Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Машки ингвинална хернија: симптоми и третман

Ингоинална хернија кај мажите - главните симптоми:

Ингоиналната хернија кај мажите е болест која се карактеризира со издавање на внатрешните органи кои ја сочинуваат абдоминалната празнина, преку јазот сличен на пресекот во пределот на препоните. Хернијалната кесичка може да вклучи мочен меур, апендикс, поголем оменум, дел од слепиот, сигмоид и тенко црево.

Причините за формирање на таков дефект се физиолошки по природа и не се поврзани со текот на секоја болест. На пример, прекумерната тежина, укинувањето на тежината или абдоминалната траума може да бидат провоци на хернија.

Знаците на ингвинална хернија кај мажите, покрај појавата на карактеристична испакнатост, вклучуваат болка, пецкање и непријатност во проблематичната област и нарушување на празнењето на мочниот меур и дебелото црево.

Дијагнозата не предизвикува потешкотии поради присуството на одредени надворешни манифестации. Процесот на дијагностицирање се базира на темелно физичко испитување и резултати од инструменталниот преглед.

Третманот на хернија се изведува главно со хируршки техники. Вреди да се напомене дека пациентите бараат долгорочно закрепнување по операцијата. Конзервативните методи на лекување се релевантни само за децата.

Етиологија

Локализацијата на хернијалната вреќа во областа на препоните е најчеста кај сите видови на абдоминални хернии. Преваленцата на оваа патологија кај мажите се должи на специфичната структура на ингвиналниот канал, која е поширока и пократка од онаа на жените, а исто така не е толку силно зајакната со мускулното ткиво и тетивните слоеви.

Ингоминална хернија е конгенитална и стекната, па затоа етиолошките фактори во секоја ситуација ќе бидат различни. На пример, во првиот случај, главните причини за патологија се во кршење на процесот на тестикуларно потекло од абдоминалната празнина во скротумот, врз основа на кој други внатрешни органи може да се прошират надвор од абдоминалната празнина.

Какви промени се стекнуваат, најчесто провоцирачите на хернија се:

 • прекумерна телесна тежина;
 • специфични работни услови поврзани со постојаното подигнување и носење на тегови;
 • хроничен запек ;
 • услови кои го зголемуваат интра-абдоминалниот притисок;
 • слаби абдоминални мускули;
 • широк спектар на повреди на предниот абдоминален ѕид;
 • конгенитална слабост на ингвиналниот прстен;
 • болести во клиничката слика за кои постои силна долготрајна кашлица;
 • текот на хроничните инфективни процеси во органите на урогениталниот систем;
 • неограничен емтички повик;
 • воспалителна лезија на простатата;
 • разни нарушувања на урогениталниот систем;
 • зависност од лоши навики, особено пушење, што предизвикува хронична кашлица;
 • одеднаш губење на тежината;

Претходните хируршки интервенции на абдоминалната празнина може да предизвикаат формирање на хернијална вреќа во препоните:

 • ексцизија на жолчното кесе;
 • ресекција на желудникот или дуоденумот;
 • отстранување на додатокот;
 • анексектомија;
 • хистеректомија.

Директна ингвинална хернија кај постари лица е последица на промени поврзани со возраста во мускулното ткиво воопшто и особено во пределот на абдоменот.

Класификација

Дефектот може да биде конгенитален или стекнат. Постојат уште неколку класификации на хернија. во областа на препоните

Врз основа на механизмот на развој, емитираат:

 1. Коси ингвинална хернија. Патолошки испакнатост поминува низ ингвиналниот канал и оди во скротумот. Се развива на позадината на фактот дека не постои преголемо поврзување на абдоминалната празнина со скротумот, кој во нормална состојба на работите се затвора до времето кога се роди детето.
 2. Директна ингвинална хернија. Дефектот испарува низ предниот ѕид на абдоминалната празнина.
 3. Комбинирана ингвинална хернија. Се карактеризира со фактот дека во една дупка наоѓа 2 или повеќе испакнатини.

Ингвинална-скротална хернија кај мажи во зависност од мобилноста е:

 • Прекршени. Постои прекршување на дефектот во хернијалниот прстен. Не се постави.
 • Нереализирано. Подвижна хернијална вреќа, која може да се постави рачно, понекогаш е поставена спонтано. Протрезувањето се забележува за време на силна кашлица или обид.

Патологијата поминува низ неколку фази на развој:

 • Фаза 1 - хернијата лесно се чувствува при палпација на долниот дел на стомакот, инаку не е можно да се детектира дефектот;
 • Фаза 2 - се јавува формирање на излив на канал, локализиран директно на самиот отвор на ингвиналната празнина;
 • Фаза 3 - се карактеризира со формирање на коси хернии;
 • Фаза 4 - содржината на хернијалната кесе се спушта во скротумот.

На локацијата на хернијата се:

 • билатерално - формирана од двете страни, но може да варира во големина;
 • право;
 • лево едностран.

Покрај тоа, ингвиналните испакнатини се:

 • ретроградна;
 • париетален;
 • ингвинално-средно;
 • две комори;
 • ингвинална и површна;
 • спакувани;
 • ококопаховими.

Според клиничкиот тек, може да се разликува комплицирана и некомплицирана испакнатост.

Симптоматологија

Машки ингвинална хернија

Симптомите на ингвинална хернија може да се развиваат или постепено, или одеднаш и акутно. Во повеќето ситуации, првата клиничка манифестација е појава на тумор-како испакнатост во областа на препоните со тензија во стомакот. Во мирување, дефектот се ресетира, односно целосно исчезнува.

Често постои болка со различни степени на интензитет, која може да биде и постојана и периодична. Локализирана болка во долниот дел на предниот ѕид на абдоминалната празнина и може да зрачи до препоните, долниот дел од грбот и сакрумот.

Симптоми на ингвинална хернија кај мажите:

 • метеж и непријатност во проблематичната област;
 • зголемена потреба за мокрење;
 • горење и сечење во уретрата;
 • болка во цревата и над пуби;
 • зголемено формирање на гас;
 • прекршување на дефекацијата (запек);
 • уринарна ретенција - се јавува кај постари мажи;
 • напади на гадење и повраќање;
 • мало зголемување на температурата;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • одење непријатност - се јавува кога хернијалната вреќа е голема.

Последиците од ингвиналната хернија кај мажите се претставени со еден вид клиничка слика. На пример, една од најчестите компликации - стискање на хернија - се изразува со следниве симптоми:

 • остра и остра болка во стомакот или препоните;
 • прекумерна напнатост испакнати;
 • неможност да се исправа хернија;
 • недостаток на кашлица шок;
 • зголемување на големината на перитонеумот;
 • хронична опструкција на цревата ;
 • тахикардија ;
 • гадење со непобедливо повраќање;
 • сериозна слабост

Ако се појават такви симптоми, веднаш треба да побарате квалификувана помош.

Дијагностика

Како да се третираат ингвиналните хернии и да се дијагностицира, лекарот го познава гастроентерологот. Процесот на правилна дијагноза треба да има интегриран пристап, и покрај изразената и специфична клиничка слика.

Првата фаза на дијагностицирање е директната работа на лекарот со пациентот:

 • проучување на историјата на болеста - да се побара болест која може да предизвика формирање на хернијачка кеса;
 • собирање и анализа на животната историја - да се утврди кој фактор е основната причина;
 • палпација на предниот абдоминален ѕид и неоплазма;
 • мерење на пулсот и температурата;
 • детален преглед на пациентот - за сериозноста на клиничките манифестации.

Инструментална дијагноза на ингвинална хернија ги комбинира следниве постапки:

 • Х-зраци на перитонеалните органи;
 • ултрасонографија на карличната област, скротумот и мочниот меур;
 • иригоскопија;
 • цистоскопија;
 • цистографија;
 • КТ и МРИ.

Лабораториските тестови се од помошна природа и се ограничени на:

 • општ крвен тест;
 • крвна биохемија;
 • општа клиничка анализа на урина.

Кај мажите, ингвиналното испакнување е многу важно да се разликува од следните патологии:

Третман

Отстранувањето на ингвиналната хернија кај мажите се врши за време на операцијата, чија цел не е само да се елиминира дефектот, туку и да се зајакнат абдоминалните мускули. Третманот без операција може да се спроведе само кај мажи кои сеуште не се наполниле 5 години. Кај мажите, типот на операција е избран поединечно, во зависност од инцизијата на хернија.

Во отсуство на прекршување, медицинските манипулации се во насока на зајакнување на ѕидовите на ингвиналниот канал и ингвиналниот прстен, лигатура на непропустната спојка помеѓу перитонеумот и скротумот.

Операцијата за отстранување на ингвинална хернија кај мажите во случаи на појава на повреда вклучува:

 • отворање на хернијачката кеса;
 • евалуација на одржливоста на неговата содржина;
 • шивајќи го дефектот на абдоминалниот ѕид со неговото понатамошно зајакнување.

Во клиника за мажи, операцијата на хернија може да се изврши на неколку начини:

 • ингвинална хернија лапаротомија;
 • Лапароскопија на ингвинална хернија е најчестиот метод.
Лапароскопија на ингвинална хернија кај мажите

Рехабилитација по операција:

 • лекови, особено антибиотици;
 • секојдневен антисептичен третман на оперативната област;
 • диета терапија - исхрана по операција се врши на индивидуална основа, но главното правило е дека храната треба да се сечкани или пире, парен или варен;
 • целосен сексуален одмор;
 • одбивање да се земе топла бања;
 • гимнастички вежби за ингвинална хернија за зајакнување на абдоминалните мускули.

Должината на постоперативното заздравување е одлучено од страна на лекарот, но често овој период варира од 2 недели до еден месец.

Третманот на ингвиналните хернии народни лекови е неприфатлив, бидејќи тоа само може да го влоши проблемот.

Можни компликации

Игнорирањето на симптомите и недостатокот на терапија предизвикува развој на такви компликации:

После операција може да се појават последици, вклучувајќи го и неуспехот на конците, перитонитисот и пристапувањето на секундарна инфекција.

Превенција и прогноза

Симптомите и лекувањето што ги извршува искусен лекар во времето се гаранција за добра прогноза. За да не се има ингвинална хернија кај мажите, потребно е само следење на општите правила за превенција:

 1. Целосно отфрлање на зависности.
 2. Навремено се бори со хронична кашлица и запек.
 3. Избегнувајте продолжено носење на тегови.
 4. Зајакнување на абдоминалните мускули.
 5. Контрола на телесната тежина, доколку е потребно, треба да изгубите колку што е потребно за нормализирање на телесната тежина во однос на возраста и висината.
 6. Рано откривање и третман на гастроинтестинални абнормалности или други болести кои можат да доведат до формирање на хернијачка кесичка во областа на препоните.
 7. Кога ќе се појават првите знаци, неопходно е да се носат завој за ингвинална хернија кај мажите и што е можно поскоро да одат кај лекарите за помош.
 8. Редовно завршување на целосен рутински преглед на клиниката.

Ингоиналната хернија кај мажите има поволна прогноза за рехабилитација и за нормален квалитет на живот. Во ретки случаи, евентуален релапс на болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ингвинална хернија кај мажите и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гастроптоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Гастроптозата е болест во која стомакот зафаќа анатомски абнормална положба, многу пониска во споредба со нормата и во однос на другите внатрешни органи. Клиничарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да доведат до развој на оваа болест, но тие ќе се разликуваат во зависност од неговата форма.

...
Бактериурија (појавување симптоми: 6 од 20)

Бактериуријата е патолошки процес во кој присуството на патогени микроорганизми ќе се открие со дијагностички методи во урината. Нормата е отсуство на бактерии во урината, таа е стерилна, но кога станува инфицирана, организмите се размножуваат и можат да ги инфицираат најблиските органи преку растечките канали.

...
Цистаденом (појавување симптоми: 6 од 20)

Цистаденом е бенигнен тумор или цистична неоплазма, која е најчесто локализирана во јајниците на жената, но исто така се среќава и во други внатрешни органи на абдоминалната празнина или во млечната жлезда. Причината е главно хормонални нарушувања, хирургија на карличните органи, хронични воспалителни процеси поврзани со репродуктивните органи.

...
Пиелонефритис (појавување симптоми: 5 од 20)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Синдром на раздразливо дебело црево (појавување симптоми: 5 од 20)

Синдром на нервозно дебело црево (IBS) е серија на функционални нарушувања поврзани со работата на сите пониски делови на дигестивниот тракт. Во друг, тоа се нарекува синдром на нервозно дебело црево, но не е само таа што страда. Овој проблем се јавува кај половина од светската популација и влијае и на постарите и на децата. Најчесто, синдром на нервозно дебело црево се јавува кај жени.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .