Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдром на фетален алкохол: симптоми и третман

Синдром на фетален алкохол - главните симптоми:

 • Пореметување во спиењето
 • Повреда на меморијата
 • Намалена визија
 • Нервно функционирам
 • Тешкотии во учењето
 • Абнормален облик на надворешното уво
 • Краток рамен нос
 • Рамно лице
 • Ментална ретардација
 • Остриот пресек
 • Зголемена нервна раздразливост
 • Асиметрија на лице
 • Пелтечење
 • Голема глава
 • Внесот на раст кај новороденчињата
 • Длабоко поставени очи
 • Неразвиена брадата
 • Ниска родилна тежина
 • Низок нос мост
 • Краток брадата

Синдром на фетален алкохол (алкохолна ембриооппатија) е тежок патолошки процес, кој се изразува во отстапувањето на физичкиот, менталниот развој на детето и појавата на надворешни деформитети. Развојот на ваквите компликации се должи на употребата на алкохол од страна на мајката за време на бременоста.

Клиничката слика за таквото пореметување како фетален алкохолен синдром е комплексна, бидејќи има неправилности само во работата на телото, туку и надворешно. Постојат нарушувања на централниот нервен систем, менталниот развој, заостанувањето на физичкиот развој, аномалиите на структурата на телото, малформациите на одредени органи.

Третманот може да биде конзервативен и радикален. Сепак, невозможно е целосно да се елиминираат ефектите од синдромот на алкохол кај децата. Во повеќето случаи, децата со таква дијагноза имаат потреба од посебна грижа. Дури и ако патолошкиот процес се одвива во блага форма, сè уште има ментални нарушувања - таквите деца се лесно возбудени, можат да се појават промени во расположението, напади на агресија и неконтролирано однесување.

Сепак, треба да се забележи дека за да се спречат таквите страшни последици е многу едноставна - мајката треба да престане да консумира алкохолни пијалоци.

Етиологија

Синдром на фетален алкохол кај децата се должи на следните етиолошки фактори:

 • употреба на алкохолни пијалоци од страна на мајката за време на бременоста;
 • злоупотреба на алкохол пред да се зачне дете;
 • т.н. пијан концепт, кога бременоста се затрула.

Треба да се напомене дека синдромот на фетален алкохол може да биде предизвикан не само од алкохолизам на мајката, туку и на таткото. Не е последната улога во развојот на патологијата и употребата на лекови.

Класификација

Синдром на фетален алкохол е класифициран според степенот на развој:

 • Лесно - детето малку заостанува во менталниот и физичкиот развој. Под услов на интензивен и правилен третман, манифестацијата на патологијата може да се минимизира, додека во структурата на телото нема абнормалности.
 • Можни се средно-перзистентни, но не многу изразени отстапувања во развојот.
 • Тешка - изречена ментална ретардација , тешки нарушувања во работата на внатрешните органи, централниот нервен систем, видливите аномалии во структурата на телото, дисморфизмот.

Со тешка форма на патологија, смртта е можна: таквите деца ретко живеат до возрасни години.

Симптоматологија

Синдром на фетален алкохол е комплексна патологија. Природата на клиничката слика ќе зависи од тежината на нејзиниот тек.

Вообичаени знаци вклучуваат:

 • незрели, кратки бради;
 • тесна палпебрална пукнатина; длабоки очи;
 • ненормално голема глава;
 • асиметрија на лице е можно;
 • низок лоциран нос;
 • скратен нос;
 • лицето е рамно;
 • абнормална структура на ауриката, исто така е скршен и обликот на ушите.

Се разликуваат следните главни симптоми:

 • премногу мала тежина и висина при раѓање, и покрај тоа што детето е родено на време;
 • во неонаталниот период, детето добива тежина многу слабо.

Симптоми на фетален алкохолен синдром од страна на централниот нервен систем:

 • пелтече , нервен тик ;
 • развојно заостанување;
 • hyperexcitability;
 • тешкотии во учењето, недостаток на разбирање на елементарните работи;
 • оштетување на меморијата, лоши когнитивни способности;
 • нарушување на спиењето;
 • намалување на визуелната острина и слухот;
 • локални или генерализирани напади;
 • хидроцефалус и други нарушувања на мозокот;
 • психијатриски нарушувања - суровост, раздразливост или апатија , одвојување.

Исто така, феталниот алкохолен синдром може да се манифестира во форма на абнормалности во структурата на телото:

 • абнормалности на градите, екстремитети;
 • повреди во структурата на репродуктивниот систем;
 • проблеми со кардиоваскуларниот систем.

Патогенезата на оваа болест е таква што повредите се јавуваат во речиси сите системи на телото. За жал, за да се елиминира патологијата не е сосема можно.

Знаци на алкохолен синдром кај девојче

Дијагностика

Ако бремената жена ќе подлежи на рутински преглед од страна на лекар, синдромот на фетален алкохол може да се дијагностицира навреме.

Како за новороденчиња, дијагнозата може да биде како што следува:

 • собирање на лична историја на мајката, проучување на бременоста;
 • физички преглед на детето;
 • инструментални дијагностички методи - ултразвук на внатрешните органи, КТ, мозокот МРИ, рентген, ангиографија.

Природата на клиничката слика ќе се користи како основа за дијагноза. Во овој случај, ќе треба да се консултирате со хирург, невролог, детски медицински психолог.

Третман

Синдром на фетален алкохол треба да се третира само сеопфатно - може да се користи како конзервативни така и радикални методи.

Конзервативните вклучуваат:

 • терапија со лекови - лекарот пропишува лекови за ублажување на симптомите, психокоррекцијата, за намалување на нападите;
 • часови со детски психолог;
 • физиотерапија;
 • постојан надзор од невролог.

Операцијата е неопходна за корекција на пластика, елиминација на патологијата во развојот на органи или структурата на телото.

Дополнително, детето ќе треба долгорочен мониторинг од невролог и детски медицински психолог.

Невозможно е целосно да се излечи болеста. Прогнозата може да биде релативно позитивна само ако постои блага форма на патологија.

Превенција

Парадоксално, но за да се спречи синдромот на фетален алкохол е многу едноставен, но родителите можат самите да го направат тоа. Жената која се подготвува да забремени или е веќе во позиција мора да се придржува на следните правила:

 • исклучи алкохол и пред и за време на бременоста (по породувањето, за време на доењето, алкохолот е забранет);
 • ако има алкохолизам во лична историја, треба да се спроведе профилактичен третман пред да се зачне детето;
 • за време на носењето на фетусот да се придржуваат кон правилата за здрав начин на живот;
 • исклучи концепција за време на интоксикација.

Жените кои се изложени на ризик мора прво да бидат подложени на медицински преглед, вклучувајќи и ултразвучен скенирање, и за време на бременоста мора да ги почитуваат сите препораки на лекарите. Дури и мала доза на алкохол може да предизвика здравствени проблеми кај нероденото дете.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Синдром на фетален алкохол и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , невролог , психолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Леукодистрофија (појавување симптоми: 4 од 20)

Леукодистрофијата е патологија на невродегенеративна генеза, од која има повеќе од шеесет сорти. Оваа болест се карактеризира со метаболички нарушувања, што доведува до акумулација во мозокот или 'рбетниот мозок на специфични компоненти кои ја уништуваат супстанцијата како миелинот.

...
Хантер синдром (појавување симптоми: 4 од 20)

Хантер-овиот синдром (мукополисахаридоза од вториот тип, MPS II) е ретка форма на наследна болест на мукополисахаридоза (патологија на сврзното ткиво кое се развива кога се случува нарушување на метаболизмот). X-поврзана рецесивна болест - наследување на дефектен ген, во кој знаците на болеста се јавуваат во ист пол, а другиот се однесува како носители на ген. Се карактеризира со недостаток на лизозомален ензим и акумулација на мукополисахариди (гликозаминогликани) во ткивата.

...
Даунов синдром (појавување симптоми: 3 од 20)

Веројатно, многу луѓе слушнале за "децата со сонце". Ова име се однесува на деца со Даунов синдром - генетска болест која има 47, а не 46 хромозоми во кариотипот. Екстра хромозомот е формиран во 21 пар, претворајќи го овој пар во тројка. Што се однесува до преваленцата на болеста, во просек е 1 до 800-1000.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 3 од 20)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Синостоза (појавување симптоми: 3 од 20)

Синостоза - е процес на фузија на одредени делови од коската или две коски кои се наоѓаат меѓу нив. Постојат многу варијанти на оваа состојба. Вреди да се спомене дека некои од нив немаат патолошка основа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
невролог прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .