Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фимоза: Симптоми и третман

Фимоза - главните симптоми:

  • Ниво на тешкотија мокрење
  • Намалување на потенцијата
  • Неможноста да се изложи на главата на пенисот
  • Неволно уринирање во текот на ноќта
  • Болка за време на ерекција
  • Спонтани ерекции

Фимоза е "машка" болест, која се карактеризира со невозможно изложување на главата на пенисот. Фимоза, чии симптоми може да се смета како нормална физиолошка манифестација и како манифестација на патолошката, може да биде вродена, во зависност од природата на почетокот или стекната.

Општ опис

Физиолошката фимоза се дијагностицира кај речиси сите здрави деца (момчиња) на возраст под 3 години, тука не се смета за патолошка состојба. Причините за фимоза во овој случај се епително лепење на пенисот гланс и внатрешната страна на кожичката. Од возраст од 3 до 6 години, се протега на препуктивната вреќичка, која е нормално тесна, што, пак, води до формирање на услови за натамошно отворање на главата. Со други зборови, во рамките на наведениот интервал, наспроти позадината на придружните физиолошки промени, фимозата едноставно исчезнува.

Што се однесува до патолошката манифестација на болеста, таквата фимоза се јавува во позадина на стеснување на коските, што, пак, може да биде конгенитално или стекнато. Вродената фимоза се карактеризира со фактот што кожичката со него личи на "пробосцис". Кога болеста, како што е баланопоститисот, се пренесува до спонтано отворање на препонителна празнина кај детето, воспалението што е релевантно за него, станува причина за лузни на ткивата во областа на коските, наспроти позадината на која тие ја губат можноста за истегнување. Поради ова, се развива патолошка фимоза.

Во меѓувреме, стекната фимоза може да биде не само резултат на преносот на болести кои влијаат на пенисот, туку, исто така, се манифестираат како привремена состојба. На пример, инфилтрацијата на пенисот на кожичката или глансот може да предиспонира за развојот на стекната фимоза на позадината на повреда или воспаление, едем, итн. Стекнатата фимоза, исто така, може да се појави во трајна форма, односно, со развојот на иреверзибилни патолошки процеси, на пример, кога лузни ткиво во глансот пенис, итн

Фимоза, дијагностицирана кај мажи на возраст од 7 години и постари, се смета за патолошка состојба на стеснување на коските. Важно е да се земе во предвид фактот дека неможноста за изложување на главата на пенисот може да предизвика развој на компликации не само под услов на патолошка манифестација на болеста за која станува збор, туку и под услов на физиолошката варијанта. Општо земено, поделбата на фимоза во физиолошките и патолошките варијанти во поглед на разгледување на поврзаните компликации може да се смета условно, иако тоа е исто така од практично значење, се објаснува со понатамошно утврдување на соодветната тактика на третман за некомплицираната форма на една од локалните варијанти на оваа болест.

Фимоза: причини

Физиолошката форма на фимоза е предизвикана од лепење на пенисот на глансот и на внатрешниот лист на кожичката. Патолошката фимоза, пак, се развива, како што видовме погоре, наспроти позадината на одредени пенилни болести, наспроти позадината на баланопоститис со истовремено стеснување на коските како резултат на лузни на ова подрачје, како и поради пренесувањето на повредата на пенисот.

Во однос на причините за фимоза, која се појавила во однос на претходната нормална здравствена состојба на пациентот и, според тоа, без претходни воспалителни болести или повреди, не е секогаш можно сигурно да се пронајдат. Исто така, постои фактор на генетска предиспозиција за развојот на оваа болест, оваа предиспозиција е условена од општата инсуфициенција на еластичната компонента вклучена во структурата на сврзното ткиво. Како болести, честопати поврзани со генетската форма на фимоза, рамни нозе, варикоцела, срцеви дефекти (особено срцеви залистоци) и друг вид на болест може да се идентификуваат.

Фимозата, исто така, може да се развие за време на пубертетот поради нерамномерен развој на пенисот и кожичката. Подоцна, една од главните причини за прогресија на стеснувањето на регионот на кожичката се смета за самата болест, односно самата фимоза. Поради стеснување на внатрешниот лист на кожичката е предмет на постојана повреда, ова е придружено со лузни на ткивото, придружено со понатамошно стеснување на оваа позадина. Како додаток на оваа состојба, зголемен ризик од микротравми се смета поради факторот на ерекција кај адолесцентите, поради мастурбацијата, како и поради почетокот и последователното сексуално однесување на нив.

Фимоза: класификација

Во зависност од карактеристиките на фимоза, алоцирајте ги соодветните степени кои ја одредуваат класификацијата на оваа болест.

Значи, јас степен на фимоза се карактеризира со можноста за отворање на главата на пенисот само во услови на одмор. Обид да ја изложи главата во својата ерекција, секогаш ќе биде придружена со болка, и воопшто ова ќе биде проследено со тешкотии. II степен на фимоза се карактеризира со тешкотии во отстранувањето на главата во услови на одмор, поправената состојба на пенисот е придружена со неможност за отворање на главата. Третиот степен на фимоза се карактеризира со невозможноста за отворање на главата, или можеби нејзиното делумно отворање во мирување со значителен напор за ова. Изложеноста за време на ерекцијата не е можна, нема проблеми со мокрењето во оваа фаза на болеста. Најсериозна форма на болеста е IV степен на фимоза, во кој главата на пенисот не се отвора ни делумно, па затоа се забележани тешкотии со мокрење. Мокрење во таков случај или се јавува или тенок поток, или капе. Уринацијата, како и ејакулацијата, во овој случај е придружена со отекување на кожичката како торба.

Покрај наведените варијанти на класификација на фимоза, вообичаено е да се означи релативна фимоза. Оваа патологија е придружена со такво стеснување на коските, што станува забележливо и значајно само под условите на ерективната состојба на пенисот. Релативната фимоза се манифестира како цврст тип на половината што се формира под отворената глава на пенисот на самиот нејзин багажникот. Оваа состојба генерално се смета за норма, но само ако нема болка и други проблеми поврзани со болеста (оваа состојба, воопшто, важи за иницирање на било кој тип на фимоза на нормата).

Треба да се забележи дека поместувањето во една или друга насока од кожичката е тешко за многу мажи за време на ерекцијата, што може да биде придружено дури и од невозможноста за затворање на главата назад, отечена во состојба на возбуда по неговата тешка изложеност. Тоа се случува толку често заради тоа што како резултат на повлекување, ограничениот кожички почнува да се тркала во цврсто покривачка шахта на член на тесен ролер зад напната глава, особено ова "сценарио" е карактеристично за манифестациите за Азијците. Во некои случаи, таков ролери е доста тешко да се подигне за понатамошно пронаоѓање од зад главата. Пенисот е толку компримиран што ја подобрува состојбата на возбуда, поради што главата станува поцврста од багажникот. Поради оваа причина, невозможно е да се притисне, поради што исто така е невозможно да се притисне назад додека не се ослабне ерекцијата, што го отстранува отворањето на кожичката премногу тесно за ова. Истото слабеење на ерекцијата во рамките на кратки периоди се смета за неверојатна можност. Состојбата што ја идентификуваме има соодветна медицинска дефиниција - парафимоза.

Дозволете ни да ги дополниме горенаведените карактеристики на степени на фимоза со фактот дека нејзините I и II степени може да бидат придружени со болка која се јавува во моментот на ерекција поради тензијата на тесната коска на главата. Оценките III и IV, од своја страна, се карактеризираат со отсуство на болка за време на ерекција, која е поврзана со многу малата големина што го достигнала прелиминарниот прстен до овој период, како и поради тоа што изложувањето на главата станало невозможно.

Фимоза: симптоми

Фимозата кај децата се манифестира со вакви големи симптоми како што е неможноста да се изложува на главата и неможноста да се елиминира. Во некои случаи, фимозата не е придружена со појава на било какви поплаки, иако почесто децата со фимоза имаат проблеми со мокрењето. Особено, процесот на мокрење може да биде проследен со потреба за одреден физички напор, анксиозност. Подоцна, урината е во препуктивната празнина, која, за возврат, се излачува, предизвикувајќи урината да тече низ тесен отвор, или во тенок поток или во капки.

Во некои случаи, симптомите на фимоза можат да се надополнат со симптоми кои го придружуваат воспалителниот процес, со што се манифестираат во форма на болка, концентрирани во регионот на кожичката и главата, како и во форма на гнојни секрети кои се појавуваат директно од дупката во коската. Како дополнителна манифестација на зголемување на температурата, зголемување на лимфните јазли. Со релевантноста на парафимозата кај пациентот, постои остра болка предизвикана со стискање на глантен пенис, што, згора на тоа, се зголемува во големина, која е придружена со цијаноза на кожата. Со развојот на оваа слика на општата состојба во однос на позадината на фимозата, неопходно е итно да аплицираат за обезбедување на квалификувана медицинска нега.

Фимозата кај мажи може да биде придружена со некои дополнителни функции. Значи, I-II степен на манифестација на болеста е проследен со појава на болка за време на ерекцијата врз позадината на соодветната напнатост на главата на кожичката. Поради почетокот на ваквите симптоми, проблемите со потенцијата можат подоцна да се развијат, поради фактот што пациентот е под тензија од чекање за иден почеток на болка за време на сексуалниот однос. Достигнувајќи III-IV степен на фимоза, исчезнува болката за време на ерекцијата, што се објаснува со значително стеснување на преполниот прстен, поради што изложувањето на главата станува невозможно.

Фимоза: компликации

Фимоза е придружена со одредени потешкотии поврзани со хигиенски мерки во подрачјето зафатено од болеста, поради што се развива стагнација на сммега. Смегма е таков тип на маст-тајна што ја создаваат жлездите на кожичката. Соодветно на тоа, со стагнација, се создаваат доволно добри услови за бактерии, поради што, на крајот, може да се развие воспалителниот процес, кој ја одредува таквата болест како баланопоститис. Поради акумулацијата на значителна количина на стагнација smegma, пак, можноста за формирање на smegmoliths (prepucial камења) е условена. Воспалението формирано за време на фимоза може да се третира со голема тешкотија, тоа е придружено со лузни на ткивата на кожичката, што предизвикува уште поголемо влошување на фимозата, како и премин во следната фаза на нејзината манифестација (т.е. транзиција кон следниот степен).

Поради тешкотии при мокрење во однос на позадината на фимоза, може да се развијат проблеми поврзани со празнење на мочниот меур, како и нарушувања во горниот уринарен тракт, поради нивниот намален тон. Згора на ова, може да има таков проблем како што е формирањето на резидуална урина, која делува како поволен фактор за развој на уринарни инфекции во иднина.

Фимоза кај деца, во комбинација со воспаление со баланопоститис, може да предизвика еуренезис - проблемот со уринарната инконтиненција ноќе. Покрај тоа, оваа слика на болеста може да биде проследена со развој на спонтани ерекции, што доведува до појава на психолошка траума кај детето.

III и IV степен на фимоза често е придружен со делумно зголемување на главата на пенисот на кожичката, исто така, не невообичаено и нивниот целосен прираст. Обидите за отворање на главата се придружени со болка и крварење. Со таков тек на болеста постои потреба од хируршка интервенција.

Со континуираното постоење на болеста е дозволена можноста за нејзина компликација од страна на тумори кои влијаат на пенисот, што е предизвикано од постојаноста на канцерогениот ефект на smegma.

Обидите за само-отворање на главата може да предизвикаат развој на парафимоза, која, како што веќе рековме, ја нарушува кожичката на главата на пенисот. Исклучувањето на посетата на лекар во таков случај може да доведе до таква сериозна последица на небрежност во однос на болеста, како што е некроза на главата. Затворањето на главата со кожичката е невозможно, станува синесто, отечено. Прва помош во овој случај се состои во повикување лекар, како и при нанесување на настинка. По 5 минути по ладењето, се прават обиди за намалување на главата, недостатокот на резултатот бара понатамошна дисекција на прицврстувачкиот прстен, кој, како што е јасно, го врши лекар во болничко опкружување.

Дијагноза и третман

Дијагнозата на фимоза не бара посебни мерки, зашто е доволно да се направи општа визуелна инспекција, врз основа на која се поставува дијагнозата. Дополнително, се зема и тест за анализа - врз основа на резултатите, се утврдуваат причините кои предизвикале воспаление, ако, се разбира, тоа се случува во одреден случај.

Во однос на третманот на фимоза, може да биде медицински, без лекови и хируршки.

Не-фармаколошки третман на фимоза

Опцијата за постепено рачно истегнување на кожичката се смета за основа на овој тип на терапија. Предложениот метод на третман се состои во премин во мастурбација со целосно повлекување на кожичката додека главата не е изложена. Истегнување на кожичката со тензија на главата (без прекумерна активност) се врши постепено, до моментот на болка. Оваа акција се изведува секој ден, со време - од 5 до 10 минути. Во согласност со постепеното проширување на дупката, мастурбацијата треба да стане малку повеќе ограничена во влијанието.

Третманот на фимоза исто така е дозволен во форма на следнава опција: секој ден, идеално, додека се тушира ​​/ капе (што е придружено со зголемување на еластичните својства на кожата), колку што е можно повеќе, извлекувајки ја кожичката, избегнувајќи болка. Слично на тоа, при мокрење, се прават обиди за отворање на главата со чисти раце, дејството се изведува со слаб напор, без предизвикување на болка. Во периодот од 1,5-2 месеци, ќе биде можно да се отвори главата дури и под услов на изразена фимоза.

Примената на методот на штедење и постепено истегнување ја одредува можноста за постигнување на ефективни резултати при отворање на главата кај деца со физиолошка форма на фимоза во период од 1-2 месеци, со хипертрофична форма на фимоза кај деца, овој резултат се постигнува за период од 2-4 месеци.

Доколку нема оштетување на лузни, а исто така и ако нема губење на еластичноста во коските, методот на негово истегнување може успешно да се примени. Излегува таков ефект во болница со локална анестезија. Некои хирурзи вршат пластична хирургија на областа на коските, поради што постои можност за корекција на прептуалниот прстен (особено неговиот дијаметар) без истовремена екскреција на коските.

Исто така додаваме дека во никој случај не треба да се обидеме остро да ја изложиме главата за време на фимоза од II и одделението!

Лекови за третман на фимоза

Како главен метод на изложеност на терапијата со лекови се смета за продолжена и редовна употреба на кортикостероидни мази применети на регионот на кожичката и на главата на пенисот. Поради тоа, еластичноста на ткивата се подобрува, што овозможува да ги растегне, а тоа, пак, може да помогне во лекувањето на болеста. Покрај тоа, употребата на глукокортикоидни лекови помага во намалувањето на воспаленоста и воспалението, исто така, промовирањето на заздравувањето на микрокрики.

Хируршки третман на фимоза <

Хируршките методи на третман со фимоза денес се користат исклучително ретко и почесто само во случаи кога е невозможно да се постигне ефективност од други мерки. В качестве одобренного метода хирургического лечения рассматривается вариант с выполнением трех продольных разрезов при поперечном сшивании. Лечение фимоза у детей осуществляется при воздействии на спайки в области препуциального мешка посредством их разъединения, для чего используется марлевый тупфер и металлический зонд.

Развитие рубцовых изменений обуславливает необходимость в проведении полного кругового иссечения крайней плоти, данная процедура больше известна как обрезание. В определенных случаях в качестве метода воздействия, заменяющего обрезание, выполняется операция по Шлофферу. Заключается она в выполнении зигзагообразного разреза вдоль крайней плоти и в последующем сшивании краев. Проводится такая операция под местным обезболиванием, такое воздействие позволяет полностью сохранить крайнюю плоть при достижении требуемого результата – расширения отверстия.

При хирургическом воздействии эффективность лечения составляет 99-100%. Проведение обрезания в лечении фимоза сопряжено с риском последующего рецидива заболевания, а также развития такой патологии, как скрытый половой член. Преимущественно рецидив фимоза является результатом попыток лечения, ориентированных на сохранение крайней плоти (при пластике рецидив составляет около 2,4%). Рубцовый фимоз у детей требует проведения хирургического лечения, меры консервативной терапии характеризуются отсутствием должной эффективности. В таком случае в качестве основного метода рассматривается метод обрезания крайней плоти при последующем иссечении рубцовых тканей.

При появлении симптомов, указывающих на фимоз, необходимо обратиться к урологу, дополнительно может понадобиться консультация хирурга.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Фимоз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: уролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .