од не повеќе од 7 години.

Дијагноза на болеста

Утврдувањето на дијагнозата бара, пред сè, исклучување на други болести придружени со слични симптоми. Таквите болести вклучуваат Паркинсонова болест , болест на тироидната жлезда, тумор на мозокот , атеросклероза , мозочен удар , итн. Особено, следниве методи се користат за да се утврди специфичната Алцхајмерова болест:

 • КТ и NMR (компјутерска томографија комбинирана со нуклеарна магнетна резонанца). Преку овие постапки, можно е да се утврди состојбата на мозокот, како и исклучувањето на горенаведените болести.
 • Комплетна крвна слика , биохемиска анализа . Определе присуство / отсуство на хормонски нарушувања, крвни заболувања, инфекции, итн.

Третман

Денес, третманот на Алцхајмеровата болест е невозможен поради неговата неиздржливост. Сепак, постојат голем број на лекови, чија употреба овозможува да го забави прогресивниот тек, како и да ги ослабне / отстрани сегашните симптоми. Таквите лекови вклучуваат лекови за подобрување на менталните способности и меморијата, како и лекови насочени кон елиминирање на анксиозноста и депресијата.

Дополнително, се разбира, треба да се забележи важноста на грижата за таквите пациенти, бидејќи тие едноставно им се потребни.

Појавата на симптоми што укажуваат на можното присуство на Алцхајмеровата болест кај една личност бара жалба до невролог и психијатар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Алцхајмерова болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шизофренија (појавување симптоми: 6 од 17)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Деменција (појавување симптоми: 6 од 17)

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...
Паркинсонова болест (појавување симптоми: 5 од 17)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Нервна исцрпеност (појавување симптоми: 5 од 17)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Болест на бинсвангер (појавување на симптоми: 5 од 17)

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .