Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Машки Неплодност: Симптоми и третман

Машки неплодност - главните симптоми:

 • Неплодност

Машката неплодност е вид на патологија во која, во рамките на редовниот сексуален живот, не се јавува забременување за период од една година или повеќе. Машката неплодност, чии симптоми, всушност, се состојат во утврдувањето на ова прекршување, може да биде предизвикана од многу причини, а токму нејзините причини се клучен фактор во проблемот.

Општ опис

Долго време се верувало дека ако брачниот пар не може да забремени дете и, според тоа, го роди, тогаш проблемот е чисто женски. И кој, ако не е жена во пар, во отсуство на почеток на бременоста, оди кај лекар за да дознае што е во ред со неа, зошто бременоста не се појави и ако не е виновна стерилитетот. Меѓутоа, медицинската статистика може да го изненади посилниот пол, традиционално чекајќи во насока, додека жената оди наоколу кај сите специјалисти, ги поминува сите потребни тестови и ги пробува можните и незамисливи начини да се обиде да забремени бебе со цел да се реши овој "сопствен" проблем. И овие податоци покажуваат дека околу 40, па дури и 50% од браковите во кои проблемот на неплодност е релевантен, овој проблем е всушност кај маж, а не кај жена. Така, неплодноста кај мажите не е редок феномен, и секако не е "еднострана" во сопствената разгледување.

Претежно неплодноста кај мажите се јавува поради квантитативните и квалитативните промени кои се подложуваат на сперматозоидите во ејакулата. Причините за ова може да се сметаат за претходно пренесени воспалителни заболувања поврзани со гениталните органи, како и хронични и заразни болести кои влијаат врз телото и другите хемиски фактори. Треба да се напомене дека во еден случај од десет се јавува потреба да се побара соодветна медицинска нега во зачнувањето. Покрај тоа, отсуството на концепција може да биде поврзано со оштетена машка или женска репродуктивна функција, постојат и други опции. На пример, во околу 15% од случаите причината е имунолошката неспојливост на двојката и не се исклучуваат опциите за решавање на прашањето за идиопатска неплодност, во кое е невозможно да се открие причината, која ги одредува ретките форми на неплодност.

Значи, пред да преминеме кон оние особини кои се директно поврзани со неплодност, да се задржиме на она што е машкиот репродуктивен систем. Репродуктивните органи на човекот се во внатрешноста на телото и надвор. Тестостеронот се произведува од тестисите, машкиот хормон одговорен за формирање на соодветни сексуални карактеристики кај мажите. И тестисите произведуваат сперматозоиди, кои потоа влегуваат во каналикули на епидидимисот, односно органот преку кој спермата се храни и се чува во согласност со степенот на нејзиното созревање. По созревањето, спермата е насочена низ каналот на спермата до плодните везикули, односно на жлебовите во облик на торба, во кои подоцна се складира семето.

Времетраењето на процесот на формирање на спермата е околу 72 дена. Ејакулација (ејакулација) се состои во мешање на тајната на семиналните везикули и течноста која доаѓа од простатата. Оваа течност е доста дебела, и со ова мешање формира скромна течност.

Како основен фактор кој ја одредува машката плодност (машката плодност), тоа е процес со кој се јавува развој на зрела и нормална сперма која, со други зборови, ја одредува сперматогенезата. Процесот на производство на сперма од страна на трите главни хормони се произведува и регулира, и ова е тестостерон, веќе забележан ЛХ и ФСХ. Ефектите на LH и FSH се на тестисите, додека LH го стимулира производството на тестостерон (Leydig клетки), додека FSH го стимулира производството на спермата (клетки Sertoli). Сперматозоидите во овие клетки на Сертоли, кои се незрели, постепено созреваат, на крајот се претвораат во сперматозоиди. Во меѓувреме, тие можат да станат мобилни само откако ќе завршат во епидидимисот. Потоа, стекнувајќи мобилност, спермата ќе биде во каналот vas deferens, каде што ќе остане се додека човекот не ејакулира.

Машки репродуктивен систем

Машки неплодност: причини

Врз основа на процесите опишани погоре, може да се претпостави дека главните причини за машката неплодност може да бидат или оптурација (блокада) на каналот, како резултат на што спермата не е протерана преку уретрата, или причината за ова е нарушување на секреторната функција во која било од овие фази. Ова ја одредува, соодветно, обтуррациона форма на неплодност и нејзина секреторна форма, ги разгледуваме подолу. Покрај тоа, меѓу можните патологии, можете да идентификувате некои од следните опции поврзани со овие патолошки опции:

 • астеносфермија (патологија во која сперматозоидите имаат ниска подвижност);
 • азооспермија (отсуство на подвижни сперматозоиди во спермата);
 • полиспермија (зголемен обем на сперма);
 • тератоспермија (патологија во која е засегната структурата на сперматозоидите);
 • некроспермија (присуство на значителен број мртви сперматозоиди во семената течност), итн.
Главните карактеристики на спермата: норма и дефект во сметководството за успешна концепција

По чин на ејакулација, спермата, еднаш во телото на жената, ја задржува способноста за последователно оплодување во периодот од 48-72 часа. Со оглед на овој факт, се објаснува препораката за успешна концепција, која се заснова на земање предвид на релевантни фактори за ова, особено тоа се однесува на сексуалните односи на секои 2-3 дена за време на почетокот на овулацијата кај жената. Кога се разгледува можноста за оплодување, важно е да се забележи дека подвижноста на спермата не е помалку важно во овој процес отколку бројот на сперматозоидите. Во случај на дури мал број сперматозоиди кај маж, тој, сепак, не ја изгуби својата плодност, но оваа изјава е релевантна само ако неговите сперматозоиди имаат доволен степен на мобилност.

Слично на тоа, обемот на семената течност на човекот, како и структурните карактеристики на сперматозоидите, може да има влијание врз способноста за оплодување. Посебно пореметување за плодноста кај мажите исто така се смета за болест во која варикозните вени формираат во скротумот, особено ова е варикоцела. Оваа причина е доста честа кога се разгледуваат причините за неплодноста. Покрај тоа, влијанието на репродуктивната функција на следните фактори:

 • недостаток на тестостерон од една или друга природа;
 • тематски генетски нарушувања;
 • воспалителни размери, кои директно влијаат на машкиот репродуктивен систем;
 • прекршување на ејакулацијата поради одредени причини (што исто така е релевантно во однос на позадината на дијабетес мелитус);
 • еректилна дисфункција;
 • абнормален развој на машките генитални органи;
 • минати епизоди на заушки;
 • хидроцела;
 • крипторхидизам (патологија на локацијата на тестисот, во која не се спушта во скротумот);
 • разни видови неоплазми на тестисите (бенигни, малигни);
 • сексуално преносливи болести во кои не е важно само ефектот врз квалитетот на сперматозоидите, туку и врз ерекцијата, ејакулацијата и патологиите поврзани со ерекцијата (гонореја, хламидија, сифилис, трихомонијаза и тн.);
 • ефектите врз телото за време на хемотерапија или радиотерапија;
 • долгорочен машки внес на анаболитички стероиди, антибиотици;
 • злоупотреба на опојни дроги и супстанции, алкохол;
 • стрес;
 • недостаток на мобилност на животниот стил;
 • прекумерна систематска вежба;
 • авитаминоза;
 • систематски прегревање итн.

Секреторна машка неплодност

Оваа форма на машка неплодност се карактеризира со фактот што сперматозоидите не се произведуваат во потребната количина во нејзините тестиси, што, пак, ја отфрла можноста за успешно оплодување на женското јајце. Важно е да се разгледа оваа форма на неплодност кај мажите кога е нарушена подвижноста на спермата, како и во присуство на структурни дефекти.

Повторно, во оваа форма на неплодност ја разгледуваме болеста што веќе ја забележавме погоре - варикоцела. Поради проширените вени, постојат потешкотии во одлив на венска крв, поради што постои развој на стагнација во случаи на нарушено снабдување со крв, поради што, соодветно, тестикуларната функција е предмет на депресија. Лезијата на варикоцела претежно влијае на левиот тестис, сепак, со постепена прогресија на оваа патологија со текот на времето, таа преминува кон десно, здрав тестис. Така, болеста значително ја нарушува нивната функција, што го намалува нивното производство на сперматозоиди, а тоа, пак, води до развој на форма на неплодност која ја разгледуваме.

Акумулацијата на течност во однос на позадината на актуелните капки на тестисите исто така се смета како фактор кој предизвикува машка неплодност, што се јавува особено поради нарушување на снабдувањето со крв во ткивата што произведува сперматозоиди како резултат на продолжено стегање на тестисите. Инвминална хернија доведува до сличен резултат.

Поради крипторбидизмот, во кој, како што е наведено во причините за неплодноста кај мажите, тестисите не се спуштаат во скротумот, исто така постои и одреден ризик, иако нејзината важност се смета за многу поретко во ова прашање. Важно е да се третира крипторхидизмот пред пациентот да достигне возраст од 7 години - ова ќе ја зачува функцијата на тестисите, и соодветно, во иднина ќе го намали ризикот од можна неплодност на оваа основа неколку пати.

Во случај на епидемичен паротит, жлечното ткиво е оштетено, како резултат на тоа сексот и плунковните жлезди се првенствено погодени од оваа позадина. Орхитисот со развој на изразена форма на воспаление и без соодветен третман исто така може негативно да влијае на репродуктивната функција, односно идентификување на оваа болест како една од можните причини за неплодност.

Машката неплодност може исто така да се развие како резултат на негативни ефекти врз сперматогениот епител. Така, продирањето на зрачењето, предизвикувајќи ја оваа повреда, може да го одреди или ризикот од вкупната штета, зрачната болест или ризикот од оштетување на индивидуалните органи и ткива. Специфицираниот сперматоген епител е најчувствителен на ефектите од зрачењето. Често причината за машката неплодност е електромагнетните осцилации, кои се карактеризираат со сличен ефект, во овој случај доволно е да се носи некоја комуникација на појасот. Во моментов, научниците не издале недвосмислена реченица на оваа тема, која, сепак, не е причина да се исклучи влијанието на таков фактор врз проблемот што се разгледува.

Влијанието на високите температури има депресивен ефект врз процесот на сперматогенезата, бидејќи со текот на времето може да има иреверзибилна природа во однос на резултатите, што води, соодветно, на машката неплодност. Значи, во посебна група за ризик во овој случај, мажите работат во жешки работилници, како и љубители на сауни и бањи. Во овој случај, постои можност за одредена компензација на изложеност, која особено се состои во завршување на ефектот на покачени температури со ладен туш, поради што е можно нормализирање на температурата во тестисите. Кога носат цврста долна облека и облека (која, особено, како што можете да ја разберете, областа на препоните), како и честа повреда и шок, се развива тестикуларна дисфункција, врз основа на која е апсолутна форма на машка неплодност. Треба да се забележи одделно и професионален циклус, кој исто така често влијае на плодноста кај мажите, зголемувајќи го неколку пати ризикот од машка неплодност.

Повторно, форма на неплодност се однесува на ефектите од сексуално преносливите болести, тифусна треска и туберкулоза. Антиепилептични, анти-туморни и антибактериски лекови, хормонални пореметувања кај мажите - сето тоа, исто така, го одредува висок ризик од неплодност кај мажите. Причината за ова може да биде долготраен стрес, хиповитаминоза, недостаток на протеини во телото, пушење и злоупотреба на алкохол, итн.

Дијагнозата на машката неплодност на оваа форма може да се направи со помош на биопсија, поради што е можно да се идентификува состојбата која е релевантна за ткивата на тестисите и може да се утврди што точно се предизвикува неплодноста. Во третманот на неплодност, тие се фокусираат токму на елиминацијата на коренот при следното рецепт на терапијата, со што се утврдува можноста за подобрување на сперматогената функција.

Опструктивна неплодност

Оваа форма на неплодност ја одредува неможноста да се преселат сперматозоидите преку селото, поради нивната блокада. Како главна причина што предизвикува оптурација, локалните инфламаторни процеси се концентрирани во регионот на епидидимисот, што, пак, предизвикува или блокирање или адхезија на каналите. Сличен резултат може да се постигне кога се пренесуваат повреди на ингвиналниот регион или повреди на тестисите, игнорирани во смисла на потреба да се побара специјализиран преглед и помош.

Во некои случаи, развојот на опструкција на vas deferens се случува во позадина на нивното случајно оштетување, кое, на пример, може да биде придружено со операции во регионот на карличните органи (ректум, уретери, мочен меур и тн.). Можноста за таква компресија не е исклучена поради формирање на циста или туморска формација во епидидимисот. Исто така, вроденото отсуство на vas deferens или епидидимисот, претходно забележаната туберкулоза и сифилис, може да доведе до неплодност на оваа форма кај мажите.

Дијагнозата на оваа форма бара идентификација на специфичен регион на оклузија, како и одредување на неговата должина. Третманот се изведува со ексцизија на соодветната област во која е забележана опструкција или со формирање на дополнителна патека за сперматозоидите, што се обезбедува со наметнување на анастомози.

Имунолошка некомпатибилност

Оваа група на случаи на неплодност вклучува бракови во кои двата сопруга немаат заболувања поради кои може да се развие неплодност, а има и деца во претходните бракови на двата брачни другари со сличен отсуство на болести кои можат да предизвикаат неплодност. Во овој случај, како што веќе е јасно од поднасловот, ова е имунолошка некомпатибилност, што се објаснува со фактот дека жената има посебен вид алергија на спермата или други видови на компоненти кои се дел од спермата на брачниот другар.

Потврда за оваа форма на неплодност се базира на резултатите од серија специјализирани тестови. Во врска со третманот, за жал, денес е сериозен проблем. За да се постигне позитивен резултат во неговата одлука е исклучително тешко.

Психолошки аспекти на проблемот со неплодност

Во повеќето случаи, дури и ако некој знае за некоја од неговите болести, како и за компликациите што можат да ги предизвикаат таквите болести, веста дека тој е бесплоден станува апсолутно изненадување за него. Жените, откако дознале за нивната неспособност да зачуваат и да раѓаат дете, може да доживеат сериозен шок и шок, но честопати реакцијата од нивна страна е неспоредлива со тоа што таквата вест станува за маж. Поентата е дека машкоста во разбирањето на мажите е ставена на исто ниво со сексуалната функција, односно, неспособноста да се репродуцира потомството станува вистински удар, вклучително и на самопочит и само-перцепција. Симптомите на машката неплодност, згора на тоа, отсуствуваат, човекот се чувствува сосема нормално во многу случаи, а со тоа, според тоа, се појавува, воопшто, објаснет гнев и иритација во врска со таква "реченица".

Достаточно часто в результате этого рушатся браки, причем это актуально даже в том случае, если супруга готова мириться со сложившейся ситуацией и рассматривать другие меры в решении возникшей проблемы. Мужчины же нередко занимают такую позицию, при которой уверены в том, что они просто не имеют права создавать семью и вступать с женщинами в серьезные отношения. Из-за этого зачастую развиваются проблемы несколько иного, хотя и не менее глобального для мужчины масштаба, заключаются они в развитии глубоких депрессий, а также в отстранении от такой реальности посредством наркотиков, алкоголя и пр.

Нередко мужчины испытывают страх в отношении того, что могут быть бесплодными, потому любого типа обследования на этот счет – тема практически закрытая, обращение к специалисту как результат уговоров достигается с большим трудом, нередко рассматривается и вовсе как невозможный вариант.

Между тем, даже подтвержденный диагноз "мужское бесплодие" не является окончательным и бесповоротным вариантом, во многих случаях, даже сопоставимых с рядом не всегда удачных попыток и многих, пусть и не совсем естественных манипуляций, долгожданный результат достигается, и "рубить с плеча" не стоит, в особенности, если не были предприняты какие-либо шаги в решении проблемы.

Диагностирование

Диагностика мужского бесплодия производится посредством урогенитального осмотра в сочетании со спермограммой, также проверяется цитологический состав секрета предстательной железы и семенных пузырьков. Обязательной становится и проверка на наличие половых инфекций (вирус герпеса, уреаплазмоз , цитомегаловирус , микоплазмоз, хламидиоз и пр.). Помимо этого проводится гормональный скрининг, делается УЗИ щитовидной железы и органов малого таза.

При тяжелых случаях может быть проведена биопсия яичек, МРТ или рентген черепа, почечная флебография.

Лечение мужского бесплодия

Консервативное лечение бесплодия у мужчин основывается на приеме антагонистов эстрогенов, препаратов гонадотропина, тестостерона или глюкокортикоидов. Конкретный препарат подбирается на основании конкретной формы гормональной патологии.

При наличии проблем, связанных с выбросом спермы при актуальности в анамнезе оперативных вмешательств в рамках мочевого пузыря (его шейки) в указанную область делаются инъекции коллагена.

При варикоцеле мужское бесплодие лечится методом хирургического вмешательства. Патологии эякуляции или эрекции без нарушений сперматогенеза могут потребовать медицинского забора спермы с последующим проведением оплодотворения яйцеклетки. Изымается сперма при мужском бесплодии посредством пункции или проведением микрохирургического вмешательства. За счет наличия вспомогательных мер в области репродуктивных технологий сегодня пары могут зачать малыша даже при самых тяжелых формах бесплодия у мужчин. Наступление беременности оказывается возможным при проведении внутриматочной инсеминации или ЭКО.

При появлении проблем, связанных с зачатием у мужчин, необходимо обратиться к урологу и эндокринологу, сексопатологу и генетику.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Мужское бесплодие и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: уролог , эндокринолог , генетик .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фиброма матки (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Фиброма на матката е зрел, бенигнен тумор од типот кој се карактеризира со структура на сврзното ткиво и локација во регионот на ѕидовите на матката. Фиброма на матката, чии симптоми се директно поврзани со неговото зголемување на големината, се дијагностицира со помош на стандарден гинеколошки преглед, ултразвук, КТ и МРИ.

...
Апоплексия яичника (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Гидросальпинкс (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Хидросалпинкс е патологија која се јавува во областа на фалопиевите цевки и се карактеризира со кршење во нивната проодност. Хидросалпинкс, чии симптоми се јавуваат поради акумулацијата на течноста во луменот на цевката, главно се јавува како резултат на салпингитис (воспаление на фалопиевата цевка).

...
Цервицит (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Цервицитис е воспалителен процес кој е локализиран во вагиналниот сегмент на грлото на матката. Цервицитис, чии симптоми се карактеризираат со матни тип на исцедок, болка во долниот дел на стомакот (повлекување или досадна), болни односи и мокрење, во својата долготрајна хронична форма може да доведе до ерозија. Покрај тоа, таков курс може да предизвика задебелување (т.е. хипертрофија) или чистење на грлото на матката, како и да предизвика ширење на инфекцијата на горните генитални органи.

...
Гиперпролактинемия (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Хиперпролактинемијата е состојба на телото во кое постои прекумерно производство на пептиден хормон, произведен од предниот хипофизата - пролактин. Хиперпролактинемија, симптоми кои најчесто се манифестираат кај жените, исто така може да се појави кај мажите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .