Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Везикулитис: Симптоми и третман

Везикулитис - главните симптоми:

Везикулитис е воспалителна лезија која се јавува во семенските везикули. Везикулитис, чии симптоми се претежно измазнети, нема акутни манифестации, што доведува до задоцнето лекување на пациентите за обезбедување на соодветна медицинска нега, а исто така идентификува некои тешкотии кои се релевантни во процесот на дијагностицирање.

Општ опис

Семенските везикули во машкото тело се два, и тие се наоѓаат помеѓу предниот меур на простатата, ректумот, позади. Поврзувањето на екскреторните канали на везикулите се изведува со vas deferens (чии функции се сведуваат на обезбедување на трансфер на сперматозоиди од тестисите), кој веќе го формира ејакулаторниот канал. Тој, пак, се отвора во простатата, во простатичниот дел на уретрата. Имајте на ум дека знаењето за локацијата на областа во која се лоцирани семиналните везикули е од исклучително значење, бидејќи токму заради тоа е можна основна дијагноза на болеста што се разгледува врз основа на симптомите кои се јавуваат.

Локацијата на плодните везикули

Што се однесува до функцијата што ја извршуваат семенните везикули, таа се сведува на лачење на течната основа на ејакулант, кој потоа се меша со тајната од простатата, како и на сперматозоидите, чие секреција се јавува во регионот на згрчени тубули на тестисите. Покрај тоа, течноста произведена во семенските везикули вклучува значителна количина на фруктоза во неговиот состав, поради присуството на која спермата ќе биде обезбедена со потребната енергија за неговото движење. Одделно, функцијата на апсорпција на сперматозоидите исто така се припишува на функциите на семенните везикули во ситуација кога сексуалниот однос е нецелосен.

Причини за везикулитис

Меѓу актуелните причини кои придонесуваат за појава на везикулитис, изолирана, пред сè, инфекција. Неговата пенетрација во регионот на семиналните везикули може да се случи под влијание на различни извори. Особено, ова може да биде уретрата (која се јавува со уретрит ), мочниот меур (соодветно, со циститис ), бубрези (со пиелонефритис , гломерулонефритис ), крв (поради инфекции на друг тип на органи: пневмонија , ангина , остеомиелитис , кожни пустули).

Покрај тоа, постојат и други причини:

  • Хипотермија;
  • Депресија на општата состојба на имунолошкиот систем;
  • Времетраењето на престојот во седечка положба, хиподинамијата;
  • Прекумерна сексуална активност или, обратно, времетраењето на сексуалната апстиненција;
  • Неухранетост, што резултира со запек ;
  • Повреди кои влијаат на карличната област;
  • Блискоста на ректумот на семиналните везикули, предизвикувајќи фистула меѓу нив, што, пак, води кон везикулитис.

Секоја од овие причини има право да постои во практиката на урологијата, но најчест извор на инфекција за разгледуваната област на семиналните везикули е никој друг, освен простатата. Факт е дека со неа директно се поврзуваат плодните везикули, што е особено обезбедено со ејакулаторниот проток. Според тоа, во случај на простатитис, инфекцијата лесно може преку кратка "цевка" да се премести во везикулата, со што предизвикува везикули. Поради оваа причина постои јасна корелација помеѓу преваленцата на везикулитис и простатитис, чија компликација станува околу 10-30% од вкупната инциденца.

Везикулитис: видови на болест

Везикулитис може да се појави во акутна или хронична форма.

Акутната форма , како и обликот на кој било друг вид воспалителен процес, е ненадејна во неговото потекло. Симптомите кои се карактеристични за оваа форма се манифестираат со нагло зголемување на температурата, како и во општа слабост. Постои зголемен замор, главоболка. Покрај тоа, се јавуваат изразени болки во карличниот регион, што е особено изразено за време на постепеното полнење на мочниот меур, како и при ејакулација и дефекација. Болката исто така се концентрира во регионот на препоните и сакрумот. Во текот на ноќта има чести ерекции. Исто така забележа присуство на нечистотии во сперма во форма на крв (хипоспермија). Најголемиот дел од случаите укажуваат на развој на болеста, како што веќе бевме забележано, во однос на позадината на актуелниот простатит, кој, соодветно, може да се смета од страна на пациентот како манифестации на неговото влошување.

Хроничната форма на везикулитис се јавува во пракса доста често, додека се смета за компликација на акутната форма. Нејзините главни манифестации се сведуваат на болки што се појавуваат во карлицата и перинеумот, еректилна дисфункција (низок квалитет на оргазам, нејзино целосно исчезнување и др.) И проблеми поврзани со ејакулација (хипоспермија, болка и забрзување на ејакулација). Покрај тоа, квалитативниот состав на спермата, исто така, се подложува на негативни промени.

Покрај горенаведените форми, везикулитисот може да се карактеризира и со друга, прилично застрашувачка, компликација, која се состои во засилување на семенските везикули. Овој процес е формиран како резултат на ненавремено лекување на акутната форма на везикулитис, како и при формирање на фистули со ректумот . Во овој случај, состојбата на пациентот се карактеризира како тешка, температурата може да достигне околу 40 ° C Со развојот на болеста со транзицијата кон оваа форма, неопходна е хируршка интервенција.

Везикулитис: симптоми

Општите симптоми кои се карактеристични за везикулитис може да се дефинираат само ако, со должно внимание, "слуша" на сигналите што телото ги дава. Во ова прашање, особено, треба да се обрне внимание на болката што се јавува во перинеумот и над пубисот, давајќи им во регионот на препоните, долниот дел на грбот или сакрумот. Ова е особено важно во случај на зголемена болка за време на поривот на дефекацијата и уринирањето наведени од нас. Дефекацијата во некои случаи може да биде придружена со ослободување на мукозни содржини кои доаѓаат од уретрата, понекогаш може да има крвни ленти, кои се тајна на меури.

Овие манифестации се објаснуваат со близината на анатомската локација до ректумот на семиналните везикули. Со акумулацијата на фекалните маси во него постои компресија на меурчиња, што не само што предизвикува појава на болка, туку и доведува до заклучок на содржината. Слично на овој процес, патологијата се одвива и во случај на пополнување на мочниот меур. Меѓутоа, овде, на спротивната страна на претходниот случај се појавува притискање на меури. Веднаш по мокрењето, болката исчезнува.

Овие карактеристики се важни за одбележување во нивната сопствена држава, бидејќи кога се однесуваат на специјалист, тие можат да играат клучна улога во дијагнозата.

Со оглед на симптомите кои се релевантни за везикулитис, исто така е важно да се задржиме на болка од ејакулација и појава на крв во спермата. Еректилна дисфункција е важна кај сите форми на болеста, што исто така важи и за општата состојба на телото.

Дијагноза на везикулитис

Прочистувањето на везикулитисот се врши со посебен комплекс развиен во урологијата во форма на дијагностички процедури. Пред се, неопходно е да се направи општ тест на крвта , со кој ќе се утврдат знаците на воспалителниот процес (што се манифестира со зголемување на бројот на леукоцити, како и во забрзувањето на ESR ).

Вреди да се забележи дека откривањето на знаците што укажуваат на релевантноста на воспалителниот процес, исто така, укажува на општа анализа на урината . Особено, покрај зголемувањето на леукоцитите и еритроцитите, се наоѓа примерок од слуз, често со крв, што му овозможува на лекарот да претпостави дека пациентот има везикулитис.

Општо земено, верификацијата на болеста која се разгледува се врши врз основа на податоците добиени со ултразвук. Овој преглед вклучува разгледување на простатата, како и на семенните везикули. Вториот во случај на воспалителен процес во нив, ќе се зголеми, во исто време, тие ќе го одредат присуството на значителна количина на течност. Најчесто, ѕидовите на семиналните везикули имаат нееднаква густина, како и задебелување, формирано како резултат на едем.

За да го наведете предизвикувачкиот агенс на болеста, се прави сеењето на содржината на семиналните везикули. Во некои случаи се користи сперма. Во овој случај, воспалението на семиналните везикули ќе биде индицирано со забавеност во разредувањето на спермата, како и зголемување / намалување на неговиот волумен, присуство на нечистотија во форма на крв и нарушување во подвижноста на спермата.

Третман на везикулитис

Во текот на лекувањето на болеста која ја разгледуваме, императив е пациентите да го набљудуваат одмор во кревет, што е особено важно за време на првите денови на лекување. Покрај тоа, препишано е обилното пиење и одмор. Сексот треба да биде исклучен.

Акутната фаза во комбинација со висока температура ја одредува потребата за употреба на аналгетици, како и антибиотици, кои имаат широк спектар на ефекти. Елиминацијата на проблемите поврзани со дефекацијата се врши со земање лаксативи. Во некои ситуации, препорачливо е да се користат ректални супозитории, кои имаат значителен аналгетски ефект. Исто така се спроведува антипиретична и антиинфламаторна терапија. Нормализацијата на температурата ја одредува можноста за земање топли бањи, како и употребата на грејните перничиња за површината на препоните.

Хроничниот везикулитис, во отсуство на специфични контраиндикации како дополнителен терапевтски ефект, вклучува назначување на физиотерапевтски процедури во форма на масажа на простата и семенски везикули, терапија со кал и магнетна терапија. Хроничната форма на везикулитис е лек за долго време, што исто така подразбира потреба за систематска контрола врз анализата.

Започнатиот везикулитис со формирање на гној во везикулите (кој се утврдува особено врз основа на соодветни симптоми, како и резултати и тестови на ултразвук) бара хируршка интервенција за лекување. Се состои во отварање на меурчиња и последователно перење, тешки случаи бараат нивно отстранување.

Во случај на типични симптоми на везикулитис во било кој степен на сериозност на нејзината манифестација, неопходно е да се консултира уролог што е можно поскоро.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате везикулитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот уролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Простатитис (појавување симптоми: 6 од 16)

Простатитисот е болест во која простатата станува воспалена. Простатитисот, симптоми кои се најчести кај мажи со репродуктивна возраст (20-40 години), се дијагностицира во просек кај 35% од населението. Во зависност од потеклото, простатитот може да биде бактериски или не-бактериски, во зависност од природата на курсот - акутен или хроничен.

...
Кламидија кај мажи (појавување симптоми: 6 од 16)

Кламидија кај мажи (син на урогенитален хламидија, хламидијален уретритис, хламидијална инфекција) е инфективен процес во органите на уринарниот систем. Главната опасност е тоа што болеста често има асимптоматски тракт, кој е полн со оштетување на внатрешните органи и системи.

...
Хламидија (појавување симптоми: 5 од 16)

Кламидија е исклучително честа болест кај оние кои се сексуално преносливи, односно од голем број на СПБ. Chlamydia, симптоми кои во околу половина од случаите се отсутни кај пациентите, како и клинички манифестации или карактеристични поплаки, се дијагностицира годишно кај повеќе од 90 милиони луѓе.

...
Пиелонефритис (појавување симптоми: 5 од 16)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Пиелит (појавување симптоми: 5 од 16)

Пиелитис е уролошка болест која се карактеризира со воспаление на бубрежните чаши и карлицата. Оваа болест може да се развие кај возрасни и кај деца. Пиелит кај деца често се јавува. Бремените жени и мажи кои биле подложени на операција на простата се изложени на ризик.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .