Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперкинеза: Симптоми и третман

Хиперкинеза - главните симптоми:

Хиперкинеза е несвесна, спонтано движење на мускулите. Патологијата има поинаква локализација, произлегува како резултат на нарушувања во работата на централниот и соматскиот нервен систем. Оваа болест нема јасни ограничувања во однос на возраста и полот. Хиперкинезата се дијагностицира дури и кај децата.

Етиологија

Главната причина за развојот на оваа аномалија е дисфункцијата на церебралниот моторен систем. Покрај тоа, можеме да ги разликуваме таквите предизвикувачки фактори за развој на хиперкинеза:

 • лезија на церебрални крвни садови;
 • компресија на васкуларен нерв;
 • болести на ендокриниот систем;
 • Церебрална парализа;
 • конгенитални абнормалности;
 • тешка повреда на мозокот;
 • токсични ефекти врз мозокот.

Исто така вреди да се напомене дека хиперкинезијата може да се развие поради силен емотивен шок, долг престој во стресни ситуации и нервна напнатост. Нема исклучок и развој на аномален процес како резултат на други заболувања - миокарден инфаркт , хроничен холециститис . Во овој случај, абнормалниот процес е дијагностициран во регионот на жолчното кесе или левата комора на срцето.

Патогенеза

Хиперкинезијата има доста комплициран механизам за развој. Основата е поразот на централниот или соматскиот нервен систем поради одредени етиолошки фактори. Како резултат на тоа, екстрапирамидалниот систем не успее.

Екстрапирамидалниот систем е одговорен за контракција на мускулите, изрази на лицето, ја контролира позицијата на телото во вселената. Со други зборови, тој управува со сите автоматски се случуваат движења во човечкото тело.

Нарушување на моторните центри во церебралниот кортекс и доведува до нарушување на импулсите на моторните неврони, кои се одговорни за контракција на мускулите. Тоа е она што води кон абнормални движења, односно хиперкинеза. Можни оштетувања и внатрешни органи - левата комора на срцето, жолчното кесе.

Општи симптоми

Чести симптоми на хиперкинеза може да се разликуваат:

 • мускулна контракција;
 • локализација на абнормални движења на едно место;
 • нема симптоми за време на спиењето;
 • тахикардија или аритмија (со оштетување на левата комора на срцето);
 • болка на десниот или долниот дел на стомакот, без очигледна причина (со хиперкинеза на жолчниот меур).

Ваквите симптоми кај возрасните и кај децата сè уште не покажуваат дека ова е хиперкинеза. Таквата клиничка слика може да укаже на невроза на опсесивни движења. Затоа, за да се направи точна дијагноза, треба да се побара компетентна медицинска помош и да се подложи на целосен преглед.

Видови на хиперкинеза

Денес, овие типови на хиперкинеза се официјално воспоставени во медицината:

 • хореална хиперкинеза (генерализирана);
 • хемифацијален;
 • атероид;
 • тремор (тремор);
 • tic аномалија;
 • бавно;
 • миоклонична хиперкинеза.

Секој од овие подвидови има своја клиничка слика и можни компликации.

Хореална хиперкинеза

Хореалната хиперкинеза се манифестира во форма на абнормални движења на екстремитетите и мускулите на лицето.

Хореална хиперкинезија може да се појави како резултат на реума , тешка бременост или дегенеративни болести. Исто така овој подтип на патологија може да биде вроден.

Сепак, корејската хиперкинеза може да се развие како резултат на тешка повреда на мозокот и развој на малигнен тумор. Ако некое лице прави силни удари раце од страна на страна, тогаш овој симптом може да укаже на развој на мозочен тумор.

Хиперкинезија на лице

Хемофацијалната хиперкинеза обично се дијагностицира само на една страна од лицето. Може да се манифестира на различни начини - лицето често спонтано трепери, може да го држи јазикот или да прави чудни движења со устата. Во некои клинички случаи, развојот на патолошкиот процес на целото лице е можен. Во овој случај, дијагностицира паразим.

Атетоидна хиперкинеза

Атетоидната хиперкинеза има добро дефинирана клиничка слика:

 • неволно флексија на прстите и нозете;
 • мускулни грчеви на лицето;
 • грчеви торзо.

Главната опасност од овој тип на хиперкинеза е дека ако не се лекува, аномалија може да развие контрактура на зглобовите (тешка вкочанетост или неподвижност).

Квасец од подружница

Овој подтип на хиперкинеза (тремор) се манифестира во форма на ритмички, систематски повторени движења нагоре и надолу со главата, екстремитетите, а понекогаш и целото тело. Во некои случаи, таков симптом може да биде особено изразен кога се обидува да изврши дејство или во мирување. Вреди да се забележи дека треперењето хиперкинеза е првиот знак на Паркинсонова болест.

Отстрани го подтипот

Најчесто се дијагностицира тик хиперкинез. Се манифестира во форма на ритмични вибрации на главата, чести трепкајќи или набивајќи ги очите. Симптомите се особено изразени кога едно лице е во силна емоционална возбуда. Освен тоа, непостојаниот подтип на аномалија може да претставува некаква рефлексна реакција на остри гласни звуци или блесок на силна светлина. Тик хиперкинеза е резултат на оштетување на централниот нервен систем.

Бавна хиперкинеза

Што се однесува до хиперкинезата од бавниот тип, таа се карактеризира како истовремена спазматична контракција на некои мускули и низок тон на други. Со оглед на тоа, едно лице може да ги земе најнеочекуваните положби. Поразвиениот синдром, толку е поголема заканата за целиот мускулно-скелетен систем. Таквите нагли промени на позицијата против волјата на личноста и долг престој во нив, може да доведат до контрактура на зглобовите.

Извртување на мускулите на лицето

Миоклоничен подтип

Миоклоничната хиперкинеза ја има следната клиничка слика:

 • синхрони, шок-точка контракција на мускулите на лицето и долните екстремитети;
 • по нападот можно тремор на екстремитетите.

Како што покажува медицинската пракса, миоклоничната хиперкинеза често подразбира вродена форма.

Хиперкинеза кај деца

Хиперкинезата кај децата најчесто ги погодува само мускулите на лицето и торзото. Тие се манифестираат во форма на неволно контракција на индивидуалните мускулни групи. Со некои фактори, ваквите симптоми може значително да се влошат. Како резултат на тоа, може да се развие друга болест во заднина.

Етиолошката слика е многу слична со патологијата кај возрасните. Но, сепак има некои разлики:

 • оштетување на субкортикалниот мозок;
 • церебеларна атрофија;
 • нерамнотежа на супстанции одговорни за комуникација помеѓу нервните клетки;
 • оштетување на обвивката на нервните влакна.

Таквите етиолошки фактори може да бидат или стекнати (како резултат на тешка повреда на мозокот, неправилно извршена хирургија, болест во заднина) или вродени.

Ако се сомневате дека хиперкинезата кај децата, веднаш треба да контактирате со невролог. Ако патолошкиот процес влијае на внатрешните органи (најчесто тоа е левата комора на срцето или жолчниот меур), тогаш патолошкиот процес може да доведе до миокарден инфаркт, хроничен холециститис. Вреди да се напомене дека таквите компликации се особено веројатни за постарите лица.

Хиперкинеза кај деца

Можни компликации

Хиперкинезата често е причина за развој на контрактура на зглобовите или целосна неподвижност на некоја личност. Но, покрај ова, болеста може да стане еден вид "индикатор" на други болести во заднината.

Патолошкиот процес во жолчното кесе е под-форма на хроничен холециститис. Таквата лезија на жолчното кесе, значително го намалува квалитетот на човечкиот живот. Самиот по себе, хроничен холециститис може да се развие поради инфекција, несоодветна исхрана или метаболички нарушувања.

Ако се појави хиперкинезија во жолчното кесе, тогаш можеме да зборуваме за хроничната фаза на болеста. Затоа, ако некое лице има болка, непријатност во жолчното кесе, веднаш треба да побарате медицинска помош.

Левата вентрикуларна хиперкинеза не треба да се смета за посебна дијагноза. Но, таквите прекршувања во левата комора често доведуваат до сериозни болести, вклучувајќи и миокарден инфаркт.

Ако некое лице има болка во областа на левата комора, веднаш треба да контактирате со кардиолог за квалификувана медицинска помош за да се спречи миокарден инфаркт.

Најчестите компликации во жолчното кесе и левата комора на срцето се дијагностицираат кај постарите лица и оние кои претходно претрпеле тешки повреди, операции и заразни болести.

Дијагностика

Дијагнозата за сомнителна хиперкинеза се состои од личен преглед и собирање на тестови. Бидете сигурни да ја земете во предвид семејната историја на пациентот. По лична инспекција се изведуваат лабораториски и инструментални анализи.

Стандардната лабораториска програма за истражување вклучува само општи и биохемиски анализи на крвта. Што се однесува до инструментални истражувања, ова вклучува:

 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • Ултразвучно испитување на абдоминалните органи (ако постои сомневање за појава на лезија на жолчниот меур);
 • електрокардиограм (ако симптомите укажуваат на лезија на левата комора на срцето, пораз на миокардот);
 • церебрална ангиографија;
 • електромиограм (проучување на брзината на нервните импулси).
Електромиографија

Дијагнозата на овој вид патолошки процеси е најтешка. Затоа, при првите симптоми, треба да контактирате со невролог.

Третман

Невозможно е целосно да се излечи оваа патологија. Ова се должи на фактот дека невозможно е да се врати оштетениот церебрален кортекс. Затоа терапијата со лекови е насочена кон намалување на симптомите и подобрување на животот на пациентот.

Во случај хиперкинезијата да се најде во клиничката слика на друга болест - холециститис, суспектен миокарден инфаркт, тогаш хиперкинезата на левата комора, жолчното кесе, првенствено е елиминирана. Бидејќи лезијата на левата комора се манифестира во форма на тахикардија или аритмија, нестабилен притисок, пред сè, се земаат лекови за да се елиминираат овие симптоми.

Терапијата со лекови вклучува земање такви лекови:

 • адреноблокирующие;
 • антихолинергици;
 • седативи;
 • неуролептичен;
 • антиконвулзивни.

Ако постои ризик од оштетување на миокардот, тогаш препишете лекови за да ја стабилизирате работата на срцето и тоник.

Покрај терапијата со лекови, пациентот е пропишан со процедури за физиотерапија:

 • третмани со вода;
 • Терапија за вежбање;
 • масажа

Физичката терапија може значително да ја ублажи состојбата на пациентот и да ги намали симптомите. Доколку постои и најмало сомневање за оштетување на миокардот, терапијата за вежбање не се применува.

Третманот на хиперкинеза се врши само сложено и под надзор на компетентен специјалист. Преземањето лекови без дозвола, без рецепт од лекар, претставува ризик не само за здравјето, туку и за човечкиот живот. Најчестото набљудување е доживотно лекар.

Превенција

Главната превенција е да се одржи здрав начин на живот. Затоа, треба да се придржувате до исправна исхрана и да бидете физички активни.

Прогноза

За жал, невозможно е целосно да се излечи овој патолошки процес. Бидејќи главните етиолошки фактори предизвикуваат абнормалности во мозокот и централниот нервен систем, прогнозата по дефиниција не може да биде позитивна. Но, правилната терапија со лекови и режимот даваат можност за значително подобрување на човековата активност.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперкинеза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 3 од 15)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Хипокалцемија (појавување симптоми: 3 од 15)

Хипокалцемијата е патолошка состојба која се развива како резултат на нарушен електрофизиолошки процес и се карактеризира со намалување на нивото на калциум во телото. Оваа патологија може да биде и акутна и хронична. Важно е времено да се утврди причината за прогресијата на болеста и да се започне со соодветен третман за да се избегне развојот на опасни здравствени ефекти. Хипокалцемијата може да се појави кај луѓе од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца.

...
Полиневропатија (појавување симптоми: 3 од 15)

Полиневропатија е група на болести кои влијаат на голем број нервни завршетоци во човечкото тело. Болеста има различни причини. Факторите кои предизвикуваат појава на болеста, првенствено ги иритираат нервните влакна, а само тогаш доведуваат до нарушување на нивното функционирање. Карактеристичните знаци на болеста се слабост во мускулите и болката во погодената област на телото.

...
Миокардна дистрофија (појавување симптоми: 3 од 15)

Миокардиодистрофијата во медицината се нарекува повторна лезија на срцевиот мускул. Болеста не е воспалителна. Често миокардна дистрофија е компликација на срцеви заболувања, што беше проследено со недоволна исхранетост на срцевиот мускул (миокардот). Поради прогресијата на болеста, се забележува намалување на тонусот на мускулите, што, пак, е предуслов за развој на срцева слабост. Срцева слабост, пак, се јавува поради намалувањето на протокот на крв во миокардот, поради што клетките не добиваат количина кислород што им е потребна за нормално функционирање. Поради ова, миокардните ткива можат да атрофираат или дури и да станат некротични.

...
Полиневропатија (појавување симптоми: 3 од 15)

Полиневропатија е комплексно пореметување кое се карактеризира со оштетување на моторните, сензорни и автономни нервни влакна. Главната карактеристика на болеста е тоа што голем број нерви се вклучени во процесот на болеста. Без оглед на видот на болеста, се манифестира во слабост и атрофија на мускулите на долните или горните екстремитети, отсуството на нивната чувствителност на ниски и високи температури, појавата на болни и непријатни чувства. Често изразена парализа, целосна или делумна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .