Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Интракранијална хипертензија: Симптоми и третман

Интракранијална хипертензија - главните симптоми:

Интракранијалната хипертензија не е ништо повеќе од зголемен интракранијален притисок, познат поради преваленцата на прецизно користење на оваа дефиниција. Интракранијалната хипертензија, чии симптоми често се предизвикани од абнормалности кои се јавуваат во мозокот, се должи на зголемување на содржината на кранијалната празнина, особено овие содржини може да бидат спинална течност (КСФ), крв (со венска конгестија), ткивна течност (со оток на мозокот ), како и странски ткива, кои се појавија, на пример, како резултат на тумор на мозокот.

Општ опис

Мозокот има исклучително чувствително ткиво, а особено оваа чувствителност се забележува со механичко дејство. Токму поради тоа самата природа го зацврстува поставувањето на мозокот не само во коскената кутија, што е черепот, туку и во посебен течен медиум кој ја обезбедува неговата заштита (како што се медиумот се субарахноидни течност простори) во комбинација со течност шуплини, исто така, се наоѓа во коска кутијата. Вториот, како што можеби знаете, се коморите.

Како резултат на тоа, изјавата за фактот дека мозокот е во суспендирана состојба во цереброспиналната течност (или во цереброспиналната течност) ќе биде вистина. Оваа течност се наоѓа директно во кранијалната празнина, под одреден делувачки притисок. Тоа е, тоа е притисок што го врши алкохолот, односно интракранијалниот притисок од интерес.

Веројатно, нема да бидете изненадени што нормалните показатели за овој притисок се исклучително важни за општото добро на човекот. Ако постои зголемување на интракранијалниот притисок, тогаш причината не е егзацербација или развој на овој фактор како главна независна болест, туку само последица на еден или друг вид на невролошка болест, односно интракранијална хипертензија во овој случај само по себе е симптом на некоја од болестите. .

Коморите и течните простори кои постојат во мозокот комуницираат едни со други со помош на канали, додека ЦСФ е во постојана циркулација. Така, неговата секреција се јавува во некои региони на мозокот, по што нејзиниот проток се изведува преку каналите на цереброспиналната течност веќе во другите региони на мозокот, и тука се апсорбираат директно во крвотокот. Вреди да се спомене дека цереброспиналната течност е целосно ажурирана и се случува околу седум пати на ден.

Со вишок на акумулација на цереброспиналната течност се јавува, соодветно, зголемување на притисокот од неговата страна, што конкретно влијае на суштината на мозокот. Еве, како што веќе забележавме, веќе зборуваме за зголемен интракранијален притисок. Најчесто, меѓу факторите што доведуваат до зголемување на интракранијалниот притисок, се разликуваат следниве:

 • прекумерна секреција на алкохол;
 • недоволна апсорпција на алкохол;
 • нарушување на проѕирноста во циркулационите патишта на цереброспиналната течност.

Директно меѓу причините кои провоцираат, всушност, интракранијална хипертензија, одредуваат такви фактори:

 • краниоцеребрални повреди (дури и во случаи кога тоа може да се нарече старо, вклучувајќи раѓање повреди од овој тип, како и модринки и потреси на мозокот );
 • енцефалитис , менингитис ;
 • труење (особено кога станува збор за алкохолни и дрога видови од нив);
 • вродени карактеристики релевантни за структурата на централниот нервен систем (интракранијална идиопатска хипертензија, аномалија на Арнолд-Киари, итн.);
 • неправилности во крвните садови на мозокот (што особено може да се случи под влијание на фактори како што се остеохондроза, енцефалопатија , исхемија итн.);
 • волуменски интракранијални процеси (хеморагии во мозокот, тумори , интракранијални хематоми итн.).

Интракранијална хипертензија кај деца: Симптоми

Меѓу причините за појава на хипертензија-хидроцефаличен синдром кај децата, која е утврдена од болеста која ја разгледуваме генерално, се идентификувани следните фактори:

 • негативна бременост / испорака;
 • длабок степен на недоносеност;
 • хипоксично-исхемична скала на мозокот;
 • интраутерински инфекции;
 • невроинфекција;
 • конгенитални малформации на мозокот, итн.

Поради фонтанелите и отворени кранијални конци кај децата, текот на болеста што се разгледува се карактеризира со абење на клиничките манифестации. Зголемувањето на обемот на обемот на главата во текот на овој период е под влијание на отворањето на фонтанелите и конците, поради што мозокот има способност да компензира одредено време во отсуство на вродена хипертензија на клиниката.

Меѓу манифестациите карактеристични за интракранијална хипертензија, постојат следниве опции:

 • сиромашно цицање;
 • поспаност;
 • прогресијата забележано кога се разгледува зголемување на обемот на главата (по редослед од 60 см);
 • повраќање;
 • писклив плач;
 • тензија на фонтанели и нивна испакнатост, како и отсуство на пулсација во нив;
 • проширени вени лоцирани од влакнестиот дел од главата;
 • несовпаѓање на кранијалните конци;
 • појавата на симптомот "заоѓање на сонце", во кој очите на бебето гледаат надолу додека долниот дел на ирисот е покриен во исто време, а видливиот дел од склерата е видлив одозгора;
 • конвулзии;
 • зголемен тон на мускулите;
 • атрофија на оптички нерви.

Деца чија возраст надминува 1 година со затворени штури и фонтанчани често имаат знаци кои се карактеристични за интракранијална хипертензија со доволен брз развој (по ред од неколку дена). Што се однесува до нејзините манифестации, тие се состојат од долги и прилично силни пароксизмални главоболки, чија интензификација е посебно обележана во утрото. Покрај тоа, главоболките се придружени со повраќање, што не донесува соодветно олеснување.

Однесувањето на децата исто така се менува. Значи, првично децата се немирни, малку подоцна тие стануваат повеќе летаргични и се забавуваат. Во некои случаи, главата е во фиксна положба додека се протега, лицето израз на лицето станува болно.

Фундусот на окото укажува на присуство на конгестивни дискови во оптичките нерви, и тие се карактеризираат со различни степени на сериозност. Со сегашното намалување на визуелната острина, корекцијата што се применува на него не носи никакви резултати. Во сложената манифестација на болеста се бара итна хоспитализација, бидејќи тие може да го покажат почетокот на формирањето на хидроцефалус . Ако симптомите продолжат и во отсуство на потребниот третман, детето може подоцна да се соочи со манифестации во форма на ментални нарушувања, парализа, слепило и сл.

Вреди да се спомене дека ниту еден од овие симптоми, разгледани одделно, не е основа за одобрување на таква дијагноза како интракранијална хипертензија кај дете. Дури и ако постојат неколку симптоми, важно е веднаш да побарате медицинска помош.

Интракранијална хипертензија: симптоми кај возрасни

Со оглед на влијанието врз суштината на мозокот на висок крвен притисок, можни се кршења во работата на централниот нервен систем, со што се утврдуваат соодветните симптоми:

 • главоболки, тежина во главата, особено манифестирани наутро и навечер (втора половина на ноќта);
 • вегетативно-васкуларна дистонија , која, пак, се манифестира во форма на висок / низок крвен притисок, потење, тахикардија , во несвестица итн .;
 • гадење, повраќање наутро (обично означени со тешки болести);
 • нервоза;
 • зголемен замор;
 • "Модринки" се појавуваат под очите (кога кожата се протега под очите, може да се забележат вени кои претрпеле карактеристично проширување);
 • намалена моќ, сексуална желба;
 • усвојувањето на хоризонтална положба од страна на телото доведува до поинтензивно испуштање на ЦОФ со побавна апсорпција, со што се утврдуваат причините за врвот на симптомите наутро и навечер;
 • колку што е понизок притисокот во атмосферата, толку повисок интракранијалниот притисок станува, односно, промената во времето може да предизвика влошување на општата состојба на пациентот.

Дијагностицирање на интракранијална хипертензија

Мерење на интракранијалниот притисок е можно само кога иглата е вметната во 'рбетниот канал или во шуплините на течноста за кои е поврзан манометар. Поради оваа причина, инвазивноста на постапката го елиминира директен метод за мерење на интракранијалниот притисок. За да се идентификуваат знаци кои укажуваат на интракранијална хипертензија кај возрасни и кај деца, ваквите испитувања се изведуваат како:

 • невролошки преглед;
 • МНР;
 • лумбална пункција;
 • проверка на фундусот;
 • реоенцефалографија;
 • радиографија.

Третман на интракранијална хипертензија

Имајќи го предвид фактот дека кога се изложени на прекумерен притисок, човечкиот мозок не може нормално да функционира и како резултат на тоа, медулата се подложува на атрофија со последователно постепено намалување на интелектуалните способности и нарушување во внатрешните органи на нервната регулација мерки кои го нормализираат притисокот.

Третманот на болеста вклучува потреба да се намали алокацијата на ЦСФ, истовремено зголемувајќи ја нејзината апсорпција. За ова, традиционалното решение е назначување на диуретични лекови, кои, сепак, постојаноста на нивниот начин на прием може да биде едноставно неприфатлива за пациентот.

Користи и такви методи на лекување, во кои нема потреба од лекови. Особено, овие методи вклучуваат имплементација на специјално дизајнирани гимнастички вежби, поради што интракранијалниот притисок е намален. Режимот за пиење во комплексот исто така е развиен на индивидуална основа со мали промени во исхраната. Употребата на нежна мануелна терапија е фокусирана на истоварување на главен венски кревет, исто така, пропишана физиотерапија и акупунктура.

Како резултат на овие мерки на влијание врз состојбата на пациентот, можно е да се постигне стабилност во намалување на интракранијалниот притисок и без потреба од употреба на диуретични лекови. Постепено се забележува намалување на симптомите кои се непријатни за пациентот, а ефектот, како по правило, може да се забележи веќе во текот на првата недела од применетата терапија.

Многу тешки случаи (блок на вроден или постоперативен блок на цереброспиналната течност) бараат хируршка интервенција. Како еден од неговите примери, можеме да ја издвоиме технологијата што се користи за имплантација на шунти (туби), со помош на која се отстранува вишокот на алкохол.

Исто така забележуваме дека интракранијалната хипертензија може да се излечи само ако се спроведе правилен третман на болеста што го предизвика како симптом.

Ако се појават симптоми, укажувајќи на можниот изглед и развој на интракранијална хипертензија, треба да контактирате со невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате интракранијална хипертензија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хидроцефалус (појавување симптоми: 7 од 16)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Септикемија (појавување симптоми: 6 од 16)

Септикемијата е вид на труење со крв, во кое постои повреда на општата состојба на телото поради воспаление што се појавило во него, но нема гнојни области на внатрешните органи. Во случаи на формирање на чирови нанапред се појавува различен тип на сепса - септикопиемија. Карактеризира со фактот дека се јавува поради продирањето на патолошките бактерии во крвта директно од изворот на инфекции или воспаление. Оваа патологија се развива против позадината на секоја болест.

...
Потресот на мозокот кај детето (појавување на симптоми: 6 од 16)

Контузија на мозокот кај дете е блага трауматска повреда на мозокот (ТБИ), која е предизвикана од силно физичко или механичко влијание врз главата на детето. Треба да се напомене дека во овој случај повредата е наменета без нарушување на интегритетот на черепот.

...
Септикопиемија (појавување симптоми: 6 од 16)

Септикопиемијата е патолошки процес кој се карактеризира со генерализирано, односно инфицирање и инфицирање на голем дел од телото. Со други зборови, тоа е најтешката форма на сепса, пред која се јавува септикемија. Во вториот случај, бактериите циркулираат само во крвта, и не постојат надворешни фокуси на инфекција.

...
Цефалгија (појавување симптоми: 6 од 16)

Цефалгија (цефалгија синдром) е болка во областа на главата, која може да варира во сериозноста, интензитетот и времетраењето. Таков симптом може да биде симптоматски, како и да биде манифестација на сериозен патолошки процес, затоа, со својот чест изглед, треба да се консултирате со лекар.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .