Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Импотенција: Симптоми и третман

Импотенција - главните симптоми:

Импотенцијата (еректилна дисфункција) ја одредува итноста за човек од такви прекршувања на неговите сексуални функции, во која тој не е способен да го заврши сексуалниот однос. Импотенцијата, чии симптоми укажуваат на неможност да се одржи ерекција, ниво кое е потребно за сексуални односи или неспособност за постигнување на ејакулација или комбинација на двете состојби, може да се карактеризира со целосна неспособност за постигнување на ејакулација или ерекција, како и краткотрајно ерекција.

Општ опис

Импотенцијата како медицински термин беше воведена во практика во 1655 година. Сепак, сексуалната импотенција што таа го наметнува, се разбира, се појави многу порано отколку што беше соодветно дефинирана. Во моментот, оваа дефиниција за неа исто така е застарена, наместо ова име на прекршување, сега се користи терминот "еректилна дисфункција".

Ризикот од импотенција значително се зголемува со возраста. Значи, кај мажи кои го поминале возраста од 60 години, ова прекршување се случува 4 пати почесто отколку кај мажи над 40 години. Во меѓувреме, врз основа на податоците од медицинската статистика од страна на повредите на потенцијата, познато е дека повеќе од 30% од мажите, чија возраст е помеѓу 18 и 60 години, веќе имаат нарушувања на сексуалната функција со различен степен на манифестација. Соодветно на тоа, возраста на импотенција кај мажите во секој случај не е предмет на строги ограничувања, бидејќи дефинирањето на специфични броеви за манифестирање на повредите во оваа област главно се определува со индивидуални фактори и критериуми.

Најчесто импотенцијата се смета за нарушување на ерекцијата кај мажите. Меѓутоа, овој поим е всушност пообемно и затоа имплицира сексуални дисфункции кои се јавуваат кај мажите (патем, некои истражувачи сметаат дека ова исто така важи и за жените). Постојат шест главни критериуми, врз основа на кои човекот може да се смета за импотентен:

 • човекот не чувствува сексуална привлечност за една жена;
 • човекот не може да постигне доволно ерекција со претходната сексуална желба;
 • човек не може да вметне пенис во вагината кога има ерекција;
 • човекот не е способен да прави фрикциони движења за одредено време потребно за нив;
 • човекот не може да доживее оргазам со таква жена и во такви услови во кои поголемиот дел од мажите се способни да вршат сексуални односи.

Овие критериуми за откривање на импотенција кај еден човек биле обезбедени од еден од авторите, а кршењето на потенцијата се смета за вистинска патологија кога се почитува било која од точките. Првичните точки се одредуваат, соодветно, како почетна фаза на развојот на импотенцијата, бидејќи порано еден човек е забележан да ги почитува овие точки, посериозно ќе се утврдат последиците. Прекршувањата во рамките на самата ствар за човекот ги одредуваат последователните отстапувања за останатите определени точки (фази).

Исто така е нагласено дека некои од компонентите кои ја придружуваат импотенцијата не само што кореспондираат со хронологијата на процесите на сексуален однос, туку исто така делуваат како каузални компоненти. Дефиницијата за "импотенција", исто така, мора да ги содржи условите кои се применуваат на специфичната ситуација која го придружува сексуалниот однос, и на сексуалниот партнер.

Особено, може да се забележи дека постојат ситуации во кои сексуалниот однос е невозможен поради одредени физиолошки околности, поради што референцата за импотенција во однос на клиничкото разбирање на овој термин е неприфатлива. На пример, овде може да се потенцира присуство на луѓе во непосредна близина (особено роднини и пријатели), закана за животот итн. Освен тоа, може да се забележи дека сексуалната возбуда се јавува во случај на релевантност на минималниот број на еротски стимули, кои овој пат се однесуваат на сексуалниот партнер на човекот. Во отсуство на такви надразнувачи, кои, на пример, може да се сметаат за апсолутна надворешна непривлечност на партнерот, човекот, наместо соодветната можна ситуација на сексуална стимулација, се појавува сексуална одбивност (што го одредува апсолутното отфрлање на сексуалните односи на човекот на ментално ниво со релативно здраво тело ).

Импотенција: видови

Во рамките на клинички аспект, врз основа на акцент на горенаведените точки (фази), повредите поврзани со овие точки ги одредуваат следните форми на импотенција:

 • импотенција конкурентност - ја одредува неспособноста на мажите да го тестираат атракција;
 • ерекција импотенција (ерекција на импрегнација) - ја одредува повредата на ерекцијата (т.е. нарушувања на ерективната потентност);
 • импотенција kouundi (или импотенција иммитанди, ејакулација прекокс) - ја одредува неспособноста на човекот да влезе во вагината на пенисот (imissio), вклучувајќи го и прекршувањето во форма на предвремена ејакулација;
 • Erektsio Brevis - ги одредува ерекциите во краткорочната варијанта на манифестацијата, која исто така е комбинирана со раната форма на ејакулација кај маж;
 • импотенција на ејакулација - во овој случај се разгледува емотивната импотенција, а со тоа, особено одложување на ејакулацијата со можното целосно отсуство;
 • импотенција Сатис фракции (anorgasmia) - неспособноста на човекот да постигне сексуално задоволство, се смета за недостаток на сексуално задоволство.

Некои автори во третманот на нарушувања поврзани со ејакулација ја негираа поврзаноста со сексуалната импотенција, во која делува како соодветна форма. Во овој случај, се разликуваат примарни импотенции и секундарна импотенција. Така, примарна импотенција ја одредува неможноста на човекот да постигне ерекција и да ја зачува во состојба што е потребна во сексуалниот однос, поради што не може да постигне имизија (акција поврзана со вметнување на пенисот во вагината на партнерот). Што се однесува до втората опција, секундарната импотенција е релевантна кај мажи со нарушувања на ерекцијата, поради што сексуалниот однос е невозможен, но под услов пред тоа да имаат барем еден сексуален однос (immission), без оглед на неговиот успех или неуспех.

Општо земено, видовите на импотенција кои се земаат во вакви варијанти како психолошка импотенција и органска импотенција.

Органската импотенција ја одредува таквата еректилна дисфункција, во која физиолошките причини се причина за тоа, на пример, една или друга уролошка болест, ендокрините нарушувања итн., Со оваа патологија, нејзината прогресија е бавна. Периодично, еден човек забележува дека во вистинско време нема ерекција, се забележува постепено зголемување на овие неуспеси. И ако пред ваквите проблеми со ерекцијата не се случи, тогаш, како што напредокот напредува, тоа бара многу напор да се појави. Органската импотенција кај мажите може да се комбинира со зачувување на сексуалната желба во однос на партнерот, згора на тоа појавата на ерекцијата може да биде придружена со последователна ејакулација. Сепак, постои и можност за фактот дека за време на сексуалниот однос, ова прекршување може да предизвика ненадејно олабавување на пенисот. Знаци на импотенција од овој тип исто така лежат во фактот дека мажите немаат спонтани ноќни и утрински ерекции.

Што се однесува до следната опција, во која квалитетот е доделена психолошка импотенција, тогаш, соодветно, тоа е придружено со психогени фактори. Особено, ова се ментални нарушувања во вид на невроза, депресија со придружна невротична состојба итн. Знаци на психолошка импотенција или, како што сеуште е вообичаено дефинирана, кортикална импотенција, се состои во ненадејниот почеток на болеста, како и во присуство на спонтани ноќни и утрински ерекции. Што се однесува до актуелните проблеми со ерекцијата, тие се најчесто епизодни. Тоа може да се наметне од ситуации во кои обидот на еден човек да има сексуален однос е комбиниран со неговото првично отсуство на ерекција или со неговото исчезнување по одредено време. Третман на импотенција од овој тип бара првична идентификација на причината што го предизвикала и, соодветно на тоа, елиминирање на оваа причина.

Во диференцијалната дијагноза на двете опции се базира на споредба на манифестации во оваа верзија:

 • Психолошка импотенција
  • започнува одеднаш;
  • спасени спонтани ерекции (ноќ, утро);
  • проблемот на односите е релевантен;
  • Има проблеми со ерекцијата под одредени видови на околности во кои се прават обиди за вршење сексуални односи.
 • Органска импотенција
  • се карактеризира со постепен почеток;
  • не се јавуваат спонтани ерекции;
  • сексуалната желба и ејакулациите се нормални;
  • проблеми поврзани со импотенција, се јавуваат во сите услови и околности.

Покрај тоа, постојат и други форми на импотенција, разгледајте ги подолу.

Неврорецепторна импотенција. Ова нарушување е предизвикано од вистинска лезија во главата на пенисот на пенисот, исто така, тие можат да бидат зафатени и во семенските везикули или во простатата.

Спинална импотенција. Во овој случај, импотенција се јавува како резултат на поразот на соодветните спинални центри (центри на ејакулација и ерекција).

Органска импотенција на 'рбетниот мозок. Во овој случај, ерекцијата или ејакулацијата е нарушена поради поразот на одредени 'рбетнички центри концентрирани во лумбалните или сакралните региони, што особено се јавува во однос на позадината на вистинската органска патологија (хеморагија, траума, воспалителен или неопластичен процес).

Спинална функционална импотенција. Овој термин е застарен, самата патологија во рамките на сегашното време често е одбиена во сопственото постоење. Карактеристиките на прекршувањето во овој случај се поврзани со постојан тип на повреда во областа на центрите за спинална сексуалност на позадината на нивната "прекумерна работа" (која, на пример, може да биде придружена со мастурбација, интензивен сексуален живот итн.).

Импотенција: причини

Причините кои предизвикуваат импотенција се дистрибуираат од страна на специјалисти во неколку главни групи, што овозможува да се разликуваат следниве опции:

 • васкуларни нарушувања;
 • ендокрини пореметувања;
 • невролошки нарушувања;
 • медицински нарушувања;
 • повреди на локалниот тип.

Овие опции одговараат на веќе сметаната органска природа на болеста во која импотенцијата е резултат на отстапувања во нормалното функционирање на одреден орган (систем) во телото на еден човек. Од болестите кои предизвикуваат развој на импотенција кај мажите, може да се разликуваат следниве: хипертензија, атеросклероза, низок тестостерон (хипогонадизам), мултиплекс склероза , дијабетес, повреда на 'рбетниот мозок.

Запирање на импотенција предизвикана од болести на гениталните органи, може да се разликуваат три главни форми кои произлегуваат од влијанието на следниве видови фактори: нарушувања поврзани со интрасекреторната функција на тестисите; релевантноста на болестите на семето туберкулоза и простата; механички причини (болести на пенисот, оштетување или малформации).

Во првиот случај, болеста има ендокрина природа на потекло, наспроти позадината на која намаленото производство на сексуалниот хормон од страна на тестисите води кон истовремено слабеење на сексуалната желба. Таквите нарушувања на тестисите може да бидат вродени (хипоплазија на тестисите) и тие исто така можат да се стекнат во детството (при пренесување на билатерален орхит или заушки, кога се лулаат и се намалуваат кај пациентите со тестисите) или во позрела возраст (траума на тестисите, пренесување орхитис, промени поврзани со стареењето асоциран со појава на постаро или сенилна возраст).

Што се однесува до втората форма, во која болестите на семената туберкулоза или простата се сметаат за актуелни за пациентот, тие, пак, се поврзани или со присуство на отстапувања од нормалниот сексуален живот (што подразбира присуство во него на сексуални ексцеси, активности поврзани со вештачко пролонгирање на сексуално дејствува или со прекин, како и честа мастурбација) или со трети лица инфекција (пост-трихомонадна или постгонореинна простатитис и други негови форми). Покрај тоа, тие можат да играат улога на друг вид на причина ( аденома на простатата , неактивен начин на живот, седентарен начин на живот итн.).

Механички причини, поврзани со третата форма, го одредуваат овој тип на болест на пенисот или неговите аномалии, за кои на механичко ниво не постои можност за нејзино воведување во вагината.

Сепак, како што е исто така забележано, повеќето од овие прекршувања ретко се забележуваат. Соодветно на тоа, таа утврдува дека, по својата природа, импотенцијата е во основа дисфункција на психосоматски размер. Раната импотенција исто така се смета прецизно во однос на усогласеноста со оваа причина. По отстранувањето на факторот кој е директно поврзан со појавата на таков проблем, ерекцијата на мажите, како и нивната способност да се изврши целосен сексуален однос во целост, е предмет на заздравување.

Постојат посебни варијанти на импотенција, кои одговараат на одреден возрасен период. Значи, забележаната рана импотенција е претежно психогена (возраст до 30 години). За време на средниот век (од 30 до 50 години), импотенцијата е претежно спинална, т.е. се развива против позадината на болестите на семенскиот туберкулоза и простата, како и на позадината на осиромашување на соодветните центри во 'рбетниот мозок, кои ја контролираат ерекцијата и ејакулацијата. Импотенцијата кај мажи постари од 50 години е природата на ендокрината патологија и е поврзана со пад на хормоналната функција поврзана со возраста релевантна за тестисите.

Како отежнувачки фактор во развојот на импотенцијата, се одредува злоупотребата на пушењето и алкохолот. Врз основа на студиите, особено беше откриено дека никотинот доведува до депресија во мозокот на гениталните центри, поради што, пак, ерекцијата е исто така ослабена. Не помалку негативен е ефектот на алкохолот - тука влијанието е насочено особено кон сексуалните жлезди (простатата и тестисите). Врз основа на експериментите спроведени врз животни, откриено е дека хроничниот алкохолизам предизвикува масна дегенерација на половите жлезди и нивна последователна атрофија. Ваквите промени, пак, предизвикуваат делумно или целосно целосно истребување кај мажите со сексуална моќ. Покрај тоа, се забележува и таков ефект врз мажите од алкохол, во кои постои нивна феминизација (со други зборови, тоа е - феминизиран). Ова е придружено со губење на косата, дебелината на женскиот тип итн. Ефектот на алкохолот е исто така на централниот нервен систем, што значи дека импотенцијата може да има последователна спинална или кортикална природа.

Импотенција: Симптоми

Почетната фаза на импотенција ги одредува соодветните манифестации на ова нарушување. Првите симптоми на импотенција особено се манифестираат во форма на недостаток на ерекција , што не се јавува кога нормална сексуална возбуда се јавува кај маж. Послаба ерекција се забележува како следниот чест симптом.

Постои намалување на вкупниот број ерекции во периодот на денот, а еластичноста на пенисот се менува (што е особено важно за време на сексуалниот однос). Предвремена ејакулација, исто така, укажува на почеток на импотенција . Во меѓувреме, овој симптом со појавата на ејакулација пред пенисот беше внесен во вагината, може да биде доказ не само за нарушувањето кое го разгледуваме, туку исто така делува како знак кој укажува на венско нарушување.

Кај мажите кои страдаат од повредата што ја разгледуваме, исто така, се манифестираат особините на личноста, кои воопшто се карактеристични за него:

 • стремејќи се да не се разликуваат од другите мажи во сопственото однесување;
 • усогласеноста на линијата на однесување кон демонстрацијата на "отсуството" на чувствителност и емоции, студеноста и оддалеченоста може да се следат во активности;
 • постои непочитување на потребите на другите луѓе, како и тенденција за надуеност и претерување, убедување во сопствената супериорност, самоцентричност, неспособност да се соживуваат;
 • подложноста на фобиите, одбивањето да се преземат мерки за надминување на одредени потешкотии, недостаток на самодоверба, невозможноста за брзо и целосно враќање на состојбата на рамнотежата во однос на претходните неуспеси;
 • наличие ананкастных черт (проявления в виде чрезмерной добросовестности, навязчивых образов и мыслей, являющихся деструктивными для пациента, актуальность тревожной формы неуверенности в себе, наличие ощущения собственной неполноценности и постоянство чувства вины), нередко сочетающихся с чрезмерной впечатлительностью; постоянное размышление относительно правильности совершаемых поступков и стремление убедиться в этом;
 • наличие девиантных черт (в частности девиантное поведение определяется в рамках социологии в виде таких действий/поступков человека, которые не подходят под официальные нормы и стандарты общества), в результате которых достижение нормальной эрекции у мужчин возможно лишь в рамках условий выполнения соответствующих сексуальных фантазий или действий.

На основании современных исследований выявлено, что эректильная дисфункция примерно в 90% случаев напрямую связана с актуальностью тех или иных психологических факторов, в то время как на органические нарушения приходится лишь порядка 10% случаев импотенции.

Диагностирование

В подавляющем большинстве случаев пациенты относятся к сексуальным отношениям как к теме весьма деликатной, ввиду чего появление проблемы с эрекцией в том или ином варианте обуславливает ее отнесение ими к факторам внешнего масштаба. Нередко и вовсе предпринимаются попытки скрыть ее. Практически в 95% случаев это заболевание излечимо посредством применения мер медикаментозного воздействия, но именно указанное к нему отношение определяет частоту обращения к специалисту лишь в 10% случаев.

По этой причине основная проблема, сопутствующая диагностированию, кроется во внутреннем конфликте, который может быть связан у мужчины со стыдливостью и смущением из-за возникшей проблемы, а также из-за ожидания того, что состояние улучшится само. В некоторых случаях активная половая жизнь не является важной для мужчины, потому возникновение проблем с эрекцией в качестве проблемы и вовсе не рассматривается. Иногда же, наоборот, при объективном выявлении того, что проблема действительно существует, поход к специалисту откладывается из-за ее преувеличения (т.е. мужчина думает, что все слишком серьезно в его случае). Также нередки страхи по поводу того, что результат выявит, что никакие меры не смогут помочь в устранении актуальной проблемы.

На основании ряда поведенческих признаков можно предположить, что актуальны проблемы с потенцией, причем даже в ситуации, когда мужчина делает вид, что с ним все в порядке. В качестве поводов для беспокойства определены следующие ситуации:

 • избегание теми или иными способами полового контакта (мужчина ссылается на головную боль, проблемы стороннего характера, усталость, он поздно возвращается с работы и пр.);
 • любые прямые предложения, касающиеся секса, равно как и намеки, им игнорируются;
 • инициатором полового контакта мужчина не выступает.

Психологический барьер для диагностики состояния может помочь преодолеть мужчине его половая партнерша, в остальном же следует полагаться только на врача.
К методам диагностики относится:

 • метод тестирования иннервации полового члена (позволяет определить, в каком состоянии находятся нервы органа; тестируется также бульбокавернозный рефлекс);
 • метод ультразвукового исследования (оценке подлежат пещеристые тела полового члена, выявляются признаки наличия у мужчины атеросклероза сосудов, кальциноза или рубцевания эректильной ткани, определяется величина венозного оттока и пр.);
 • биотезиометрия полового члена (тест с применением вибрации для оценки иннервации органа и его чувствительности).

Третман

В зависимости от природы заболевания определяются методы его лечения, которые в целом могут быть достаточно разнообразными. К основным методам лечения импотенции относятся:

 • психотерапевтическое лечение (ориентировано на лечение психогенной импотенции, а также на лечение органической формы импотенции в рамках восстановительного периода);
 • хирургический метод (применяется в лечении органической формы импотенции на фоне венозных и сосудистых патологий с целью увеличения притока к кавернозным телам крови);
 • вакуумный метод (подразумевает под собой механический метод стимуляции полового члена, применяемый в рамках комплексной терапии в адрес импотенции);
 • инъекционный метод (лечение подразумевает введение посредством уколов в пещеристые тела инъекций, на фоне которых происходит расширение сосудов, что, в свою очередь, обуславливает возникновение нормальной эрекции);
 • медикаментозная терапия (определяет возможность излечения от импотенции без необходимости в использовании вышеперечисленных вариантов методов; обладает рядом противопоказаний, которые требуют обязательной консультации у специалистов на их счет, а также исключения этого варианта как единственного в лечении актуального нарушения).

При проблемах с потенцией хорошо себя зарекомендовал новый препарат Виатайл, который обеспечивает стойкую эрекцию при условии сексуальной стимуляции, способствует ее поддержанию на протяжении всего полового акта, повышает качество оргазма. Препарат доступен по цене, хорошо переносится, не вызывает привыкания. Врачи допускают его сочетание с умеренным количеством алкоголя.

Импотенция, народное лечение которой рассматривается в качестве варианта, должна излечиваться таким образом только при консультации со специалистом, потому как здесь, опять же, важно отталкиваться от природы возникновения заболевания. При появлении проблем, сопутствующих импотенции, необходимо обратиться к урологу, возможно, что также понадобится консультация эндокринолога, психолога и кардиолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Импотенция и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: уролог , эндокринолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Везикулит (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Везикулитис е воспалителна лезија која се јавува во семенските везикули. Везикулитис, чии симптоми се претежно измазнети, нема акутни манифестации, што доведува до задоцнето лекување на пациентите за обезбедување на соодветна медицинска нега, а исто така идентификува некои тешкотии кои се релевантни во процесот на дијагностицирање.

...
Оофорит (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Офоритисот е воспалителен процес кој се јавува во областа на фалопиевите цевки. Како резултат на развојот на оваа болест, фалопиевите цевки се споени со јајниците. Како резултат на тоа, може да се појави неплодност. Да се ​​каже точно што е причина за појава на воспалителна болест, тоа е невозможно. Патологијата ги напаѓа девојчињата на возраст од 25-35 години и жените од менопаузата.

...
Нервное истощение (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Диспареуния (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Диспареунија е состојба во која сексот предизвикува болка. Болката може да биде локализирана во карличниот регион и во областа на надворешните генитални органи. Оваа патолошка состојба се развива кај жените и може да има и психолошка основа и органска. Диспареунија го нарушува квалитетот на животот на жената, бидејќи сексот не му носи задоволство, поради што нејзиното либидо се намалува и почнува да го избегнува сексуалниот однос. За возврат, ова води кон зголемување на раздразливоста, нервозата, депресијата и директно влијае врз односот во двојката, што често води маж и жена кон идејата за потребата да се прекине врската.

...
Гонорея у мужчин (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Гонореа кај мажи (инфекција со гонекокална инфекција, фрактура, хлопка) е инфективно-воспалителен процес кој влијае на органите на генитоуринарниот систем. Се јавува супрарација на мукозната мембрана, предизвикувајќи карактеристични симптоми. Самотретувањето во овој случај е невозможно, бидејќи може да доведе до сериозни последици, особено неплодност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .