Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хеморагичен мозочен удар: симптоми и третман

Хеморагичен удар - главните симптоми:

Хеморагичен мозочен удар е опасна состојба која се карактеризира со крварење во мозокот поради прекин на крвните садови под дејство на критично зголемен крвен притисок. Според МКБ-10, патологијата е кодирана под тар. Број I61. Овој тип на мозочен удар е најтежок и има најлоша прогноза. Најчесто се развива кај луѓе на возраст од 35-50 години кои имаат историја на хипертензија или атеросклероза.

Нарушувањето на церебралната циркулација е проследено со формирање на хематом или крвна импрегнација на нервните ткива. Кога мозочната материја е оштетена, се развива невролошки нарушувања, до степен до кој лицето може целосно да ја изгуби моторната функција. Исто така може да го наруши говорот, голтањето и дури и дишењето. Хеморагичниот мозочен удар има прилично голема веројатност за смрт. Повеќето луѓе кои сè уште преживуваат по него остануваат засекогаш инвалидизирани.

Во медицината, постојат два типа на потези - хеморагична и исхемична . Во првото споменато заболување, постои акутно нарушување на протокот на крв во мозокот поради стеснување на луменот на садовите или кршење на нивниот интегритет. Концептот на "хеморагичен мозочен удар" комбинира субарахноидално и интрацеребрално крварење. За разлика од исхемичната форма, оваа болест е многу тешка и има висока стапка на морталитет. Прогнозата во повеќето клинички ситуации е неповолна.

Хеморагичниот и исхемичниот мозочен удар може да биде основен и секундарен. Примарна акутна цереброваскуларна несреќа е резултат на чистење на ѕидовите на крвните садови или хипертензивна криза. Секундарната форма на патологија напредува поради аневризмална руптура или хемангиом.

Етиологија

Причините за прогресија на хеморагичниот мозочен удар се многу. Меѓу главните етиолошки фактори се следниве:

 • формирање и прекин на аневризма;
 • чести хипертензивни кризи;
 • формиран хемангиом;
 • васкуларна атеросклероза ;
 • малформации на крвните садови - и вродени и стекнати;
 • хемофилија ;
 • дисеминирана интраваскуларна коагулација;
 • TBI ;
 • ангиопатија;
 • енцефалитис ;
 • разни патологии на кардиоваскуларниот систем;
 • неконтролиран внес на антитромбоцитни агенси и тромболитички лекови;
 • употреба на опојни дроги;
 • анемија ;
 • воспалителна васкуларна болест;
 • тумори на мозокот од бенигна и малигната природа;
 • дијабетес мелитус ;
 • пиење алкохол и пушење.

Многу луѓе збунуваат хеморагичен и исхемичен мозочен удар. Кога се појавува хеморагичен мозочен удар, крварење во мозокот, предизвикан од кршење на интегритетот на крвниот сад. Во исхемичен мозочен удар, постои некроза на одреден дел од мозокот. Циркулацијата на крвта е оштетена со блокирање на крвниот сад со тромб, атеросклеротична плака.

Садот е испрскан, по правило, спонтано. Но, почетните фактори се следниве:

 • прегревање;
 • тежок стрес;
 • зголемена физичка активност;
 • хипертензивна криза.
Хеморагичен удар

Видови

Врз основа на местото на локализација и промени во структурите на мозочното ткиво, постојат неколку видови на хеморагичен мозочен удар:

 • интравентрикуларна хеморагија;
 • субарахноида;
 • супепидурална и епидурална;
 • паренхим.

Во случај на субарахноидално крварење, крвта се акумулира под мека обвивка на мозокот. Главните причини за оваа состојба се васкуларни малформации и аневризми. Најчесто постои паренхимна хеморагија, како резултат на формирањето на која крв директно продира во супстанцијата на мозокот. Клиничарите идентификуваат два типа на хеморагија:

 • хеморагичен впива;
 • хематом.

Интравентрикуларното крварење е можно во случај на нарушување на интегритетот на васкуларниот плексус, кој се наоѓа во нив. Но, обично оваа состојба не се развива првично. Најчесто крвта продира во коморите во случај мозокот веќе да има големи обемни хематоми. Ако се развие ваков хеморагичен мозочен удар на мозокот, крвта ќе ја блокира цереброспиналната течност и хидроцефалусот ќе почне да напредува, бидејќи цереброспиналната течност не може да истече од кранијалната празнина. Поради ова, постои отекување на мозокот. Во оваа ситуација, прогнозата не е оптимист - шансите за преживување се скоро нула. Пациентите умираат во рок од 1-2 дена.

Симптоматологија

Хеморагичниот мозочен удар обично почнува да напредува во текот на денот откако лицето доживеало стрес или има хипертензивна криза. Симптомите на патологија се случуваат нагло:

 • тешка главоболка;
 • неможноста да се погледне на светлината, бидејќи тоа ја зголемува болката;
 • гадење;
 • повраќање;
 • вртоглавица;
 • чувство на пулсираност во главата;
 • црвените кругови почнуваат да трепкаат пред очите на личноста - ова е карактеристичен симптом на развој на хеморагичен мозочен удар.

Сите споменати симптоми постепено се зголемуваат. Кај луѓето, постои депресија во свеста. Може дури и да падне во ступор или кома. Но, непосредно пред тоа, пациентот самиот ја губи својата ориентација на време, тој манифестира различни видови на халуцинации.

Истовремено со горенаведените знаци, исто така развиваат симптоми кои се нарекуваат фокални. Тие се директно зависни од која област на мозокот се јавува крварење:

 • лице асиметрија;
 • парализа на екстремитетите;
 • говорот не е јасен;
 • назален глас;
 • нарушена репродукција на говорот.

Наспроти позадината на овие симптоми, температурата на телото често се зголемува и може да се појават напади. Ова укажува на развој на едем на мозокот. Исто така се појавуваат и следниве симптоми:

 • страбизам;
 • критично намалување на крвниот притисок;
 • дијаметарот на зениците станува различен;
 • длабочината и ритамот на дишењето се нарушени;
 • срцева активност исто така е нарушена.

Како да препознаете мозочен удар?

Ако се појават симптоми кои може да укажуваат на развој на мозочен удар, неопходно е да се направи мала дијагноза, која ќе покаже дали навистина се случило мозочно хеморагија:

 • треба да побарате од лицето да подигне две раце и да ги држи за неколку секунди во оваа позиција. Во случај на мозочен удар, тој нема да може да го стори тоа. Или таа нема да ја крене раката, или таа веднаш ќе падне;
 • ве молиме насмевка. Лицето кое ќе развие хеморагичен мозочен удар ќе има или насмеана насмевка или насмевка наместо насмевка;
 • само треба да го замолите да каже нешто. Фразата нема да звучи јасно.

Ако жртвата не е во состојба да ги изврши овие едноставни задачи, треба веднаш да повикате брза помош.

Последици

Последиците од хеморагичниот мозок зависат од тоа каде се наоѓа лезијата во мозокот, колку е хематом и колку е стар човек кој ги манифестира симптомите на болеста:

 • недостаток на координација;
 • делумен недостаток на движење во екстремитетите;
 • неспособноста правилно да го репродуцира говорот;
 • агресивно однесување;
 • голтање нарушување;
 • сомневање и страв;
 • лице асиметрија;
 • епилептични напади;
 • губење на меморијата;
 • нарушување на мочниот меур или цревата;
 • тешки главоболки.

Прогноза

Прогнозата за оваа болест е доста сериозна. Фаталноста е забележана кај 50-90% од случаите. Дури и во случај на навремен одговор на симптомите на патологија, компетентна дијагноза и соодветен третман, нема гаранција дека пациентот ќе преживее и крварењето нема да се повтори. Исто така, прогнозата е неповолна за подоцнежниот живот. Речиси сите пациенти кои се способни да се справат со болеста остануваат исклучени.

Третман

Важно е кога првите симптоми на болеста се појавуваат веднаш да стапат во контакт со медицинската установа за дијагностицирање и лекување на болеста. Одлагањето може да го чини животот на пациентот. Третманот на хеморагичен мозочен удар треба да започне во првите три часа по појавата на првите симптоми. Инаку, неговата прогноза ќе биде неповолна. Главната цел на терапијата е намалување на крвниот притисок, поддршка на работата на виталните органи и системи, како и елиминирање на непријатни симптоми. За да се спречи развојот на сепса во мозокот, пропишано е да се земат антибиотици со широк спектар. Исто така, се воведуваат препарати кои содржат активни супстанции кои помагаат да се спречи крварење од искинат сад. Понекогаш е потребно да се изврши хируршко отстранување на хематом кој се формирал.

Штом завршува акутниот период на хеморагичен мозочен удар, на пациентот му се доделени разни мерки за рехабилитација што ќе му овозможат нормализирање на неговата состојба и подобрување на прогнозата на болеста:

 • вежби за дишење;
 • масажа;
 • хидротерапија;
 • пациентот е пропишан да вежба со логопед;
 • Терапија за вежбање;
 • електронеустромулација;
 • боја терапија.

Третманот на хеморагичниот мозочен удар е многу долг и тежок процес. Треба да се врши само во стационарни услови под постојан надзор на лекарите. Исто така е неопходно со цел да се спречи повторување на патологијата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хеморагичен мозочен удар и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне невролог , неврохирург , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Труење со арсен (појавување симптоми: 7 од 20)

Труењето со арсен е развој на патолошки процес кој се активира со ингестија на токсична супстанција. Ваквата човечка состојба е проследена со изразени симптоми и, во отсуство на специфичен третман, може да доведе до развој на сериозни компликации.

...
Хематом на мозокот (појавување симптоми: 7 од 20)

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...
Цефалгија (појавување симптоми: 7 од 20)

Цефалгија (цефалгија синдром) е болка во областа на главата, која може да варира во сериозноста, интензитетот и времетраењето. Таков симптом може да биде симптоматски, како и да биде манифестација на сериозен патолошки процес, затоа, со својот чест изглед, треба да се консултирате со лекар.

...
Мигрена (појавување симптоми: 6 од 20)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 6 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .