Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Злоупотреба на супстанција: Симптоми и третман

Супстанција злоупотреба - главните симптоми се:

Злоупотребата на супстанции е болест на злоупотреба на супстанции што се карактеризира со употреба на хемикалии кои не се официјално поврзани со дрога. Ова постепено доведува до зависност, што е тешко да се елиминира како во случајот со лекови.

Најчесто оваа зависност се јавува кај адолесцентите, но кај возрасните, развојот на таквата болест не е исклучен. Треба да се напомене дека злоупотребата на адолесцентни супстанции не е секогаш зависност од хемикалии - злоупотреба на дроги исто така не е исклучена.

Симптоматологијата на оваа болест не се појавува веднаш, сепак, болеста напредува прилично брзо. Во принцип, почетниот тек на клиничката слика е во прв ред сличен на интоксикација со алкохол, подоцна се менува однесувањето на болниот - станува несоодветно, агресивно, може да има визуелни, слушни халуцинации.

Да се ​​ослободиме од злоупотреба на супстанции е тешко, но сепак е можно. Терапијата бара комплекс, во неколку фази. Во некои случаи, неопходна е хоспитализација на пациентот и третман на злоупотреба на супстанции под строг надзор на лекарите.

Тешко е да се направат долгорочни прогнози овде, бидејќи исходот од терапевтските мерки ќе зависи од многу фактори: лична и семејна историја, сериозноста на клиничката слика, општите здравствени индикатори на пациентот и неговата возраст.

Единствениот ефикасен метод за превенција во овој случај би бил спречување на употребата на хемикалии. Злоупотребата на супстанции кај адолесцентите е излечива, но води до сериозни компликации.

Етиологија

Најчестата патологија кај адолесцентите е просечната возраст од 12-14 години. Кај возрасните, овој вид на зависност е исклучително редок - во зрелоста, алкохолизмот и употребата на опојни дроги се случуваат.

Причините за злоупотреба на супстанции се следните:

 • исклучително неповолна ситуација во семејството;
 • притисок или негативно влијание од врсниците, другари од постара возраст;
 • желба да се издвоите меѓу врсниците;
 • лош пример од родителите;
 • психолошки нарушувања.

Предвидните фактори за развој на оваа болест се:

 • живеат на улица, скитници;
 • генетска предиспозиција кон слични патологии;
 • материјални проблеми.

Што се однесува до средствата кои се користат за постигнување на ефектот на еуфорија, најчесто тоа е:

 • ацетон;
 • бензин;
 • боја разредувачи;
 • лак за покривање на дрво и слични производи;
 • лепила;
 • отстранувачи на дамки;
 • разни лекови;
 • течности за обработка на метали, разни видови површини.

Во особено тешки и во исто време опасни случаи, злоупотреба на супстанции од гас се јавува кога тинејџер вдишува испарувања на одредена супстанција. Таквите форми на болеста честопати доведуваат до смрт.

Знаците на злоупотреба на супстанции ќе зависат од тоа што точно е причина за развој на оваа состојба, меѓутоа, само докторот може да го утврди точниот етиолошки фактор преку дијагностички мерки.

Класификација

Класификацијата на злоупотреба на супстанции подразбира поделба на болеста на неколку видови:

 • поради инхалација на испарливи агенси, односно инхалатори;
 • поради употребата на психоактивни лекови.

Секоја форма е поделена на неколку подвидови.

Значи, првата група ги вклучува следниве видови злоупотреба на супстанции:

 • злоупотреба на супстанции со ацетон;
 • злоупотреба на супстанции со лепак;
 • злоупотреба на супстанции со бензин;
 • зависност поради бои и лакови производи.

Втората група на болеста е поделена на такви подвидови како што се:

 • антихолинергична злоупотреба;
 • злоупотреба на седативно-хипнотички лекови.

Фазите на злоупотреба на супстанции се како што следува:

 • првиот се карактеризира со состојба на блага интоксикација;
 • втората е нарушување на координацијата на движењата, може да се појават визуелни и слушни халуцинации;
 • третиот - изречена нон-стоп халуцинации, губење на свеста, и како резултат - висок ризик од смрт.

Всушност, злоупотребата на супстанции не се разликува од зависноста од дрога, освен правниот аспект на ова прашање, бидејќи супстанциите употребени во оваа болест не припаѓаат на официјални лекови, па затоа лицето не е одговорно за нивната употреба.

Симптоматологија

Симптомите на злоупотреба на супстанции ќе се карактеризираат врз основа на фазата на развој на зависноста и самата супстанција, што го предизвика ефектот.

Кога се користи ацетон ќе биде присутна следната клиничка слика:

 • интоксикација доаѓа по неколку вдишувања;
 • се јавува нарушување на ориентацијата;
 • изречени визуелни, слушни халуцинации;
 • зависното лице не реагира на она што се случува;
 • на крајот на нападот, се јавува гадење, слабост, замор и раздразливост.

Колективниот симптоматски комплекс ги вклучува следните клинички знаци:

 • фаза на интоксикација - некохерентен говор, несигурна одење, несоодветно однесување;
 • учениците проширени;
 • визуелни и слушни халуцинации;
 • црвенило на лицето ;
 • недостаток на координација на движењата;
 • дезориентација во времето;
 • тинејџерот не реагира на она што се случува околу себе;
 • зголемено либидо;
 • ефектот на еуфоријата брзо се заменува со изразени халуцинации;
 • поместување на расположението, се вклопува на лутина.

По ефектот на интоксикација поминува, клиничката слика може да се карактеризира како што следува:

 • гадење и повраќање;
 • дијареа, абдоминална болка;
 • зголемено потење;
 • висок или низок крвен притисок;
 • вртоглавица, губење на свеста;
 • чувство на слабост, летаргија;
 • главоболка

Најопасните се инхалација на гас и лепак. Во вториот случај, тинејџерот со цел да стапи на сила, го става на главата пакет. Во моментот на изгледот на посакуваната сензација, детето не секогаш има време да го отстрани пакетот од главата, поради што се јавува гушење.

Дијагностика

Во овој случај, потребен е преглед на лице од страна на нарколог, психотерапевт, невролог. Во зависност од тежината на патолошкиот процес, може да биде неопходно да се консултираат други специјалисти. Покрај физичкиот преглед, можат да спроведат:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • тест за наркотични супстанции.

Општо земено, дијагностичката програма се одредува поединечно.

Третман

Детската токсикоманија е релативно добро подложена на терапија, но во овој случај треба да има само интегриран пристап - терапија со лекови заедно со психокоррекција, процедури за физиотерапија.

На прво место:

 • воведување на солен и гликоза;
 • воведување на витамини;
 • пропишува ноотропни лекови и лекови за нормализирање на функционирањето на внатрешните органи.

Во особено тешки случаи, се спроведува хемодијализа.

Исто така спроведува активности за корекција на менталната состојба на пациентот.

Лекарот може да ги пропише следниве лекови:

 • седативи;
 • транквилизатори;
 • антипсихотици;
 • антидепресиви.

Дополнително пропишуваат такви физиотерапевтски постапки како:

 • психотерапија;
 • рефлексологија;
 • електростимулација.

Третманот на злоупотреба на супстанции кај адолесцентите вклучува работа во двојка не само докторот - пациентот, туку и докторот - родителите. Затоа, дополнителни курсеви се одржуваат семејна психотерапија.

Оштетувањето на злоупотреба на супстанции не може да се потцени. За жал, ваквата болест може да доведе не само до психолошки и социјални компликации, туку и од физиолошка страна, бидејќи употребата на хемикалии недвосмислено влијае врз функционирањето на централниот нервен систем, мозокот, белите дробови, бубрезите и црниот дроб. Не се исклучуваат екстремно тешки последици од токсикоманијата - смртоносен исход.

Превенција

Превенцијата на злоупотреба на супстанции е како што следува:

 • правилно воспитување на детето - исклучување на физичко казнување, негативно морално влијание;
 • објаснувајќи му на детето за сериозноста на последиците од користењето дрога;
 • предавање на тинејџер на здрав начин на живот.

Родителите се многу важни за следење на нивното дете, но ова не треба да се меша со целосна контрола или прекумерна грижа. Ако забележите сомнителни симптоми, побарајте медицинска помош.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате злоупотреба на супстанцијата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: нарколог , психотерапевт , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тококароза (појавување симптоми: 6 од 20)

Токсокорозата е честа зоонозна болест (хелминтијаза), која се развива против позадината на ларвите на токсокара кои влегуваат во човечкото тело. Таа е широко распространета кај граѓаните на Африка, Русија и Англија, често влијае врз возрасните, но најчесто се јавува кај деца на возраст под 4 години. Преваленцата на болеста во региони од различни земји не е разјаснета, бидејќи не е предмет на задолжителна регистрација, но лекарите веруваат дека луѓето едноставно не се свесни за симптомите на токсокаријаза кај луѓето, па затоа не знаат дека паразитите живеат во нивните тела.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 6 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Bulbitt (појавување симптоми: 6 од 20)

Дуоденалниот булбус е воспалителен процес на мукозната мембрана на органот, имено булбарниот дел. Ова се должи на фактот дека содржината на желудникот се влева во сијалицата на овој орган и се јавува инфекција со Helicobacter pylori. Главните симптоми на болеста се болката во проекцијата на цревата, чиј интензитет е различен. Во случај на задоцнето лекување на такво воспаление, може да се појават компликации кои се штетни за човековото здравје и може да се отстранат само со помош на хируршка интервенција.

...
Тениарихоз (биковидна тенија) (појавување симптоми: 6 од 20)

Тениарихоз - паразитарна болест која е предизвикана од таков хелмин, како говеда. Овој хелминт припаѓа на класата на тении (синџири), на семејството Таени. Конечниот сопственик на овој паразит, како и свинската тенија и други, е човек, но за инфекција, веќе созреаните јајца на овој хелминт мора да влезат во телото, а процесот на нивното созревање се јавува исклучиво во телото на добитокот. Тоа е, извор на инфекција е месо од животни како што се крави, телиња, бикови, јаки, лоси, итн.

...
Hookworm (појавување симптоми: 6 од 20)

Анкилостомидози - хелминтијаза предизвикана од црви на групата на нематодози, што се, кружни циеви, кои, исто така, вклучуваат човечки roundworm и pinworms. Хуковерм, во зависност од видот на патогенот, може да биде од две форми: некатроза и анкилостома.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нарколог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .