Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипохондрија: Симптоми и третман

Хипохондрии - главни симптоми:

Хипохондријата е ментално растројство во кое едно лице е многу загрижено за состојбата на своето здравје, цело време му се чини дека има ретки, сериозни и неизлечиви болести. Во исто време, интензитетот на симптомите и локализацијата на болеста варира со назначувањето на секој лекар, пациентите се збунети во изјавите.

Хипохондријалниот синдром е карактеристичен за мажите и жените на возраст од дваесет и четириесет години. И покрај соодветниот третман, четвртиот дел од сите пациенти со такво нарушување, постои привремено подобрување на состојбата, по што се влошува уште повеќе.

Третманот на хипохондриите го вршат неколку специјалисти - психолози, психотерапевти и психијатри. Многу ретко, хипохондријата е независно нарушување, најчесто тоа е компликација по други ментални болести, како што е шизофренија или прекумерна импресионираност од околните процеси. Често во позадина на сомнителни поплаки во врска со нивното здравје, пациентите со хипохондрична невроза не забележуваат реални проблеми со нивното здравје. Ризичната група се состои од лица кои се многу чувствителни на стрес, депресија и зголемена анксиозност. Компликациите на хипохондрична невроза може да бидат продолжена депресија и обиди, честопати неуспешни, да се постават рацете на себе.

Етиологија

Денес во областа на медицината постои поделба на причините за појава на хипохондрии. Ова може да биде наследна предиспозиција, кога одредени карактеристики на карактер кои најпрецизно го опишуваат хипохондрикот се пренесуваат од родители на дете:

 • силна впечатливост;
 • прекумерна чувствителност на сè што се случува;
 • прекумерна сомневања;
 • анксиозност;
 • слабост на волјата.

Втората група на причини за хипохондрична невроза се состои од абнормалности во мозокот, во кои пациентот со хипохондрија ја перцепира нормалната работа на внатрешните органи како патологија, која треба веднаш да биде упатена кон доктор. Комплицирањето на ситуацијата е дека таквиот човек е сигурен за неговата непосредна смрт од болести, кои тој, всушност, нема, и не разбира зошто лекарите одбиваат да го третираат.

Покрај тоа, причините за хипохондриите се:

 • преценување на вниманието на здравствената состојба на детето родители кои се впечатливи. Ова значи дека тој е навикнат на фактот дека тој може да има здравствени проблеми, оваа мисла е длабоко населена во мозокот, од која како тинејџер станува полноправна личност со хипохондричен синдром;
 • пролонгиран ефект на стрес, поради што едно лице едноставно е убедено дека е некако болен. Таквите сигнали се испраќаат во мозокот и во телото може да се појават патогени процеси, кои не произлегуваат од влијанието на надворешните фактори или инфекции, туку стануваат олицетворение на мислите;
 • влијанието на медиумите врз човечкиот живот. Ова е најкарактеристично за постарите луѓе кои гледаат телевизија цел ден и безусловно веруваат во тоа. Значи, по гледањето на оглас за лек за болест, таквите луѓе веднаш бараат симптоми на таква болест самите по себе, а најкарактеристично е што го наоѓаат и само во некои случаи тоа не е фантазија на имагинација.

Видови

Хипохондријата е поделена на следниве видови, во зависност од менталното нарушување:

 • опсесивно - како резултат на впечатливост. Често се случува кај студентите на медицински универзитети, кои многу често слушаат нови заболувања и се уверени дека секој од нив постои во нивните тела;
 • преценет - во кој човечките жалби се чини дека странци се разумни и разбирливи. Откако ваквите пациенти ги посетуваат лекарите, кои, природно, не ги дознаваат своите здравствени проблеми, одлучуваат самостојно да вршат третман дома, со помош на народни лекови;
 • луди - пациентите се сигурни дека лекарите ја кријат болеста од нив, бидејќи тие не сакаат да го лекуваат. Сите обиди да се убеди таква личност се смета за измама, а одбивањето да се однесува кон него се зема за безнадежност и морталитет на болеста. Често, таквите луѓе гледаат халуцинации. Овој тип на хипохондрии обично се јавува со шизофренија или пролонгирана депресија. Може да заврши со самоубиство;
 • астено-хондричен синдром - може да се појави неколку години. Карактеристична карактеристика е дека може да има основа за вистинската болест на телото.

Симптоми

Симптоми на хипохондрија и астенохален синдром се:

 • зголемена емоционалност;
 • неразумна анксиозност во однос на нивното здравје;
 • чувство на постојана измама;
 • депресија ;
 • желбата да се постигне совршено здравје;
 • агресијата што пациентите ја покажуваат кога слушаат одбивање да го излечат;
 • замор на телото, заради опсесивните идеи, лицето не може правилно да спие;
 • намалување или целосно губење на апетитот;
 • заборавот;
 • болка во различни делови на телото.

Ако пациентот има еден или повеќе симптоми на хипохондрии, ова е причината за да побарате помош од лекар.

Дијагностика

Дијагнозата на хипохондрична невроза се изведува врз основа на поплаки од пациентот или блиските роднини, бидејќи не секогаш пациентите со хипохондрија се свесни за нивниот проблем, интензитетот и времето на симптомите. Во зависност од тоа што се жали пациентот, тие можат да го испратат за консултации на такви експерти како што се:

 • терапевт;
 • кардиолог;
 • невролог;
 • гастроентеролог;
 • онколог;
 • ендокринолог.

За да се потврдат имагинарните проблеми со телото и внатрешните органи, се спроведуваат уринарни и крвни тестови и се пропишуваат дополнителни студии:

По добиените анализи, можно е конечно да се разликуваат хипохондриите меѓу другите ментални нарушувања.

Третман

Третманот на хипохондриите, во зависност од тежината на болеста, може да се спроведе или дома или во клиничка болница. Понекогаш промената во животната средина позитивно влијае на состојбата на пациентот. Главниот метод за лекување на такво ментално пореметување е психотерапијата, а ако има проблеми во семејните односи, се одржуваат заеднички состаноци помеѓу пациентот, неговото семејство и психотерапевтот. Важно е пациентот да комуницира со само еден доктор, бидејќи колку повеќе луѓе го третираат пациентот, толку е поголема веројатноста пациентот да ги манипулира, и во тој случај третманот нема да има никаков ефект.

За третман на хипохондрична невроза, може да се користат нестандардни методи:

 • хипноза;
 • autotraining.

Терапијата со лекови не се практикува во третманот на хипохондрична невроза, поради веројатноста за зависност и влошување на менталната состојба. Само во некои случаи, манифестации на тешка депресија или шизофренија се користат транквилизери и антидепресиви.

Покрај тоа, третманот на хипохондричен синдром вклучува ограничување на пациентот од гледање ТВ и посета на медицински места. Во тешки случаи, наместо пациентот, следниот роднина на пациентот ќе одлучи како да се ослободи од хипохондриите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипохондрија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Психоза (појавување симптоми: 4 од 11)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Диатеза на урична киселина (појавување на симптоми: 4 од 11)

Диатезата на урична киселина не е независна болест. Ова е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација во телото на пациентот со голема количина на урична киселина, која има особеност да се кристализира. Мали сол кристали се испираат секој пат за време на процесот на емисија на урина. Таквата болест кај некоја личност продолжува безболно и без непријатност. Седиментот на соли на таква киселина наликува на мали црвеникави зрна со песок. Обележете ги само ако лицето ќе уринира во одреден капацитет.

...
Хепатитис Ц (симптоми на појавување: 3 од 11)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Синузитис (појавување симптоми: 3 од 11)

Синузитис е болест која се карактеризира со акутно или хронично воспаление, концентрирано во синусната површина (параназални синуси), што, всушност, го одредува нејзиното име. Синузитис, симптомите на кои сметаме малку подолу, главно се развиваат во позадина на обична вирусна или бактериска инфекција, како и алергии и, во некои случаи, против позадината на микроплазма или габична инфекција.

...
Нервен слом (појавување симптоми: 3 од 11)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .