Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Астеничен синдром (астенија): симптоми и третман

Астеничен синдром (астенија) - главните симптоми:

Астенинскиот синдром (астенија) е невропсихијатриска болест која обично е вклучена во клиничката слика на невропсихијатриски, нозолошки форми, како и соматски комплекси на симптоми. Оваа состојба се манифестира со емоционална нестабилност, слабост, зголемен замор.

Во едноставна форма, астеничниот синдром обично се јавува во речиси секоја патологија, како и кај сосема здравите луѓе на позадината на прекумерната работа. Вреди да се напомене дека таквата состојба е најчест тип на невроза , што е забележано кај практично 35% од пациентите со невропатија. Оваа болест може да напредува кај луѓе од различни возрасни категории, вклучувајќи ги и децата.

Етиологија

Астеничкиот синдром веќе е доволно проучен од страна на научниците, но причините што ја провоцираат прогресијата на патологијата не се целосно проучени. Лекарите се согласуваат дека болеста е предизвикана од следните етиолошки фактори:

 • патологии на мозокот. Астеновиот синдром често напредува на позадината на трауматски повреди на мозокот со различна тежина, менингитис , енцефалитис , атеросклероза на крвните садови кои го снабдуваат мозокот со крв и хранливи материи;
 • заразни болести - хронични СПИ, туберкулоза , бруцелоза ;
 • патологии на виталните органи и системи: хроничен пиелонефритис, перзистентна хипертензија, прогресивна срцева слабост , крвни нарушувања (коагулопатија, анемија , итн.);
 • емоционален фактор. Во овој случај, прогресијата на астеничниот синдром може да влијае врз довербата во бескорисноста на општеството (најчесто се манифестира кај постарите лица), редовната ментална работа ("горење" на работа), постојаниот стрес, исцрпувачката физичка работа која не е психолошки компензирана.

Форми

Лекарите ја користат класификацијата на астеничен синдром, кој се базира на причините за појавата.

Неуроастеничен синдром. Ова е форма на невроза која најчесто се дијагностицира. Централниот нервен систем со прогресијата на оваа патологија е во голема мера ослабен, така што лицето е скоро секогаш лошо расположено, многу раздразливо и не може да ја контролира неговата состојба. Самиот пациент не може да каже каде доаѓаат неговите зголемени конфликти.

По нападот на агресијата во астеничната невроза поминува, неговата состојба се стабилизира и продолжува да се однесува како обично.

Тежок астеничен синдром. Во медицината, исто така се нарекува органско астенично растројство, бидејќи овој синдром обично напредува во позадината на органско оштетување на мозокот. Менталната состојба на пациентот е постојано во тензија, бидејќи луѓето со оваа патологија се многу чувствителни на различни видови на стимули. Под стимулите се однесува на стресни ситуации, мали проблеми и многу повеќе.

Симптоми на оваа состојба:

 • вртоглавица
 • главоболка
 • вестибуларни нарушувања
 • отсутност
 • оштетување на меморијата.

Многумина се заинтересирани за прашањето како да се третираат астенија, бидејќи е исклучително тешко да се живее со оваа состојба. Важен услов за опоравување е да престанете да се мамете на било која, дури и најнезначајна, прилика. Тогаш опсесивната состојба може да помине самостојно.

Цереброастеничен синдром. Причината за прогресија на оваа состојба е нарушување на метаболизмот на невроните во мозокот. Ова обично се должи на претходната инфекција, TBI и така натаму. Едно лице има емоции што не може целосно да ги контролира.

Астенија после грип. Самото име сугерира дека болеста напредува откако лицето имало грип . Пациентот ги има следните симптоми: дестадаптација, раздразливост, внатрешна нервоза. Наспроти ова, перформансите се намалуваат.

Вегетативен синдром. Астенија во оваа форма може да се манифестира и кај возрасни пациенти и кај деца. Обично се дијагностицира откако лицето има сериозна инфекција. Провокативен фактор за прогресија на патологијата е силен стрес и напната ментална средина.

Астенична депресија. Карактеристичен симптом на оваа форма е остри неконтролирани промени во расположението. Најпрво, една личност можеби е во состојба на еуфорија, но потоа остро станува агресивна. Наспроти позадината на ваквите патолошки промени, се манифестира нарушена концентрација на внимание, меморијата се влошува. Пациентите, исто така, страдаат од астенична депресија со прекумерна нетрпеливост.

Умерена астенија. Во овој случај, патолошките промени се забележуваат врз основа на социјалната активност. Едно лице едноставно не може самостојно да се реализира како личност.

Алкохолна астенија. Оваа состојба се манифестира во првата фаза на алкохолизам.

Цефалгична астенија. Сега оваа посебна форма на астенична невроза е една од најчестите секундарни форми. Емоционалната позадина на лицето не се менува, но постојано е придружена со главоболки.

Симптоматологија

Главниот проблем на астенија е тоа што е многу тешко да се дијагностицира, бидејќи манифестирачките симптоми може да бидат карактеристични за многу други патолошки состојби. Всушност, сите симптоми на астенија се субјективни.

Идејата дека една личност почна да напредува астенична невроза, туркајќи такви симптоми:

 • апатија, која се стреми кон прогресија. Овој симптом се појавува речиси веднаш. Пациентот почнува постепено да го губи интересот за своите хоби, да работи;
 • тешка слабост што е тешко да се објасни;
 • нарушување на спиењето;
 • намалување на работниот капацитет. Обично, на позадината на овој симптом, се појавува необјаснива раздразливост;
 • дневна поспаност;
 • дефект на дигестивниот тракт. Пациентот може да забележи дека има симптоми на бубрежно оштетување (болки во долниот дел на грбот, оштетено мокрење, итн.) И на црниот дроб;
 • влошување на карактерот;
 • оштетување на меморијата;
 • наизменична диспнеа;
 • периодични скокови во крвниот притисок.

Опишаните симптоми може да укажат на доста широк спектар на патолошки состојби, па затоа за правилно лекување на астенија потребно е да се најде високо квалификуван дијагностичар кој може да направи диференцијална дијагноза и да го идентификува ова психичко нарушување.

Дијагностика

Диференцијална дијагноза на астенија

Третман

Третманот на астенија се изведува само откако дијагнозата е точно потврдена. Вреди да се напомене дека овој процес е прилично долг и најдобро е да се спроведе терапија во болница, така што лекарот може да ја следи состојбата на пациентот.

Астенија план за лекување:

 • меки ададогени;
 • ограничување на оптоварување;
 • целосен одмор;
 • нормализација на спиењето;
 • корекција на емоционална состојба со помош на лековити тоници;
 • мултивитамински комплекси;
 • избалансирана исхрана;
 • За корекција на спиењето може да се препишат лекови со хипнотички ефект.

Исто така е важно да се спроведе не само третманот на оваа состојба, туку и главната болест, која предизвика прогресија на астенија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Астеничен синдром (астенија) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш психијатарот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Неурестенија (појавување симптоми: 7 од 16)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Астено-невротичен синдром (појавување симптоми: 7 од 16)

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...
Хроничен синдром на замор (појавување симптоми: 6 од 16)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 16)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 6 од 16)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .