Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паника напад: Симптоми и третман

Паничен напад - главните симптоми:

Паничен напад сам по себе вклучува напади кои почнуваат одеднаш во личност и се придружени со интензивни стравувања со голем број на карактеристични симптоми. Паничниот напад, чии симптоми особено се изразени со зголемена срцева фрекфенција, потење, бланширање, тешкотии при дишењето и во други манифестации, трае не повеќе од еден час, што произлегува во просек до три пати неделно.

Општ опис

Паничките напади може да се појават во различни ситуации, но нивната појава најчесто се забележува кога пациентите се во јавен превоз, во затворени простори и на преполн места. Видливи причини за нивното појавување во повеќето случаи се отсутни, односно, ниту здравјето на пациентот, ниту животот се заканува ништо (како и блиски луѓе и луѓе околу него). Така, не постои претерување на аналогијата со громот што произлегува од синото кога се разгледуваат спецификите на почетокот на паничните напади.

Паничното нарушување е актуелен ред за 5% од популацијата, просечната возраст на пациентите со кои се соочуваат нападите е 20-30 години. Како што може да се претпостави, фокусирајќи се на возрасната категорија, причината за овој одреден возрасен опсег е општата важност на овој период за една личност, бидејќи во овој момент се случуваат настани што се најважни за него. Според тоа, овие настани последователно имаат значително влијание врз формирањето на лице како личност. Статистичките податоци, исто така, укажуваат на тоа дека жените се три пати поголеми шанси да доживеат панични напади.

Домашните специјалисти веќе долго време се користат (и се користат сега) и такви дефиниции на овој феномен како " кардионеуроза ", "вегетативна криза", "невроциркулаторна дистонија (НДЦ)", "симпато-адреналинска криза", " вегевероваскуларна дистонија која се карактеризира со кризен курс" кои ја рефлектираат презентацијата на болеста во однос на нарушувањата во автономниот нервен систем врз основа на симптомот што води во неа.

"Паничен напад", како и "Панично растројство", како услови за одредена состојба, се карактеризираат со меѓународно признавање, кое се воведува во Меѓународната класификација на болестите. Во исто време, итноста за пациент од напади на паника воопшто не е директна индикација за фактот дека тој има паничко растројство.

Треба да се забележи дека самите панични напади можат да дејствуваат како симптом, а со тоа влијаат на соматоформните функции, феохромоцитомот, депресивните нарушувања и фобиите, срцевите заболувања, болестите на митохондријалниот и ендокринолошкиот и др. Покрај тоа, внесувањето на одредени лекови може да има влијание врз нивното појавување. Како начин за одредување на сериозноста што ги карактеризира нападите на паника, специјалистите користат скала на сериозност која одговара на оваа цел при одредувањето на карактеристиките на паничното нарушување. За таа цел, може да се користат специфични прашалници и тестови.

Причини за панични напади

Во врска со прашањето за причините за паничните напади, уште не постои јасен одговор. Во повеќето случаи, експертите сметаат дека развојот на напади на паника се јавува кај луѓе кои морале да влезат во долгорочна состојба на психо-трауматска скала, не се исклучува еднократна појава на сериозна стресна ситуација.

Во меѓувреме, за разлика од прифатените варијанти на причините, се наведува дека не секој човек кој се наоѓа во тешка ситуација во овој или оној период од животот се соочува со паничен напад. Земајќи го ова предвид, може да се нагласи дека наследната предиспозиција, карактеристиките на личноста, темпераментот, хормоналниот статус и сл. Играат значајна улога во овој случај. Така, на пример, врз основа на некои студии во врска со слични реакции, беше откриено дека категоријата на луѓе со ниско ниво на толеранција за вежбање е предиспонирана за панични реакции. Покрај тоа, паничните напади често се појавуваат во однос на позадината на одредени болести поврзани со работата на внатрешните органи (панкреас, тироидна жлезда, срце).

За да го надминете, може да се идентификува предиспозиција за напади на напади на алкохоличари, што е особено важно во т.н. "мамурлак" (т.е. синдром на повлекување).

Паничен напад: Класификација

Паничките напади можат да се поделат на три вида врз основа на карактеристиките на нивното појавување:

  • Спонтан паничен напад. Се манифестира на ненадеен начин, без присуство на причини и околности кои предиспонираат кон неа.
  • Ситуациски паничен напад. Оваа опција за паничен напад е релевантна за искуствата кои произлегуваат од позадината на одредена ситуација која предизвикува стрес, а исто така може да настане како резултат на чувството на очекување на таквата ситуација.
  • Условно паничен напад. Најчесто ваквиот напад се манифестира како резултат на изложеност на хемиски или биолошки "активатор". Особено, тоа може да биде употребата на алкохол, промени во хормоналните нивоа итн. Треба да се напомене дека врската во овој случај не е секогаш можно да се следи.

Симптоми на паничен напад

Врз основа на истовремени клинички манифестации, паничните напади се разликуваат во типична или атипична форма. Во меѓувреме, ова може да се определи со одредена конвенционалност, бидејќи варијабилноста на манифестациите на овие состојби може да се карактеризира со многу поголема ширина во зависност од специфичната ситуација и пациентот, од кој секоја од нив може да има конвулзии, може да варира. Дозволете ни да се задржиме на варијантите идентификувани од нас и нивните симптоми.

  • Типичен паничен напад. Најчесто за овој тип на паника напади имаат тенденција да тече во комбинација со кардиоваскуларни симптоми. Вреди да се забележи дека поради карактеристичните манифестации, најчесто беше забележана причината поради која беше предизвикана амбулантата и последователната хоспитализација на пациентот. Ова не е изненадувачки, бидејќи има прекини во работата на срцето, тешка тахикардија , болни сензации во областа зад круната со различен интензитет - сето тоа не може да ги поттикне пациентите да размислуваат за важноста за нивна сериозна срцева болест. Покрај тоа, крвниот притисок може да се зголеми во голема мера во оваа ситуација. Поради стравот од постепениот развој на хипертензивна криза во себе, како и компликации специфични за него, пациентите постојано го мерат притисокот, дури и додека се во интерактивниот период. Друга жалба од пациентите е чувството на задушување. Меѓу типичните манифестации на паничен напад, тие исто така го потенцираат стравот (особено стравот од смртта), гадење, топли удари / топлина, дереализација, вртоглавица.
  • Атипичен напад на паника. Таквиот напад се смета во случај на развој на следните симптоми: оштетување на слухот / видот, нарушувања во одењето, мускулни грчеви, повраќање, губење на свеста, "грутка во грлото". Завршувањето на нападот често се случува со изобилство мокрење.

Паничките напади се карактеризираат со прогресија и достигнување на максимум во краток временски период, и тоа е она што го прави возможно да се разликуваат од болести од соматска природа. Во овој случај, појавата на напади секогаш се случува одеднаш. Паничките напади најчесто се појавуваат за време на периодот на будност, но ако развојот на оваа состојба се забележува во сон, тогаш ова е придружено со општа тежина на курсот и зголемување на неговото времетраење.

Ако ја земеме предвид должината на периодот помеѓу нападите, тогаш можеме да видиме дека значително се разликува од секој пациент, почнувајќи од неколку дена / месеци до неколку години. Во принцип, овој период се карактеризира со постепен развој на депресија, што се јавува како резултат на честите размислувања за можноста за такви напади, стравови, сведени на мисли на сериозна соматска болест итн. Факт е дека првите епизоди на паничен напад се секогаш неизбришлива ознака на неговото сеќавање, врз основа на која се појавува слично очекување, со што се потврдува можноста за повторливост.

Кога нападот на паника се повторува во ситуации слични на претходните, во кои оваа состојба претходно се манифестира, пациентот почнува да формира рестриктивно однесување во кое се обидува да избегне такви потенцијално опасни ситуации и места кои предизвикуваат напад (толпи, транспорт, итн.) г.) Поради појавата на таква вознемиреност, се развива агорафобија, во која, како што станува јасно, пациентот избегнува одредени места и ситуации. Со зголемување на симптомите, што е карактеристично за неа, се јавува постепена социјална неспособност, поради што е тешко пациентите подоцна да го напуштат својот дом или, напротив, да останат сами со себе. Во овој случај, тие доброволно се ставаат под куќен притвор или буквално стануваат товар за луѓето околу нив.

Со релевантноста на агорафобијата во панично растројство, може да заклучиме дека болеста е потешка, што, соодветно, ја одредува најлошата прогноза за неа, утврдувајќи ја потребата за поинаква, подлабока стратегија за третман. Кога се приклучува на реактивна депресија која се јавува на позадината на паничните напади, постои и тврдење за влошување на болеста, што е особено сериозно кога пациентот не ја разбира државата во која се наоѓа, со недостаток на поддршка и помош од најблиските, како и недостатокот на олеснување.

Третман на паничен напад

Пред некое време, лекувањето на паничниот напад беше ограничено исклучиво на употреба на соодветни лекови. Особено, тие вклучуваат средства за смирување, со чија помош станува можно да се елиминира вишокот анксиозност што е релевантно за пациентот. Специјалистот го прави изборот на лекот кој најдобро одговара на начинот на живот на пациентот. Вреди да се одбележи дека употребата на овие лекови овозможува да се елиминираат симптомите на нападот на паника во форма на нарушено расположение, спиење. Во меѓувреме, транквилизаторите, како и сите други лекови, може да имаат голем број на несакани ефекти, со појава на која треба да се обратите кај вашиот лекар - ќе ја одреди најсоодветната опција за дозирање и карактеристиките на подоцнежниот третман.

Исто така, постојат такви лекови кои не се потенцирани за видот на транквилизатори. Тие се продаваат без рецепт, а со нивна помош, станува возможно да се ослободи состојбата на пациентот во случај на напад. Меѓу нив се и лековити билки, камилица, лисја од бреза, мајчина ракија. Најчестата и најефективна опција од оваа група е валеријана, која во таблетите кога се случи нападот може да се користи во количина од две единици. Во овој случај, можете да купите било кој друг лек за кој не е потребен рецепт, но е сличен на ефектот на транквилизаторите: grandaxine, normoxan, persen, new-passit, afobazole и други.

Во меѓувреме, третманот исклучиво со употребата на лекови, како што бевме забележани претходно, во моментов не е напреднат, затоа, бидејќи психотерапијата се манифестира на најдобар можен начин за ова прашање. По правило, по појавата на првиот паничен напад, пациентот оди кај терапевт, невролог, кардиолог, и секој од овие специјалисти не дефинира никакви нарушувања во нивниот профил. На психотерапевтот кој првично му е потребен на пациентот, тој пристигнува главно од времето кога ќе ја достигне состојбата на депресија или значително влошување забележано во квалитетот на животот.

Психотерапевт на приемот му објаснува на пациентот што точно му се случува, откривајќи ги карактеристиките на болеста, тогаш се прави избор на тактиката за последователно управување со болеста. Третманот на напади на паника во овој случај може да се сведе на два, различни едни од други, принципи, како психотерапевтски или психофармаколошки.

Психотерапевтскиот третман вклучува избор на методи на лекување, што може да биде симптоматска психотерапија. Неговата примена е насочена кон елиминирање на симптомите на нарушување или во длабинска психотерапија, која ви овозможува да ги идентификувате и да ги елиминирате вистинските причини кои довеле до развој на оваа болест. Пристапот на однесувањето во третманот ја одредува целта на психотерапевтот во форма на помагање на лицето да се справи со нападите на паника самостојно. Се користат соодветни техники кои овозможуваат веднаш да се намали нивото на анксиозност кај пациентот во случај на напад. Дополнително, лекарот ги испитува и ги коригира мислите на пациентот во комбинација со неговото однесување, одредувајќи конкретни препораки врз основа на нив. Природно, во секој случај, се разгледува индивидуална одлука во однос на потребната методологија.

Што се однесува до психофармакологискиот третман на нападите, доколку е потребно, антидепресиви како што се пароксетин и флуоксетин се избрани за овој ефект. Лековите се земаат подолго време (околу шест месеци или повеќе). Употребата на средства за смирување е можна, но постојат временски ограничувања. Се препорачува вкусна и здрава исхрана, исклучување на лекови, алкохол и само-администрирани лекови, поради што проблемот се влошува. Овој тип на третман е ефикасен за повеќето пациенти, но повторувањето на болеста сè уште не е исклучено.

Појавата на симптоми, што укажува на нејзините манифестации за можната важност на паничниот напад, бара третман, пред сè, на психијатар-психотерапевт. Дополнително, не е исклучена потребата да се посети претходно наведените специјалисти: терапевтот, невропатологот, кардиологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате паничен напад и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: психотерапевт , терапевт , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Јајчни апоплексии (појавување симптоми: 6 од 16)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Нефроптоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Бубрежна нефроптоза е опасна болест која се карактеризира со зголемена мобилност на бубрезите. Ова, пак, доведува до нарушување на односот на органите на уринарниот систем. Ако таква патолошка состојба се развие и напредува, органот се движи во стомакот, па дури и во карлицата, понекогаш враќајќи се во својата физиолошка положба повторно. Според МКБ-10, нефроптозата се однесува на 14-тата класа на заболувања.

...
Хроничен пиелонефритис (појавување симптоми: 6 од 16)

Хроничен пиелонефритис е хронична патологија која се карактеризира со неспецифично воспаление на бубрежното ткиво. Како резултат на прогресијата на патолошкиот процес, се забележува уништување на карлицата и крвните садови на органот.

...
Панично пореметување (појавување на симптоми: 6 од 16)

Паничното нарушување се јавува кај луѓето кои долго време биле изложени на стрес. Се карактеризира со појава на панични напади во траење од 10 минути до половина час, кои се повторуваат со одредена регуларност (од неколку пати годишно до неколку пати на ден).

...
Неврози на стомакот (појавување симптоми: 5 од 16)

Гастричната невроза е патолошки процес, чиј развој е олеснет со широк спектар на физиолошки и психолошки фактори. Психолошки причини вклучуваат внатрешни конфликти на поединецот, постојани стресни ситуации, психолошка траума. Таквата состојба може да се излечи само ако се користи интегриран пристап.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .