Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозочен апсцес: симптоми и третман

Мозочен апсцес - главните симптоми:

Мозочниот апсцес е болест која се карактеризира со ограничена акумулација на гноен ексудат во мозокот. Обично, гнојна маса во мозокот се појавува кога телото има место за инфекција лоцирано надвор од границите на централниот нервен систем. Во некои клинички ситуации, неколку лезии со гноен содржина може да се формираат во мозокот одеднаш. Оваа болест може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи. Најчесто ова се должи на траума на черепот.

Причини

Најчесто болеста почнува да напредува ако патогените микроорганизми од изворот на инфекција, кои се наоѓаат во опасна близина на мозокот или на друго место во човечкото тело, навлезат во органот со крвотокот. Главните причини за напредување на апсцес на мозокот се:

 • неуспешно извршиле оперативни интервенции на неврохируршки профил;
 • разни повреди на телото;
 • присуство на гнојни јадења во ENT органите (честа причина за развој на болеста);
 • гнојни процеси во човечкото тело. Тука спаѓаат воспаление на коските и зглобовите, разни болести на горниот респираторен тракт од инфективна природа и така натаму.

Инфекцијата продира во мозокот на хематоген и контактен начин. Ако се случи првиот механизам, тогаш болеста обично се развива поради мастоидитис или хроничен отитис . Во исто време гној е локализиран главно во церебеларен или темпорален лобус. Хематогената инфекција се шири од постоечките инфективни жаришта. Типично, апсцесот на мозокот може да се појави поради инфективен ендокардит или пневмонија .

Предизвикувачи

 • во опојни мозочни апсцеси, "водечката улога" припаѓа на ентеробактериите;
 • ако некое лице има отворена повреда на мозокот, тогаш стафилококите или ентеробактериите можат да предизвикаат апсцес;
 • исто така, апсцес на мозокот предизвикува стрептококи .

Видови

Во зависност од местото на акумулација на гној во однос на менингите, апсцес може да биде:

 • интрацеребрална. Во овој случај, гној се акумулира директно во суштината на мозокот;
 • перивентрикуларна;
 • субдурална;
 • епидурална.

На местото на појавата на супуративен фокус:

 • апсцес на церебелум;
 • временска област;
 • париетален лобус;
 • фронтална област;
 • окципитален лобус.

Од причини кои го предизвикаа развојот на патологијата:

 • риногени апсцеси. Се развива на позадината на синузитис , ангина , ринитис и многу повеќе;
 • апсцеси по ТБИ;
 • метастатски хематогени апсцеси;
 • отогеничен мозочен апсцес. Се развива повторно поради лабиринтис, отитис медиум и други работи;
 • апсцес што се развил поради неусогласеност со стерилитетот со воведување на лекови во /.
Мозочен апсцес

Фази

 • почетната фаза на развој на болеста. Се дијагностицира 1-3 дена. Вообичаено во текот на овој период, лекарите може да дијагностицираат енцефалитис кај пациент. Ако започнете да изведувате соодветен третман во оваа фаза, тогаш патолошкиот процес може да се спречи;
 • 4-9 ден. Ако претходно лекарите не можеле да го запрат процесот, воспалението постепено почнува да се зголемува. Во мозокот се формира празнина, во која се акумулира гнојна маса;
 • 10-13 ден. Во оваа фаза, капсулата со густа структура се формира околу фокусот со гнојна маса, која го спречува ширењето на воспалението на здрави делови на органот;
 • 14 или повеќе дена. Капсулата е повеќе скусена и околу неа се формира зона на глиоза. Без отсуство на соодветен третман, новите фокуси со гноен ексудат може да почнат да се формираат во мозокот.

Симптоматологија

Симптомите на развојот на мозочен абсцес се јасно изразени дури и во раните фази на прогресијата на патолошкиот процес.

Првите симптоми:

 • симптоми на општа интоксикација се забележани: вртоглавица, повраќање, перзистентна треска, тешки треска;
 • вкочанети мускули на вратот;
 • постојат симптоми на иритација на поставата на мозокот;
 • хипертензија ;
 • палпитации стануваат се поретки;
 • главоболка - најкарактеристичен симптом на оваа болест. Може да се зголеми дури и со најмала тензија на мускулите. Самиот пациент забележува дека таа пука и трепери;
 • Бруџински симптоми;
 • Симптоми на застој;
 • оток на дисковите на оптичкиот нерв;
 • пациентот не толерира бучава или светлина;
 • нарушување на свеста.

Кога апсцесот на мозокот е целосно формиран, се забележуваат следниве симптоми:

 • задржана интракранијална хипертензија;
 • состојбата на пациентот малку се подобрува;
 • симптомите на интоксикација стануваат се помалку изразени;
 • визуелните полиња се скршени;
 • парализа;
 • конвулзии;
 • намалена чувствителност на одредени делови од телото.
МРИ слика на мозочен апсцес

Дијагностика

Третман

Мозочниот апсцес е опасна патологија, која обезбедува навремена и информативна дијагноза, назначувањето на соодветен третман. За третман користејќи ги и конзервативните и оперативните методи. Изборот зависи од степенот на развој на патологијата и локацијата на болеста.

Ако болеста на пациентот не трае повеќе од 2 недели и фокусот не надминува 3 cm, тогаш специјалистите (неврохирурзи и невролози) прибегнуваат кон конзервативна терапија. Интензивна антибиотска терапија е пропишана како главен третман. Тоа е задолжително да се спроведе биопсија за да се исклучи можната инфекција на здрави ткива на органот.

Ако прогресијата на болеста е придружена со зголемување на интракранијалниот притисок, а фокусот на воспалението се наоѓа во вентрикуларната зона, тогаш не се користат конзервативни методи на лекување. Исто така, не се врши со трауматски видови на болест.

Хируршки методи на лекување:

 • стереотактичка аспирација на содржината на лезијата;
 • рутинска дренажа на образованието;
 • одводнување на одлив на лезијата со гноен содржина.

Контраиндикации за хируршки третман:

 • нетолеранција кон анестезија;
 • лезијата со гној се наоѓа во мозочното стебло, во областите на визуелните могили;
 • кома.

Компликации

Оваа патологија е многу опасна не само за здравјето, туку и за животот на пациентот. Главните последици од нејзината прогресија:

Превентивни мерки

Лекарите велат дека развојот на таква опасна болест како апсцес може ефективно да се спречи. Треба да се следат некои едноставни препораки:

 • добра исхрана. Тоа треба да се додаде во вашата исхрана повеќе овошје, зеленчук и храна која ги содржи сите потребни витамини и елементи во трагови;
 • нормализација на дневниот режим;
 • умерено вежбање;
 • навремена детекција и квалитетен третман на заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате мозочен абсцес и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: неврохирург , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Менингитис (појавување симптоми: 7 од 16)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Енцефалитис (со појавување на симптоми: 7 од 16)

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...
Менингитис кај деца (појавување симптоми: 7 од 16)

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

...
Венска дисгемија (појавување симптоми: 7 од 16)

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...
Мигрена (појавување симптоми: 6 од 16)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

неврохирург зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .