Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дебелина: симптоми и третман

Дебелината - главните симптоми:

 • Места за расположение
 • Одложен развој на говор
 • Нарушување на концентрацијата
 • Недостаток на апстрактно размислување
 • Недостаток на вокабулар
 • Агресија
 • Недостаток на мимикрија
 • Силна гестикулација
 • Застој во физичкиот развој
 • Неможност да се сеќаваат на имињата на луѓето
 • Изложеност на туѓо влијание
 • Неможност да се запаметат долгите песни

Дебелината - е најлесниот степен на ментално растројство. Може да биде конгенитален или стекнат во првите неколку години од животот. Со возраста на детето, оваа форма на ретардација во менталната активност не се развива, а со соодветен третман малку се коригира. Децата со таква повреда не се способни за апстрактно размислување, конструкција на долгите фрази и логичка комбинација на неколку процеси.

Овој степен на ментално растројство е најчест и се јавува кај повеќе од половина од интелектуалните пречки. Со вистинскиот пристап кон родителството, детето ќе може да учат на училиште со останатите деца или во специјално опремени институции, а во иднина, со лидер за разбирање, има можност да го совладаат еден од наједноставните специјалитети. Таквите луѓе се сосема способни за самостојно живеење, но многу често им е потребна поддршка од родители или блиски роднини.

Дебелината се третира на сложени начин и се состои од корективна терапија, намалување на симптомите, работа на адаптација во општеството, консултација со психолог за соодветно образование.

Етиологија

Бидејќи болеста може да биде и вродена и стекнати, причините за појавата се поделени во две големи групи. Група на интраутерини причини вклучуваат:

 • генетска предиспозиција, како и присуство во семејството на пациенти со Даунов синдром ;
 • патологија на гените;
 • ефектот на бремената жена на изложеност како во секојдневниот живот, така и во извршувањето на службените должности;
 • недоволно количество витамини и јод во исхраната на жената во периодот на породување;
 • контакт со отровни растенија или животни;
 • живеат во загадени области, поради што штетните супстанции влегуваат во телото преку респираторниот тракт;
 • тешки инфективни болести на бремената мајка, вклучувајќи рубела и сифилис ;
 • држејќи се до строга диета затоа што детето не прима доволно витамини и хранливи минерали;
 • целосно исклучување на жената од јадење месо, како дел од вегетаријанството;
 • нездравиот животен стил за време на бременоста, прекумерната употреба на алкохол, никотин и наркотични лекови;
 • непромислена администрација на лекови, без очигледна причина или рецепт.

Втората група на причини кои можат да влијаат на детето по раѓањето вклучуваат:

 • комплицирана работа, повреда во моментот на раѓање, на пример, погрешна положба на фетусот, заплеткување на папочната врвца или стегање на главата на бебето со пирсинг;
 • дефицит на јод во исхраната на детето, особено за време на првото хранење по доењето;
 • компликации од вирусни или бактериски инфекции;
 • различни трауматски повреди на мозокот;
 • минимална комуникација со родителите или врсниците. Појавата на монотоност може да биде засегната од родителите што го игнорираат своето дете.

Видови

Во зависност од тоа колку повредени се менталните способности, неколку фази на монотоност се разликуваат:

 • лесен - интелект на ниво 70, на IQ скала;
 • умерено тешки - ментални способности достигнуваат 64 поени;
 • тежок - помалку од 60 години.

Секој од степените на монронност е означен со часови со логопед и психолог, врз основа на посебни задачи кои го одредуваат нивото на знаење и логика, како и нивото на социјална кондиција и степенот на приврзаност кон луѓето блиски до вас.

Веќе во почетната фаза, лицето не е способно за длабоки логички судови и лесно се подложува на негативно влијание. Детето не е заинтересирано за развој, зашто само него е важно само задоволството од наједноставните вештини за само-грижа. За него, главната работа е игри и забава.

Симптоми

Покрај изречениот физички застој од врсниците, се манифестираат и следниве знаци на слабост:

 • детето подоцна врсниците почнуваат да разговараат;
 • говорот е редок, вокабулар е мал, со задоцнување почнува да гради фрази;
 • недостаток на апстрактно размислување и фантазија, детето не може да поврзе неколку настани во еден логичен синџир;
 • прекршување на концентрацијата на вниманието. Дете со дебелина е тешко да се изучува или да се стори истото долго време;
 • недоволно развиените изрази на лицето, детето се потпомага со гестови кога комуницира;
 • неможноста да се запаметат долгите песни или имињата на странци;
 • емоционална нестабилност, расположението драматично се менува од агресивни кон смешни;
 • висока подреденост кон други луѓе, особено таквите деца се предмет на влијание на зли луѓе кои можат да ги натераат да вршат негативни дејства.

Апсолутно сите симптоми на нарушувањето се поединечни за секое дете и во најголем број случаи зависат од степенот на монотоност. Во умерени до тешки форми, детето може да биде премногу агресивно и може да им наштети не само на себе, туку и на оние околу него.

Дијагностика

За искусен специјалист, не е тешко да се утврди ментална ретардација врз основа на надворешни знаци, но дополнителните методи ќе помогнат да се разликува дебелината од неможноста и идиотизмот. Пред сè, потребно е да се соберат целосни информации за болеста:

 • на која возраст почнаа да се појавуваат првите симптоми;
 • како отиде бременоста, било какви инфективни болести биле забележани, зголемување на крвниот притисок, без разлика дали овој период бил комплициран од прееклампсија или еклампсија ;
 • дали детето страдало од акутни заболувања на катаракта во раното детство;
 • присуство на повреди на мозокот до три години;
 • беше дефицит на јод во исхраната.

За точна дијагноза на благ степен на ментално растројство, детето се испитува и неговите способности се оценуваат од страна на експерти, како што се:

 • психијатар - за време на разговор и со помош на специфични скали и тестови, се проценува степенот на развој, комуникациски вештини, степен на приврзаност кон роднините;
 • логопед - ја оценува способноста за говор и речникот;
 • невролог;
 • психијатар.

Утврдување на фази на слабост ќе им помогне на такви хардвер студии како што се:

 • КТ и МРИ на мозокот , ќе им овозможат да ја разберат структурата на мозокот и да ги одредат можните причини за појава на болеста, на пример, крварење или повреда;
 • ЕЕГ - оваа процедура овозможува да се процени активноста на мозокот и да се идентификуваат повредите во него;
 • Echo EG е најточен начин да се направи дијагноза. Активноста на мозокот се проценува со употреба на ултразвук;
 • REG - врши проценка на протокот на крв.

Третман

Терапијата за дебелина се состои од цела комплекс на мерки кои зависат од причините за:

 • ако болеста стана фактор на манифестација, неопходно е да се спроведе специфична терапија со цел да се отстрани манифестацијата на симптомите;
 • седативи се пропишани за намалување на агресијата;
 • Неопходно е да се земат лековити супстанции кои ја подобруваат исхраната на мозокот.

Но, најважниот дел од третманот е часови со логопед, кој со блага форма може да ја намали манифестацијата на дебелината - постои можност да се постигне дека детето може да студира во посебни образовни институции и да го совлада еден од простите специјалитети. Посетите на психијатарот ќе ви помогнат да се адаптирате најдобро што може во општеството и во тимот. Не последната улога во третманот на рана дебелина го привлекува вниманието на родителите кон успехот на детето - ако види дека го поддржуваат, тогаш тоа ќе помогне во исправувањето на болеста.

Третманот на потешки фази на слабост е постојаното набљудување на психолози и психијатри - тешко е да се научи нешто на детето. Човек, исто така, може да се грижи за себе, но сепак, поради силна приврзаност кон своите роднини, тој не може да биде сам подолго време. Во овој случај, третманот целосно зависи од родителите, бидејќи само правилното воспитување ќе помогне да се задржи емоционалната состојба на детето и да се држи под постојана контрола, така што тој нема да продолжи со негативните луѓе.

Со соодветен третман, особено со лесен степен на слабост, постои голема веројатност за постигнување на позитивен резултат, имено, едно лице може да стане дел од општеството, да работи во едноставна работа, но само под услов властите да ја третираат својата ситуација со разбирање, да започнат полноправно семејство.

Превенција

Превентивните мерки за задржување се состојат од:

 • навремена посета на лекар, при првите знаци на болеста, бидејќи почетната фаза на болеста е полесна за лекување, што ќе му помогне на детето во иднина да го заземе своето место во општеството;
 • одржување на здрав животен стил за време на бременоста;
 • јаде повеќе бебиња, калиум, калциум и јод за време на периодот на раѓање;
 • редовно испитување од страна на акушер-гинеколог;
 • да се заштитите од негативните ефекти на животната средина;
 • спречување на вирусни и заразни болести - веднаш штом се појават првите симптоми, неопходно е да се побара помош од специјалисти.

Најдобро од сè, ако една жена за време на бременоста ќе биде во услови на санаториум-одморалиште.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате бременост и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Imbecile (појавување симптоми: 4 од 12)

Импезил - умерена ментална ретардација, која може да биде или вродена, на пример, Даунов синдром, или стекнати во првите неколку години од животот. Ова прекршување се карактеризира со тоа што не се развива во текот на животот, но со правилен пристап кон лекувањето и воспитанието на такво дете, можно е да се постигне мало подобрување на менталната активност.

...
Психоза (појавување симптоми: 3 од 12)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Даунов синдром (појавување симптоми: 3 од 12)

Веројатно, многу луѓе слушнале за "децата со сонце". Ова име се однесува на деца со Даунов синдром - генетска болест која има 47, а не 46 хромозоми во кариотипот. Екстра хромозомот е формиран во 21 пар, претворајќи го овој пар во тројка. Што се однесува до преваленцата на болеста, во просек е 1 до 800-1000.

...
Алалија (појавување симптоми: 3 од 12)

Алалија е нарушување на функцијата на говорот во која детето не може делумно (со слаб вокабулар и проблеми при конструирање фрази) или целосно да зборува. Но, болеста се карактеризира со фактот дека менталните способности не се нарушени, детето совршено разбира и слуша. Главните причини за болеста се сметаат за комплицирано породување, болест или повреда на мозокот на рана возраст. Болеста може да се излечи со долга посета на логопед и со помош на лекови.

...
Лусоманија (појавување симптоми: 3 од 12)

Лудоманија (синоним за коцкање, зависност од коцкање, патолошко коцкање) е форма на не-хемиска зависност, што се изразува преку прекумерната страст за коцкање, вклучувајќи ги и гејмерските машини. Во моментов, проблемот стана епидемија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .