Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Амиотрофична латерална склероза: симптоми и третман

Амиотрофична латерална склероза - главните симптоми:

 • Грчеви
 • Слабост во нозете
 • Слабост во рацете
 • Повреда на меморијата
 • Говор на спорот
 • Намален мускулен тон
 • Неможност за проголта храна
 • Повреда на мускулно-скелетниот систем
 • Неможноста за џвакање храна нормално
 • Нејасен говор
 • Мускулни грчеви
 • Свиткање на мускулите на нозете
 • Делумна парализа на рацете
 • Мускулна атрофија на екстремитетите
 • Чувствувајќи ги брановите на ногата
 • Неконтролирана смеа
 • Долна вилица
 • Надмината на главата
 • Траење на јазикот
 • Неконтролирано плачење

Амиотрофичната латерална склероза е невродегенеративна болест која влијае на периферните и централните моторни неврони (моторни нервни влакна). Поради прогресијата на овој синдром кај болен човек, се забележува атрофија на скелетните мускули, фасцикулација, хиперрефлексија и други нарушувања. Стоп за патологија во ова време не е можно, затоа, постепено зголемување на симптомите неизбежно води до смрт.

За првпат опис на амиотрофичната латерална склероза беше презентиран на полето на медицината во 1896 година. Ова го направил француски психијатар - Жан-Мартин Шарко. Подоцна овој синдром беше преименуван во негова чест, а тој почна да се нарекува "Шарковата болест". Спецификацијата во името на болеста "странична" (или "латерална") директно укажува на локализација на нервни влакна, кои најчесто се подложени на промени. Во меѓународната класификација на болести, амиотрофичната латерална склероза има свој код - G 12.2.

Етиолошки фактори

Во моментов, вистинските причини за почетокот и прогресијата на лице со амиотрофична латерална склероза остануваат непознати, но истражувањата во оваа област продолжуваат. Особено, ваквиот интерес за болеста е предизвикан од неговата преваленца, како и неможноста да се спроведе третман досега (како причина за развојот е непознат). Медицинската статистика е таква што 4-6 лица на 100 илјади од населението се регистрирани со таков синдром годишно.

Но сепак, научниците продолжуваат да истражуваат во оваа област и денес имаат неколку претпоставки во врска со причините за прогресијата на амиотрофичниот латерален синдром. Значи, според нивното мислење, синдромот може да се појави поради следните фактори:

 • напад на нервни влакна од разни вирусни агенси;
 • мутација на гените на наследниот тип (научниците се склони да веруваат дека токму оваа причина може да игра главна улога во прогресијата на амиотрофичната латерална склероза);
 • секреција и акумулација од телото на специфични протеински соединенија кои предизвикуваат смрт на нервните клетки;
 • прекршување на биохемиските процеси кои се случуваат во човечкото тело. Многу причини можат да придонесат за ова, но резултатот е секогаш ист - голема количина на глутаминска киселина постепено се акумулира во телото. Зголемувањето на неговата концентрација доведува до смрт на неврони;
 • текот на автоимуните реакции, како резултат на што и самиот човечки имунолошки систем ги напаѓа сопствените нервни завршетоци.

Фактори на ризик за развој на таков синдром:

 • работа поврзана со близок контакт со олово;
 • генетска предиспозиција;
 • процесот на стареење на телото (најчесто амиотрофичната латерална склероза почнува да се развива кај луѓе кои зачекориле повеќе од четириесетгодишна пресвртница);
 • пушењето тутун;
 • машки пол.

Видови

Во моментов, клиничарите разликуваат 4 типа на амиотрофична латерална склероза:

 • церебрална, исто така наречена висока;
 • булбар;
 • лумбосакрален;
 • цервитоторакална.

Симптоматологија

Нормален и оштетен неврон кај амиотрофична латерална склероза

Секоја од горенаведените форми на амиотрофична латерална склероза има свои симптоми и природата на нивниот израз. Но, постои група на симптоми кои се карактеристични за било кој вид на болест:

 • појава на напади со различен интензитет во погодените области на телото;
 • нарушувања на движењето;
 • нарушувања на чувствителноста не се почитуваат;
 • нема нарушувања на уринарниот систем;
 • Амиотрофичната латерална склероза напредува постојано, и не е важно каква форма ја погодила лицето. Болеста ги напаѓа сите нови мускулни структури, а на крај лице може да биде целосно имобилизирано или да умре.

Лумбосакрален тип

Овој тип на синдром кај болен човек може да се појави во две варијации:

 • текот на болеста започнува со нападот само на периферниот моторен неврон. Симптомите на овој тип на амиотрофична латерална склероза се случуваат постепено кај пациент. Прво, тој забележува дека во една од нозете се појави мускулна слабост, која постепено се шири на второто. Паралелно со ова, се забележува намалување на рефлексите на тетивите карактеристични за долните екстремитети. Зборуваме за коленото и Ахил. Намален мускулен тонус во екстремитетите, и манифестирана атрофија. Сите овие патолошки процеси неопходно се придружени со фасцикулации. Фасцикулацијата е мускулна потреба која човекот не може свесно да ја контролира. Пациентот забележува дека постои чувство на "бранови" во ногата, или му се чини дека "мускулите се движат". Понатаму, мускулите на рацете се вклучени во процесот, со манифестација на истите симптоми како што е опишано погоре. Тогаш груба група на мотоневрони е нападнат, што доведува до следниве симптоми: проблеми со џвакање на дојдовната храна, гласот станува назален, говор не е јасен, капки со долна вилица;
 • втората варијација е поретка. Амиотрофичната латерална склероза се манифестира со симултана лезија на периферните и централните мотонеурони, кои се одговорни за моторната функција на нозете. Како резултат на тоа, во екстремитетите се забележани мускулни атрофии, зголемени рефлекси и мускулен тонус. Сите исти симптоми подоцна се појавуваат на рацете. Моторните неврони на мозокот можат да бидат вклучени во патолошкиот процес. Во овој случај, ќе се појават следните симптоми: двоумење на јазикот, нарушување на говорот, кршење на џвакање храна, неконтролирано плачење или силна смеа.

Форма на вратот и градниот кош

Овој тип на синдром, исто така, се јавува во две варијации:

 • напад на периферен мотонерон. Се манифестира со појава на пареза, фасцикулации, како и намалување на мускулниот тонус во една рака. Како што напредува болеста, посочените симптоми се појавуваат на втората страна. Избриши раце добиете карактеристичен изглед - "мајмунска шепа". Истовремено со такви знаци постои и повреда на мускулните структури на нозете - тие ослабуваат. Следно, погоден е булбарниот регион на мозокот. Клиничката слика е дополнета со следните карактеристики: пареза на јазикот, нарушен говор и проблеми со голтањето. Оштетување на мускулните структури на вратот се манифестира со висечка глава;
 • истовремена лезија на периферните и централните мононеурони. Две четки се веднаш засегнати и променети. Во исто време, рефлексира прво зголемување на нозете, а подоцна и силата на мускулите се намалува, а се појавуваат патолошки знаци на нозете. Потоа, болбарниот регион на мозокот е исто така засегнат.

Булбарна форма

Главните симптоми на оваа форма на амиотрофична латерална склероза се:

 • нарушување на артикулацијата;
 • атрофија на јазикот и манифестација на фасцикулации на неа;
 • гадење додека јаде;
 • пациентот тешко може да го придвижи јазикот;
 • зајакнување на мандибуларните и фарингеалните рефлекси;
 • појавата на неконтролирано плачење или смеа;
 • зголемен повратен рефлекс;
 • оштетување на мускулите на рацете и нозете - зголемување на тонот, рефлексите и атрофичните промени.

Висока форма

Оваа форма на синдромот се карактеризира со примарна лезија на централниот мотонерон. Во овој случај, парезата е забележана во сите мускули на телото. Во исто време, се зголемува нивниот тон, како и други патолошки симптоми, како и во други форми.

Исто така, со овој синдром, исто така се јавуваат и ментални нарушувања:

 • оштетување на меморијата;
 • прекршување на рационалното размислување;
 • намалување на интелигенцијата.

Дијагностика

Ако постои сомневање за прогресија на таков синдром, лекарите ги вршат следните дијагностички мерки:

 • собирање на жалби;
 • појаснување на анализата на животот и самата болест;
 • EMG;
 • МНР;
 • пиење алкохол;
 • молекуларна генетска анализа;
 • лабораториски тестови. Важно е да се утврди нивото на АЛАТ, КФК, АСАТ и креатинин.

Медицински настани

Како што споменавме погоре, не е можно целосно да се излечи таков синдром. Но тука лекарите можат да ја забават прогресијата со помош на специјални подготовки. Главната дрога на избор е Рилузол. Таа содржи активни супстанции кои го блокираат секрецијата на глутаминот, со што се спречува смртта на невроните.

Третманот на амиотрофичниот латерален синдром треба да биде сеопфатен и вклучува такви фармацевтски агенси и терапевтски мерки:

 • транквилизери и антидепресиви;
 • лекови со бензодиазепин се препишуваат во случај синдромот да има нарушено спиење;
 • мускулните релаксанти се индицирани со манифестација на доволно силни мускулни грчеви со овој неизлечив синдром;
 • антибиотиците се пропишуваат само ако патологијата на бактериска природа се јавува истовремено со синдромот;
 • намалување на саливација со посебен вшмукување или лекови;
 • говорна терапија;
 • исхрана;
 • употребата на специјални уреди кои во голема мера може да го олеснат движењето на пациентот;
 • во тешки случаи, е индицирана трахеостома или механичка вентилација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате амиотрофична латерална склероза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Полиневропатија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Полиневропатија е комплексно пореметување кое се карактеризира со оштетување на моторните, сензорни и автономни нервни влакна. Главната карактеристика на болеста е тоа што голем број нерви се вклучени во процесот на болеста. Без оглед на видот на болеста, се манифестира во слабост и атрофија на мускулите на долните или горните екстремитети, отсуството на нивната чувствителност на ниски и високи температури, појавата на болни и непријатни чувства. Често изразена парализа, целосна или делумна.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 3 од 20)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Микростручно (симптоми на појавување: 3 од 20)

Мозочниот микроскоп е болест што резултира со транзиторно нарушување на циркулацијата, како и исхемичен напад на мозокот. Симптомите на microstroke се многу слични со симптомите на мозочен удар, но постои разлика меѓу нив. Сите знаци на микро-удар може да траат од неколку минути до 24 часа.

...
Хеморагичен мозочен удар (појавување симптоми: 3 од 20)

Хеморагичен мозочен удар е опасна состојба која се карактеризира со крварење во мозокот поради прекин на крвните садови под дејство на критично зголемен крвен притисок. Според МКБ-10, патологијата е кодирана под тар. Број I61. Овој тип на мозочен удар е најтежок и има најлоша прогноза. Најчесто се развива кај луѓе на возраст од 35-50 години кои имаат историја на хипертензија или атеросклероза.

...
Исхемија (појавување симптоми: 3 од 20)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .