Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Неврологија и психијатрија

Невролошките болести вклучуваат промени на патолошка природа што се јавуваат во еден или друг дел од нервниот систем. Тие се поделени на пирамидални заболувања и екстрапирамидални. Пирамидалните влијаат врз системот кој е одговорен за намалување на мускулниот тонус, координација на движењата и мускулните рефлекси. Екстрапирамидата влијае на системот кој е одговорен за регулација на мускулната тензија, несаканите движења, држењето и рамнотежата. Некои од манифестациите на невролошки болести влијаат на функцијата на мозокот, предизвикувајќи нарушувања на меморијата, говорот и перцепцијата. Поради оваа причина, раното откривање на симптомите го спречува ширењето на веќе големи лезии.

Абсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајна губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...

Мозочниот апсцес е болест која се карактеризира со ограничена акумулација на гноен ексудат во мозокот. Обично, гнојна маса во мозокот се појавува кога телото има место за инфекција лоцирано надвор од границите на централниот нервен систем. Во некои клинички ситуации, неколку лезии со гноен содржина може да се формираат во мозокот одеднаш. Оваа болест може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи. Најчесто ова се должи на траума на черепот.

...

Абулија е вид на психопатолошко нарушување на личноста што се карактеризира со чувство на апатија, недостаток на волја. Овој тип на ментално нарушување ги влошува таквите чувства како неодлучноста, беспомошноста и незаинтересираноста.

...

Агнозијата е патолошки процес во кој се случува нарушување на визуелната, аудитивната или тактилната перцепција, но функционирањето на самиот систем останува нормално. Нешто поретко, но сепак, се јавува субјективна агнозија, па дури и просторна.

...

Агорафобијата е болест од невротичниот спектар, која спаѓа во групата на вознемирени фобични нарушувања. Карактеристична манифестација на патолози е стравот да се биде на јавни места и на отворени простори. Вреди да се напомене дека агорафобијата вклучува не само стравот од отворен простор, туку и стравот од отворени врати, стравот од присуство на голем број луѓе. Обично, чувството на паника кај некое лице произлегува од фактот дека тој нема можност да засолниште на безбедно место за него.

...

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...

Акрофобијата е болест што се карактеризира со страв од височина. Во овој случај, едно лице може да почувствува вртоглавица, гадење и повраќање, а во некои, моторните реакции се вознемирени, па дури и ступор. Различни луѓе предизвикуваат оваа состојба поради различни причини, степенот на манифестација е исто така различен. Но, во сите случаи - ова е голем непријатност за некоја личност. Едно лице не може да се бори со таква патологија самостојно, затоа му треба помош од квалификуван лекар.

...

Алекситимија е неможноста на лицето да ги изрази своите чувства и емоции во вербална форма. Всушност, тоа не е посебна болест. Ова нарушување се смета, наместо, како психолошки проблем. Нивото на ментални способности не влијае на алекситимијата.

...

Аментација (аментативен синдром, актимално затемнување на свеста) е патолошки процес во кој се јавува тешко оштетување на свеста, нарушување на ориентацијата во просторот и времето, изразено со конфузија, некохерентно размислување. Доста често, оваа патологија се манифестира наспроти позадината на други психијатриски нарушувања: алкохолизам, внесување на дрога.

...

Амиотрофијата е патолошки процес на вродена природа, која се карактеризира со дегенеративни-дистрофични промени во мускулите со нивната последователна атрофија. Во повеќето случаи оваа болест е неповратна, што ја прави прогнозата исклучително неповолна.

...

Амнезија е патолошка загуба на спомени од долгорочна или неодамнешна природа. Вклучени во групата на невролошки заболувања. Прекршување на оваа природа може да биде резултат на повреди на главата, како и одредени болести. Исто така, амнезијата може да се појави на позадината на малигните или бенигни формации.

...

Анхедонија е психијатриско нарушување кое се карактеризира со недостаток на способност да се доживеат позитивни емоции или да се согледаат од другите. Ова не треба да се меша со депресивно растројство или апатична состојба. Овие патолошки процеси не се исти, бидејќи тие имаат различни етиолошки фактори и клинички слики.

...

Ангиотрофнеурозата е колективен концепт кој вклучува вазомоторна и трофична инервација на ткивата и органите. Оваа болест е дијагностицирана и кај жените и кај мажите, меѓутоа во првите се открива 5 пати почесто. Ризичната група вклучува луѓе од 20 до 50 години.

...

Андрофобијата е едно од психијатриските нарушувања што се изразува во патолошки страв од мажите. Во повеќето случаи, развојот на таквата болест се базира на минати негативни искуства, и морални и физички. Самопроблематичен со овој проблем е доста проблематичен, понекогаш дури и невозможен.

...

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...

Антропофобија (син човечка фобија, страв од големи толпи луѓе) - нарушување, суштината на која лежи во паника стравот од поединци, што е придружено со опсесивна идеја да се изолираат од нив. Оваа болест треба да се разликува од социјалната фобија, во која постои страв од голем број луѓе. Во случаи со оваа болест, бројот на лица не е важно, главната работа е дека секој е непознат за пациентот.

...

Апаличниот синдром (будење кома) е патолошки процес во кој едно лице нема знаци на свесност, но до одреден степен се зачувани вегетативните функции на мозокот, а спиењето и будењето се алтернативни.

...

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...

Апраксија е болест која се карактеризира со кршење на спроведувањето на сложени насочени дејства кои едно лице има способност и желба да ги извршуваат. Проблемот не е поврзан со мускулна слабост или нарушување на координацијата на движењето, но се јавува во практична фаза.

...

Арахноидитис - опасна болест, која се карактеризира со појава на воспалителен процес во арахноидната (васкуларна) мембрана на мозокот и 'рбетниот мозок. Како резултат на овој процес, се формираат патолошки адхезии помеѓу арахноидната и меката школка на ГМ. Таквите формации имаат негативен ефект врз мозокот, постојано иритираат, и поради нивното формирање, процесот на циркулација на крвта на мозокот и циркулацијата на ликовите е нарушен. Името на оваа патологија ни дојде од грчкиот јазик. За првпат беше предложено за широка употреба од А.Т. Тарасенков.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .