Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Простатитис: Симптоми и третман

Простатитис - главните симптоми:

Простатитисот е болест во која простатата станува воспалена. Простатитисот, симптоми кои се најчести кај мажи со репродуктивна возраст (20-40 години), се дијагностицира во просек кај 35% од населението. Во зависност од потеклото, простатитот може да биде бактериски или не-бактериски, во зависност од природата на курсот - акутен или хроничен.

Општ опис

Простатата која е зафатена од болеста во прашање е исклучиво машки орган, односно, простатитот може да се развие само кај мажите. Ако ја разгледаме сличната област кај жените, а ова е дисталната третина од уретрата, или уретрата, тука се наоѓаат Сканевите жлезди. Овие жлезди се суштински аналози на простатата, и ако се развива нивното воспаление, симптомите може да личат на оние на простатит.

Само по себе, простатата има појава на вроден мускулен орган концентриран во близина на мочниот меур. Поради тоа, процесот на мокрење се контролира, исто така, поради присуството на простатата се секретира одредена тајна, што ја прави спермата течност.

Доста често, простатит се јавува во комбинација со болести како везикулитис или уретритис, кај постари пациенти - во комбинација со бенигна хиперплазија на простатата.

Машки репродуктивен систем: локацијата на простатата

Простатитис: причини

Бактерискиот простатит, како што може да се утврди од името, се развива кога е изложен на соодветни патогени. Ова се главно патолошки агенси кои постојано престојуваат на површината на кожата или во околината на дигестивниот тракт. Во овој случај, одредена комбинација на фактори може да предизвика развој на простатитис.

Причините за развој на простатитис вклучуваат различни фактори. Значи, може да биде несоодветно празнење на мочниот меур, присуство на болести на урогениталниот систем, перзистентна хипотермија, неправилен сексуален живот, седентарен начин на живот, лоши навики итн. Важноста на овој тип фактори или предизвикува можноста микробиолошките агенси да влегуваат во простатата оние органи што се наоѓаат во карлицата, или да доведат до развој на стагнација процеси. Сето ова води кон множење на микроорганизми, како и на развојот и прогресијата на патолошкото воспаление.

Ако заразен патоген не е откриен кај простатитис, тогаш се дијагностицира не-бактериска форма на простатитис. Постојат различни причини за објаснување на оваа форма на патологија, иако ниту еден од нив во моментов не е докажан. На пример, некои експерти веруваат дека во оваа форма болеста може да се развие во однос на позадината на вистинските неурогени нарушувања, додека другиот дел, напротив, се фокусира на имуната природа на болеста во оваа форма. Ова е само дел од постојните теории за простатитис.

Да останеме на акутна и хронична форма на болеста. Акутниот простатит се базира на ефектите на бактериските фактори. Што се однесува до хроничен простатит, тука наведениот фактор не е главен, дејствувајќи повеќе како секундарен фактор и важен во својот ефект само на почетокот на болеста. Со текот на времето, патогенетскиот механизам може да се надополни со невроген, автоимун фактор, алергиски фактор, поради ефектите на одржување на хроничната форма на воспаление, дури и кога не се зборува за бактериска инвазија.

Простатитис: симптоми

Воспалението е поврзано со болка од простатитис, ова е особено резултат на лезија на екскреторните канали на ацини, од ѕидовите на кои се јавува десквамација на епителот, кој постепено се акумулира со слуз во тубулите. Покрај тоа, постои и формирање на микролити, тие имаат форма на мали камења. Се мешаат со епителот и слузта, предизвикуваат појава на необични плутански формации, што, пак, доведува до блокирање на екскреторните канали. Со текот на времето, таквите приклучоци се претвораат во насипувања (или микробакцеси), лобулите повеќе не се предмет на дренажа, тие едноставно престануваат да функционираат.

Во меѓувреме, пред почетокот на таквата фаза како блокада на екскреторните канали, по правило, потребно е многу време, во некои случаи ова време се пресметува со месеци, во други, па дури и со години. Процесот напредува постепено, пациентот не може да забележи ништо посебно, особено затоа што производството на секреција на простатата не престанува. Друга работа, кога овие микроабстраси се формираат, ова е веќе придружено со појава на не премногу пријатни симптоми, манифестирани во различни степени на интензитет.

Како прв од овие симптоми, пациентите забележуваат некои потешкотии во мокрењето. Поради фактот што простатата на позадината на воспалителниот процес се зголемува, постои компресија до одреден степен на уретрата. Понатаму, прогресијата на воспалителниот процес предизвикува развој на склероза на вратот на мочниот меур, во уште потешка форма на патолошкиот процес, постои комплетно преклопување на уретерот.

Простата во нормална и воспалена (зголемена) состојба

Следниот симптом е сексуално нарушување. Поради патолошки процеси кои се случуваат во болеста, механизмот на ерекција е предмет на повреда, оргазмот е ослабен.

Исто така постојат и други знаци на простатитис, особено, тие вклучуваат:

 • појава на чувство на печење во уретрата и во перинеумот;
 • постојан и чест нагон за уринирање;
 • појава на непријатност за време на столицата;
 • "Пловечка нишка" во составот на урината;
 • појава на уретрално истегнување на исцедок во процесот на дефекација;
 • појава на продолжени ноќни ерекции;
 • наизменично и тешко мокрење;
 • пребрза ејакулација;
 • зголемен целосен замор;
 • намалена моќ;
 • манифестација на оргазам во избришана форма;
 • очекување на развој на други форми на компликации во разгледуваната област, врз основа на која се појавуваат анксиозност и општа ментална депресија.

Би сакал да додадам одделно дека наведените знаци (симптоми) не мора да се појавуваат одеднаш. Оваа болест се карактеризира со многу променлива слика за нејзината манифестација, ова исто така важи и за различни опции за секој поединечен пациент, и за различни временски периоди во текот на нејзиниот тек.

Кога ги разгледуваме симптомите, не е излишно да се вратиме на причините. Природно, воспалителниот процес не се појавува "на ниво на земја". Во суштина станува збор за агенси за болест, кои веќе се споменати погоре. Во меѓувреме, овој фактор што доведе до формирање на погрешен став за присуството на одредени предизвикувачи на простатитис, кој денес и денес е поддржан од многу експерти. Сепак, не постои специфичен тип на предизвикувач на оваа болест како таква. Истовремено, секоја хронична инфективна болест може да предизвика развој на простатитис, може да биде каков било вид, без разлика дали тоа е синузитис, ангина, холециститис или било која друга болест. Во овој случај, патогенот преку протокот на крв може да влезе во простатата, за што е карактеристично доволно моќно снабдување со крв (инаку неговата функционалност е доведена во прашање).

Во меѓувреме, резултатите од најновите истражувања покажуваат дека веќе предизвиканите промени се влошуваат само од втората фаза од патолошкиот процес. За да разбереме за што зборуваме, да се задржиме на натуропатија или, како што сеуште може да се означи, на "природна терапија", која е модерна форма на медицинскиот концепт, кој стана особено популарен во последниве години. Naturopathy комбинира комплекс врз основа на најновите достигнувања што науката ги има денес, како и на принципите на алтернативни, а во некои случаи езотерична медицина. Врз основа на принципите на натуропатија, беше откриено дека главната причина за развојот на многу различни нарушувања во човечкото тело треба да се разгледа само за стагнација во крвните капилари. Медицинската пракса, патем, исто така, потврдува.

Ако се примени таква шема на простатата, се добива: нездрава исхрана, седентарен животен стил, лоша екологија, лоши навики и вишок на "излишни" елементи во животот на модерната личност - сето тоа предизвикува кршење на капиларниот проток на крв, што доведува до, меѓу другото, зголемување на пероксид липидна оксидација. Вториот фактор, ако го исклучиме подеталното размислување за тоа, станува причина за олеснување на микробите во населбата и последователен развој на ацини и други видови на жлезди.

Се разбира, против позадината на капиларната стагнација, исто така, се развиваат и други нарушувања, како што се ексудација, едем, итн. Уретралниот рефлукс делува како едно од најважните нарушувања кои го придружуваат развојот на простатитисот, што се објаснува како ретракција на урината при мокрење поради зголемување на притисокот во уретерот, како и поради засилената состојба на каналите, поради што уретерот се поврзува со формациите кој се наоѓа веднаш до него. Традиционално, може да се каже, последица на рефлукс е инфекцијата на капиларите лоцирани во уретрата, како и неговата пенетрација во кружните вени лоцирани во пенисот. Резултатот од таков развој на патолошкиот процес е појавата на напади на уретрална треска, што во некои случаи може да предизвика развој на уште посериозни компликации.

Значи, дознавме дека главната улога во простатитисот е назначена за капиларна стагнација, врз основа на која микробните агенси почнуваат да делуваат. Се поставува прашањето: кои микробни агенси? Ако го објасниме процесот, почнувајќи од медицинска терминологија, тогаш тоа главно се однесува на полимикробните асоцијации, тие главно се одвиваат кај простатитис. Според тоа, сите такви агенси (бактерии, габи, вируси и сл.) Кои постојат во телото ја играат својата улога во развојот на болеста, бидејќи се со крвотокот во простатата и остануваат таму, поради невозможното излачување во однос на позадината на актуелната капиларна стагнација.

Често, главната улога му е доделена на кламидија, но за лекување на нив како предизвикувачи на простатитис е погрешно, бидејќи нивниот "профил" е предизвик на болести како што се кламидија и трахома. Со простатата, тие, како и другите микробиолошки агенси, се повлекуваат од својот "профил". Сепак, во секој случај, специфична врска помеѓу кламидија и ткиво на простатата не е формирана.

За простатитис постои одредена ризична група, особено во него спаѓаат следниве лица:

 • лица чија професионална дејност спаѓа во критериумот на "седечка" работа;
 • лица со седентарен животен стил;
 • Лица кои претходно биле дијагностицирани со урогенитална инфекција;
 • Лица за кои е релевантен проблемот со хроничен запек;
 • сексуални работници;
 • Лица чии семејни врски не потпаѓаат под критериум на нарачка;
 • алкохоличари.

Често, на мажите им е дијагностициран "абактериски простатитис", "простатит во фазата на простатата". Кога човекот има простата, може да се каже дека во оваа фаза нема што да се грижи. Во меѓувреме, ќе треба да се направат одредени прилагодувања за вашиот животен стил. Со други зборови, станува збор за фактот дека веќе има стагнација феномен што го дискутиравме погоре, но сепак не постои воспаление, како за простатоза. Ако се разгледува таква опција како што се зема предвид абактерискиот простатитис, овде станува збор за фазата на почетокот на развојот на воспалителниот процес кај маж, но досега без придружна инфекција.

Посебна карактеристика на простатитисот е тоа што таа практично не се манифестира во акутна форма. Со други зборови, во нејзината манифестација, тој веќе е хроничен процес, што се објаснува со неговиот долготраен постепен развој. Целосното опоравување поради третманот спроведено на адресата на болеста или поради спонтаното исчезнување на патолошкиот процес се пресметува во изолирани случаи за време на почетната акутна фаза. Оваа болест се карактеризира, како што веќе беше забележано, со својот исклучително бавен тек, манифестации на симптоми главно имаат измазнета форма.

Главните манифестации кои се релевантни за простатитисот се сведуваат на три главни синдроми, ова е синдром на болка, дизуричен синдром, а исто така и сексуален синдром. Дозволете ни да се задржиме на нив подетално.

Синдром на болка Болката во простатата најчесто е озрачена, или, како што инаку може да се означи, проширување на различни области, а тоа е препоните, сакрумот, скротумот. Она што е извонредно, сепак, самата простата не повредува во вообичаеното чувство на болка, бидејќи од простатата нервните патишта се шират на органите лоцирани во малата карлица, болката дури може да оди до долниот дел на грбот. Природата на манифестирањето на болката може да биде различна, односно може да биде како мали манифестации на болка, едвај забележливи и прилично изразени манифестации, особено ноќе, поради што, соодветно, нарушувањето на спиењето е нарушено. Зголемена болка или нејзино слабеење може да се забележи и со интензивна сексуална активност (со ејакулација) и со апстиненција. Треба да се забележи дека појавата на болка во сакрумот не мора да укажува на присуство на простатитис. Таквата болка може да се почувствува, на пример, кај остеохондрозата.

Дизуриски нарушувања. Во овој случај, ние зборуваме за нарушување на мокрењето, главно честата пориза да го извршиме, по што се чувствува нецелосно празнење на мочниот меур. Тој, патем, навистина не е целосно испразнет, ​​бидејќи уретерот се стега со зголемување на простатата во волумен, што исто така води кон намалување на луменот. Честа мокрење, неговата тежина - главно се симптоми кои се манифестираат во раните фази на простатитисот. Во иднина ваквите манифестации на болеста се малку ослабени поради фактот што телото почнува да развива соодветни механизми за адаптација. Во меѓувреме, постепениот развој на простатитис води кон фактот дека дизуричните нарушувања почнуваат повторно да растат.

Сексуални нарушувања. Особено, станува збор за нарушувања во сексуалната сфера. Често може да се соочи со наводите дека простатитисот е причина за импотенција, но ова е само делумно точно, бидејќи импотенцијата со простатит се развива само во напредните фази на болеста. Во прво време, мажите развиваат диспотенција (а не воопшто, а не секогаш), што подразбира намалување на потенцијата кога се појавуваат квалитативните нарушувања. Овој вид прекршување може да биде многу различен, и ова е влошување на ерекцијата, чести ерекции во текот на ноќта, и "избришан оргазам", и забрзана ејакулација ( предвремена ејакулација ). Забрзана ејакулација, особено, е поврзана со намалување на прагот на возбудување во оргазмичниот центар на нервниот систем. Што се однесува до "избришаниот оргазам", овде се зборува за задушување на возбудливоста на чувствата, која обично се појавува за време на оргазмот. Често, мажите исто така доживуваат болка при ејакулација, како и болка по оргазам, што предизвикува затајување од сексуален контакт. Точно или не, друго прашање. Исто така повторуваме дека трчање форма на простатитис води не само до инхибиција на општата сексуална функција, туку и до развој на импотенција.

Степенот на манифестација на сексуалните нарушувања во простатитот се одредува според карактеристиките на сексуалниот устав, со други зборови, дали човекот е општо или слаб. Доколку човекот е силен, тогаш развојот на простатичниот синдром се јавува многу подоцна, згора на тоа, не е толку изразен како кај слабите мажи, освен тоа, отсуството на овој синдром како такво е дозволено. Неверојатно, последната опција често се случува кога пациентот дури и не знае дека има болест како што е простатит. Важна точка е често прекумерна сомневања. Познато е дека ако болното лице е сигурно дека ќе развие инвалидност, тогаш тоа навистина ќе се развие.

Што е извонредно, во рамките на раните фази на простатитис, сексуалниот синдром (како, патем, дизуричниот синдром) често се докажува токму предложен. Тоа е, човек кој живее порано и не се грижи за ништо, со оваа или онаа совпаѓање на околности, дознава дека има простатитис, се сеќава дека слушнал за оваа болест, дознал за него колку што е можно, се обидува да најде релевантни знаци на простатит во себе - и сега излегува дека се! Нередко оказывается и так, что патологический процесс в этом случае вообще находится на такой стадии простатита, при которой симптомы, которые мужчина настойчиво у себя выискивает, вообще пока не могут возникать (или же они обуславливаются другими состояниями, тем же отмеченным выше остеохондрозом при боли в крестце и пр.).

Простатит: последствия

Острый простатит при игнорировании его проявлений и при исключении обращения за врачебной помощью, может стать причиной развития абсцесса в предстательной железе, то есть причиной развития гнойного очагового воспаления в ней. Это сопровождается повышением температуры (в пределах 39-40 градусов), которая при этом становится гектической, то есть ее перепады превышают один градус. У пациентов также отмечается сильный жар, который периодически сменяется ознобом. Боль в промежности становится настолько сильной, что из-за этого возникают трудности в мочеиспускании, в то время как дефекация из-за боли вообще становится практически невозможной. Спустя некоторое время в предстательной железе развивается отек, из-за чего, в свою очередь, отмечается острая задержка в мочеиспускании. Между тем, до острого простатита, проявляющегося на фоне хронического распространения паталогического процесса, дело доходит редко – разве что, если на свой страх и риск, мужчина «терпит и терпит».

Возвращаясь к хроническому простатиту, можно обозначить, что он характеризуется волнообразностью собственного течения, то есть периодически симптомы хронической формы простатита проявляются интенсивнее, а периодически – практически не ощущаются. Из-за такого типа перепадов многие пациенты выбирают для себя тактику выжидания. Между тем, как обозначено выше, воспалительный процесс может обостриться, распространяясь все дальше. При его распространении может развиться даже цистит или пиелоненефрит . Между тем, осложнения простатита в большинстве случаев сводятся к таким заболеваниям, как везикулит , при котором воспалительный процесс поражает семенные пузырьки, а также к эпидидимоорхиту, при котором воспаляются яички и придатки. В качестве результата перенесения заболевания в подобной форме его распространения можно обозначить развитие у мужчины бесплодия . Лечение бесплодия является процессом длительным и сложным, а, в некоторых случаях, вообще невозможным. Перечисленные особенности в основном попадают под развитие хронической формы простатита, обусловленной специфической этиологией его возникновения (в частности речь идет о ЗППП).

Дијагностицирање

Обследование пациентов для выявления у них конкретного типа патологии предстательной железы, может осуществляться различными способами. Между тем, в каждом конкретном случае важным является индивидуальный подход к имеющей место проблеме, на основании чего уже можно определяться с вариантом диагностики для получения достаточной информации по заболеванию.

Для начала врач осуществляет опрос по жалобам, имеющимся у пациента, изучает историю болезни при наличии таковой, на основании этого в дальнейшем делается предварительное заключение, и определяются принципы индивидуального диагностического алгоритма. Добавим, что первая консультация уролога (а именно к этому специалисту необходимо отправиться при появлении беспокоящей симптоматики при простатите) не является окончательной и достоверной в постановке диагноза, потому как первое обследование – это лишь возможность для врача определить, какие дальше необходимы диагностические мероприятия.

Учитывая деликатность проблемы, мужчин интересует, какие вопросы задает уролог при подозрении на простатит. В частности он будет спрашивать об актуальных проблемах, связанных с мочеиспусканием, а также о том, как сам пациент расценивает собственную сексуальную функцию (то есть ли изменения, что конкретно изменилось, с какого периода). Дополнительно врач спросит, какие на данный момент имеются заболевания и пр.

Далее следует осмотр, в частности это наружный осмотр, осмотр ректальный, лабораторное и инструментальное исследование. При наружном осмотре врач осматривает половые органы мужчины, определяя, имеются ли сопутствующие высыпания, раздражение, выделения и т.д.

Затем, после проведения наружного осмотра, врач переходит к следующему этапу, это ректальный осмотр. Ректальный осмотр дает возможность определить общие контуры простаты, ее консистенцию, границы и пр.

После этого понадобится получить результаты по инструментальной и лабораторной диагностике. Инструментальная диагностика называется ТРУЗИ, что в развернутой форме обозначает трансректальное УЗИ. Это самый точный метод для выявления имеющихся у мужчины заболеваний по сравнению со стандартным УЗИ.

Что касается лабораторных исследований, то сюда относится мазок, анализ мочи, секрета простаты, ПЦР (лабораторное исследование по выявлению половых инфекций).

На основании существующей сегодня классификации методов для диагностики простатита, в качестве необходимого варианта может рассматриваться только микроскопическое исследование полученного из предстательной железы секрета, а также любой из вариантов топической диагностики, позволяющий обнаружить наличие воспалительного процесса в области нижних половых путей. Другого типа методы диагностики выступают лишь в качестве методов уточняющих, они необходимы для проведения дифференциальной диагностики и для выделения имеющихся осложнений заболевания, являющегося основным. Помимо этого важно помнить, что при избыточной диагностике сам этот этап удлиняется, а симптоматика – лишь усугубляется. То есть здесь, как и в любом деле, уместен принцип «золотой середины».

Лечение простатита

Лечение простатита на сегодняшний день является серьезной проблемой, хотя это не означает, что помочь врач не сможет и заболевание следует пускать на самотек. Действительно, полностью излечиться от простатита не всегда возможно, но устранить симптоматику заболевания, а также добиться продолжительной и устойчивой ремиссии – можно. В зависимости от того, насколько серьезно подойдет мужчина к соблюдению рекомендаций врача, зависит то, насколько продолжительными для него окажутся периоды ремиссий.

В своей основе лечение простатита может содержать ряд мероприятий, в частности это методы антибактериальной терапии, массаж простаты, иммунотерапия, физиотерапия и общая коррекция образа жизни пациента. Только на основании комплекса указанных мер можно добиться требуемого результата, в целом же заболевание тяжело поддается лечению, потому игнорировать его нельзя.

Антибактериальная терапия

Данного типа терапия рассматривается в качестве основы консервативного лечения. Основанием для выбора антибактериальных препаратов служит ряд факторов, в частности это:

 • способность компонентов предполагаемого препарата к попаданию в секрет и в ткань простаты для создания концентрации, превышающей значения МПК возбудителей;
 • особенности спектра ан имикробной активности (к примеру, использование макролидных антибиотиков определяет возможность хорошего их проникновения в ткани простаты, в то время как они же не обладают какой-либо активностью в отношении грамотрицательных бактерий, а именно они являются основными этиологическими агентами в рассмотрении острой формы простатита).

Что примечательно, острый простатит, если сравнивать его с хронической формой заболевания, характеризуется тем, что при нем допускается возможность накопления аминогликозидов и бета-лактамных антибиотиков в тканях железы, причем в таких концентрациях, которых окажется достаточно для подавления активности большинства разновидностей возбудителей. Обуславливается это усилением перфузии простаты, а также повышенной степенью проницаемости, характерной для гемопростатического барьера. Другой особенностью препаратов рассматриваемой группы является то, что по мере затихания воспаления сокращается и степень их проникновения в простату. По этой причине рекомендуется перейти к пероральному приему другого типа препаратов.

Массаж простаты

В большинстве своем специалисты рассматривают данный метод воздействия в качестве достаточно эффективного решения в лечении простатита. Основные принципы достижения лечебного эффекта в данном случае заключаются в следующем:

 • восстановление проходимости протоков;
 • улучшение мышечного тонуса и кровообращения в предстательной железе;
 • усиление проникновения в ткань железы применяемых антибиотиков;
 • возможность активации микроорганизмов, пребывающих в неактивном состоянии, за счет чего усиливается результат от реализации препаратов антибактериальной терапии.

Как проводится массаж простаты? Для начала, конечно, важно установить определенный доверительный контакт между врачом и пациентом, это обеспечит большее расслабление пациента, что, в свою очередь, даст возможность провести необходимые манипуляции с минимальной болезненностью и с максимальной эффективностью. При подготовке к массажу пациент наклоняется вперед, расставив ноги на ширину около 60 см и опираясь на исследовательский стол локтями. Врачом надеваются перчатки, на указательный палец наносится гель (иногда такой гель обладает обезболивающим эффектом). Далее свободной рукой им раздвигаются ягодицы до такой ширины, которая даст возможность осуществить ощупывание анального сфинктера с помощью указательного пальца. Естественной реакцией на такой контакт становится сокращение мышц. Далее, после их расслабления, осуществляется введение в ампулу прямой кишки указательного пальца.

В некоторых случаях у пациентов при данных манипуляциях появляется головокружение, и даже обморок (в среднем в 10% случаев). В основном обуславливаются эти проявления чрезмерным страхом, стыдом и тревожностью, и если массаж проводится правильно, они его вообще не сопровождают. Успешным можно назвать массаж тогда, когда удалось получить хотя бы 4 капли секрета, выделяемого простатой.

Самым популярным признанным методом, применяемым в лечении хронической формы простатита с применением массажа по Манильскому протоколу. В этом случае массаж выполняется трижды в неделю, также проводится микробиологическое динамическое исследование, принимаются антибиотики.

Иммунотерапия

Данное направление в лечении простатита зачастую является крайне необходимым, потому как при длительном проявлении воспаления в сочетании с некогда ранее проводимом неверно антибактериальным лечением не исключается возможность отрицательного воздействия на общее состояние иммунной системы. Лечение простатита требует не только устранения инфекции из железы и, собственно, воспаления, но и исключения повторного развития в ней воспаления. Однако, как и другие направления в лечении, иммунотерапия не должна сводиться к самолечению или лечению на основании рекомендаций фармацевта в аптеке, здесь понадобится консультация врача иммунолога, а также, скорее всего, проведение некоторых анализов.

Техника выполнения массажа простаты

Физиотерапия

При простатите данное направление лечения может реализовываться в самых различных вариантах воздействия, однако вне зависимости от конкретного решения, воздействие ориентировано на улучшение кровообращения в среде органов малого т аза, за счет чего повышается общая эффективность от реализации мер антибактериальной терапии. В физиотерапии могут применяться ультразвуковые волны, электромагнитные колебания, лазерная терапия, повышение температуры непосредственно в прямой кишке и пр. При отсутствии возможностей для проведения физиотерапии, врачом могут быть порекомендованы микроклизмы с теплой водой и с теми или иными лекарственными препаратами.

Коррекция образа жизни

Такого типа воздействие ориентировано как на лечение простатита, так и на его профилактику. Отнестись к нему следует также как и к основному лечению, ведь если факторы, предрасполагающие к развитию простатита, останутся, то заболевание, рано или поздно, даст о себе знать вновь. Учитывая это, следует внести определенного рода изменения в свою жизнь, это касается занятий спортом, нормализации режима бодрствования/сна, полноценного сбалансированного питания, прогулок, исключения вредных привычек.

При появлении симптомов, указывающих на простатит, необходимо обратиться к урологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Простатит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Везикулит (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Везикулитис е воспалителна лезија која се јавува во семенските везикули. Везикулитис, чии симптоми се претежно измазнети, нема акутни манифестации, што доведува до задоцнето лекување на пациентите за обезбедување на соодветна медицинска нега, а исто така идентификува некои тешкотии кои се релевантни во процесот на дијагностицирање.

...
Хронический простатит (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Хроничниот простатитис е воспалителен процес кој влијае на ткивата на простатата и доведува до неуспех во неговото целосно функционирање. Оваа болест е една од најчестите нарушувања во работата на машките генитални органи.

...
Рак предстательной железы (совпадающих симптомов: 4 из 13)

Ракот на простата е малиген тумор, кој, според степенот на преваленција, е рангиран на четвртото место меѓу другите видови на рак, кои се најчести во медицинската пракса. Рак на простата, чии симптоми се карактеристични само за оваа болест, не се појавуваат главно кај мажи на возраст од 50 години и постари.

...
Несахарный диабет (совпадающих симптомов: 3 из 13)

Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

...
Аденома простаты (совпадающих симптомов: 3 из 13)

Аденом на простатата (аденома на простатата) во суштина е малку застарен термин, и затоа се користи денес во малку поинаква форма - во форма на бенигна хиперплазија на простатата. Аденом на простатата, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, е повеќе познат во оваа дефиниција. Болеста се карактеризира со појава на мал јазол (веројатно неколку нодули), кој со текот на времето постепено се зголемува. Особеноста на оваа болест е тоа што, за разлика од ракот во оваа област, аденомот на простатата е бенигрен раст.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .