Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хидроцефалус: Симптоми и третман

Хидроцефалус - главните симптоми:

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

Општ опис

Во нормална состојба, супстанцијата на 'рбетниот мозок и мозокот постојано се мијат од цереброспиналната течност (цереброспинална течност). Алкохолот е безбоен, има транспарентен изглед и истовремено извршува неколку функции, чија главна цел е заштита на мозокот и обезбедување на дополнителна исхрана. Од надвор, циркулацијата на ЦСФ се јавува помеѓу хориоидната и мека мембрана по церебелумот и површината на церебралните хемисфери. Овој простор е дефиниран како субарахноидален.

Основата на черепот под мозокот има дополнителни места во кои се акумулира течноста, тие се дефинираат како "тенкови". Овие тенкови, кога тие се поврзани во различни насоки меѓу себе, го прават транзицијата кон субарахноидалниот простор на мозокот на цереброспиналната течност, покрај тоа, тие се исто така поврзани со 'рбетниот субарахноидален простор, во кој спиналната течност од цервикалниот до лумбалниот дел е измиена во' рбетниот мозок.

Локацијата на цереброспиналната течност во мозокот е концентрирана во нејзините комори, од кои има неколку - во големите хемисфери постојат две странични комори, по средината - третата. Нешто пониско, низ тенкиот канал кој се наоѓа во мозочното стебло, се спроведува проток на течност до четвртата комора, која е веќе помеѓу малиот мозок и мозочното стебло. Оваа комора е поврзана со цистерните во основата на мозокот преку две странични отвори и поминува до централниот канал што му припаѓа на 'рбетниот мозок, по што се шири до лумбалниот регион.

Севкупно, волуменот на алкохол кај луѓето е околу 150 ml, а во текот на денот тоа е комплексно ажурирање три пати. Што се однесува до факторите на формирање и апсорпција на оваа течност за која сме заинтересирани, кои се директно поврзани со хидроцефалусот, овде може да се забележи дека во нормални услови индикаторите на овие процеси кореспондираат со нивото на динамичка рамнотежа. Според тоа, во секој момент, се одржува практично константен волумен на алкохол и притисок.

Прекумерната акумулација на CSF е обезбедена преку исполнување на два основни услови - нарушување во циркулацијата на течноста и нерамнотежа во апсорпцијата на формацијата, во која, во однос на позадината на стандардно произведената течност, се јавува значително помала апсорпција. Така, и двата од овие механизми делуваат како водечки фактори за појава и развој на хидроцефалус.

Хидроцефалус: главните форми на болеста

Во пракса, текот на болеста ги разликува следниве форми:

  • Хидроцефалусот е чест. Се карактеризира со зголемување на содржината во субарахноидалниот простор и коморите на мозокот од волуменот на содржината на алкохол.
  • Внатрешна (вентрикуларна). Карактеризира со прекумерната содржина на ЦСФ во коморите.
  • Надворешниот хидроцефалус, чиишто симптоми се јавуваат ретко, се карактеризира со присуство на вишок содржина во субарахноидалниот простор на цереброспиналната течност, во исто време нормални показатели за неговата содржина во коморите. Развојот се јавува ex vacuo како резултат на мозочната атрофија.

Внатрешен хидроцефалус: симптоми

Овој тип на хидроцефалус, кој произлегува од прекумерна акумулација во церебралните комори на цереброспиналната течност, може да се манифестира во вродена или во стекната форма. Развојот на хидроцефалусот од овој тип започнува како резултат на малформација на централниот нервен систем, сериозни повреди, воспалителни процеси или раст на тумори концентрирани во областа на обвивките на мозокот. Тековниот тек на болеста подразбира остра дилатација во системот на церебралните комори, како и разредување на мозочната супстанција.

Развојот на внатрешниот хидроцефалус е исто така можен во ситуација во која мозокот кој се должи на атрофија или за време на развојот на фетусот почна да зазема помал волумен во черепот. Ова, пак, води кон полнење на празниот простор со алкохол.

Запирање директно на симптомите, пред сè, може да се забележи зголемување на интракранијалниот притисок, што е придружено со силни главоболки, гадење и повраќање, оштетен вид и слух. Малите деца се соочуваат со оваа форма на фрустрација во вид на испакнување и стрес на пролетта, со постојано поместување на главата кон грбот и поместување на очното јаболко надолу.

Врз основа на специфичната причина што придонесува за појава на внатрешен хидроцефалус, можна е промена на симптомите. Болеста може да се појави во хронична или во акутна фаза. Кај акутните симптоми на главната болест, во позадина на која се појавил хидроцефалус, се карактеристични. Хроничната фаза се карактеризира со директни манифестации на хидроцефалус, што е комплицирано за време на отсуството на потребниот третман.

Надворешна замена хидроцефалус: симптоми

Самиот по себе, хидроцефалусот е болест што се јавува поради нарушувања во работата на централниот нервен систем, ако е попрецизно да се утврди, тогаш поради неточна апсорпција на цереброспиналната течност што ја пополнува интракранијалната кутија. И бебињата и старите лица се подеднакво засегнати, и покрај разликата во причините. Треба да се напомене дека хидроцефалусот е многу опасна и комплексна болест, која, соодветно, ја исклучува можноста за занемарување од неа.

Текот на хидроцефалусот може да се појави во отворена или во затворена форма, со што се утврдуваат разликите во симптомите. Една од формите на болеста е надворешен хидроцефалус на мозокот, чиишто симптоми се манифестираат во форма на намалување на волуменот на мозокот и во пополнувањето на просторот претходно исполнет со церебрални клетки со цереброспинална течност. Вреди да се спомене дека оваа форма е различна од другите видови на болеста. Така, замена на хидроцефалус, чии симптоми може да не се појават за многу години, поради полнењето на празниот простор со течност, тече, соодветно, без карактеристични главоболки и висок крвен притисок.

Постарите лица се соочуваат со хидроцефалус главно против позадината на нивната постоечка атеросклероза или висок крвен притисок . Покрај тоа, дијагнозата на болеста е можна како резултат на процесите предизвикани од потрес на мозокот или прекумерна злоупотреба на алкохол. Хидроцефалусот воопшто може да биде релевантен во постојаноста на сопствениот тек или во прогресијата на протокот.

Хидроцефалус кај возрасни: симптоми

Патогенезата (карактеристики на текот и развојот на болеста поради дејството на специфичните механизми) го одредува хидроцефалусот во следниве сорти:

  • Окклул хидроцефалус (не-комуникативен, затворен). Во овој случај, одливот на цереброспиналната течност е нарушен поради затворањето на патеките за ова. Тромбус, тумор или леплив процес што се јавуваат во позадината на воспаление се одредуваат како причини за затворање. Кога се случува блокада во рамките на церебралните комори, проксимална форма се секретира, ако се појави блокада во рамките на базалните цистерни, тоа е дистално.
  • Хидроцефалус комуникација (дисрепорција, отворена). Причината за настанување се базира на нарушувања во процесите на апсорпција на цереброспиналната течност во венскиот систем, што се јавува како резултат на пореметувања во работењето на специфични структури.
  • Хидроцефалус хиперсекретор. Таа е формирана поради прекумерно производство на цереброспинална течност, на пример, како резултат на папиломот формиран во хориоидниот плексус.

Покрај тоа, мозочниот хидроцефалус, симптоми кои се појавуваат кај возрасните, исто така е поделен на акутна форма - јазот помеѓу времето на развој на болеста и појавата на симптоми на декомпензација не надминува 3 дена. За субакутна форма, овој интервал се дефинира месечно, за акутната, соодветно, повеќе од еден месец.

Што се однесува до симптомите, постојат манифестации кои покажуваат зголемување на интракранијалниот притисок: главоболки, гадење / повраќање, стагнација во главата на оптичкиот нерв (видот е депресивен), движење по оската на мозокот и поспаност. Кога се буди, главоболката е најсилна, што е поврзано со зголемување на интракранијалниот притисок за време на спиењето. Наутро / повраќање е исто така најинтензивна наутро, во некои случаи, нивното завршување води кон намалување на главоболката. Најопасниот симптом е поспаност, која служи како претходник на појавата на сериозни невролошки нарушувања.

Покажаните симптоми се повеќе карактеристични за акутната форма. Во однос на хроничната, може да се забележи нешто поинаква слика на манифестациите. Особено, ова вклучува промени во спиењето (дневна поспаност, нарушен сон во текот на ноќта), кој потоа се манифестира во генерален постојан замор. Пасивноста на пациентите, нивниот недостаток на иницијатива. Краткотрајната меморија е склона кон прекршоци, особено за нумерички информации.

Понатаму, постојат интелектуални повреди на бруто специфичност, што може дури и да ја исклучи можноста да се грижи за болните и несоодветноста при одговарање на прашања. Исто така постои и апраксија на одење, во која пациентот може да имитира велосипедизам или пешачење во лежечка положба, а во исправена позиција овие движења се остро нарушени. Неконзистентни и доцни симптоми, исто така, продуцираат уринарна инконтиненција.

Хидроцефалус кај новороденчиња: симптоми

Во овој случај, болеста се манифестира слично на претходните верзии на спецификите на појавата. Единствено што новороденчињата имаат 15-20 мл алкохол, до возраст од 12 месеци, неговиот волумен е околу 35 ml. Хидроцефалусот како целина е придружен со зголемување на волуменот на алкохол до 1,5 литри. Вреди да се одбележи дека неговото образование кај децата е поинтензивно отколку кај возрасните - ажурирањето може да достигне 8 пати / ден.

Хидроцефалус кај деца, чии симптоми се манифестираат под влијание на повеќе причини, за време на интраутерината формација на болеста целосно ја исклучува можноста за нивно сигурно определување. Поради оваа болест, се јавува карактеристичен деформитет на черепот, постои значителна доминација на одделот за мозокот над фацијалниот оддел. Во овој случај челото силно излегува, а во храмовите се утврдуваат венски површни крвни садови. Децата имаат силни извори на експанзија, кои се затворени поради овој многу доцна. Меѓу другото, симптомот на т.н. "заоѓање на сонце" е релевантен, придружен со промена на очите нагоре, каде што се кријат под веѓите.

Почетокот на растот на главата се јавува на сцената на интраутериниот развој, во врска со кој раѓањето е последователно попречено. Исто така, симптомите се јавуваат во форма на манифестации на нервниот систем: треперење на рацете и брадата, како и други делови од телото, нарушување на движењата на очното јаболко, конвулзии. Симптомите на нервниот автономски систем (бланширање на кожата, аритмии, итн.), Симптоми на зголемен интракранијален притисок (главоболка, гадење / повраќање, поспаност) често се приклучуваат. Прогресијата на хидроцефалусот се карактеризира со ретардација во развојот на децата, лошо задржување на главите и пасивноста. Асимптоматскиот тек на болеста е исто така можен, што доведува само до случајно откривање.

Дијагностицирање на хидроцефалус

Во дијагностицирањето на болеста, водечката улога се игра со компјутерска или магнетна резонанца. Поради овие студии, се оценува состојбата на церебралните комори, како и субарахноидалните простори, нивната големина, степенот на деформација, локација, итн. Само кога се спроведуваат овие студии преку изолација на хидроцефалус и неговите карактеристики е можно да се одреди соодветна терапија.

Хидроцефалус третман

Кога дијагностицира болест во рана фаза, се определува можната ефикасност на терапијата со лекови. Во меѓувреме, ако хидроцефалусот продолжува да напредува со брза стапка, ќе биде потребна итна операција. Претходно, единствен вообичаен метод во него беше шант, но ова беше потребно, поради несовршеноста на шантовите, нивната систематска замена.

Ендоскопската трета вентрикулостомија (ЕТВ) исто така е применлива, при што се прави дупка во церебралната комора, преку која цереброспиналната течност последователно тече. Во случај на вродена форма на хидроцефалус, овој метод е применлив во случај на неуспешно маневрирање или инфекција во неговиот процес. Сега овој метод не е толку ефикасен, во споредба со другите можни опции, тоа е пропишано за деца од 6 месеци.

Иновативните методи на хирургија, на пример, невроендоскопија се применуваат во третманот на болеста - операција која користи невроендоскоп опремен со мини-камера, со добивање на слика од која одливот на течност го вршат лекари.

Во било која форма на хидроцефалус, мора да се посети невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Hydrocephalus и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Интракранијална хипертензија (појавување на симптоми: 7 од 16)

Интракранијалната хипертензија не е ништо повеќе од зголемен интракранијален притисок, познат поради преваленцата на прецизно користење на оваа дефиниција. Интракранијалната хипертензија, чии симптоми често се предизвикани од абнормалности кои се јавуваат во мозокот, се должи на зголемување на содржината на кранијалната празнина, особено овие содржини може да бидат спинална течност (КСФ), крв (со венска конгестија), ткивна течност (со оток на мозокот ), како и странски ткива, кои се појавија, на пример, како резултат на тумор на мозокот.

...
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 7 од 16)

Тумор на мозокот е болест која се карактеризира со канцерозна лезија на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Хидроцефалус кај деца (појавување симптоми: 7 од 16)

Хидроцефалусот (синдром Dropsy) на мозокот кај децата е болест што се карактеризира со фактот дека во своите внатрешни шуплини и под менингите се собира прекумерна количина на цереброспинална течност, која исто така се нарекува спинална течност. Причините за формирање на болеста се многубројни и можат да се разликуваат во зависност од возраста во која е формирана патологијата. Најчесто, заразни и онколошки процеси, конгенитални малформации и повреди на раѓање делуваат како провоцирачки фактори.

...
Миелома (појавување симптоми: 6 од 16)

Миелом (мултипен миелом) е болест која се јавува во крвниот систем и спаѓа во групата на парапротеинемични леукемии. Миелом, чии симптоми се јавуваат како резултат на појава на тумор во Б-лимфоцитите, се забележува кај најчестите случаи кај постарите лица, и само во ретки случаи може да се појави пред возраст од четириесет години.

...
Потрес на мозокот (појавување симптоми: 6 од 16)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .