Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Продирање на лумбалниот 'рбет: симптоми и третман

Продирање на лумбалниот 'рбет - главните симптоми:

Продирање на лумбалниот 'рбет - дистрофични промени во регионот на интервертебралните дискови l5 s1 и l4 l5. Ова се должи на фактот што во оваа област на 'рбетот се паѓа најголемиот дел од товарот. Според статистичките податоци, болеста најчесто се дијагностицира по 35-40 години. Протекција е претходна фаза на хернизираниот диск.

Етиологија

Овој патолошки процес нема точна етиологија. Но, како што покажува медицинската пракса, најчесто испакнатоста на лумбалните дискови се формира поради следните фактори:

 • повреди на 'рбетниот столб;
 • промени во возраста;
 • болести кои предизвикуваат метаболички нарушувања;
 • погрешен начин на живот;
 • прекумерна вежба;
 • вродени абнормалности на 'рбетот.

Треба да се напомене дека овие етиолошки фактори може да доведат не само до излив, туку и на многу други болести на мускулно-скелетниот систем.

Како што покажува медицинската пракса, најчесто се дијагностицира испакнување кај луѓе кои водат седентарен начин на живот. Затоа, редовната вежба речиси целосно може да го елиминира развојот на таквите патолошки процеси.

Патогенеза

Како резултат на изложеност на одредени етиолошки фактори, ткаенината-апсорбирачка ткаенина ги губи својствата. Всушност, просторот помеѓу дисковите останува незаштитен, и прекумерниот притисок се врши на интервертебралните дискови. Како резултат на тоа, дискот ја губи својата еластичност, станува помалку еластичен, што доведува до пукнатини во фиброзниот прстен и испакнување на самиот диск. Додека фиброзниот прстен не е скршен, станува збор за испакнување. На сцената кога фиброзниот прстен е уништен, станува збор за интервертебрална хернија .

Општи симптоми

Во почетната фаза на развој, болеста не дава речиси никакви симптоми. Симптомите почнуваат да се појавуваат само кога нервните завршетоци се вклучени во патолошкиот процес. Како по правило, во оваа фаза лицето може да чувствува само мала болка во грбот, што најчесто се должи на замор.

Продирање на лумбалниот 'рбет

Како што се развива издолжувањето, може да се појават следниве симптоми:

 • непријатност во лумбалниот регион;
 • вкочанетост на долните екстремитети;
 • болка во грбот, која често му дава на вратот, раката;
 • слабост во нозете, брз замор, дури и од мал напор;
 • губење на еластичноста во мускулите.

Клиничарите забележуваат дека во некои случаи, издолженоста на лумбалниот 'рбет може да доживее неправилности во мочниот меур.

Треба да се забележи дека симптомите може да се разликуваат малку, во зависност од степенот на болеста. Тоа е степенот на манифестација на клиничката слика која укажува на фазата на развој на протрузијата.

Видови

Во официјалната медицина се разликуваат овие форми на овој патолошки процес:

 • кружен - дистрофичен процес околу периметарот на 'рбетот;
 • дорзален - испакнување на дисковите во 'рбетниот канал;
 • дифузни - хаотични испакнати дискови;
 • латерален - дистрофичен процес на лево или десно.

Најкомплексната форма се смета за дорзална форма. Со оваа патологија, дистрофичниот процес влијае на 25% од дисковите. Со оглед на тоа, притисокот врз 'рбетот е веќе на самиот почеток на развојот на патолошкиот процес. Но, дури и во такви околности, може да се избегнат сериозни компликации ако веднаш се започне со терапија.

Дијагностика

Врз основа на симптомите сам, во овој случај, невозможно е да се дијагностицира. По личен преглед и појаснување на анамнезата, пациентот се праќа за инструментална дијагностика. Како по правило, се спроведуваат следните истражувачки методи:

 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • рентген на градите.

Поради фактот дека нема специфични промени во телото, не се спроведуваат лабораториски методи за истражување.

Доделете го точниот тек на третманот на лумбалните издигнувања е можен само по дијагноза и идентификација на причините за развојот на патолошкиот процес.

Третман

Основата на третманот, во овој случај, лежи во терапија со лекови и терапија за вежбање, физиотерапија. Само сеопфатен третман во крајна линија може да даде позитивни резултати. Не е прифатливо да се третира испакнатоста преку традиционалната медицина.

Терапијата со лекови вклучува земање такви лекови:

 • лекови против болки (и орални и локални);
 • антиинфламаторно;
 • тоник спектар на дејство.

Не-терапија со лекови

Програмата за физиотерапија вклучува:

 • терапевтски вежби;
 • вежба;
 • магнетна терапија;
 • Терапија за вежбање;
 • ласерска терапија.

Масажата за време на испакнатоста на лумбалниот рбет ја олеснува болката, ја олеснува целокупната состојба на пациентот и дава позитивни резултати за време на третманот.

Терапевтска гимнастика

Гимнастика за истегнување на лумбалниот 'рбет

Терапевтската гимнастика во комбинација со терапија со лекови дава најдобри резултати во третманот на испакнатост од секаков вид. Исто така, терапијата со вежбање треба да се смета како профилактичко средство за нарушувања во функционирањето на мускулно-скелетниот систем.

Вежбите за комплексни вежби може да се изведуваат и дома и во посебни спортски сали. Треба да се напомене дека секоја вежба физикална терапија треба да се врши само како што е пропишано од страна на лекар. Како и во случајот со народни лекови, медицинската гимнастика по сопствена дискреција може само да му наштети.

Како по правило, лекарот пропишува курс на вежбање, фреквенција и времетраење на вежбите поединечно. Ако пациентот строго ги почитува сите рецепти како за терапевтска гимнастика, тогаш се гарантира позитивен резултат.

Третманот на испакнатост на лумбалниот 'рбет со помош на лекови и терапевтски гимнастички вежби секогаш дава позитивни резултати и практично го елиминира повторниот развој на таков патолошки процес.

Во прилог на вежби специјално развиени за третман на издаденост, на пациентите им се препорачува да одат на пливање. Со вакви вежби, оптоварувањето на 'рбетот е минимално. Имајте на ум дека пливањето е подобро, во овој случај, да се индексира. Ова се должи на фактот дека со тоа се обезбедува природна позиција на 'рбетот.

Сите вежби гимнастика од курсот на вежбање треба да се сметаат за превенција.

Прогноза

Ако третманот се започне веднаш и правилно, не се појавуваат компликации, болеста е целосно излечена. Инаку, можни се сериозни компликации. Најчесто тоа е интервертебрална хернија. Затоа, на првите симптоми треба да се консултирате со лекар. Авто-лекувањето е неприфатливо.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате издолжување на лумбалниот кич и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Интервертебрална хернија (појавување симптоми: 3 од 8)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Сублуксација на грлото на матката (симптоми на појавување: 3 од 8)

Сублуксацијата на грлото на матката е патолошка состојба која е предизвикана од еден или друг етиолошки фактор, поради што постои чести поместувања на артикуларните површини на два соседни пршлени. Во повеќето случаи, ова е изолиран тип на повреда, така што прогнозата е поволна. Сепак, ова е забележано само ако жртвата е навремена медицинска помош и се следат сите упатства на лекарот во врска со физичката активност на пациентот.

...
Спондилолиза (појавување симптоми: 3 од 8)

Спондилолизата е дефект (конгенитален или стекнат) на 'рбетот, кој се карактеризира со неединство на' рбетниот лак. 70-85% се јавуваат во случаи на спондилолиза на пршленот L5. Во 10% од случаите, влијае на четвртиот (L4) пршлен. Во други случаи, лезијата истовремено влијае и на пршлените, L1, L2, L3.

...
Аортна аневризма (појавување на симптоми: 2 од 8)

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

...
Кифоза (појавување симптоми: 2 од 8)

Кифозата, како медицински термин, има грчко потекло, неговите компоненти се "свиткани" и "грмки", врз основа на кои читателот веќе може да претпостави дека ова е искривување на држењето кое се манифестира во форма на наведнување. Кифоза, чии симптоми може да бидат не само чисто естетски по природа, туку и природата на тешките клинички манифестации, исто така, доведува до брзо стареење на 'рбетот, како и развој на болести како што се остеохондроза и голем број на поврзани нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .