Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Апатија: Симптоми и третман

Апатија - главните симптоми:

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

Во еден или друг момент, секоја личност има таков замав на емоции. Во ретки случаи, таквата состојба може да биде корисна - лицето го анализира животот и неговото место во него, добивајќи енергија за идните активности. Но, ако не почнете да третирате апатија во времето, тоа може да доведе до тажни последици, бидејќи едно лице не може или не сака да се бори против него. Во медицината, привремена состојба на апатија се смета за нормална, главната работа е да се осигура дека рамнодушноста и депресијата не се претвораат во хронична форма.

Главните симптоми на апатијата се сметаат не само депресија и одвојување од животот, туку и постојана поспаност, мрзеливост, слабост. Често, апатијата е погрешна за друга болест - хроничен замор , но разликата е во тоа што главната причина е физичкиот стрес, а не влијанието на надворешните фактори.

Апатијата може да се појави не само самостојно, туку и да биде последица на тешки ментални болести.

Етиологија

Причините за апатијата се многу разновидни, но се верува дека само една долгорочна ефект на неколку фактори врз психата може да доведе до таква состојба. Апатија кон животот предизвикува:

 • емоционална и психолошка исцрпеност;
 • продолжен стрес;
 • ирационален одмор;
 • промени во животот, како што се смртта на роднините, отпуштање од работа, несакана бременост, развод на родители, итн;
 • период пред почетокот на менструацијата;
 • сексуални проблеми (за мажи);
 • постојан притисок на општеството;
 • долго одвојување од семејството и пријателите;
 • желбата секогаш и во сè да биде во право;
 • чувството дека едно лице е безвредно или не ги постигна саканите резултати во животот;
 • возбуда пред било кој настан кој е важен;
 • зависност - алкохол, дрога, игри, итн;
 • хронични или неизлечиви болести кои не можат да се отстранат;
 • монетарна зависност од лицето;
 • земање лекови кои ги намалуваат емоциите, на пример, хормонални, стероидни и хипнотички супстанции;
 • депресијата , во овој случај, не е само причина за менталното растројство, туку и последица после тоа;
 • инфекции или повреди на мозокот;
 • шизофренија ;
 • бременост - поради хормонални неуспеси, апатија често се дијагностицира кај жените во оваа позиција.

Во принцип, секој негативен емоционален излив може да предизвика апатија кон животот и други.

Симптоми

Симптомите на таквото емоционално пореметување се директно поврзани со причините за нејзиното појавување. Знаците на апатијата треба да бидат препознаени и третирани во почетните фази, бидејќи без навремено отстранување болеста може да се трансформира во долготрајна депресија, за што ќе биде многу тешко да се справи со тоа. Знаци на апатијата може да бидат:

 • поспаност, како реакција на стрес или возбуда;
 • слабост на телото;
 • неподготвеност да се направи нешто;
 • напади или постојана мрзеливост;
 • депресија;
 • недостаток на интерес за претходно пријатни работи;
 • неподготвеност да комуницираат со некого и да направат нешто;
 • нарушување на спиењето, несоница во текот на ноќта, и во текот на денот кога сакате да спиете;
 • намалување на менталната и трудовата активност;
 • мемориски пропусти;
 • намалување или целосно недостаток на апетит.

Но, всушност, горенаведените процеси не влијаат на личноста колку и отсуството на желба да се направи нешто за да се справи со нив.

Симптомите на апатијата можат да се манифестираат на неколку начини. Првиот е оној во кој депресијата и слабоста се видливи од другите луѓе, но тие не можат да влијаат на борбата на личноста со тоа, туку, напротив, само ја влошуваат ситуацијата - пациентот се противи и станува мрзлив да се бори против него. Втората е кога болеста не остава отпечаток на секојдневниот живот и извршувањето на било какви дејства. Втората опција е многу опасна, како и во случај на појава, едно лице честопати самостојно ги намалува сметките со живот.

Компликации

Компликација на апатија кон животот е депресивна состојба на лицето, кое сè уште може да биде потиснато со мал степен на истекување. Но, ако некое лице не комуницира со никого, или, напротив, претендира дека сè е добро, тој може целосно да изврши самоубиство неочекувано. Затоа, ако роднините ги забележат првите симптоми на апатија, како што се слабост, поспаност и мрзеливост, треба веднаш да се преземат мерки за борба против неа.

Дијагностика

Тешко е да се дијагностицира апатија кон сè, бидејќи нарушувањето има многу симптоми. Комплексноста на дијагнозата лежи во фактот дека таквите манифестации на болеста како слабост, поспаност и недостаток на интерес не се основа за престанок на активноста на активностите на едно лице. Пациентите можат самостојно да се справат со апатијата, но не го прават тоа поради нивната мрзеливост и фактот дека се задоволни со сè - не гледаат причина за загриженост.

За време на дијагнозата, лекарите треба да се обидат да ги дознаат причините за апатијата и да обрнат внимание на:

 • слабост на телото;
 • поспаност и замор;
 • угнетување и лишување од интереси или хоби;
 • мрзеливост и недостаток на желба да се направи нешто за да се справи со проблемот.

Во случај кога едно лице има пространа апатија, се граничи со депресија, исчезнува апетитот и се посетуваат размислувања за самоубиство, но сѐ уште ја сфаќа вредноста на неговиот живот и разбира какви тешки последици се заканува.

Третман

Ако состојбата како апатијата трае еден месец, тогаш станува причина за почеток на лекувањето. И покрај широк спектар на причини и симптоми на болеста, постојат многу начини да се ослободиме од апатија. Но, методите за лекување на секој човек се чисто индивидуални. За некои, добар лек ќе вика, вика и кажува некој за вашите проблеми, било да е тоа роднина, пријател или психотерапевт. За други, ќе биде корисно да се ограничи комуникацијата, да се прекине врската и да се оди на одмор, при што може да ги доведете вашите мисли по ред, да спиете и да стекнете сила. Како опција за третман, можете да размислите за средба со роднини или пријатели, менување на вашето работно место или престој.

Новите познаници се изненадени од мрзеливост и слабост, па затоа, заради ново лице, пациентот ќе сака да се промени, да свири спортови заедно, да присуствува на кругови, особено затоа што таквите настани ќе помогнат да се ослободат од постојаната поспаност. Треба да си натерате барем да направите нешто, преку моќ да комуницирате со луѓето.

Секој избира како да се справи со апатијата, главната работа е да го разбереме и да го сфатиме проблемот, бидејќи е многу подобро отколку да не правиме ништо за да се справиме со тоа и да се положиме раце на себеси.

Превенција

Спречување на апатија за живот најдобро се изведува во почетните фази, зашто ова ви е потребно:

 • нормализирање на дневната рутина, оставете доволно време за одмор и правилен сон;
 • се ослободи од комуникацијата со непријатните луѓе;
 • кога се појавуваат првите знаци на нарушување, треба однапред да знаете што е апатијата и што треба да направите за да излезете од таква состојба;
 • промена на местото на работа или престој, воопшто, обидете се да ги исклучите, ако не и сите, тогаш повеќето од причините што можат да предизвикаат емоционално нарушување;
 • Не плашете се од вашите чувства - и лоши и добри;
 • преку сила да се бори со поспаност и напади на мрзеливост;
 • навремен третман на ментална болест;
 • Не се сомневам и се борите со ограничувањето на изразувањето на вашите желби и потреби.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Апатија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш психотерапевтот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен синдром на замор (појавување симптоми: 5 од 14)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Неурестенија (појавување симптоми: 5 од 14)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Алпорт-синдром (наследен нефритис) (појавување симптоми: 5 од 14)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Пост трауматско нарушување на стресот (појавување на симптоми: 5 од 14)

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

...
Преврска работа (појавување на симптоми: 5 од 14)

Преголемата работа е услов што не само што се соочуваат денес, туку и возрасните, но и децата. Се карактеризира со намалена активност, поспаност, оштетено внимание и раздразливост. Покрај тоа, многу луѓе веруваат дека прекумерната работа не е сериозен проблем и дека е доволно добро да спие доволно за да помине. Всушност, невозможно е да се ослободиме од таквата повреда со продолжен сон. Спротивното е точно - постојаната желба за спиење и неможноста да се опорави по спиење се главните симптоми на прекумерната работа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .