Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пареза на фацијалниот нерв: симптоми и третман

Пареза на фацијалниот нерв - главните симптоми:

 • Болка во увото
 • Губење на вкус
 • Кинење
 • Пропуст на горниот очен капак
 • Разделена уста
 • Усна капка уста
 • Неможност целосно да ги затвори очните капаци
 • Неспособност да се протегаат усните во цевка
 • Неприродна отворена око
 • Измазнување на назолабијални набори
 • Измазнување на брчките на челото
 • Егзацербација на слухот
 • Неможност да се нафрли челото

Пареза на фацијалниот нерв - болест на нервниот систем, што се карактеризира со нарушено функционирање на мускулите на лицето. Како по правило, забележан е едностран пораз, но вкупната пареза не е исклучена. Патогенезата на болеста се базира на оштетен пренос на нервните импулси поради трауматизација на тригеминалниот нерв. Главниот симптом кој укажува на прогресија на парезата на лицевиот нерв е асиметријата на лицето или целосното отсуство на моторна активност на мускулните структури од локализацијата на лезијата.

Најчесто, причината за парезата станува инфективна болест која влијае на горниот дишните патишта. Но, всушност, има многу повеќе причини кои можат да предизвикаат пареза на нервот. Оваа патологија може да се отстрани со навремено контактирање на медицинска установа и целосна терапија, вклучувајќи и медицинска терапија и масажа, физиотерапија.

Пареза на лице нерв е болка која не е невообичаена. Медицинската статистика е таква што е дијагностицирана кај околу 20 луѓе од 100 илјади луѓе. Почесто, тој напредува кај луѓето од возрасната група над 40 години. Ограничувања во врска со сексот, нема патологија. Тоа влијае на мажите и жените со еднаква фреквенција. Доста често пареза на тригеминалниот нерв е детектирана кај новороденчињата.

Главната задача на тригеминалниот нерв е инервацијата на мускулните структури на лицето. Во случај на траума, нервните импулси не можат целосно да минуваат низ нервните влакна. Како резултат на тоа, мускулните структури ослабуваат и не можат целосно да ги извршуваат своите функции. Тригеминалниот нерв, исто така, ги инервира лакрималните и плунковните жлезди, осетливите влакна на епидермисот на лицето и пупките за вкус кои се наоѓаат на површината на јазикот. Во случај на оштетување на нервните влакна, сите овие елементи престануваат да функционираат нормално.

Етиологија

Парезата на фацијалниот нерв може да дејствува во два квалитета - независна нозолошка единица, и симптом на патологија која веќе напредува во човечкото тело. Причините за прогресија на болеста се различни, па врз основа на нив се класифицира во:

 • идиопатска лезија;
 • секундарна лезија (прогресивна поради траума или воспаление).
Пареза на фацијалниот нерв

Најчеста причина за пареза на нервните влакна во лицето е тешка хипотермија на главата и на паротидната област. Но, исто така, следниве причини може да предизвикаат болест:

Друга причина што може да предизвика пареза е кршење на циркулацијата на крв во лицето. Често се забележува со такви болести:

Често тригеминалниот нерв е оштетен при вршење на разни стоматолошки процедури. На пример, отстранување на забите, ресекција на врвот на коренот, отворање на апсцеси, третман на коренскиот канал.

Видови

Клиничарите разликуваат три типа на тригеминални парези:

 • периферни. Тоа е најчесто дијагностициран вид. Може да се манифестира и кај возрасно лице и кај дете. Првиот симптом на периферната пареза е силна болка зад ушите. Како по правило, се појавува на едната страна од главата. Ако во овој момент да се одржи чувството на мускулните структури, тогаш можете да ја идентификувате нивната слабост. Периферната форма на болеста обично е последица на прогресијата на воспалителните процеси кои предизвикуваат едем на нервните влакна. Како резултат на тоа, нервните импулси испратени од мозокот не можат целосно да поминат низ лицето. Во медицинската литература, периферната парализа се нарекува и парализа на Бел;
 • централно. Оваа форма на болеста се дијагностицира поретко отколку периферна. Продолжува многу тешко и тешко се лекува. Може да се развие и кај возрасно лице и кај дете. Во централната пареза се забележува атрофија на мускулните структури на лицето, како резултат на што се што е локализирано под носот. Патолошкиот процес не влијае на челото и на визуелниот апарат. Вреди да се забележи дека, како резултат на тоа, пациентот не ја губи способноста да разликува вкус. При изведување на палпација може да се забележи дека мускулите се во висока напнатост. Централната пареза не се манифестира еднострано. Можно е и билатерален пораз. Главната причина за прогресијата на болеста - поразот на невроните локализирани во мозокот;
 • вродени Парезисот на тригеминалниот нерв кај доенчиња ретко се дијагностицира. Ако патологијата се одвива во лесна или умерена форма на гравитација, тогаш детето е пропишано масажа и гимнастика од страна на лекарите. Масажата на лицето ќе помогне да се нормализира работата на зафатеното нервно влакно, како и нормализирање на циркулацијата на крвта во оваа област. Со тежок степен на масажа не е ефикасен метод на третман, па лекарите прибегнуваат кон оперативна интервенција. Само овој метод на третман ќе ја обнови иннервацијата на лицето.

Степени

Тежината на тригеминалната пареза е поделена на три степени од страна на лекарите:

 • лесен Во овој случај, симптомите се благи. Може да има мала неусогласеност на устата на страната каде што се наоѓа лезијата. Болни лице мора да вложи напори да му се намутат или да ги затворат очите;
 • просек. Карактеристичен симптом е лагофталмосот. Едно лице тешко може да се движи мускулите во горниот дел на лицето. Ако го замолите да ги движи усните или да ги изгаси образите, тој нема да може да го стори тоа;
 • тешки Асиметријата на лицето е многу изразена. Карактеристични симптоми - устата е силно искривена, окото од страната на лезијата практично не се затвора.

Симптоматологија

Симптоми на пареза на фацијалниот нерв

Тежината на симптомите зависи од видот на лезијата, како и од сериозноста на патолошкиот процес:

 • мазнење на назолабијални набори;
 • пропуст на аголот на устата;
 • окото на дел од лезијата може да биде неприродно широко отворено. Исто така забележани се лагофталмоти;
 • храна и вода тече од полуотворената уста;
 • болен човек не може многу да го нафрли челото;
 • карактеристичен симптом - влошување или целосно губење на вкусот;
 • аудиторната функција може малку да се влоши во првите неколку дена од прогресијата на патологијата. Ова му дава на пациентот многу силна непријатност;
 • лакримација. Овој симптом е особено изразен за време на оброците;
 • пациентот не може да ја истегне усната во "цевката";
 • синдром на болка, локализиран зад увото.

Дијагностика

Клиничка патологија кај докторот обично не предизвикува сомневање за фактот дека пациентот напредува токму пареза на тригеминалниот нерв. За да се исклучат патологиите на ENT органите, пациентот може дополнително да се упати за консултација со отоларинголог. Ако причината за манифестацијата на таквите симптоми не може да се разјасни, тогаш таквите дијагностички методи дополнително може да се препишат:

 • главен скенирање;
 • електромиографија.

Медицински настани

Неопходно е да се третира оваа болест штом ќе се постави дијагнозата. Навременото и целосното лекување осигурува дека функционирањето на нервните влакна на лицето ќе биде обновено. Ако болеста "работи", тогаш последиците може да бидат сериозни.

Третманот на парезата треба да биде само комплексен и да вклучува:

 • елиминирање на факторот што ја предизвикал болеста;
 • третман со лекови;
 • физиотерапија;
 • масажа;
 • оперативна интервенција (во тешки случаи).

Лекот третман на пареза вклучува употреба на такви лекови:

 • аналгетици;
 • деконгестиви;
 • витамини и минерални комплекси;
 • кортикостероиди. Потребна е претпазливост ако патологијата напредува кај дете;
 • вазодилататори;
 • вештачки солзи;
 • седативи.

Физиотерапија третман:

 • Solux светилка;
 • UHF;
 • парафинска терапија;
 • фонофореза.

Масажа за пареза се пропишува на сите - од новороденчиња до возрасни. Овој метод на третман лаеше најпозитивни резултати во случај на лесна и умерена лезија. Масажа помага да се обнови функционирањето на мускулните структури. Сесиите се одржуваат по една недела од почетокот на прогресијата на парезата. Вреди да се размисли дека масажата има карактеристики на имплементација, така што треба да му верувате само на специјалист од висока класа.

Масажа техника:

 • загрее мускулите на вратот - треба да се навалува неговата глава;
 • Масажа започнува од вратот и вратот;
 • масажа треба да биде не само болна страна, но исто така и здрава;
 • важен услов за висококвалитетна масажа - сите движења треба да се вршат долж линиите на лимфната дренажа;
 • ако мускулните структури се многу болни, тогаш масажата треба да биде површна и светлина;
 • локализацијата на лимфните јазли не се препорачува за масажа.

Третманот на патологијата треба да биде само во болница. Ова е единствениот начин на кој лекарите ќе можат да ја следат состојбата на пациентот и да набљудуваат ако постои позитивна динамика од избраната стратегија за лекување. Доколку е потребно, планот за лекување може да се прилагоди.

Некои луѓе претпочитаат традиционална медицина, но не се препорачува да се третира пареза само на овој начин. Тие можат да се користат како додаток на основната терапија, но не како индивидуална терапија. Во спротивно, последиците од ваквиот третман може да бидат сериозни.

Компликации

Во случај на одложена или нецелосна терапија, последиците може да бидат како што следи:

 • неповратно оштетување на нервните влакна;
 • неправилно закрепнување на нервите;
 • целосна или делумна слепило.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пареза на фацијалниот нерв и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: невролог , оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Паралогија на Бел (појавување на симптоми: 3 од 13)

Паралисот на Бел - е локализација на воспаление во фацијалниот нерв, што доведува до иннервација на мускулите на едната страна од лицето и е екстерно изразено во форма на асиметрија. Патологијата е примарна и секундарна. Покрај појавата на широк спектар на заболувања, хипотермија, злоупотребата на лоши навики и широк спектар на повреди на главата исто така делуваат како причини за ова нарушување.

...
Невритис (појавување симптоми: 2 од 13)

Невритот е воспалителна болест која ги зафаќа периферните нерви. Како резултат на тоа, се забележуваат патолошки промени во структурата на нервниот ткиво. Ако воспалителниот процес го погоди багажникот на периферниот нерв, тогаш лицето ќе има моторни оштетувања, како и намалување на чувствителноста. Во тешки клинички ситуации, невритисот може да предизвика парализа.

...
Шершевски-Тарнеров синдром (појавување симптоми: 2 од 13)

Синдромот на Шершевски-Тарнер е генетска патологија која е предизвикана од отсуството на еден од хромозомите на репродуктивниот систем во кариотипот на поединецот. Карактеристичната разлика на болеста е тоа што влијае само на девојчиња. Зачестеноста на болеста е еден случај на пет илјади новороденчиња. Често, со оваа болест се забележува спонтан прекин на периодот на раѓање (во раните фази). Поради оваа причина, невозможно е точно да се утврди фреквенцијата со која се јавува болеста. Карактеристика на болеста е тоа што има многу поволен исход.

...
Лимфангиом (појавување симптоми: 2 од 13)

Лимфангиом е конгенитална патологија која се карактеризира со формирање на бенигнен тумор лоциран во лимфните јазли. Оваа болест подеднакво се среќава кај момчињата и девојчињата, а вкупната преваленца не е повеќе од 10%.

...
Птоза (појавување симптоми: 2 од 13)

Птоза или пролапс на горниот очен капак е болест на органите на видот, во која горниот очен капак го покрива ирисот за 2 милиметри или повеќе. Таквото нарушување делува не само како козметички дефект, туку и го попречува нормалниот развој и функционирање на окото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .