Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нервен тик: симптоми и третман

Нервен тик - главни симптоми:

 • Всипување на окото
 • Повторување на истите зборови и фрази
 • Извртување на мускулите на лицето
 • Конвулзивни движења
 • Демонстрација на непристојни гестови
 • Повторување на зборовите слушнале
 • Кашлање
 • Грундирање
 • Извикувајќи поединечни зборови
 • Шмркаат

Нервниот тик е патолошка состојба која се карактеризира со појава на ненадејни и повторувачки отсечени движења на одредени мускулни групи. Најчеста причина за таква состојба е нерамнотежа на функциите на централниот нервен систем. Секој човек наишол на нервен тик барем еднаш во својот живот. Обично се јавува како резултат на силна нервна пречка и исчезнува по завршувањето на стресната ситуација.

Овој феномен не бара лекување и не предизвикува никаква штета на телото на детето или на возрасните. Во случаите кога tics стануваат трајни, можеме да зборуваме за развојот на патологијата на нервниот систем, а потоа веднаш треба да контактирате со невролог кој е експерт за оваа болест.

Класификација

Според експертите, нервниот систем се јавува почесто кај момчињата отколку кај девојчињата (13% до 11%), што е поврзано со разликите во функционирањето на нервниот систем кај луѓето од двата пола. Покрај тоа, во ретки случаи, болеста се развива кај возрасни пациенти.

Општо земено, нервниот тик е нерамнотежа во работата на централниот нервен систем, кој се изразува на различни начини. Постојат три типа на патологија:

 • основно;
 • средно;
 • наследни.

Во зависност од симптомите, исто така, се разликуваат 4 типа на тикови:

 • Мимик, во кој мускулите на лицето се вклучени во процесот - оваа патологија се јавува најчесто;
 • мотор, кога за време на нападите се случува неволно движење на екстремитетите на пациентот;
 • глас, што доведува до неволен изговор на пациентот на одредени зборови или звуци;
 • сензорен - лицето се чувствува студено, топло, тешки во еден дел од телото, што може да го предизвика да изврши одредени несакани движења.

Ако ги класифицираме нервните тикови според преваленцата, треба да се разликуваат два вида:

 • генерализиран;
 • локален

Во првиот случај, тик се шири низ целото тело - може да започне со очите, потоа вратот, рамената, рацете, грбот, стомакот, нозете се вклучени во процесот. Во случај на локален нервен систем, процесот влијае само на одредена група на мускули. Почести нервни крлежи очи.

Постои, исто така, класификација на оваа патологија според степенот на сложеност, според која нервните тикови може да бидат:

 • едноставно - со лице што изведува едноставни повторувачки движења;
 • тешко кога пациентот прави движења во форма на одредени комбинации.

Имајте на ум дека tics се неволни движења кои пациентот не може да ги контролира.

Причини

Како што споменавме погоре, нервните тикови кај децата може да бидат примарни, секундарни и наследни. И секој вид има свои причини. Значи, причините за примарните крлежи се различни стресни ситуации:

 • психо-емоционална траума;
 • разни фобии;
 • синдром на хиперактивност кај деца;
 • детска невроза ;
 • зголемена анксиозност.

Ако зборуваме за возрасни, тогаш нивното примарно пореметување може да се појави со тежок ментален замор и исцрпеност на нервниот систем, како и со синдром на хроничен замор. Како што може да се види од погоре, главните причини се ментални преоптоварувања, па затоа не е тешко да се излечи оваа патологија - таа исчезнува сама по себе кога факторот провоцирачки е отстранет.

Уште поважно, причините за секундарниот нервен систем вклучуваат:

 • тумори на мозокот ;
 • разни патологии на мозокот (функционални и заразни болести);
 • тригеминална невралгија;
 • труење со јаглерод моноксид;
 • VSD;
 • раѓање траума;
 • ментални патологии ( шизофренија , аутизам ).

Покрај тоа, понекогаш може да се најде таков феномен како вообичаено нервоза темпирање на окото, вратот или други делови од телото - кога детето неволно ги прави движењата што станале фиксирани во навиката. На пример, ако бебето има многу болка и беше принудено да ја проголта плунката со силен изглед на вратот за да ја смири болката, тој може да го стори истото во здрава состојба.

Ако зборуваме за наследниот нервен тик на окото или другите делови од телото кај децата, тогаш ова е таканаречената Туретова болест , која се развива кај оние кои имаат еден или повеќе роднини во семејството кои ја имаат оваа патологија. Причините за наследната болест не се целосно разјаснети, само познато е дека негативните еколошки услови во областа на живеење на лице, автоимуни состојби, недостаток на витамин Б6 и магнезиум, како и некои бактериски инфекции може да бидат предизвикувачки фактори.

Симптоматологија

Симптомите на болеста може да се манифестираат на различни начини - од мали грчеви на окото (отчукување на очите) или од мускули на лицето, до сложени конвулзивни движења. Ако зборуваме за глас крлежи, тие се изразени од страна на детето изрекување на одредени звуци - кашлање, ѕиркање, душкање, па дури и извикувајќи одделни зборови (вклучувајќи непристојни). Важна поента е фактот дека едно лице едноставно не може да го контролира таквото грчење на мускулите.

Наследни крлежи имаат три ретки сорти:

 • повторено повторување на истиот збор - палилалија;
 • повторувањето на зборовите што ги зборува некој - ехолалија;
 • Демонстрација на непристојни гестови - копопраксија.
Точки со фикција на лицето на нервите

Дијагноза на патологија

Во современата медицинска пракса постојат методи за препознавање на развојот на оваа патологија кај дете. Првиот метод е тест за крв ( општ и биохемиски ), кој може да покаже воспалителни промени во телото.

Вториот метод е радиографија (компјутерска или магнетна резонанца), што овозможува да се одредат областите на лезии во мозокот.

Исто така се користи за дијагноза на методот на електроенцефалографија - ви овозможува да ги идентификувате фокусите на патолошката активност. При испитување на пациенти со тикови, онколог, трауматолог и психијатар, исто така, треба да бидат назначени, што овозможува да се исклучат некои причини за развој на патологија.

Третман

Кога се поставува прашањето како да се ослободи од нервниот контакт на окото или друг дел од телото, треба да се запомни дека само лекарот може да пропише соодветен третман, па затоа треба строго да се придржувате до неговите препораки. Во повеќето случаи, нервниот третман кај дете или возрасен се третира конзервативно и се состои од следниве препораки:

 • изготвување на правилна дневна рутина со назначување на време на активност и одмор;
 • намалување на психоемоционалното оптоварување. Со цел да се усогласат со оваа препорака, потребно е да се ревидира односот помеѓу родителите и детето, како и односот меѓу родителите, односите со колегите за работа и сл.
 • апелирам до психотерапевт (понекогаш е потребна семејна психотерапија);
 • третман со лекови.

Третманот со лекови е пропишан само во случаи кога нервниот тик на очите или другите делови на телото кај дете или возрасен често се манифестира и се изговара. Главната лекови што може да ги препише само лекар се:

 • валеријана;
 • тинктура на мајката;
 • диазепам и фенозепам;
 • халоперидол.

При одговарање на прашањето како да се третираат нервниот систем, неопходно е да се напомене дека со оваа патологија е дозволена употреба на алтернативни лекови. Добро воспоставена масажа, која им овозможува на сите мускули на телото да се релаксираат, со што се елиминира прекумерното оптоварување на нервниот систем. Покрај тоа, нервниот крлеж се третира со акупунктура - воведувањето на најтешките игли на одредени точки на телото на пациентот, што помага да се нормализира работата на нервниот систем.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате нервен крлеж и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Јачмен на око (појавување симптоми: 1 од 10)

Не е важно колку банана, јачмен на окото е воспаление, и гноен, кој се шири на лојната жлезда во очните капаци и косата на трепките на трепките. Поточно, лојната жлезда е блокирана, поради што се случува ова воспаление. Понекогаш се случува меибомијата да се разбуди и да се зголеми во големина. Ова е меибомит или т.н. внатрешен јачмен на око. Понекогаш има неколку фокуси на воспаление во окото. Обично такво воспаление поминува брзо - четири дена е доволно. Но, понекогаш третманот на јачменот на окото е неопходен. Кога и зошто, треба да разберете.

...
Аспергеров синдром (појавување симптоми: 1 од 10)

Можеби многумина го гледаа филмот "Дожд човек". Токму овој филм го привлече вниманието на општеството кон луѓето кои страдаат од аутизам - болест што се карактеризира со одредени нарушувања во развојот на мозокот. Аспергеров синдром е тип на аутизам.

...
Турет синдром (појавување на симптоми: 1 од 10)

Гилес де ла Турет синдром е ментално растројство кое е придружено со несакано грчеви на структурите на мускулите на лицето, кои можат да бидат придружени со неконтролирани извици на зборови, често со навредлив јазик. Тиките можат да бидат со различна тежина, интензитет и времетраење. Најчесто се манифестира на лицето, во форма на чести трепкање на очите или треперење на мускулите на усните. Болеста е хронична.

...
Ехолалија (појавување на симптоми: 1 од 10)

Echolalia е нарушување на говорното однесување во кое едно лице повторува фрази и индивидуални зборови кои се слушнале некаде или зборуваат некој. Овој тип на однесување е чуден кај малите деца, па затоа често имаат знаци на природна ехолалија, што е дел од нивната когнитивна активност. На пример, бебињата можат да повторат зборови по родителите на возраст од 6 до 12 месеци, и ова однесување е норма. Исто така, на постара возраст (3-4 години), децата учат комуникациски вештини со повторување на зборовите на соговорникот, а тоа исто така не е патологија.

...
Синдром на болка (појавување симптоми: 1 од 10)

Синдромот на болка е непријатно чувство дека секој човек се чувствувал барем еднаш во својот живот. Речиси сите болести се придружени со таков непријатен процес, затоа овој синдром има многу варијанти, од кои секоја се карактеризира со свои причини, симптоми, интензитет, времетраење и методи на лекување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .