Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Крвта во мозокот: симптоми и третман

Хеморагија во мозокот - главните симптоми:

Крварењето на мозокот е еден од најчестите типови на абнормална циркулација на крв во кранијалната празнина. Таков процес се јавува бидејќи садовите на мозокот стануваат тенки и кревки, со што се зголемува ризикот од нивно прекинување во секој момент, што всушност предизвикува крварење.

Протекната крв ги исполнува шуплините кои ги одвојуваат ткивата на овој орган, како резултат на што се формира хематом кој ги стиска и го спречува внесувањето на хранливи материи и кислород. Ова е полн со едем на мозокот , оштетени моторни, визуелни и говорни функции.

Во областа на медицината, овој процес се нарекува хеморагичен мозочен удар , кој најчесто се зафатени од лицата од средна и старост, но понекогаш болеста се манифестира кај новороденчиња (предизвикани од предвремена или комплицирана работа).

Симптомите на болеста зависат од локацијата на крварење, а причините за појавата се доста широки. За да се излечи целосно и да се спречи појавата на компликации, ќе треба да се вложат многу напори не само на лекарот, туку и на болниот.

Етиологија

Главната причина за крварење е прекин на една од интракранијалните артерии, што предизвика недоволна исхрана и влез на мала количина кислород во мозочното ткиво.

Покрај тоа, факторите кои го зголемуваат ризикот од крварење во черепот можат да бидат:

 • широк спектар на повреди на главата;
 • висок крвен притисок ;
 • формирање на израстоци во мозокот, кој на крајот се полни со крв и пука. Најчесто ова е причина за крварење кај бебиња, бидејќи туморите можат да бидат вродени;
 • патолошка структура на церебралните крвни садови;
 • рак;
 • земајќи големи количини на лекови насочени кон чистење на крвта;
 • нездрав начин на живот, злоупотреба на никотин, алкохол и дрога;
 • акумулација во мозочните ѕидови на голема количина на специфичен амилоиден протеин;
 • заразни болести кои влијаат на циркулацијата на крвта;
 • дијабетес мелитус ;
 • силен физички напор;
 • штетни работни услови;
 • живеат во близина на загадувачките загадувачи;
 • продолжен стрес или депресија ;
 • Предвременото раѓање, веројатноста за крварење кај новороденото дете е особено висока ако гестациската старост била помалку од триесет и две недели. Покрај тоа, таков процес може да се развие во текот на првата недела од животот на новороденчето - ова се должи на комплицирано породување, доцно токсикоза и состојба како еклампсија .
Хеморагичен удар

Видови

Поради фактот што садовите може да се скршат во кој било дел од мозокот, може да се појави хеморагичен мозочен удар:

 • директно во мозокот;
 • помеѓу нејзините школки;
 • внатре во коморите на телото;
 • во малиот мозок.

Интрацеребралното крварење може да се појави во:

 • фронтален лобус;
 • временски;
 • париетален;
 • окципитал.

Симптоми

Знаците на хеморагија во мозокот се директно предизвикани од местото каде што крвта влегува. Значи, симптомите на хематом во фронталниот дел на телото се:

 • намалување на менталните способности;
 • нарушување на функцијата на говор - говорот на пациентот е неразбирлив;
 • неспособноста на човекот да остане рамнотежа.

За излив на крв во темпоралниот лобус е типичен:

 • намалување на визуелната острина или недостаток на истата во едно од визуелните полиња;
 • човек не разбира што му се вели, иако сѐ добро слуша;
 • напади на конвулзии на горните и долните екстремитети, поретко - на целото тело.

Хеморагијата во париеталната зона предизвикува губење на подложност на една половина од телото. Излевањето на крв во окципиталниот регион предизвикува намалување на визуелната функција или слепило.

Формирањето на хематом помеѓу мозокот и черепот се манифестира:

Ако крвта влезе во малиот мозок, ќе се забележат карактеристични знаци:

 • тешкотии во одржување на рамнотежа;
 • мускулна слабост;
 • некарактеристични движења на учениците, од една страна на друга, и многу брзо;
 • тешкотии при дишењето;
 • конвулзии;
 • губење на свеста;
 • црвенило на кожата на целото тело.

Во случај на акумулација на крв во коморите на мозокот, ќе се забележат надворешни знаци карактеристични за церебеларно крварење, но ќе им се додаде внатрешно нарушување на хранливите материи и кислород во мозокот, бидејќи акумулираната крв го блокира каналот преку кој цереброспиналната течност влегува во мозокот.

Симптоми на прекин на крвните садови кај новороденчињата:

 • прекршување на цицање рефлекс;
 • белците од очите земаат црвена боја;
 • черепот, во споредба со големината на телото на бебето, е значително зголемен.

Знаците на интракранијално крварење имаат тенденција да го зголемат интензитетот на манифестацијата, затоа, со најмала промена во однесувањето или свеста на пациентот, веднаш морате да повикате брза помош.

Компликации

Крвта во мозокот е полн со такви компликации:

 • промискуитетот на говорот, кој останува до крајот на животот;
 • слабост на рацете и нозете, или нивната целосна неспособност за моторни функции, што доведува до попреченост;
 • човечката смрт се јавува кога големи количини на крв влегуваат во вентрикуларната супстанца на мозокот. Само половина од луѓето кои претрпеле мозочно крварење остануваат живи.

Дијагностика

Дијагноза на хеморагичен мозочен удар е неопходна за да се одреди типот на болеста и погодената област на мозокот. Овој процес е поедноставен со фактот дека во зависност од кој дел од мозокот се случи крварење, се појавуваат одредени симптоми.

Ако некое лице е свесно и може да зборува, лекарот треба да ги дознае можните причини за појава на таква болест и колку долго биле забележани првите знаци. Дали некое лице има дијабетес и консумираат или не алкохолни пијалоци во големи количини. После тоа, неопходно е да се проверат моторните и менталните способности на пациентот - докторот го поставува наједноставните прашања, го замолува да ги извршува основните движења на телото и ја проверува чувствителноста на екстремитетите.

За да се потврди дијагнозата и точната форма на болеста се изведува:

 • КТ и МРИ на главата - се врши за детална студија за структурата на мозокот и ја одредуваат локализацијата и обемот на акумулацијата на крвта;
 • енцефалографија - да се потврди или побие поместувањето на мозокот во однос на черепот под влијание на резултирачкиот хематом;
 • лумбална пункција, суштината на која е да се земе примерок од цереброспинална течност за да се детектираат крвни нечистотии;
 • ангиографија - ако постои сомневање за прекин на аневризмата.
Лумбална пункција

Третман

Третманот на крварење во мозокот се изведува на неколку начини - со лекови и хирургија. Лекарската терапија се изведува исклучиво од невролог и е насочена кон:

 • стабилизирање на крвниот притисок;
 • подобрена коагулација на крвта;
 • обновување на нервните ткива;
 • намалување на оток на мозокот.

За време на болнички третман се врши:

 • терапевтска вежба со пациент во кревет за да се врати моторната функција;
 • текот на студијата со логопед;
 • вежби за дишење.

Хируршките процедури може да се изведат врз основа на неколку фактори - местото каде се случува акумулацијата на крв, нејзиниот волумен и општата состојба на здравјето на луѓето. Во зависност од овие показатели, една од операциите е доделена:

 • транскранијална - отстранување на интрацеребрална хеморагија се врши само во случај на неефективно лекување со лекови, и ако хематомот не достигне 3 сантиметри. Постои изречена смена. За време на операцијата се врши трепанизација на черепот над местото на локализација на крв;
 • стереотаксичен - е нежен метод, во споредба со првиот. Спроведете, доколку е потребно, елиминација на тешко достапен хематом. Оваа медицинска интервенција се изведува со користење на специјален апарат кој е поставен на главата на пациентот. Лекарот прави мала дупка, два сантиметри широк и една длабока, преку која се вметнува шпатула, со вшмукување се наоѓа на крајот. Преку него, акумулираната крв е вовлечена;
 • надворешна дренажа на коморите - еден дел од дренажата се става во главата на пациентот, а вториот е прикачен на резервоарот, во кој течноста се собира.

Но, и покрај ефективноста на терапевтските мерки, смртноста од хеморагија е доста висока - околу половина од луѓето умираат, дури и по операциите. Главната причина за смртта е прогресијата на мозочниот едем. Останатите луѓе се оневозможени до крајот на нивниот живот, а само неколку луѓе се речиси целосно излекувани од болеста (ако одат во лекар во време кога ќе се појават првите симптоми и се избере правилната стратегија за лекување). Но, дури и таквите луѓе може да имаат проблеми со говорот или трагите на болеста ќе останат на лицето, од кои една половина ќе бидат или имобилизирани или закривени.

Превенција

Превентивните мерки на церебрална хеморагија или хеморагичен мозочен удар се состојат од:

 • здрав начин на живот без штетни навики;
 • рационална исхрана - неопходно е да се напушти пржената храна и да се јаде овошје и зеленчук во било која форма во големи количини;
 • физички напор, но само умерен;
 • долги прошетки на свеж воздух, најдобро од сите, ако тоа е во комбинација со санаториум третман;
 • контрола на крвниот притисок;
 • нормализација на шеќерот во крвта;
 • донесувајќи рутински преглед од страна на лекарите неколку пати во годината.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате церебрална хеморагија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеомиелитис (појавување симптоми: 5 од 16)

Остеомиелитис е болест не само на коската, туку и на целиот организам. На крајот на краиштата, кога гноен-некротичен процес предизвикан од микобактериите или бактериите кои создаваат гној влијае на коскената срцевина, структурните елементи на коската и околните ткива, целото човечко тело му дава отпор на сепсата и реагира на тоа со воспаление.

...
Транзитен исхемичен напад (појавување на симптоми: 5 од 16)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 5 од 16)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Демиелинирачка болест (појавување на симптоми: 5 од 16)

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

...
Туларемија (појавување симптоми: 4 од 16)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .