Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Патолошки интоксикација: симптоми и третман

Патолошки интоксикација - главните симптоми:

 • Пореметување на перцепцијата
 • Возбуда
 • Агресија
 • Луди идеи
 • Импулсивноста
 • Повторување на истите зборови и фрази
 • Нема желба за контакт
 • Визуелни халуцинации
 • Повторување на истите движења
 • Влошување на ориентацијата во просторот
 • Тенденција за стереотипно однесување
 • Игнорирај прашања
 • Намерно однесување
 • Фокус
 • Вкупно амнезија
 • Недостаток на одговор на луѓето околу себе
 • Недостаток на физички знаци на интоксикација
 • Одлучност
 • Слаба акција
 • Јасност на движењето

Патолошката интоксикација е психотична епизода која се јавува додека пие алкохол и продолжува за краток временски период. Во исто време, пациентот има конфузија, и тој е препознаен како онеспособен.

Повредите поврзани со причините или органското оштетување на мозокот, алкохолизмот и разните психопатии, недостатокот на сон и долготрајниот пост може да дејствуваат како провоцирачки фактори.

Симптоматската слика вклучува специфични клинички знаци, вклучувајќи:

 • stupefaction;
 • промена на однесувањето;
 • заблуда перцепција на реалноста;
 • дезориентација во вселената.

Тешко е да се направи точна дијагноза, бидејќи таквото пореметување често се меша со обична алкохолна интоксикација со необични манифестации. Дијагнозата ја вршат наркомани и се состои во спроведување на конкретни мерки.

Овој синдром се третира со интравенска администрација на лекови. После тоа, пациентите се препишуваат да работат со психијатар или да бидат сместени во психијатриско одделение.

Етиологија

Патолошката интоксикација се смета за прилично ретка болест, чија главна причина не е голема количина на консумиран алкохол, туку специфична реакција на човечкото тело.

Оваа состојба е слична на онаа што се развива на позадината на продолжената употреба на бензодиазепини или барбитурати. Уште една посебна карактеристика е тоа што не се забележани манифестации на ментални нарушувања за време на периоди на нормална благосостојба.

Во огромното мнозинство на ситуации, само една психотична епизода се јавува кај една личност, а повторната појава на психоза се смета за неверојатна.

Вреди да се напомене дека патолошката форма на интоксикација не делува како фаза или разновидност на вообичаеното предозирање со алкохолни пијалоци. Ова е независна држава, која се развива на позадината на факторите кои обично се поделени во трајни и привремени.

Презентирана е првата категорија предиспонирачки фактори:

 • претходно пренесени органски лезии на мозокот;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • разни психопатии;
 • невроинфекции;
 • васкуларни заболувања;
 • лезија на централниот нервен систем.

Привремените причини вклучуваат:

 • чувство на возбуда, страв и вознемиреност;
 • недостаток на спиење или недостаток на спиење во текот на подолг временски период;
 • физички и ментален стрес;
 • изречена замор;
 • ненадејно будење од краток сон до будност;
 • низок квалитет на консумирани алкохол;
 • неухранетост или продолжено самоодрекување на храната;
 • афективни нарушувања кои се јавуваат во фазата на дистрофија;
 • хроничен стрес .

Во некои ситуации, отсутни се постојани провоцирачки фактори.

Со цел да се појави патолошка алкохолна интоксикација, доволно е за едно лице да пие 50-150 грама пијалок што содржат алкохол. Ова значи дека содржината на алкохол во крвта не надминува 40 милиграми на 100 милилитри.

Што се однесува до психотичната епизода, таа често се развива во рок од неколку минути по пиењето алкохол, во ретки случаи таков временски период е околу еден час.

Класификација

Прво, вреди да се напомене дека се разликуваат патолошките и физиолошките интоксикација. Во првата ситуација, луѓето се сметаат за неодговорни и не се одговорни за своите постапки, а во вториот случај состојбата не е болест и не повлекува недостаток на човечки разумност.

До денес, постојат само две форми на појава на таква болест:

 • епилептоид, кога едно лице често се втурнува во себе и молчи, но во еден момент се случува промена во однесувањето и тој доживува агресија кон другите луѓе, што е често бесцелно;
 • параноичното се карактеризира како состојба во која едно лице почнува да развива заблуди, се губи контактот со реалноста и се појавуваат промени во однесувањето. Во овој случај, пациентот може да контактира со други лица и да врши сложени дејства. Често, под влијание на овој тип прогресија на болеста, луѓето се чини дека се сосема здрави и нормални, но мора да се сфати дека нивната перцепција е изградена на халуцинации.
Форми на патолошка интоксикација

Судските психијатри зборуваат за распределба на друга форма на слична патологија - алкохолна кататонија.

Симптоматологија

Клиничките манифестации ќе се разликуваат малку во зависност од формата на болеста.

Епилептичната варијанта на курсот се карактеризира со:

 • нарушување на ориентацијата во просторот;
 • психомоторна агитација, наизменично со голема гнев и бес;
 • слабите акции;
 • вкупно амнезија на она што се случило;
 • недостаток на физички знаци на интоксикација;
 • фокусиран, агилен и одлучувачки изглед;
 • импулсивноста и стереотипното однесување;
 • игнорирање на прашања;
 • не сака да оствари контакт со други луѓе.

Симптомите на патолошка интоксикација на халуцинаторно-параноичен тип се обединуваат во себе:

 • луди идеи за напад, вознемирување и уништување;
 • илузорни искуства;
 • нарушувања на перцепцијата;
 • насочено однесување;
 • јасни, брзи и уверени движења;
 • визуелни халуцинации;
 • недостаток на меморија на вистински настани, но зачувување на фрагментарни сеќавања на илузии.

Патолошката интоксикација во форма на алкохолна кататонија се изразува во "лепење" на лице во било која акција или искуство. Покрај тоа, се забележува:

 • бесцелно повторување на зборови или движења;
 • недостаток на реакција на луѓето околу себе;
 • неподготвеност да стапат во контакт;
 • активна или пасивна негативност.

Треба да се забележи дека сите видови на оваа болест ги имаат следниве заеднички карактеристики:

 • ненадеен почеток и ист остра завршница;
 • последователна транзиција кон длабок терминален сон.

Дијагностика

Дијагноза на патолошка интоксикација

Во зависност од однесувањето на пациентот, специјалисти се ангажирани во дијагностицирање. На пример, ако за време на нападот лицето сторило погрешен чин, тогаш дијагнозата се врши од страна на форензички психијатар - за да се потврди или побие фактот на лудило на пациентот. Во оние случаи каде што не се извршени никакви незаконски дела, лицето го прегледува наркотик.

Процесот на дијагностицирање е ограничен на проучување на историјата на болеста, собирање и анализирање на историјата на животот на една личност. Ова ќе помогне да се утврди главниот постојан или привремен провокативен фактор.

При утврдување на точната дијагноза се земаат предвид следниве критериуми:

 • пиење мала количина на алкохол;
 • ненадејна промена во однесувањето;
 • тешко нарушување на свеста и моторно возбудување во позадина на нормална координација на движењата;
 • присуство на халуцинации и заблуди;
 • остра и насилно однесување промени;
 • ненадејно повлекување од психоза и појава на длабок сон;
 • делумна или целосна амнезија за тоа што се случило за време на нападот.

Патолошката интоксикација мора да се разликува од:

 • други видови интоксикација, на пример, самракот или манијата, хистеричен или дистрофичен, делириус или депресивен , импулсивен или експлозивен;
 • хроничен алкохолизам;
 • трауматска повреда на мозокот.

Општите лабораториски и инструментални дијагностички мерки во овој случај не се применуваат.

Третман

Шемата на терапија зависи од состојбата на пациентот во моментот на инспекцијата. Така, секоја форма на болеста може да се третира со:

 • интравенска или интрамускулна администрација на лекови, особено антипсихотици и средства за смирување;
 • посети на психијатар;
 • простории во наркологична болница или психијатриско одделение;
 • да се ослободиме од алкохолизам.

Во секој случај, тактиката за лекување ќе биде чисто индивидуална.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне патолошка интоксикација, доволно е само да се одбие пиењето алкохолни пијалаци, кои дејствуваат како поттик за развој на такво нарушување.

Средно превентивни мерки се:

 • избегнување на трауматска повреда на мозокот;
 • соодветен и целосен третман на органски лезии на мозокот;
 • урамнотежени и редовни оброци;
 • спречување на физичка и емоционална исцрпеност;
 • минимизирање на ефектите од стресот;
 • полагање на целосен медицински преглед најмалку 2 пати годишно.

Прогнозата на оваа болест е претежно поволна. Ова се должи на фактот дека патолошката интоксикација е прилично ретка, а за нејзиното појавување неопходно е сливот на бројни специфични околности. Веројатноста за повторување на ова нарушување е доста ниска. Сепак, таквата повреда е многу опасна, бидејќи пациентот може да им наштети на другите, но во тој момент нема да размислува за одговорност за своите постапки, а подоцна не може да се сети ништо за неговото дело.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате патолошки интоксикација и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: нарколог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хиперактивност (појавување симптоми: 2 од 20)

Хиперактивноста е форма на нарушување кое често се јавува кај деца од предучилишна возраст, како и кај деца од рана училишна возраст, иако не е исклучена "транзицијата" на понатамошни возрасни групи ако не постојат соодветни мерки наменети за него. Хиперактивноста, чии симптоми се прекумерна енергија и мобилност на детето, не е патолошка состојба и често е предизвикана од кршење на вниманието.

...
Психоза (појавување симптоми: 2 од 20)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Параноиа (појавување симптоми: 2 од 20)

Параноја е специфично нарушување во размислувањето дека напредува кај луѓето како резултат на оштетување на централниот орган на човечкиот нервен систем - мозокот. Карактеристично е за патологијата дека болен човек во случаен случајност на околности, разни секојдневни ситуации, почнува да ги гледа махинациите на неговите непријатели. Тој ги обвинува сите дека прават заговор против него. За првпат терминот "параноја" беше воведен во медицинската литература веќе во 1863 година. Долго време, оваа патолошка состојба била поврзана со класичната психијатрија и се сметала за независно ментално нарушување.

...
Циклотимија (појавување на симптоми: 2 од 20)

Циклотимијата е ментално афективно нарушување кое е тип на манично-депресивна психоза и се карактеризира со наизменични периоди на емоционална возбуда и депресија. За разлика од манично-депресивна психоза, со циклуси и промени на расположението се помалку изразени, а главната карактеристика на нарушувањето е периодичноста. Значи, со патологија како што е циклотимијата, може да се повторат или периоди на еуфорија или депресија, но исто така се забележуваат и алтернативни промени на периодите.

...
Сенил лудило (појавување симптоми: 2 од 20)

Сенилниот маразмус (сенилна деменција) е болест поврзана со возраста која се карактеризира со влошување на когнитивните способности, пад на психоемоционалната активност и општо исцрпување на телото. Оваа болест е поподложна на луѓе кои претрпеле или имаат кардиоваскуларни заболувања, но не постојат точни причини за развојот на оваа болест. Треба да се забележи дека во повеќето случаи тоа е неповратен патолошки процес, кој најчесто се дијагностицира кај луѓе над 65 години. Исто така постои и предвремен маразмус, кој може да биде предизвикан од одредени патолошки процеси или повреди на главата, централниот нервен систем. Третманот на сенилното лудило треба да се препише само од лекар, прашањето за хоспитализација се решава поединечно.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нарколог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .