Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипоспадија: Симптоми и третман

Хипоспадија - главни симптоми:

 • Ниво на тешкотија мокрење
 • Болка за време на ерекција
 • Пневматска искривување
 • Намалена големина на пенисот
 • Неразвиеност на пенисот
 • Иритација на кожата на пенисот
 • Уретрално отворање зад скротумот
 • Уретра на скротумот

Хипоспадија е конгенитална болест која се карактеризира со нарушување на структурата на сексуалниот орган кај човекот. Оваа болест води кон фактот дека природната форма на пенисот кај мажите е нарушена и, како резултат на тоа, процесот на мокрење. Покрај тоа, патологијата му дава на пациентот психолошки непријатности и води кон нарушување на сексуалната функција.

Според меѓународната класификација на хипоспадија кај момчиња, се однесува на конгенитални аномалии (малформации) и посебен код за ICD 10 - Q54.

Поради специфичната клиничка слика, дијагнозата на оваа болест не предизвикува тешкотии, меѓутоа, да се разјасни дијагнозата и да се идентификуваат можните компликации, се врши инструментално испитување. Третманот е функционален, народните лекови не се земаат предвид поради нивната целосна неизлечивост.

Етиологија

Хипоспадија кај деца е исклучително вродена, поради што надворешните етиолошки фактори во овој случај не можат да бидат.

Треба да се напомене дека точните етиолошки причини за развој на таква конгенитална болест сè уште не се утврдени, па затоа не постојат ефикасни превентивни методи. Сепак, клиничарите идентификуваат неколку предиспонирачки фактори за развој на оваа болест кај машкиот пол:

 • злоупотреба на алкохол и употреба на дрога од страна на мајката за време на бременост;
 • ефекти врз телото на мајката, и, следствено, на детето, токсични или хемиски супстанции. Ова може да биде случај ако жената работи во опасна продукција, додека е веќе бремена или зема "тешки" лекови;
 • како компликација на хромозомски болести;
 • ако детето е зачнато преку ИВФ;
 • повеќекратна бременост;
 • честа работна активност;
 • интраутерина инфекција на фетусот;
 • генетска предиспозиција.

Случаите на семејните болести се наоѓаат кај околу 10-20%.

Во поретки случаи, не е можно да се утврди евентуален етиолошки фактор.

Класификација

Во зависност од локацијата на уретрата и нејзината неразвиеност, се разликуваат овие форми на оваа конгенитална патологија:

 • коронарна;
 • capitate;
 • стеблото;
 • скротални хипоспадии;
 • перинеална.

Коронарната форма и капитатот се класифицирани како предниот тип на болеста, матичната форма се смета за просечна хипоспадија, а скроталната и перинеалната форма припаѓаат на задниот тип на патологија.

Одделно разликуваат таква форма на патологија како "хипоспадија без хипоспадија". Во овој случај, се подразбира дека уретрата е неразвиена и пократка од самиот сексуален орган. Сепак, локацијата на уретрата е на вистинското место, но поради разликата во должината на пенисот и уретрата, органот е закривен.

Без оглед на тоа кој тип е дијагностициран кај маж или дете, третманот ќе биде функционален само.

Форми на хипоспадија

Симптоматологија

Во овој случај, клиничката слика ќе зависи од формата на хипоспадија. Следниве се вообичаени клинички знаци:

 • тешкотии при мокрење;
 • иритација на кожата во гениталниот дел;
 • деформација на пенисот, што може да се зголеми со почетокот на сексуалната активност.

Скроталната форма на хипоспадија се карактеризира како што следува:

 • пенисот е многу неразвиен и повеќе изгледа како клиторис;
 • отворањето на уретрата се наоѓа на скротумот и на тој начин се дели на два дела;
 • мокрењето е можно само во седечка положба;
 • традиционалниот сексуален живот е невозможен.

Треба да се забележи дека ова е најсложената форма на патологија.

Во перинеална форма на хипоспадија, се забележува следново:

 • отворањето на уретрата се наоѓа зад скротумот, што доведува до нејзино разделување на два дела. Токму овој фактор најчесто води до фактот дека се јавуваат потешкотии во одредувањето на полот на новороденче;
 • пенисот е мал, што го отежнува спроведувањето на сексот.

Оваа форма на конгенитална патологија се карактеризира со висок ризик за развој на сродни компликации - ингвинална хернија , капки , крипторхидизам .

Стем хипоспадија се карактеризира со следнава клиничка слика:

 • излезот на уретрата може да се наоѓа на различни нивоа на задниот дел на пенисот;
 • процесот на мокрење поминува или седи, или стои, но со затегнување на органот до стомакот;
 • очигледна искривување на пенисот;
 • болни ерекции;
 • Може да биде тешко да се зачне детето, бидејќи локацијата на уретрата може да доведе до фактот дека семената течност нема да падне во вагината. Но, генерално, сексуалниот живот е сосема можен.

Кога короноидната форма забележа патологија од следната природа:

 • деформитет на вулвата;
 • урината се излачува со напор.

Капитизираната форма на болеста се јавува најчесто, во околу 75% од случаите и речиси никогаш не води кон развој на сериозни компликации на урогениталниот систем. Оваа форма на патологија се карактеризира како што следува:

 • отворањето на уретрата е ниско, често се стеснува;
 • тешкотии при мокрење;
 • со почетокот на сексуалната активност, кривината на пенисот може да напредува.

Одделно, неопходно е да се издвои таков вид на патологија како акорд хипоспадија. Во овој случај, уретрата е на дното. За време на ерекцијата, пенисот може да се извлече, што го прави сексуалниот однос невозможен и е проследен со силна болка.

Симптоми на хипоспадија

Дијагностика

Поради фактот што клиничката слика е прилично специфична, практично нема проблеми со дијагнозата.

Во овој случај, можеби ќе треба да се консултирате со такви лекари:

 • уролог;
 • ендокринолог;
 • хирург;
 • неонатолог;
 • генетичар.

За да ја потврдите дијагнозата, може да се назначи следната дијагностичка програма:

 • определување на кариотип;
 • Ултразвук на карличните органи;
 • МНР на карлицата;
 • Ултразвук на бубрезите и мочниот меур.

Лабораториските дијагностички методи, во овој случај, не се спроведуваат, бидејќи тие не претставуваат никаква дијагностичка вредност.

Третман

Без оглед на видот на болеста и возраста на пациентот, урологијата обезбедува само една од најефикасните елиминации на таквата конгенитална патологија - хируршка интервенција.

Се препорачува да се поправи патологијата и пластичната хирургија на рана возраст - од 1 до 3 години. Операциите на подоцнежна возраст се потешки за пациентите да издржат.

Во постоперативниот период, урината се испушта со катетеризација и примена на цистостомија. Таквите активности се прикажани на пациентот во рок од 7-14 дена. Сексуалната активност во овој момент (на соодветна возраст) е целосно исклучена.

Прогноза

Со навремена оперативна интервенција, позитивен резултат (и физиолошки и козметолошки) може да се постигне во 75-95% од случаите.

Можни компликации

Во отсуство на операција, можни се следните компликации.

 • слаба осетливост на глансот пенисот;
 • формирање на фистула;
 • уретрална стриктура;
 • уретра дивертикулум.

Децата кои биле подложени на операција, до крајот на растот на гениталниот орган, треба да се набљудуваат кај урологот.

Бидејќи ова е вродена патологија, не постојат специфични методи за превенција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипоспадија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: уролог , педијатар , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фимоза (појавување симптоми: 2 од 8)

Фимоза е "машка" болест, која се карактеризира со невозможно изложување на главата на пенисот. Фимоза, чии симптоми може да се смета како нормална физиолошка манифестација и како манифестација на патолошката, може да биде вродена, во зависност од природата на почетокот или стекната.

...
Хроничен простатит (симптоми на појавување: 2 од 8)

Хроничниот простатитис е воспалителен процес кој влијае на ткивата на простатата и доведува до неуспех во неговото целосно функционирање. Оваа болест е една од најчестите нарушувања во работата на машките генитални органи.

...
Апендицитис (појавување симптоми: 1 од 8)

Апендицитисот е воспалителен процес кој влијае на апендиксот кој се наоѓа во цекумот, овој додаток се нарекува апендикс. Апендицитис, чии симптоми може да се разликуваат во зависност од тоа дали воспалителниот процес се манифестира во акутна или хронична форма, а во втората форма не е толку честа појава сега, и главно поради тоа што е невозможно да се отстрани апендиксот поради развојот на компликации.

...
Простатитис (појавување симптоми: 1 од 8)

Простатитисот е болест во која простатата станува воспалена. Простатитисот, симптоми кои се најчести кај мажи со репродуктивна возраст (20-40 години), се дијагностицира во просек кај 35% од населението. Во зависност од потеклото, простатитот може да биде бактериски или не-бактериски, во зависност од природата на курсот - акутен или хроничен.

...
Гонореја (појавување симптоми: 1 од 8)

Гонореја е заразна венерична болест која се карактеризира со лезии на мукозните мембрани на урогениталните органи, мукозните мембрани на устата, очите и ректумот. Оваа болест влијае на машката и женската популација, па симптомите на гонореа за секој од нив се различни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .