Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аутизам: Симптоми и третман

Аутизам - главните симптоми:

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

Општ опис

Нарушувањето кое е релевантно за оваа болест се јавува поради неможноста на координирана работа на разни делови на мозокот. Повеќето луѓе со дијагноза на аутизам секогаш ќе имаат проблеми поврзани со организирање на соодветни односи со другите. Во меѓувреме, дијагностицирањето на аутизмот во границите на раната фаза на нејзината манифестација кај пациентот, како и последователниот третман, сето ова им овозможува на се повеќе и повеќе луѓе постепено да го реализираат својот сопствен потенцијал.

Оваа болест има тенденција да се појави кај одреден вид семејства, врз основа на кои постои претпоставка за можното наследување на аутизмот. Во моментов, во тек е студија за идентификација на специфични гени одговорни за наследување на оваа болест.

Во општеството постои претпоставка дека вакцинацијата на деца, особено во вакцинирањето против заушки, рубеола и сипаници, може да доведе до аутизам. Сепак, не постои потврда за овој факт, кој беше потврден во некои студии. Покрај тоа, императив е да се дадат сите потребни видови на вакцинирање на детето.

Значи, што е аутизам? Симптомите на оваа болест, како што веќе рековме, се манифестираат кај деца (тоа е конгенитална болест) на возраст од три години. Како по правило, родителите почнуваат да забележуваат дека детето малку заостанува во развојот, што се манифестира во неговата неспособност да зборува и да се однесуваат како што е типично за децата на неговата возраст. Таков развој е исто така можно, во кој детето сепак почнува да зборува на возраст од неговите врсници, но, со текот на времето, стекнатите вештини постепено се губат.

Детето заостанува во развојот, и често не кажува ништо, ова може да даде впечаток за неговата глувост. При проверка на слухот се потврди отсуството на такви отстапувања. Исто така, кај аутизмот, пациентот користи прекумерно повторување во однос на одреден модел на однесување, игри и интереси. На пример, може да се повторуваат нишањето на телото или необјаснива приврзаност кон одредени предмети. Посебно нарушување предизвикува потреба да се промени рутината во овој случај.

Треба да се забележи дека не постои "типично" однесување кај пациентите со аутизам, па затоа невозможно е да се генерализира и создаде единствена слика на пациентот за сите случаи. Луѓето со аутизам може да се однесуваат поинаку, што ја одредува специфичната форма на болеста во секој од случаите. Исто така, родителите на деца со аутизам имаат таква особина како избегнување на контакт со очите, како и нивна желба за самостојно играње.

Интелектуалниот развој, кој до одреден степен е променет поради аутизмот, поради оваа причина во повеќето случаи одговара на под-просечните индикатори.

Често, во адолесценцијата, децата стануваат депресивни , во голема мера се соочуваат со тоа, особено ако нивната интелигенција е дефинирана како просечна или соодветствува со индикатори над просекот. Исто така, некои деца во овој период се соочуваат со манифестации во форма на напади, особено епилептични.

Потсетиме дека епилепсијата е такво нарушување во работата на нервниот систем, во кое постои абнормална и исклучително интензивна електрична активност на мозокот, што доведува до најголем напад. Епилепсијата може да се развие како резултат на оштетување на мозокот, инфекции или тумори, но, во најголем дел, нема причини како такви. Често, пациентите со оваа состојба "прераснуваат", по што нападите повеќе не се појавуваат. Во други случаи, контролата над нападите е можна, што се постигнува со употреба на специјални лекови. Ако терапијата со лекови не определи ефективен резултат за пациентот, тогаш може да се примени хируршка интервенција.

Враќајќи се на прашањето кој е повеќе подложно на аутизмот, забележуваме, пред се, статистички податоци, што покажува дека од 1000 деца на 1 дете оваа дијагноза паѓа, а ова е општа фигура, која, за жал, може да варира и во широки граници.

Многу е веројатно дека наследниот пренос на болеста се јавува во одредени семејства. Дополнително, ако двојката има едно дете кое страда од болеста за која станува збор, тогаш второто дете, најверојатно, ќе страда од аутизам. Ако еден од родителите е болен со оваа болест, ризикот, соодветно, исто така се зголемува.

Дополнително, забележуваме дека ризикот од развој на аутизам е четири пати поголем кај момчињата отколку кај девојчињата.

Сигурно е познато дека не постои поврзаност меѓу аутизмот и неразбирањето или лошите врски во семејството, т.е. ниту родителите на детето, ниту самиот тој не е виновен за појавата на болеста. Покрај недостатокот на таква врска и врската со вакцината, врската со исхраната е исто така побиена, и, според тоа, нездравата исхрана не може да биде причина за аутизам.

Се претпоставува дека најверојатно се комбинирани фактори на изложеност, кои ги комбинираат генетските фактори и факторите на негативни надворешни ефекти (инфективни болести за време на бременост, токсични ефекти во текот на бременоста, компликации при раѓање итн.).

Аутизмот е вид на психолошко пореметување од општ тип, исто така е дефиниран како аутистичко нарушување. Симптомите со кои се карактеризира аутизмот може да се мешаат со различни видови на постоечки психолошки нарушувања, на пример, често се забележува сличноста помеѓу аутизмот и Аспергеров синдромот . Дијагнозата на Аспергеров синдром се утврдува кога постојат чести особини со аутизам, но во отсуство на заедништво со критериумите за аутизам. Покрај тоа, други болести може да бидат слични на аутизмот.

Денес, како резултат на истражувањето, може да се тврди дека идентификацијата на аутизмот се случува многу почесто отколку што претходно. На пример, пред некои деца да бидат дијагностицирани со деменција, сега, во случај на вистински отстапувања за тие ситуации, дијагнозата се дефинира како "аутизам".

Аутизам: Симптоми

Со оглед на разликата во манифестациите на болеста кај пациентите, секој случај на оваа болест е уникатен. И покрај ова, сè уште постојат одредени генерализирани карактеристики, поради што може да се претпостави релевантноста на аутизмот.

Во зависност од возраста, симптомите на оваа болест се манифестираат на свој начин, така што има смисла да се живее на секоја возрасна категорија одделно. Особено, разгледајте го почетокот на аутизмот и неговите симптоми, детскиот аутизам и неговите симптоми, како и аутизмот кај возрасните, чии симптоми исто така имаат свои карактеристики. Сепак, пред да ги земеме предвид општите знаци на оваа болест, тие се манифестираат во неколку главни области:

Социјална интеракција, односи. Симптомите на аутизмот се следните:

 • Еден сериозен проблем во врска со невербалната комуникација. На пример, може да се однесува на навиката да се погледне во очите, земајќи одредена положба или израз на лицето.
 • Недостаток на способност да развиваат пријателства со врсниците.
 • Недостаток на интерес за споделување со други луѓе со нивните хоби, задоволство или достигнувања.
 • Недостаток на емпатија. Со аутизам, тешко е да се разбере што другите луѓе се чувствуваат, што и да е.

Комуникација (вербална, невербална). Симптомите на аутизмот во овој случај се намалуваат со следново:

 • Болно дете учи да зборува многу подоцна, или дури и да не ја стекне оваа способност на сите. Значи, околу 40% од пациентите со аутизам воопшто не зборуваат.
 • Пациентот е тешко да започне разговор. Со аутизам, исто така е тешко да се продолжи со веќе воспоставен почеток.
 • Говор се користи стереотипно, со повторувања. Луѓето со аутизам често користат една фраза со повторување (што е дефинирано како ехолалија).
 • Тешкотии во разбирањето на соговорниците. На пример, луѓето со аутизам можеби не разбираат дека лицето со кое зборуваат користи хумор во разговорот.

Ограничени интереси во игри и воопшто во активности. Во овој поглед, симптомите на аутизмот се следните:

 • Понекогаш, чудна концентрација на пациентот на одделни делови. На пример, малите деца со аутизам често го фокусираат своето внимание врз деталите на играчката, а не на тоа целосно (на пример, не се заинтересирани за самата машина, туку само за неговите тркала итн.).
 • Хоби, кој се состои од одредени теми. На пример, возрасните (како постарите деца, всушност) можат да бидат страсни за видео-игри, регистарски таблички на автомобили или игри со карти.
 • Стереотипично размислување. На пример, плескање раце, лулање на телото, итн.
 • Итна потреба за одреден режим и монотони активности. На пример, кај аутизмот, детето може да јаде леб пред јадење салата, а не обратно. Исто така, на пример, тој може да инсистира дека прошетката треба да се следи само со строго дефинирана трајна траса.

Повеќето луѓе со аутизам имаат симптоми кои се слични на дефицитот на вниманието со хиперактивност . Покрај тоа, околу 10% од аутистите имаат некаков подарок, како и способности во одредени области. Вториот може да биде, на пример, способност за цртање, меморирање на списоци, исто така може да бидат и музички способности, итн.

Често, пациентите со аутизам, исто така, имаат невообичаена сензорна перцепција. На пример, лесен допир за нив може да биде болен, додека силното притискање може да биде благотворно. Во некои случаи, болката воопшто не се почувствува. Присуството на необични хоби, посебни преференции (вклучително и во храната) не се исклучуваат.

Околу 70% од аутистите имаат проблеми со спиењето.

Симптоми на раниот детски аутизам (до 2 години)

Во повеќето случаи, манифестациите на болеста се забележани кај децата во текот на првата година од нивниот живот. Може да има карактеристични разлики во однесувањето на болното дете од однесувањето на нивните врсници. Следните симптоми се забележани:

 • Дете со аутизам не гледа во лицето на родителите, во нивните очи;
 • Нема приврзаност кон мајката. Значи, детето не плаче, како и другите деца, кога таа заминува некаде, не се насмевнува и не се протега на рацете;
 • Детето ретко се насмевнува;
 • Постои задоцнување во развојот на говорот. Значи, до возраст од 12 месеци, детето не пропушта, не ги користи наједноставните зборови на возраст од 16 месеци, до возраст од 24 месеци не ги репродуцира едноставните фрази;
 • Се забележува агресивност на детето кон другите деца, тој не се стреми да комуницира со нив и вообичаени игри;
 • Болно дете претпочита во играта само една играчка (или посебен дел од неа), нема интерес за други играчки;
 • Можеби несоодветен одговор на детето за стимули, за други помали (светли, придушени звуци, итн.), Покрај тоа, тој може да доживее страв поради нив.

Во меѓувреме, важно е да се напомене дека таквите симптоми воопшто не се исклучителни показатели за релевантноста на аутизмот, иако тие бараат одредена загриженост. Затоа, избегнувањето на детето од општеството, неговото молчење, само-апсорпција - сите овие манифестации мора да се дискутираат со педијатарот.

Детски аутизам: симптоми на болеста на возраст од 2 до 11 години

Децата со аутизам на оваа возраст сеуште имаат симптоми кои се релевантни за претходниот период. Детето не реагира на своето име, не гледа во неговите очи, сака да биде самостојно, нема интерес за други деца. Покрај тоа, постојат и други карактеристични симптоми на болеста:

 • Детето знае само неколку зборови, воопшто не може да зборува.
 • Можеби постојаното повторување на истиот збор на детето, тој не го поддржува разговорот.
 • Можеби, повторно, повторувањето на истите акции (необични ритуали), со промена во познатото опкружување за него, постои голема вознемиреност.
 • Во најголем дел, децата со аутизам со големи напори стекнуваат вештини, зашто се нови, на училишна возраст им недостига способност да читаат или пишуваат.
 • Некои деца развиваат интерес за одредена активност, на пример, математика, музика, сликарство итн.

Симптоми на аутизам по 11-годишна возраст

На возраст од 11-12 години, децата со аутизам, по правило, ги учат елементарните вештини потребни за комуникација со другите, но дури и во овој случај, за нив е најпосакувана осаменост, нема потреба од комуникација.

Во периодот на сексуален развој детето е потешко од другите адолесценти. Можна агресивност која се јавува во однос на животната средина, честа депресија, анксиозни нарушувања, епилептични напади .

Аутизам кај возрасни

Кај возрасните симптомите на аутизмот се манифестираат во зависност од тоа колку е сериозна болеста воопшто. Меѓу главните симптоми се следниве:

 • Недостатокот на гестови, изрази на лицето;
 • Недостаток на разбирање на елементарните правила на комуникација. Аутистот може да изгледа премногу внимателно во очите или, напротив, да избегнува контакт со очите со соговорникот. Може да дојде премногу блиску или, обратно, да се оддалечи претерано, да зборува премногу тивко или, обратно, да го стори тоа премногу гласно, итн.
 • Недостаток на свесност за аутистичните карактеристики на нивното однесување (што може да им наштети или навреди, итн.).
 • Недостиг на разбирање на емоции, чувства, намери на други луѓе.
 • Способноста да се изгради пријателска или романтична врска е скоро невозможно.
 • Ниво на тешкотија при контакт со никого (прво).
 • Лош речник, често повторување на истите фрази, зборови.
 • Отсуството на интонации во говорот, сличноста на карактеристиките на говорот на аутист со говорот на робот.
 • Мирна и доверба во позната и рутинска средина, прекумерно чувство поради промени во него и во животот воопшто.
 • Има сериозна приврзаност кон одредени предмети, навики, места. Голем страв при промена.

Текот на аутизмот во блага форма укажува на можноста на лице на возраст од 20-25 години што живее одделно од неговите родители, во одредена независност. Особено, оваа можност се отвора, ако менталниот капацитет на аутистот е доволно развиен и стекнати се способностите за комуникација со животната средина. Делумна независност е забележана во секој трет случај.

Поостриот тек на болеста бара постојан надзор на пациент со аутизам со други, особено ако не знае како да зборува, а неговиот интелект е одреден под просекот.

Дијагностицирање на аутизмот

Присуството на алармантни симптоми бара жалба до присутните лекар, по што, како по правило, медицинската комисија ги исполнува. Вклучува лекарски лекар, психолог / психијатар, невролог, како и други специјалисти. Покрај тоа, комисијата може да вклучи и родители, воспитувачи или воспитувачи на дете - информациите од нивна страна овозможуваат попрецизно утврдување на состојбата на детето врз основа на присуство на разни точки на набљудување на наведените лица.

Дијагнозата на аутизмот ја утврдува потребата да се идентификуваат важни карактеристики кои ја разликуваат оваа болест од болести како церебрална парализа и генетски болести, придружени со ментална ретардација итн.

Третман со аутизам

За жал, не постојат методи за лекување на оваа болест, затоа невозможно е да се тврди нешто за целосна наплата на детето или на возрасните. Во меѓувреме, постојат бројни методи, со чија помош луѓето со аутизам не само што можат да живеат самостојно, туку и да комуницираат со својата околина.

Примечательно, что чем раньше родители смогли определить аутизм у ребенка, и чем раньше, соответственно, началось лечение существующими методиками, тем лучше для него последующий прогноз, тем выше его шансы на полноценную жизнь в обществе.

Примечательно, что некоторые родители больных аутизмом детей придерживаются идеи о том, что диета при аутизме может благоприятно повлиять на основные симптомы аутизма.

Основой для этого служит предположение о том, что кишечник больных аутизмом не способен к усвоению таких белков как глютен и казеин. В результате этого при исключении продуктов с этими белками ребенок, якобы, будет вылечен от аутизма. Ученые же опровергли эту идею, указывая на нормальное пищеварение больных аутизмом, на основании чего безглютеиновая диета ничего не даст таким детям, соответственно, не приводя ни к улучшению состояния, ни к излечению.

Следует учитывать, что нередко в детском возрасте отмечается ремиссия заболевания, за счет которой производится снятие аутизма как диагноза с отнесением его к расстройствам аутистического спектра. Зачастую это происходит, опять же, при применении интенсивной терапии. В целом на данный момент точных цифр в определении выздоровления указать не предоставляется возможным, неотобранные выборки по детям с излечением от этого расстройства располагают показателями на этот счет в пределах 3-25%.

В случае появления симптомов, сходных с симптомами аутизма, необходимо обратиться к педиатру.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Аутизм и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач педиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нервный срыв (совпадающих симптомов: 4 из 16)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Послеродовая депрессия (совпадающих симптомов: 4 из 16)

Послеродовая депрессия, как указывают данные статистики, является состоянием, с которым сталкивается примерно 5-7 женщин из 10 после родов. Послеродовая депрессия, симптомы которой отмечаются у женщин основной группы репродуктивного возраста, заключается в повышенной чувствительности, которая, в свою очередь, проявляется в целом «букете» соответствующих проявлений. Об особенностях послеродовой депрессии и о том, как с ней бороться – наша сегодняшняя статья.

...
Раздвоение личности (совпадающих симптомов: 3 из 16)

Раздвоение личности как психологический термин существует достаточно давно. Известен он всем, более того, особого удивления раздвоение личности, симптомы которой проявляются в появлении в больном второй личности (и большего их количества), а также в осознании им себя в качестве двух и более различных индивидов, не вызывает. Между тем, особенности этого состояния известны не каждому, посему имеет место утверждение того факта, что большинством людей попросту производится неправильная его трактовка.

...
Шизофрения (совпадающих симптомов: 3 из 16)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Болезнь Паркинсона (совпадающих симптомов: 3 из 16)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .