Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдром на Арнолд Киари (аномалија): симптоми и третман

Синдром (аномалија) Арнолд-Киари - главните симптоми:

Синдромот на Арнолд-Киари или аномалијата (Магноформацијата на Арнолд-Киари) е група на мозочни развојни патологии. Прекршувањата се поврзани со функционирањето на малиот мозок, кој е одговорен за рамнотежата на една личност. Оваа група, исто така, ја вклучува и патологијата на подлогата на медулата, која се манифестира во нарушување на центрите кои се одговорни за респираторниот систем, кардиоваскуларниот и централниот нервен систем.

Во текот на нормалниот развој, малиот мозок и неговите крајници се наоѓаат во черепот над окципиталниот отвор. За време на прогресијата на аномалијата Арнолд-Киари, церебеларните крајници се спуштаат и медулата се стега.

Ако верувате во статистиката, тогаш аномалиите на Арнолд-Киари се појавуваат кај 3-8 луѓе од 100 илјади. Во зависност од степенот на развој на болеста, како и од типот на аномалија, дијагнозата може да се направи во првите недели од животот на новороденото, ако во текот на бременоста има фактори кои негативно влијаат на развојот на фетусот. Повеќе експерти за патологија може да најдат кај возрасни. Ова може да дојде како изненадување, бидејќи изразените симптоми и поплаки не се случуваат во сите случаи.

Синдромот на Арнолд-Киари во одредени случаи е наследен, така што постои ризик фактор за развој на патологија кај фетусот за време на бременоста кај жената.

Причини

Аномалијата на Арнолд Киари или малформацијата на Арнолд Киари се развива поради неколку причини. Но, главната е влијанието на негативните фактори врз телото на бремената мајка за време на бременоста.

Секоја бремена жена може да биде изложена на ризик да има бебе со таква патологија. Ова го олеснуваат следниве фактори:

  • употребата на голем број лекови за време на бременоста негативно влијае на развојот на фетусот;
  • ако една бремена жена пуши и консумира алкохол во текот на овој период;
  • ако имала неколку вирусни болести.

Сите овие причини негативно ќе влијаат врз развојот на фетусот.

Вродениот синдром на Арнолд-Кјари може да се должи на несоодветен развој на коските на черепот. Задниот дел на черепот може да биде премногу мал, па малиот и окципиталниот лобус се погрешно поставени. Задниот дел може исто така да биде зголемен. Сето ова е она што клиничарите го нарекуваат абнормалности на Арнолд-Киари.

Стекната малформација на Кјари напредува поради повреда на бебето за време на раѓањето.

Арнолд Киари синдром

Класификација

  • аномалија на Арнолд-Киари тип 1. За овој тип на карактеристика е пропуст на церебелумните крајници под окципиталниот отвор;
  • тип 2 аномалија. Конгенитална форма, почнувајќи да напредува дури и за време на развојот на фетусот. Присуството на патологија може да се утврди со инструментални методи на испитување - крајниците од малиот мозок и другите структури на ГМ излегуваат низ големиот окципитален отвор;
  • тип 3 аномалија. Медулата и малиот мозок се спуштаат до нивото на менингоцелата на цервико-окципиталниот регион;
  • аномалија 4 тип. Со оваа патологија, малиот мозок не е развиен;

Покрај тоа, тип 2 Chiari-овата болест е најчеста кај другите ЦНС заболувања. Малформациите на третиот и четвртиот тип се сметаат за некомпатибилни со животот.

Симптоматологија

Симптомите на аномалијата на Арнолд Киари се општи и специфични. Првично, може да има болка во вратот, зрачи на вратот. Болката се зголемува со икање, кашлање. Чувствителноста на кожата исчезнува, што може да сигнализира развој на оваа патологија. Губење на свеста, вртоглавица и губење на видот се алармантни знаци на аномалија. Намалена сила на мускулите на рацете, исто така, може да се случи како резултат на прогресијата на Киариевата болест. Тонгањето може да се појави во подрачјето на рацете. Кога болеста е влошена, дишењето може да застане за кратко време, фарингеалниот рефлекс слабее, движењата на очите стануваат неконтролирани и забрзани.

Во принцип, лицето кое има сомневање за малформацијата на Арнолд Киари, се чини дека има чувство на потпевнување и потсмев и ѕвонење во ушите. Исто така го зголемува интракранијалниот притисок , главоболка, особено наутро. Координацијата е значително влошена и се јавува тремор на горните и долните екстремитети. Може да се појават дополнителни проблеми со мокрење. Во принцип, постои чувство на слабост, замор.

Сите симптоми интензивираат и стануваат светли за време на движењата. Ако не се консултирате со лекар и не започнете со третман, тогаш оваа болест може да предизвика рбетниот мозок или инфаркт на мозокот. Друга опасност е акумулацијата на вишокот ексудат во мозокот. Поради прогресијата на Chiarial malformations, може да се појават деформитети на стапалата и 'рбетот.

Дијагностика

Ако нема специфични приговори, тогаш синдромот на Арнолд-Киари може да се открие за време на закажаните прегледи. Понекогаш аномалијата на Chiari не предизвикува непријатност кај некоја личност и случајно е откриена за време на разни постапки, или за испитување од страна на лекар.

Општ преглед - ECHO-EG, EEG и REG може да покажат зголемен интракранијален притисок. Рендгенската слика на черепот покажува коскени аномалии. Но, овие методи не дозволуваат конечно да ја утврдат дијагнозата.

Доколку постои сомневање за патологијата на развојот на мозокот, лекарот го насочува пациентот на снимање на магнетна резонанца на мозокот и 'рбетниот мозок. Компјутеризираната томографија исто така може да биде препишана на пациентот. Во текот на томографијата не може да се движи. Со цел успешно да се спроведе постапката кај доенчиња и мали деца, тие се нурнати во состојба на спиење со лекови. Понекогаш треба да внесете агент за контраст за да добиете јасна слика. Уредот овозможува визуелизација на коскените структури, откривајќи форми на меко ткиво на черепот.

За да се утврди поврзаната патологија, потребно е да се направи спинална томографија.

Третман

Третманот на аномалијата на Арнолд Киари зависи од видот, времетраењето и сериозноста на болеста. Лекарот треба да биде запознаен со резултатите од сите испитувања на пациентот и да направи индивидуален курс на лекување. Ако главниот симптом е мала главоболка, тогаш конзервативната терапија може да се ослободи. Најчесто, лекарот пропишува прием НПЦ и мускулни релаксанти.

Ако третманот на Арнолд Киари малформации не даде позитивни резултати, слабост се појавува, екстремитетите се вкочанети и други поплаки се јавуваат, потребно е да се прибегне кон хирургија. За време на тоа, потребно е да се елиминира компресијата на нервните влакна и да се нормализира струјата на цереброспиналната течност. За да го направите ова, да се зголеми обемот на задниот кранијална јама. По операцијата, пациентот се подложува на рехабилитација на околу седум дена.

Како резултат на успешен третман на абнормалноста на Арнолд-Киари, респираторните и моторните функции се нормализираат, чувствителноста се враќа, болката исчезнува.

И покрај значителното подобрување на состојбата на пациентот, му треба периодичен преглед од страна на лекар.

Превенција на аномалии

Бидејќи синдромот Арнолд-Киари не е доволно проучен, неопходно е добро да се грижи за вашето здравје. Потребна е основна превенција, која е намалена на одржување на здрав начин на живот. Бидејќи оваа болест може да се развие во фетусот, за време на бременоста жената треба да јаде здрава храна. Исхраната треба да вклучува колку што е можно повеќе зеленчук, овошје, свежи сокови, млечни производи и производи од месни производи. Повеќе треба да се земе витамин комплекс. Долго време треба да се откажете од алкохол и цигари. Исто така, треба да ги земате само оние лекови и во такви дози како што е наведено од страна на лекарот. И ова ќе го гарантира нормалниот развој на фетусот за време на бременоста. Ако има вознемирувачки симптоми, треба веднаш да се консултирате со лекар, да се испита и да започне со третман за аномалијата на Арнолд-Киари.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром на Арнолд-Киари (аномалија) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: неврохирург , генетичар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мигрена (појавување симптоми: 6 од 20)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Цервикална остеохондроза (појавување на симптоми: 5 од 20)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Трифобија (појавување симптоми: 5 од 20)

Трипофобијата е состојба во која еден човек има паничен страв кога гледа дупки, дупки од кластери (многу дупки), меурчиња во тестот, абсцеси на кожата итн. Трипофобија, чии симптоми, и покрај тоа што болеста не е препознаена во официјалната медицина, Таа забележува околу 10% од популацијата, се манифестира во форма на гадење, пруритус, нервен тремор и општо непријатност кога наведените причини за оваа фобија се појавуваат на повидок.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Парагонимијаза (појавување на симптоми: 5 од 20)

Парагонимијаза - болест која се манифестира како лезија на респираторниот систем. Причинителот на патолошкиот процес е паразитски организам - белодробни флукови Paragonimus westermani. Обично е локализиран во областа на белите дробови. Ретко, но сепак, може да се пресели во мозокот и другите внатрешни органи. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
генетичар зема
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .