Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Параноја: Симптоми и третман

Параноја - главните симптоми:

 • Прогонство манија
 • Халуцинации
 • Бред
 • Агресија
 • Прекумерна самокритика
 • Силна љубомора
 • Измена на гајта
 • Негативен став кон луѓето
 • Промена на изразот на лицето
 • Зголемена ментална активност
 • Нема желба за контакт
 • Променете гестови
 • Зголемена физичка активност

Параноја е специфично нарушување во размислувањето дека напредува кај луѓето како резултат на оштетување на централниот орган на човечкиот нервен систем - мозокот. Карактеристично е за патологијата дека болен човек во случаен случајност на околности, разни секојдневни ситуации, почнува да ги гледа махинациите на неговите непријатели. Тој ги обвинува сите дека прават заговор против него. За првпат терминот "параноја" беше воведен во медицинската литература веќе во 1863 година. Долго време, оваа патолошка состојба била поврзана со класичната психијатрија и се сметала за независно ментално нарушување.

До денес, вистинските причини за прогресијата на параноја кај жените и мажите сè уште не се точно утврдени. Ако болеста е блага, тогаш лекарите велат дека едно лице започнало да напредува со параноично растројство на личноста. Ако болеста не се лекува и состојбата на пациентот не е нормализирана, тогаш постои висок ризик дека паранојата ќе се претвори во заблуди на прогон или заблуди на величественост. Овие предупредувачки знаци укажуваат на лажно изолирано нарушување. Најчесто, параноја се манифестира кај мажи и жени во старост. Научниците имаат тенденција да претпоставуваат дека тоа е вина на различни патолошки процеси на дегенеративна природа што се јавуваат во мозокот на пациентот.

Етиолошки фактори

Причините зошто се манифестира параноја кај луѓето сеуште не е сигурно утврдена. Но, во текот на различни студии, беше откриено дека најчесто причините за оваа патологија се дегенеративни процеси. Во повеќето клинички ситуации, параноја се дијагностицира кај постарите лица, но нејзината манифестација не е исклучена кај луѓето од средната возраст.

Причини за прогресија на параноја:

Причината за претстојната форма на параноја може да послужи како прием на психодислептици. Тие вклучуваат:

 • опојни дроги;
 • некои групи на синтетички лекови;
 • амфетамини;
 • големи дози на алкохолни пијалоци.

Видови

Психијатрите ги разликуваат следниве видови параноја:

 • алкохолен. Овој тип на патологија напредува кај луѓе кои страдаат од алкохолизам. Психозата е хронична. Нејзините главни манифестации се чувство на прогон и љубомора;
 • борба Главната манифестација на патологијата е дека болниот постојано се бори за своите права, кои, според него, се значително оштетени;
 • страст Се манифестира како еротска или љубовна заблуда;
 • инволуционерни. Овој тип на патологија се манифестира во фер секс непосредно пред самата менопауза;
 • хипохондрична. Пациентот е сигурен дека има различни соматски патологии;
 • акутен. Карактеристични симптоми на оваа форма се делириум, халуцинации и ступор;
 • прогонувачки. Болни лице има чувство дека постојано се следи. Исто така не е исклучок појавата на делириум;
 • остар експанзивен. Едно лице има заблуда на талент, величина и моќ;
 • чувствителен - зголемување на склоноста да се создадат конфликтни ситуации, пациентот станува поранлив и чувствителен;
 • совест. Ја зголемува тенденцијата за самозаштита, самокритика.
Хиерархија на параноја

Знаци на болест

Внимавајте на знаците на параноја не е тешко, бидејќи тие обично се појавуваат доста јасно. Болен човек има претпазливи идеи (за него), кои постепено се развиваат во заблуда на величественост. Тие стануваат причина дека во сите ситуации човек може да ги види махинациите на неговите непријатели. Тој е целосно уверен дека постои заговор околу него, кој е директно насочен против него. И тоа логично го објаснува со другите. Во некои случаи, токму оваа логика предизвикува пациентот да верува во неговите роднини и со тоа ја одложува посетата на психијатар. Но, во никој случај тоа не треба да се направи. Веднаш штом ќе се појават знаци на параноја, важно е пациентот да се однесе во болница колку што е можно побрзо, со цел да се подложи на темелна дијагноза и да се додели правилен план за лекување.

Во повеќето случаи, роднините не му веруваат на пациентот со параноја. И тоа е отсуство на нивното верување во заблудните идеи на пациентот што предизвикува развој на разни конфликти, вклучувајќи ги и домашните. Самиот пациент е многу недоверлив кон луѓето околу него. Тој, исто така, станува досаден, па дури и агресивен.

Симптоматологија

Симптомите на параноја кај жените и мажите се како што следува:

 • зголемена ментална будност. Пациентот ја проценува ситуацијата од различни гледни точки. Дури и во обичните работи гледа конспирација, закана за себе и така натаму;
 • зголемена физичка активност;
 • недостаток на желба за контакт со други луѓе;
 • агресија;
 • негативен став кон ближниот, пријатели;
 • слушни халуцинации. Параноидниот пациент има тенденција да слуша звуци кои навистина не постојат;
 • тактилни и визуелни халуцинации;
 • нарушувања на мускулно-скелетниот систем. Пациентот со параноја често ги менува одеата, изразот на лицето и гестовите.

Медицински настани

Неопходно е да се третира параноја само со квалификуван специјалист кој може да ја одреди вистинската причина за нејзината манифестација и да го пропише точниот курс на лекување. Терапијата на заболување може да биде малку посложена ако пациентот почнува да го гледа третманот како начин да го задржи или да го контролира својот ум.

Третманот на параноја се базира на употребата на антипсихотици со анти-остатоци ефект. Исто така, не помалку ефикасна е психотерапијата. Најпозитивен ефект се постигнува ако се комбинираат психотерапијата и терапијата со лекови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате параноја и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шизофренија (појавување симптоми: 3 од 13)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Хореа Хантингтон (појавување симптоми: 3 од 13)

Нервниот систем е една од најважните компоненти на човечкото тело, и важноста на неговите функции не може да се прецени. И сите неуспеси во нејзината работа може да доведат до многу непријатни последици, што потоа ќе влијае на работата на целиот организам. Една од сериозните болести поврзани со централниот нервен систем е Хантингтоновата хореа. Оваа болест е опасна, првенствено поради тоа што влијае на човечката психа, што доведува до сериозни нарушувања и деградација на менталните способности. Покрај тоа, дури и највисокиот квалитет третман достапен денес не е во состојба да се справат со ова зло на крајот.

...
Хиперкалцемија (појавување симптоми: 2 од 13)

Хиперкалцемијата е дефинирана како болест која се карактеризира со висока концентрација на калциум во крвта, во која неговите индикатори ја надминуваат марката од 2,6 mmol / l. Хиперкалцемијата, чии симптоми често може да биде целосно отсутен кај пациент, се открива преку крвни тестови. Што се однесува до главната причина за нејзиното појавување, тоа обично се определува врз основа на испитувањата на пациентот за лековите и храната што ја користат. Во меѓувреме, определувањето на причините за хиперкалцемија главно се сведува на изведување на испитувања на Х-зраци и лабораториски тестови за ова.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 2 од 13)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Психоза (појавување симптоми: 2 од 13)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .