Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ехолалија: симптоми и третман

Ехолалија - главните симптоми:

Echolalia е нарушување на говорното однесување во кое едно лице повторува фрази и индивидуални зборови кои се слушнале некаде или зборуваат некој. Овој тип на однесување е чуден кај малите деца, па затоа често имаат знаци на природна ехолалија, што е дел од нивната когнитивна активност. На пример, бебињата можат да повторат зборови по родителите на возраст од 6 до 12 месеци, и ова однесување е норма. Исто така, на постара возраст (3-4 години), децата учат комуникациски вештини со повторување на зборовите на соговорникот, а тоа исто така не е патологија.

Патолошкиот може да се нарече состојба во која детето има ментална ретардација против позадината на изречената ехолалија. Покрај тоа, нарушувањата на говорот кај возрасните исто така не можат да бидат норма - ехолалијата во зрелоста секогаш е знак на патологија.

Причини

До денес, специјалисти добро ги проучувале причините за оваа патологија. Најчесто, појавата на симптоми на болеста е поврзана со оштетување на фронталните лобуси на мозокот. Затоа, ако детето или возрасниот имаат други симптоми, како што се заборавеност, несоодветност, халуцинации и слично, неопходно е веднаш да се јавите кај лекарот за да му се препише соодветно лекување.

Ако оштетувањето на мозокот не е утврдено, може да се зборува за други причини за ехолалии, како што се:

Секоја од овие патологии може да се открие во детството, затоа, кога луѓето зборуваат за ехолалија кај луѓето во зрелоста, најчесто станува збор за недијагностицирана ментална патологија во детството.

Видови

Болеста може да се манифестира во две форми. Ехолалија се случува:

  • веднаш;
  • одложен.

Веднаш се карактеризира со фактот дека болно дете веднаш по изговарање на одредена фраза или збор од страна на неговиот соговорник, го повторува точно. Или тој може да ги повтори фразите и зборовите што ги чул на радио или на телевизија.

Овој тип на ехолалија е карактеристичен за мали деца и често е физиолошки. Ако зборуваме за патолошка состојба, тогаш ова однесување е можност за една личност да ги пополни празнините во говорот, сè до моментот кога ќе сфати што рекол.

Одложена ехолалија - повторување на одредени реченици и зборови што се слушаат некаде по некое време, на пример, 10 минути, час, ден, итн.

Ова однесување е компензаторно по природа и може да се карактеризира со такви функции како што се:

  • функцијата на само-стимулација, во која едно лице се обидува да ги репродуцира своите чувства и емоции доживеани во минатото;
  • функцијата на пренесување на расположението - на овој начин, лицето се обидува да комуницира со другите (што е често карактеристично за децата и возрасните со аутизам), покажувајќи им не само на самиот збор, туку и на нејзиното емоционално оптоварување;
  • функцијата на организирање на информации, кога се користат индивидуални фрази и зборови слушнати во текот на денот, едно лице ги воскреснува минатите настани во меморијата и ги организира во главата.

Дијагноза и третман

Третманот на ехолалијата не бара употреба на лекови, бидејќи оваа патологија е инхерентно поврзана со ментални нарушувања, за корекција на која соодветните лекови се уште не се развиени. Во исто време, лесно може да се подложи на психолошка корекција, па затоа прво нешто што родителите треба да го забележат кога ќе забележат знаци на ехолалија кај дете или возрасен со симптоми на патологија е да се сврти кон добар психотерапевт или психоневролог.

Ако зборуваме за природна ехолалија, тогаш симптомите може да исчезнат сами по себе со текот на времето - кога детето наоѓа други начини да се изрази. Меѓутоа, родителите треба да следат некои важни упатства. Корекција на однесувањето на детето ги принудува родителите:

  • Разговорот со детето е секогаш мирен;
  • нормализирање на атмосферата во семејството (за да се избегне кавги и врисоци);
  • прашајте го детето водечките прашања за кои е потребен јасен одговор "да" или "не";
  • ги заштити вашите деца од стрес.

Кога станува збор за патолошка состојба, потребно е внимателно испитување на пациентот за да се идентификуваат менталните нарушувања. А со цел да се поправат овие нарушувања, кои се основа на ехолалијата, одредени психостимуланти, транквилизери или невролептици може да ги препише лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ехолалија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на мозокот (појавување на симптоми: 2 од 5)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Леукодистрофија (појавување симптоми: 2 од 5)

Леукодистрофијата е патологија на невродегенеративна генеза, од која има повеќе од шеесет сорти. Оваа болест се карактеризира со метаболички нарушувања, што доведува до акумулација во мозокот или 'рбетниот мозок на специфични компоненти кои ја уништуваат супстанцијата како миелинот.

...
Фааноматоза (појавување симптоми: 2 од 5)

Факоматоз е мултикомпонентен концепт кој ги обединува бројни вродени патологии кои влијаат врз очите, нервниот систем и кожата на една личност. Типот на наследување на болеста е автозомно доминантен. Факоматозијата предизвикува формирање и прогресија на различни тумори и хематоми - бенигни неоплазми кои се развиваат во органите.

...
Прадеров синдром - Вили (појавување симптоми: 2 од 5)

Prader-Willi синдромот е прилично ретка патолошка состојба која се наследува. Се карактеризира со фактот дека седумте гени на петнаесеттиот татковски хромозом не функционираат (или не функционираат целосно).

...
Ацидоза (појавување симптоми: 2 од 5)

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .