Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сатириазис: Симптоми и третман

Сатириазис - главните симптоми:

 • Халуцинации
 • Агресија
 • Обични сексуални односи
 • Незаситена желба за сексуален однос
 • Честа промена на сексуалните партнери
 • Несакана ејакулација во сон
 • Насилни дела
 • Постојано сексуално незадоволство
 • Нема постојани врски

Сатириазисот е патолошка состојба која се карактеризира со чувство на постојано сексуално незадоволство кај мажите и неограничена желба за сексуални односи. Оваа патологија се разгледува во рамките на психофизиолошката неуспешност, што доведува до неограничена сексуална желба, развивајќи се во опсесивна, доминантна идеја. Во занемарена форма, може да изврши притисок врз поединецот на насилни дела против потенцијалниот сексуален партнер.

Таквата сексуална желба бара неопходен и навремен третман. Е аналоген на женската болест - нимфоманија . Во суштина, ваквата патологија е тип на фобија кога физиолошките потреби доминираат во психолошките, ги потиснуваат.

Се дијагностицира по консултација со специјалист кој го насочува пациентот до соодветните студии со цел да ги утврди причините за оваа состојба, бидејќи во повеќето случаи оваа патологија е последица, а не причина. Третманот е конзервативен во повеќето случаи.

Етиологија

Потеклото на терминот е поврзано со античката грчка митологија. Сатириаза не е ништо друго освен сатир - митолошки суштества кои водеа разврат живот, организирани оргии.

Овој патолошки процес се јавува кај адолесцентите за време на хормоналните промени на телото и не трае долго. Кај возрасни мажи, оваа психолошка девијација не поминува со текот на времето, туку само се зголемува. Чувството на оргазам не им носи задоволство.

Научниците ги идентификуваат следните причини за болеста:

 • ендокрини нарушувања;
 • хормонски нарушувања , кои се поврзани со реструктуирањето на телото во тинејџер, ретко кај возрасен човек;
 • заразни болести - менингитис , енцефалитис , кои влијаат на мозокот;
 • ментална повреда во детството или адолесценцијата;
 • сериозна трауматска повреда на мозокот;
 • болести на нервниот систем;
 • онколошки заболувања, малигни и бенигни мозочни тумори .

Возрасен човек може да доживее проблеми во неговиот личен живот, што предизвикува комплекс на инфериорност, што доведува до појава на патолошка и неконтролирана атракција.

Класификација

Како таква, класификацијата не постои, меѓутоа може да се направи релативна градација:

 • лажна сатријаза, кога патолошкиот процес не е поврзан со ментални или физиолошки нарушувања, туку е наметнат од општество или околината на пациентот;
 • адолесцентна форма на патологија - има мал временски период на развој, брзо поминува, не е патологија, пациентот може да се префрли на било која класа која ќе помогне да го одвлекува вниманието и да го ослободи товарот (пливање, борење, веслање итн.);
 • физиолошка патологија која се јавува кај возрасен маж поради хормонски нарушувања по повреда или претходна заразна болест;
 • болеста е во природата на менталното растројство - овој вид е најкомплексен и непредвидлив, тој бара разгледување.

Оваа дистрибуција е условена. Се уште постојат спорови меѓу водечките медицински специјалисти за тоа дали болеста треба да се извади како независна единица. Иако во Меѓународната класификација на болестите, патологијата е код F52.7.

Симптоматологија

Во адолесценцијата, хиперсексуалноста не предизвикува сериозен непријатност, момчињата најчесто се појавуваат во текот на ноќта - во сон се јавува несакана ејакулација.

Кај возрасен маж, сатириазата може да се манифестира во две форми:

 • акутна форма, која се карактеризира со напади на неразумна агресија, бес, појава на халуцинации, што може да доведе до насилни дела против жената;
 • хронична форма, кога мажот е постојано потребен за вршење сексуални односи, што не доведува до задоволство.

Симптоми кои се својствени за хроничната форма на болеста:

 • постојана промена на партнери;
 • постојано сексуално незадоволство;
 • нема постојани врски;
 • сексуалните дела стануваат значење на животот.

Овој тип на мажи е полигаментен, немаат постојани долгорочни односи и не се способни за полноправно семеен живот. Таквите луѓе имаат тенденција да се однесуваат како зависници од дрога, затоа што сексуалниот живот станува еден вид дрога.

Дијагностика

Дијагнозата се поставува по консултација со специјалист кој, по испитувањето на состојбата на пациентот, неговите поплаки го испраќа пациентот до дополнителни студии за да се утврди причината за патологијата:

 • се земаат тестови за крв и урина;
 • ултразвук, МНР.

Во отсуство на физиолошки абнормалности, пациентот се праќа кај невропатолог и психијатар. Само по сеопфатна студија и консултација на неколку специјалисти, се утврдува дали болеста е поврзана со - невралгија, психијатрија или онкологија, тогаш е пропишан соодветен третман.

Третман

Терапевтските мерки се пропишуваат индивидуално, бидејќи причините за хиперсексуалноста може да бидат различни.

Обично се препишуваат лекови:

 • антидепресиви;
 • антиандрогени агенси;
 • антибактериски лекови, ако присуство на инфекција;
 • инфузии на decoctions со смирувачки ефект - маточина од лимон, мајчина лига, мајчина душица.

Кога ракот е причина за патологијата, во повеќето случаи се пропишани долги курсеви за хемотерапија или хирургија. Кога се пропишува хормонална нерамнотежа соодветна хормонска терапија.

Психолошките сесии имаат позитивни резултати кога сатириаза се однесува на нарушување на менталната личност.

Овие видови на психијатрија вклучуваат:

 • когнитивна бихевиорална терапија - се идентификува проблем и се избираат позитивни асоцијации;
 • психодинамичка психотерапија - ќе овозможи да се идентификува и разреши внатрешниот конфликт;
 • групна терапија - се спроведува за група мажи со патолошка хиперсексуалност;
 • семејни тераписки сесии за брачни другари.

Се препорачува периодично да се повторуваат психотерапевтските курсеви за да се консолидираат и спречат развојот на психолошките отстапувања.

Можни компликации

Ако сатириазата не предизвикува силна непријатност и отстапувања во психата, тогаш тоа не го загрозува животот на пациентот, но ако има ментални или физиолошки причини за појава, тогаш ќе има следните последици:

 • развој на малигниот процес на рак во телото;
 • ментални нарушувања.

При првите знаци на отстапување од нормата, потребно е да се спроведат консултации и специјални студии со цел да се намали ризикот од несакани последици.

Превенција

Профилактични мерки вклучуваат: психолошка обука, спорт, превентивни медицински прегледи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Сатириазис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нимфоманија (појавување симптоми: 3 од 9)

Нимфоманија (Андроманија, комплекс Месалина) е патолошки процес на психијатриски карактер кај девојче, што се изразува во ненадејна сексуална желба за партнери од спротивниот пол. Треба да се забележи дека прекумерниот чест сексуален однос со истиот партнер не е интересен за таков пациент - жените имаат потреба од чести промени. Кај мажите, исто така, се јавува и оваа болест, но под друго име - сатириаза. Така, може да се каже дека нимфоманијата и сатириазата се една и иста болест, но само во различни пол.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 2 од 9)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Психоза (појавување симптоми: 2 од 9)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Хореа Хантингтон (појавување симптоми: 2 од 9)

Нервниот систем е една од најважните компоненти на човечкото тело, и важноста на неговите функции не може да се прецени. И сите неуспеси во нејзината работа може да доведат до многу непријатни последици, што потоа ќе влијае на работата на целиот организам. Една од сериозните болести поврзани со централниот нервен систем е Хантингтоновата хореа. Оваа болест е опасна, првенствено поради тоа што влијае на човечката психа, што доведува до сериозни нарушувања и деградација на менталните способности. Покрај тоа, дури и највисокиот квалитет третман достапен денес не е во состојба да се справат со ова зло на крајот.

...
Параноиа (појавување симптоми: 2 од 9)

Параноја е специфично нарушување во размислувањето дека напредува кај луѓето како резултат на оштетување на централниот орган на човечкиот нервен систем - мозокот. Карактеристично е за патологијата дека болен човек во случаен случајност на околности, разни секојдневни ситуации, почнува да ги гледа махинациите на неговите непријатели. Тој ги обвинува сите дека прават заговор против него. За првпат терминот "параноја" беше воведен во медицинската литература веќе во 1863 година. Долго време, оваа патолошка состојба била поврзана со класичната психијатрија и се сметала за независно ментално нарушување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .