Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невритис на лицевиот нерв: симптоми и третман

Невритис на лицевиот нерв - главните симптоми:

Неуритисот на фацијалниот нерв е дефиниран како лезија на еднострана природа, формирана во седмиот пар на кранијални нерви. Овие нерви се особено одговорни за движењата произведени од страна на мускулите на лицето на едно лице. Клиничката манифестација карактеристична за таквата дијагноза како невритис на фацијалниот нерв, чии симптоми се изразени во импотенцијата на пациентот во контролирањето на мускулите на лицето во погодената област, е појавата на асиметрија на лицето, која се јавува како резултат на парализа на мускулите или пареза во областа на соодветната половина на лицето.

Причини за невритис на фацијалниот нерв

Во големо мнозинство од ситуациите што се разгледуваат, не е можно да се утврди специфичната причина за почетокот и последователниот развој на невритот. Меѓу предизвикувачките фактори, локалната хипотермија често се издвојува како главен фактор (на пример, нацрт од автомобил прозорец, кој придонесува за дува на една половина од лицето, итн.), Во некои случаи може да се комбинира со инфекција ( грип ). Развојот на невритот, исто така, придонесува за процесите на воспалителна природа во средното уво (мезотипаничен, отитис ) и процесите на задната кранијална фоса (менингоенцефалитис, арахноенцефалитис).

Често, трауматска фрактура или фрактура што се појавува во основата на черепот, тумор во областа на најо-церебеларниот агол и операции насочени кон елиминација што произлегуваат од отитис, паротит , мастоидитис и други заболувања на гноен процес придонесуваат за поразот на фацијалниот нерв. Болести од системска природа, како и болести поврзани со метаболизмот, трауматични повреди на мозокот воопшто, наследство - овие фактори, исто така, не треба да се исклучат како причини за развојот на оваа болест.

Исто така забележуваме дека болеста во некои случаи е забележана во нејзината повторлива, како и во билатерална форма.

Невритис на лицевиот нерв: симптоми

Надворешните манифестации на невритис се изразени, како што веќе бевме забележано, во асиметријата на лицето, во кое има измазнување на кожните набори на челото или нивното отсуство од страна на нервната лезија. Освен тоа, пределот за очи, кој се проширува во голема мера, е предмет на промена.

Измазнувањето и спуштањето се јавува со назолабијално превиткување, долната усна виси надолу. Мелење на забите од страна на болните, како и смеа, се придружени со устата повлекувајќи се на здрав начин. Отворањето на устата се карактеризира со поголема острина на својот агол од страната на лезијата отколку со споредба со здрава површина. Подигањето на веѓите не придонесува за формирање на хоризонтални набори на кожата на челото, бидејќи веѓата не се крева од парализираната страна. Затворањето на очите се карактеризира со нецелосно затворање на очните капаци, при што од страната на лезијата очниот пресек едноставно излегува, како да пациентот шпионира, стеснувајќи ги очите. Овој симптом е дефиниран како лагофталмо, чие почесто име се нарекува "зајачко око".

Кога се разгледува состојба како што е невритот на фацијалниот нерв, чии симптоми се изговара, исто така може да се забележи дека пациентот ја губи способноста да ги истегне усните со "цевка" и не може да свирка и бакне. Во процесот на јадење, се забележува дека е заглавена помеѓу забите и образот, кој бил засегнат. Корнеалните, супериорните и конјунктивните рефлекси се намалени или целосно отсутни. Степенот на оштетување е исто така определен со додавање на знаци на густатни нарушувања на оваа слика на болеста, која влијае на регионот на двете предни третини од јазикот.

Вистинските феномени се хипераказа, како и хипертензиски исип формирани во областа на надворешниот аудитивен канал. Во некои случаи, таков симптом како "крокодилски солзи" станува актуелен, при што солзите почнуваат да течат во процесот на јадење, додека во остатокот од времето очите кои биле погодени се во суви услови. Исто така, може да има зголемена чувствителност, карактеристика на слухот, во која од страна на невритис звуците се перципираат како погласни.

Опасноста од невритис на лицевиот нерв е можноста за компликации во форма на контрактура на мускулите на лицето. Се манифестира со карактеристично мешање на половина од лице кое подлегнало на пораз, и на таков начин што се чини дека парализираната страна не е здрава страна, туку болна страна. Се формира на четвртата или шестата недела од почетокот на болеста, што е олеснето со нецелосното враќање на сите моторни функции.

Дијагноза на невритис на фацијалниот нерв

Електромиографијата (или ЕМГ) се изведува за да се потврди дијагнозата на невритис на фацијалниот нерв, чии симптоми го вознемируваат пациентот, како и да го утврдат степенот на општо оштетување на мускулите на лицето, а исто така спроведува соодветни студии за да се одреди спроводливоста која е карактеристична за оваа фаза на фацијалниот нерв. За исклучување на други видови на болести, магнетна резонанца или компјутерска томографија, исто така, може да биде пропишана за истражување на мозокот.

Третман на невритис на лицевиот нерв

Третманот треба да започне што е можно порано, бидејќи тоа е можност за избегнување на компликации и појава на резидуални ефекти. Особено се препорачуваат кортикостероиди, преднизон. Треба да се зема внатрешно наутро во период од пет дена, почнувајќи од 60 mg со постепено намалување на дозата и последователно повлекување од 10-14 дена. Оваа доза е безбедна и истовремено ефикасна во разгледување на можноста за ефективно намалување на едем на нервите со карактеристично оштетување на интраозивниот канал. Во овој случај се случува побрзо закрепнување, а исто така исчезнува и болката што се појавува во ушниот регион.

Со оглед на отвореноста на очните капаци и оштетениот кинење, треба да се користат подготовки за очите кои се користат како вештачка солза. Покрај тоа, масажа е исто така пропишана за лицето, окципиталот и вратот област. Првично, масажата е направена внимателно, по што можете да продолжите со просечната добивка. За мускулите на лицето развиена група на специфични вежби.

Кога се постигнува таканаречениот далечен период, кој се карактеризира со задушување на акутниот процес и почнувајќи од 10-15 дена, се пропишуваат процедури за физиотерапија. Комплицирани случаи во кои третманот се изведува со потешкотии, седативи се користат (релм, сибазон, седумксен), кои треба да се земаат четири пати на ден во доза од 5-10 mg. Исто така се користи за лекување и фенобарбитал, кој се зема три пати на ден во доза од 30-60 mg. Под дејство на овие лекови со намалување на анксиозноста, мускулните грчеви се намалуваат, и, подеднакво, се елиминираат и други манифестации на болеста.

Секундарниот невритис на фацијалниот нерв ја одредува потребата за третман, пред сè, од болести кои ги предизвикуваат. Што се однесува до закрепнувањето, тоа доаѓа во период од 2-3 недели, но за конечното враќање на сите функции ќе потрае малку подолго - до една година.

Се разбира, за прием на било кој тип на лекови, мора да ги добиете соодветните препораки од вашиот лекар. Во овој случај, за да се дијагностицира и утврди текот на третманот, неопходно е итно да се посети невропатолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате невритис на лицевиот нерв и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лактична ацидоза (појавување симптоми: 1 од 6)

Лактатната ацидоза или, како што се нарекува, лактацидоза, предизвикувајќи хиперлактадемична кома, е екстремно акутна компликација, која исто така е релевантна кај дијабетес мелитус и е предизвикана од акумулацијата на млечна киселина во телото (скелетните мускули, мозокот и кожата) во значајни количина за време на последователен развој на метаболна ацидоза. Лактичната ацидоза, симптоми кои особено треба да се познаваат кај пациенти со дијабетес мелитус, е предизвикана од голем број фактори кои ќе ги разгледаме подолу.

...
Невритис на тригеминалниот нерв (појавување на симптоми: 1 од 6)

Тригеминалниот нерв е еден од најголемите кранијални нерви кои се протегаат на површината на забите и лицето. Како невритис на тригеминалниот нерв, вообичаено е да се дефинира ништо друго освен воспаление на овој нерв, што е придружено со карактеристични сензации на болка долж неговите гранки. Покрај оваа манифестација, парезата (т.е. нецелосната парализа), комплетната парализа, како и општата загуба на чувствителност, исто така стануваат актуелни. Во овој случај, невритисот на тригеминалниот нерв, симптомите на главниот тип на кои што укажавме, можат да бидат предизвикани од изложеност на различни фактори.

...
Неврофиброматоза (појавување симптоми: 1 од 6)

Неврофиброматозата е претежно наследна болест, која се карактеризира со формирање на тумори во областа на нервните ткива, што потоа предизвикува појава на разни видови коски и абнормалности на кожата. Вреди да се спомене дека неурофиброматозата, симптоми кои се јавуваат кај мажи и жени со иста фреквенција, најчесто се манифестира во детството, а особено за време на пубертетот.

...
Аденоидитис (појавување симптоми: 1 од 6)

Аденоидитис е воспаление кое се јавува во областа на фарингеалниот тонзил. Процесот на воспаление е инфективен - алергичен по природа, додека аденоититот, чии симптоми се јавуваат по аналогија со воспалителниот процес кој се јавува во ангина, со долг тек и краток третман, може да предизвика појава и последователен развој на срцеви дефекти, болести на бубрезите, органите за варење и други патологии .

...
Фенилкетонурија (појавување симптоми: 1 од 6)

Фенилкетонуријата е прилично тешка наследна болест, главната тежина на манифестациите која е фокусирана првенствено на нервниот систем. Фенилкетонурија, чии симптоми најчесто се среќаваат кај девојчињата, се јавува поради нарушување на метаболизмот на амино киселините, со оглед на оштетувањето во централниот нервен систем, а неговите манифестации се намалуваат до нарушен ментален развој.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .