Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дисграфија: Симптоми и третман

Дисграфија - главните симптоми:

 • Неуспех да се примени усогласеност во писмена форма
 • Неможност да се препознаат слични звуци
 • Неможност да се пишуваат одделно или заедно предлози
 • Не пишува крај на зборови
 • Замена на локацијата на слогови
 • Неможност да се препознае пишувањето на слични графички елементи

Дисграфијата е патолошка состојба која се карактеризира со нарушување на процесот на пишување. Родителите на 50% од децата од основното образование и 35% од средношколците се соочуваат со дијагноза на дисграфија. Покрај тоа, во 10% од случаите, оваа патологија се развива кај возрасните кога, од која било причина, имаат оштетена работа со повисоки ментални функции.

Ова нарушување е неразделно поврзано со таквото нарушување како дислексија - тешкотии при читањето, бидејќи читањето и пишувањето се две компоненти на еден ментален процес.

Во раната училишна возраст болеста не е дијагностицирана, бидејќи во овој период нервниот систем на детето сè уште не е доволно формиран. Сепак, на оваа возраст, родителите може да забележат мало отстапување во развојот на говорот на своите деца, па затоа треба да внимавате на какви било отстапувања од нормата што може да доведе до сериозни проблеми во иднина во иднина.

Би било погрешно да се нарече срам за болест, бидејќи патологијата е аграфија - комплетна неспособност да се пишува активност. Дистрагирањето е само делумно нарушување на овој вид на активност, што со соодветна помошна работа може да се врати на практично нормално ниво.

Нема информации дека дисграфијата е целосно излечена, тоа се уште е деца, а подоцна и возрасните кои произлегоа од нив имаат одредени потешкотии во пишувањето (но овие тешкотии се мали). Ако патологијата не е исправи, тогаш за време на школувањето и во зрелоста, луѓето можат да се соочат со сериозни психолошки проблеми поврзани со свеста за нивната инфериорност и исмејувањето на другите.

Причини

До денес, причините за дисграфија не се целосно разбрани. Познато е дека владеењето на вештини за пишување се одвива со соодветно формирање на сите компоненти на оралниот говор: звучен изговор, лексичка и граматичка компонента на говорот, нејзината фонетска перцепција и кохерентен говор.

Прекршувањата на формирањето на мозокот во матката на мајката или неговиот пораз доведуваат до појава на отстапувања Особено кај жените со патолошка бременост, почесто се забележува раѓањето на децата, што последователно покажуваат знаци на дисграфија во различни степени на сериозност. Исто така, детето може да развие патологија ако:

 • преживеале траума на раѓање или асфиксија;
 • бил болен со менингитис или енцефалитис ;
 • страдаше од тешки заразни патологии или соматски болести.

Сите овие причини доведуваат до исцрпување на нервниот систем на детето, поради што не настанува навремен развој на менталните функции и се развива дисграфија.

Исто така, развојот на ова отстапување е под влијание на социо-психолошки фактори. Особено, педагошката запоставување може да доведе до фактот дека детето не ги корегирало своите вештини за пишување на време, и тој развил дисграфија. Покрај тоа, факторите на ризик вклучуваат:

 • живеат во двојазично семејство;
 • недостаток на гласовни контакти;
 • неоправдано рано учење на детето во писмена форма, кога неговиот нервен систем сѐ уште не е подготвен;
 • невнимание на родителите кон детето.

Исто така, постои фактор на наследна предиспозиција за таква патологија како дисграфија. Покрај тоа, децата со различни функционални нарушувања на органите на видот или слухот се исто така подложни на развојот на ова нарушување во текот на школувањето.

Ако зборуваме за возрасни, причините за развојот на ова отстапување може да бидат повредите на главата, преживеаните потези , неврохируршките интервенции и туморски процеси во мозокот.

Симптоматологија

Постојат неколку варијанти на нарушувања како што се дизграфија, кои се карактеризираат со еден или друг проблем што се јавува при пишување.

Експертите идентификуваат такви форми на прекршување како: акустична, артикулаторна-акустична, агрофизичка, оптичка дисграфија, како и повреда поврзана со недостаток на формирање на јазична анализа.

Во зависност од формата, може да се појават такви знаци на дисграфија:

 • неможност да се препознаат слични звуци - ib, dt и други;
 • неможноста да се препознае пишувањето на слични графички елементи (Z-E, P-b-y, I-N);
 • преземање на крајот на зборовите;
 • менување на локацијата на слогови (прозорец-онко);
 • неможност да се примени на писмото координација на случаи (добра мајка, на машината);
 • неможноста да се пишува одделно или заедно предлози (при одење, прифаќање).

Сите овие симптоми бараат стручни совети. Многу е важно да се спроведе диференцијална дијагноза на оваа патологија од обична неписменост, што може да биде последица на психолошко запоставување, кое може да го направи само квалификуван логопед. Доколку ова е дисграфија - дијагнозата покажува изразени грешки кои се перзистентни.

Корекција

Денес, експертите се согласуваат дека е невозможно да се спречи развојот на ова отстапување, но можно е дури и пред детето да влезе во училиштето за да утврди дека има некои оштетувања на менталните функции.

Затоа, третманот на дисграфијата се состои во извршување на воспитната работа со детето од страна на искусен логопед, но најпрво е неопходно да биде испитан од невролог, окулист и педијатриски ЕНТ за да се елиминира присуството на функционални патологии.

Постојат многу методи за корекција на овие или други недостатоци на пишување кај дете. Меѓутоа, колку што практикуваат самостојно дете, како што прават многу родители, значи губење драгоцено време, бидејќи само искусен специјалист може да избере програма за корекција за него дека ќе го добие најдобриот резултат во краток временски период.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Диграфија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш логопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Општа говорна неразвиеност (појавување на симптоми: 1 од 6)

Општа говорна неразвиеност - е цел комплекс на симптоми, во кој постои нарушување на сите аспекти и аспекти на говорниот систем, без никаков исклучок. Ова значи дека нарушувањата ќе бидат забележани и од лексичката, така и од фонетската и граматичката страна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .