Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на простата: Симптоми и третман

Рак на простата - главните симптоми:

Ракот на простата е малиген тумор, кој, според степенот на преваленција, е рангиран на четвртото место меѓу другите видови на рак, кои се најчести во медицинската пракса. Рак на простата, чии симптоми се карактеристични само за оваа болест, не се појавуваат главно кај мажи на возраст од 50 години и постари.

Општ опис

И покрај обележаната возрасна група, треба да се забележи дека ракот на простата, иако во ретки случаи, се наоѓа кај младите. Исклучок е сарком на простатата - ретка и болест на младите луѓе, вклучувајќи ја и избегнувањето на категоријата на детството и адолесценцијата.

Околу 3% од машката популација има секоја шанса за смрт како резултат на развојот на рак на простата.

Причини за рак на простата

Разгледувањето на причините, пред сè, ги истакнува хормоналните фактори кои предизвикуваат појава на оваа болест. Значи, постојат докази за фактот дека кога има вишок во телото на машки полови хормони, кои, како што веројатно знаете, се нарекуваат андрогени, а кога има вишок на тестостерон особено, се развива одреден активиран механизам кој го одредува моментот на појава на рак. Поради половите хормони, се предизвикува интензивен развој и раст на епителни клетки на простатата, што, пак, честопати станува причина за нејзината малигна регенерација.

Тој игра улога во развојот на рак на простата и генетска предиспозиција, како и карактеристики на исхрана. Речиси двапати ризикот од развој на рак на простата кај маж се зголемува кога неговите роднини се префрлаат на рак на овој орган. Со трансферот на болеста од двајца и голем број роднини, ризикот, соодветно, се зголемува и до 11 пати.

Неповолниот фактор за здравјето на простатата е вишокот на масна храна во исхраната. Значи, таквата храна содржи фракции на стирен, кои делуваат како еден вид градежен материјал за машки полови хормони, и затоа, поради оваа карактеристика, прекумерната потрошувачка на масна храна доведува до зголемување на нивната синтеза во телото.

Етничката припадност е исто така идентификувана како фактор на ризик, фактор не е исклучен во форма на сексуално однесување својствено на човекот, особено во професионалните активности. Во просек, се забележува дека времетраењето на развојот на туморот на простатата е околу дваесет години.

Форми на рак на простата

Во зависност од карактеристиките на хистолошкиот состав, болеста може да се манифестира во следниве форми:

Недиференцирано. Тие вклучуваат полиморфен рак, кој се карактеризира со значителен број на клетки кои се делат, различен по облик и големина.

Ниски диференцирани:

 • анапластичен аденокарцином , во кој интрацелуларните структури се подложени на промени кога клетките стекнуваат карактеристични големини и форми;
 • цврст канцер, во кој локацијата на клетките се јавува со нишки или слоеви кога тие се одвоени поради проѕирни слоеви на сврзното ткиво;
 • рак skirrozny, во кој формацијата на тумори добива карактеристична цврстина и фиброзам како резултат на доминација на строма на сврзното ткиво врз клетките на туморот.

Диференцирани:

 • карцином на сквамозен клетки, релевантен во случај на формирање на формирање на тумор поради сквамозен епител;
 • аденокарцином - во овој случај, ракот се формира врз основа на вроден епител;
 • алвеоларен карцином, кој е формиран врз основа на краевите кои припаѓаат на разгранувачките жлезди;
 • тубуларен рак, кој пак може да биде призматичен или кубичен. Особеноста лежи во нејзиното формирање од тесните тубули со епителиум наредени во нив, луменот на овие тубули може да содржи тајна.

Доста често, ракот на простата продолжува со фаза на предок, поради што станува возможно да се открие болеста навремено со последователното постигнување на подобри резултати во однос на предвидувањата. Оваа состојба вклучува:

 • атипична хиперплазија , дејствувајќи како изборен преканцар, способен за транзиција директно до рак под влијание на одредени состојби;
 • интраепителна неоплазија , која е состојба на задолжителен преканцар и претходник на аденокарцином на простатата.

Главните фази на болеста

 • Фаза I Детекцијата на тумор се јавува случајно, додека зазема само околу 5% од волуменот на засегнатиот орган.
 • Фаза II Овде, туморот може да биде во редослед од 5-50% од вкупниот волумен на простатата, можна опција е да се шири и на двата лобуси.
 • Фаза III. Се случува ртење на формирањето на туморот на капсулата на простатата, или нејзината транзиција кон ткивата, околната простата. Особено овие ткива може да вклучуваат семенски везикули или влакна.
 • Фаза IV. Ртење на туморот се јавува кај органите околу главната површина на лезијата, можно е појавување на далечни метастази.
Карактеристики на фазите на рак на простата
(објаснување: ракот на сликата значи рак)

Така, раните фази на болеста се карактеризираат со локални манифестации, без можност за откривање на метастази. Последователна прогресија на болеста се јавува со откривање на лимфогена метастаза на рак на простата во регионот на ретроперитонеалните и карличните регионални лимфни јазли, долж локацијата на текот на абдоминалната аорта. Исто така постои и посебна карактеристична склоност кон рак на простата за да формираат повеќе лезии на коските на ребрата, бутовите, карлицата и 'рбетниот столб. Метастазите може да се забележат во белите дробови, вклучително и кај плеврата, како и во црниот дроб и меките ткива.

Рак на простата: симптоми

Симптоми на опструкција. Се манифестира во форма на слабеење на потокот на урината и во нејзината интермитентност, како и при инконтиненција, честа мокрење. Покрај тоа, пациентот, исто така, почувствува чувство на нецелосно празнење на мочниот меур.

Симптоматологијата е директно поврзана со растот на тумор на локално ниво. Така, крвта се открива во семената течност или во урината, се забележуваат импотенција и уринарна инконтиненција, во перинеалната и супрапубичната регија се појавуваат болни сензации.

Симптоми кои се јавуваат во позадина на присуство на далечни метастази. Главните манифестации се болка во коските и во лумбалниот регион, долните екстремитети се склони кон едем, што е предизвикано од метастази во регионот на ретроперитонеалните или ингвиналните лимфни јазли. Пациентот ја губи тежината, исто така постои и губење на апетитот, што, соодветно, доведува до исцрпеност и општа слабост.

Дијагноза на рак на простата

Наједноставната и, во исто време, јавно достапната верзија на студијата за состојбата на простатата, е ректален дигитален преглед. Со соодветно искуство, лекарот ќе може да го утврди развојот на оваа болест веќе во првите фази и, соодветно, со релативно мала количина на формирање на тумор. Оваа студија е прикажана на сите мажи кои се соочуваат со одредени проблеми поврзани со мокрење.

Поголема точност се определува со методот на одредување на нивото на ПСА (специфичен антиген за простата). Врз основа на научни студии, познато е дека зголемениот показател за овој антиген е директно поврзан со развојот на рак на простата. Нормален PSA резултат е 4ng / ml за здрав човек. Ако зборуваме за човек чија возраст е постара од 60 години, тука нормата е дефинирана како показател од околу 6.5ng / m. Вишокот на овој маркер бара биопсија на простатата. Вреди да се забележи дека ПСА во опсег од 4-10ng / ml може да укаже на присуство на бенигна болест на оваа област, но ако индексот надмине 10ng / ml, тогаш, според тоа, веројатноста за релевантност на ракот се зголемува. Се случува, сепак, и така што текот на ракот не е придружен со вишок на ПСА, што е забележано во 13% од случаите.

Директната дијагноза на формирање на тумор се изведува со употреба на техники како трансректален ултразвук и ултразвук на простатата . Главниот метод за дијагностицирање на рак на простата е биопсија, во која се зема колонна од жлечно ткиво за испитување. Понекогаш, МРИ или КТ на карличната област и околните внатрешни органи се користат како дополнителна мерка за дијагностицирање на болеста.

Рак на простата: третман

Следниве методи може да се користат за лекување на рак на простата:

 • Хирургија. Хируршката интервенција вклучува отстранување на жлездата. Методот е оправдан кај млади пациенти во отсуство на патологии од придружен тип, како и за мали големини на формирање на тумор. Импотенцијата се определува како компликација на оваа опција за третман, но денес постојат специјални техники за штедење на интервенција во која постои можност за зачувување на еректилната функција.
 • Радиотерапија Применливи за фази I-III. Главната предност на оваа опција е можноста за целосна наплата, исто така, нема потреба од хируршка интервенција, текот на терапијата се изведува во амбулантски режим. Во меѓувреме, недостатоците се исто така присутни тука и се во можна појава на уринарна инконтиненција, појава на крварење и дијареа. Исто така, во околу 60% од случаите се забележува релевантноста на импотенцијата.
 • Брахитерапија. Методот во последниве години е доста чест во третманот на ракот. Тоа подразбира воведување на радиоактивни извори во ткивото на простатата. Во третманот може да се постигнат доста добри резултати, а тоа - со помалку несакани ефекти.
 • Хормонска терапија.
 • Орхектомија (билатерална). Имплицира постапка за отстранување на тестисите. Се користи во случаи каде туморот не може да се отстрани, како и кога има далечни метастази. Нивото на машки полови хормони поради овој метод на лекување може да се намали на 95%.

Во однос на проекциите за рак, особено по операцијата, речиси 80% преживување на пациенти. Околу 60-80% од пациентите живеат околу 5 години по примената на терапија со зрачење.

Во случај на појава на предупредувачки знаци кои може да укажат на можен рак на простатата, неопходно е веднаш да се консултира специјалист, како што е уролог и онколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на простата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: уролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аденом на простатата (појавување симптоми: 6 од 15)

Аденом на простатата (аденома на простатата) во суштина е малку застарен термин, и затоа се користи денес во малку поинаква форма - во форма на бенигна хиперплазија на простатата. Аденом на простатата, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, е повеќе познат во оваа дефиниција. Болеста се карактеризира со појава на мал јазол (веројатно неколку нодули), кој со текот на времето постепено се зголемува. Особеноста на оваа болест е тоа што, за разлика од ракот во оваа област, аденомот на простатата е бенигрен раст.

...
Бубрежна туберкулоза (појавување симптоми: 6 од 15)

Бубрежна туберкулоза е инфективна болест која ги предизвикува бубрезите да се инфицираат со трска на Кох. Болеста го зазема првото место по болеста на пулмоналниот систем и се јавува кај речиси 40% од луѓето кои страдаат од туберкулоза. Оваа патологија ги погодува луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и децата. Туберкулозата на бубрегот подеднакво може да му наштети како на мажите, така и на жените.

...
Хиперплазија на простатата (појавување симптоми: 6 од 15)

Простатата е одговорна за производство на течен дел од семената течност, а исто така помага да се исфрли оваа течност за време на ејакулација. Вродената хиперплазија на простатата е бенигна маса која се јавува од вроден епител на простатата. Неговиот внатрешен дел расте во големина, која може да расте од големината на костен до големината на портокал.

...
Бубрежен тумор (појавување симптоми: 6 од 15)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Дијабетична нефропатија (појавување на симптоми: 5 од 15)

Дијабетична нефропатија - процес на патолошки промени во бубрежните садови, кој е предизвикан од дијабетес мелитус. Оваа болест доведува до развој на хронична ренална инсуфициенција, постои висок ризик од смрт. Дијагнозата се прави со помош на не само физички преглед на пациентот, туку е потребно и за лабораториски и инструментални методи на испитување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Нижняя Радищевская, д. 14/2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .