Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тоннелен синдром: симптоми и третман

Тунел синдром - главните симптоми:

Тунел синдром или синдром на карпален тунел е невралгично нарушување. Вклучени во групата на тунелни невропатии. Се манифестира со продолжена болка и вкочанетост на прстите. Најчеста причина за појава е продолжено стегање на средниот нерв помеѓу коските и тетивите на зглобот.

Кај жените, тоа е забележано многу почесто отколку кај мажите. Резултатот од манифестацијата на болката е притискање на нервот, кој, пак, може да се активира со набивање на тетивите кои се многу блиску до нервот, како и задебелување или отекување на самиот нерв. Ова е резултат на постојано оптоварување на истите мускули на раката. Честопати има прва непријатност за време на продолжена употреба на компјутерски глушец, кога четката е во неизвесност.

Во случаи кога некое лице долго време е ангажирано во канцеларија, или такви дејства кои носат голем притисок врз зглобовите, болеста може да даде компликации во форма на синдром на лактот тунел.

Етиологија

Всушност, секоја состојба или процес со кој се намалува големината на карпалниот канал или се зголемува количината на ткиво во самиот канал може да предизвика симптоми на синдромот на карпален тунел. Најчестите причини се издолжување, дислокација и фрактури на рачниот зглоб. Покрај тоа, причините може да бидат:

 • бременост Во текот на овој период, премногу течност се акумулира во телото, што подразбира оток;
 • дијабетес . Едно лице има проблеми со нервните влакна во случај на прогресија на оваа болест;
 • промена на функцијата на тироидната жлезда, во случај на екстракција на половина или на целата жлезда. Лицето почнува да се зголемува, што го зголемува притисокот врз зглобот. Промените во хормоналните нивоа, исто така, негативно влијаат врз нервните влакна.

Ако некое лице има некој од горенаведените проблеми, тој ќе доживее непријатни и пецкасти чувства со:

 • продолжена употреба на сила;
 • непријатна позиција на телото;
 • несоодветно позиционирање или акцент на зглобовите;
 • повторување на истите акции со раце;
 • зголемена телесна температура;
 • продолжени вибрации (на пример, патување со автомобил или автобус);
 • продолжен престој на зглобот на тежината (работа на компјутер).

Сите горенаведени фактори можат да бидат поттик за прогресија на сериозни проблеми. Покрај тоа, алкохолот, пушењето или дебелината може да ја влошат ситуацијата.

Исто така, причините за појава може да бидат процеси во телото, како што се:

 • хормонална инсуфициенција;
 • генетска предиспозиција;
 • возрасна категорија;
 • инфекции и фрактури.

Симптоми

Во раната фаза на прогресија, туннелниот синдром се манифестира со треперење, чешање и мало трнење. Некои симптоми може да се појават многу подоцна, по завршувањето на активното дејство на рачниот зглоб. За крајот на фазата на болеста се карактеризира со значителна вкочанетост, болка и тежина во рацете, ја намалува чувствителноста во рацете, го зголемува чувството на пипење во прстите, што станува непријатно и досадно.

Често, луѓето кои се изложени на синдром на карпален тунел имаат несоница, што е поврзано со болка и грчеви во раката. Со најнапреден синдром, забележана е атрофија на мускулите, лицето повеќе не може да ја притисне раката во тупаница. Неговите раце и раце престануваат да го "почитуваат" него. Луѓето кои претрпеле симптоми на синдромот ја губат способноста за подигнување на тешки работи, долго време користат мобилен телефон, читаат книга за тежина, поминуваат долго време работат на компјутер, седат зад воланот на автомобилот подолго од 15 минути. Тие исто така имаат проблеми со фини моторни вештини.

Лекарите велат дека често симптомите на синдромот паѓаат во времето на спиење. Во секој случај, во почетната фаза, симптомите се привремени, менувањето на положбата на рацете и тресењето им помага да се ослободи од непријатност. Во подоцнежните фази на прогресијата на патолошкиот процес, таквите мерки не се ефикасни и не ја отстрануваат непријатноста.

Тунел синдром

Дијагностика

Нема да биде можно пациентот да дијагностицира синдром на карпален тунел, бидејќи едноставна личност нема да може да ја разликува вообичаената краткотрајна вкочанетост од болниот синдром. Затоа, треба да посетите високо квалификуван специјалист.

На приемот, лекарот ќе спроведе целосен преглед и ќе пропише соодветни тестови (може да биде различен во зависност од причината за непријатните сензации). За време на испитувањето, лекарот има можност да идентификува:

 • вкочанетост на целата дланка или на некои прсти - голема, индексна, средна и делумно неименувана. Малиот прст останува недопрен, што може да биде важен фактор за специјалист за правење дијагноза;
 • се врти околу погодената област. Исто така, има и остри трнење во прстите;
 • максималниот степен на виткање на рачниот зглоб за една минута доведува до целосна вкочанетост, колика или слабеење на мускулите на раката;

За дополнителна дијагностика, лекарите можат да користат мала задолжен за струја за да ја одредат брзината на нервната спроводливост. Исто така прибегнуваат кон радиографски истражувања, што овозможува да се исклучат други болести или воспалителни процеси.

Третман

Третман на синдром на карпален тунел е возможен на неколку начини. Изборот на еден од нив зависи од сцената и симптомите на воспаление на нервните влакна. Третманот може да биде:

 • независно, но врз основа на препораките на лекарот. Обично се користи во наједноставните случаи (во рана фаза). За да го направите ова, користете маст за затоплување и фиксатор завој за зглобот. Тоа помага да се ублажат симптомите кога едно лице спие, а исто така придонесува за нивно целосно исчезнување. На независни методи на лекување, исто така, може да се припише на промена на работните услови;
 • лекови. Наједноставните антиинфламаторни лекови ќе помогнат во намалувањето на болката и непријатноста. Стероидните инјекции се случуваат, но се само привремени. Некои едноставни вежби за рачниот зглоб ќе имаат дополнителен ефект;
 • жалба до физиотерапевт. Третманот што тој може да го понуди од него е да се оптимизира работното место на пациентот, да се советува правилното држење на телото на работа воопшто и посебно на рачниот зглоб. Дајте совет за тоа каков вид на вежба треба да ги извршите за да ги ублажите симптомите и да сугерирате методи за превенција;
 • хируршка интервенција. Ваквиот кардинален метод на лекување се однесува само во случај на најнепочитувани симптоми, кога едно лице не може да изврши речиси никакви движења со четка. Отворена операција е мал засек во попречниот лигамент на зглобот, по што кожата е зашиена, а лигаментите остануваат одделени. Ова е едноставен тип на операција, по што пациентот може да се врати дома истиот ден. Симптомите на тунел синдром се минимизираат веднаш по операцијата. Но, целосната наплата може да трае од еден месец до една година, во зависност од фазата на развој на синдромот.

Превенција

Вежби за рачни зглобови

Во модерното општество, огромен број луѓе го поминуваат најголемиот дел од денот на компјутерот. Затоа, главниот превентивен метод е точната локација на нештата на работното место, што е компјутер и тастатура. Од ова произлегува дека главната мерка за спречување на појавата на синдромот е прилагодување на висината на столчето, во однос на масата, што, пак, зависи од висината на лицето. Столче за работа мора да биде со потпирачи за раце. Позитивен ефект дава посебен (и, можеби, домашен) став под рачниот зглоб. Исто така е важно да се даде одмор на зглобовите за најмалку 1-2 минути на час работа на техниката.

Најефективен метод за превенција на тунел синдром е лесна гимнастика за раката. Вежбите се изведуваат 10 пати за секоја рака:

 • Стиснете ја раката во тупаница и со истата сила отворете ја дланката што е можно поширока;
 • ротациони движења со секој прст во насока на стрелките на часовникот и против него;
 • стискајте ја раката во тупаница и вршете кружни движења со рачниот зглоб во сите насоки;
 • комбинирајте ги дланките, а потоа ги земајте сите прсти колку што е можно повеќе, а потоа прекршите ги со сила;
 • ставете ги дланките заедно, цврсто притискајте и врти се за да ги одземете сите парчиња прсти;
 • Преврте ги прстите во бравата, двете дланки се хоризонтално. Свиткајте ги прстите, со што ги подигате зглобовите;
 • наизменично поврзете го рампа на палецот со сите прсти на раката;
 • поврзете ги дланките пред градите и, без да ги отворите, полека спуштете ги рацете под нивото на половината, а потоа вратете се на почетната положба;
 • поставете ги дланките како во горниот параграф, и со напор да ги притиснете.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Тунел синдром и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , физиотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синдром на скалпа (симптоми на појавување: 4 од 11)

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...
Торакална остеохондроза (појавување на симптоми: 2 од 11)

Остеохондрозата на градниот кош, која ќе ја разгледаме во нашата статија денес, е еден од видовите на остеохондрозни манифестации - болести на 'рбетот, како резултат на кои меѓувертебралните дискови со' рскавица се погодени во соодветната област на нејзината концентрација. Торакалната остеохондроза, чии симптоми се базираат на концентрација во торакалниот регион, предизвикува развој на секундарни промени директно во пршлените со истовремено негативно влијание врз функционирањето на внатрешните органи.

...
Невроза (појавување симптоми: 2 од 11)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Вилсон-Коновалов болест (појавување симптоми: 2 од 11)

Вилсон-Коноваловата болест е наследна патологија, која се карактеризира со нарушување на размената на бакар во човечкото тело. Во исто време, овој елемент има тенденција да се акумулира во различни органи, што доведува до нарушување на нивното функционирање. Оваа патологија влијае и на мажите и на жените. Но, претставниците на посилниот пол се болни од нив 4 пати почесто. Прогресијата на болеста не зависи од начинот на живеење и местото на живеење. Во медицинската литература, таква состојба се нарекува хепатоцеребрална дистрофија или хепатолентикуларна дегенерација.

...
Тендовагинитис (појавување на симптоми: 2 од 11)

Тендовагинитис - болест на воспалителна природа, која ги зафаќа тетивните ткива, како и мембраните што го покриваат (во медицината тие се нарекуваат обвивка од тетива). Оваа болест се разликува од тендинитис затоа што воспалителниот процес се јавува исклучиво во оние анатомски места каде што тетива е покриена со специфична обвивка - зглобот на зглобовите, подлогата, ногата, раката и зглобниот зглоб.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
физиотерапевт зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .