Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аденом на простатата: симптоми и третман

Аденом на простатата - главните симптоми:

Аденом на простатата (аденома на простатата) во суштина е малку застарен термин, и затоа се користи денес во малку поинаква форма - во форма на бенигна хиперплазија на простатата. Аденом на простатата, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, е повеќе познат во оваа дефиниција. Болеста се карактеризира со појава на мал јазол (веројатно неколку нодули), кој со текот на времето постепено се зголемува. Особеноста на оваа болест е тоа што, за разлика од ракот во оваа област, аденомот на простатата е бенигрен раст.

Општ опис

Аденомот на простатата е една од најчестите "машки" болести, за оние мажи чија возраст надминува 50 години. Дефиницијата за оваа болест може да звучи како конвенција, бидејќи не е простатата што е подложна на пролиферација, како што може да се претпостави, туку само малите жлезди кои припаѓаат на субмукозниот слој на грлото на матката во мочниот меур, кои формираат три необични острови - парауретрална група од две странични и - цервикална група од еден заден. Врз основа на ова, би било поправилно да се дефинира оваа болест како аденома на парауретрални жлезди.

Обидите да се одредат функциите што вршат парауретрални жлезди не даваат јасен резултат. Постои претпоставка во врска со фактот дека овие жлезди се одговорни за внатрешната секреција, антагонистички за машките сексуални жлезди. Растот се случува во време на појава на атрофични процеси, концентрирани во простатата, што се јавува во периодот на исчезнување на машката сексуална активност. Кога се случи ова, не само што е вклученоста на вроденото ткиво во процесот на формирање на тумор, туку и на мускулните и сврзните ткива.

Така, туморот како резултат може да биде не само аденоматозен, но исто така фиброзен или миоматозен. Аденомите, исто така, се разликуваат во зависност од нивната форма, се сферични, цилиндрични или круши. Тие може да се состојат, како што веќе забележавме, и на еден јазол и на неколку. Нивната тежина, исто така, варира, која може да биде по редослед од 10 грама, достигнувајќи 200 или повеќе.

Во зависност од структурата и локацијата, аденомот може да се претстави во три сорти:

  • Тумор кој продира во мочниот меур со минување низ уретрата, деформирајќи го внатрешниот сфинктер со последователно кршење на неговата функција.
  • Зголемен тумор кон ректалната област што малку го нарушува мокрењето, но предизвикува губење на контрактилните способности својствени за простатичниот дел од уретрата, поради што целиот мочен меур не се ослободува.
  • Тумор во кој простатата е компресирана рамномерно како резултат на притисокот што тој го врши. Зголемувањето на туморот не се јавува, тоа, соодветно, ги исклучува таквите негативни манифестации како уринарна ретенција во мочниот меур и оштетено мокрење. Оваа варијанта на туморот е најповолна.

Главни фази на болеста

Големината на формирањето на туморот не секогаш го одредува степенот на дисфункција на мокрењето. Овие нарушувања во поголем обем се одредуваат врз основа на насоката во која расте аденом. Така, растот од задната група жлезди на аденома со мала големина за време на неговото настрешје, слично на вентилот преку уретрата, може да предизвика одложување на мокрење. Во исто време, голем аденом, кој расте од страничните жлезди на задната страна, до ректумот, може да се карактеризира со отсуство на клинички манифестации на болеста.

Во согласност со карактеристиките на клиничкиот тек на болеста, ги утврдува следните фази.

Фаза I

Исто така се дефинира како "фаза на прекурзори". Се карактеризира со зголемено мокрење, кое е особено изразено ноќе, достигнувајќи во некои случаи 8 пати. Постои флакидност на уринарниот проток. Со текот на времето, тешкотии во мокрењето. За празнење на мочниот меур пациентот треба да изврши притисок.

Со развојот на аденом кој одговара на неговото прво појавување, може да биде релевантен симптом, како што е уринарна инконтиненција, која се јавува во сон, како резултат на произволна релаксација постигната од сфинктерот. Ова се должи, пак, на отсуство на пречка во форма на внатрешен сфинктер за истекување на урина од мочниот меур. Постепено, болеста се движи кон втората фаза.

Што се однесува до времетраењето на сцената, тоа се определува поединечно, во некои случаи трае до 12 години. Во најлош тек на болеста, двете фази на болеста, првата и втората, поминуваат во период до две години.

Фаза II

Се карактеризира со поголема сериозност на симптомите. Потокот на урина добива чиста карактер, со прекини капки. Тука, исто така, пациентот мора да биде затегнат, како резултат на кој станува возможно да се формира хернија или пролапс на ректумот. Доколку првата фаза се карактеризираше со хипертрофија на мускулните влакна во областа на детрузорот, тогаш во оваа фаза тие веќе се разредуваат.

Областа на ѕидот на мочниот меур, ослободена од мускулни влакна, почнува да се протега меѓу нив, што доведува до формирање на кеси (дивертикула) - во нив последователно се акумулира остаток на урина. Првично, нејзината количина е околу 200 ml, но подоцна може да достигне 500 ml, 1 l и повеќе. Во случај на хипертрофија која се јавува во ѕидот на мочниот меур, се формира грубо преклопување кое делува како пречка за активниот влез на урината во мочниот меур преку горниот уринарен тракт. Ова доведува до нејзино понатамошно стагнација во уретерите и, како што може да се претпостави, во бубрезите. За возврат, ова веќе води кон симптоми на комплициран тек на болеста во форма на воспаление на мукозната мембрана на мочниот меур и болно мокрење.

Оваа фаза, под влијание на голем број фактори (стрес, алкохол, уринарна ретенција, хипотермија, нарушувања во исхраната и сл.) Може да доведе до апсолутно задржување на урина. Во овој олицетворение, транзицијата на болни желби на болка, концентрирана во препоните област, и по - до супрапубичната област и долниот дел на грбот. Сето ова е предуслов за прием во болница, екскрецијата на урина се јавува тука со помош на катетер. Веќе по ова, некои пациенти достигнале обновување на мокрење, додека други веќе бараат постојана жалба за медицинска помош. Постои намалување на контрактилноста на мускулите својствени на мочниот меур, и тоа трае до апсолутна загуба на тонот.

Последователно, постои влошување на компликациите поврзани со процесот на инфекција на уринарниот тракт. Треба да се напомене дека ако можноста за преминување од првата фаза во втората може да биде доведена во прашање, тогаш транзицијата од втората фаза на третата е неизбежна.

Фаза III

Веќе постои опаѓање на контрактилноста на мочниот меур до минималните граници, зголемување на резидуалната урина може да биде околу два литра. Исто така релевантно е и острото истегнување на мочниот меур, во кое неговите контури се појавуваат во форма на овална или сферична форма, достигнувајќи го папокот, а во некои случаи и значително повисоки. Нејзината чувствителност се влошува, додека пациентите имаат помала веројатност да доживеат симптоми поврзани со уринарното задржување, погрешно одлучувајќи дека болеста достигнала одредени подобрувања.

Во меѓувреме, во текот на ноќта, а потоа и во текот на денот, урината е систематски или трајно излачена, ова се случува на неволен начин, поради капки на преплавениот мочен меур. Поради ова, пациентите се принудени постојано да користат писоар. Исто така оваа фаза се карактеризира со комплекс на компликации предизвикани од нарушувања во бубрезите.

Аденом на простатата, чии симптоми се манифестираат со слабост и целосна загуба на апетит, сува уста и постојана жед, запек и чести гадење, продолжува со симптоми на самоотење што се јавуваат поради азотните жлезди. Особено, овие симптоми вклучуваат депресија и исцрпеност, мирисот на урината се појавува од устата. Со зголемување на температурата во овој случај, можеме да зборуваме за егзацербација предизвикана од инфекција, која е постојан придружник за време на стагнација на урината. Ова бара итна медицинска помош.

Простата во нормална состојба и во поразот на аденомот

Симптоми на аденомот на простатата

Горенаведените карактеристики на болеста, како по правило, се заменуваат едни со други прилично бавно, што се објаснува со бавното, во повеќето случаи, развојот на аденомот. Често воопшто нема симптоми, а зголемена простата станува единствена манифестација на болеста. Манифестациите на симптомите на болеста може да бидат наизменични, во кои може да има периодично подобрување, потоа, соодветно, влошување.

Не сите мажи кои имаат зголемена простата имаат симптоми на болеста, бидејќи големината на простатата не секогаш ја одредува сериозноста на симптомите. Со оглед на тоа, пациентот со релативно голема големина на простатата не може да доживее никакви симптоми, додека пациентот со релативно мала големина на простатата може да доживее многу изразени симптоми на болеста.

Првите симптоми на аденомот на простатата се појавуваат од времето кога зголемената простата почнува значително да го попречува процесот на излив на урина, поради што ја губи можноста за слободен одлив од мочниот меур. Поради ова, се појавуваат голем број на симптоми кои се типични за болеста воопшто:

  • честа мокрење ноќе;
  • појавата на итно мокрење во текот на денот;
  • слабеење на потокот при мокрење;
  • кога мокрењето е завршено, урината капе.

Причини за болест

Во однос на причините за оваа болест, тогаш до крајот на нивната природа не е јасно. Главниот фактор на ризик за болеста е возраста, односно постариот човек, толку е поголем ризикот за развој на тумор за него. Младите мажи ретко се среќаваат со аденомот, што се објаснува со особеностите на промени поврзани со возраста во ендокриниот амбиент во репродуктивниот систем поради хиперплазија на парауретралните жлезди.

Третман

Како главен метод на третирање на болеста која се разгледува, ние го користиме хируршкиот метод, чија релевантност може да се дискутира дури и во почетната фаза на болеста. Хируршката интервенција во оваа ситуација вклучува отстранување на аденомот (не самата простата, како што многумина погрешно претпоставуваат).

По операцијата, постепено се враќа функцијата на бубрезите и мочниот меур, а во некои случаи е можно да се врати и сексуалната функција, која е под влијание на оваа болест. Врз основа на карактеристиките на аденомот, неговата фаза и тип, утврди една од следните три опции за отстранување:

  • Непосредно отстранување на аденомот. Се изведува во отсуство на факторите наведени погоре, како и во случај на дијагноза на срцева слабост што е ирелевантно за пациентот.
  • За првата фаза на болеста, единствениот радикален метод е двостепеното дејство , при што интервалот помеѓу моментите е продолжен, може да биде за неколку месеци. Ако зборуваме за потешка форма на болеста, тогаш постојаната супрапубична фистула е надредена.
  • Трансуретрална електрична ресекција. Оваа опција подразбира нецелосно отстранување на аденомот произведен од цистоскоп. Оваа операција не е радикален метод, често се забележуваат компликации после тоа.

Исто така, постојат форми на аденоми, во кои хируршката интервенција воопшто не е потребна. Значи, првата фаза често може да се направи со конзервативен третман, кој, сепак, не исклучува манифестации во форма на акутна и честа уринарна ретенција, зголемено мокрење (до 10 пати), формирање на крварење во конгестивните вени на мочниот меур или појава на големи камења во него. Сето ова, од своја страна, доведува до присилна мерка во вид на хируршка интервенција, дури и ако не постои преостаната урина.

Во втората фаза на болеста операцијата е неопходна мерка, бидејќи употребата на само конзервативен третман е клучот, освен привремено подобрување на состојбата. Покрај тоа, со систематска употреба на катетерот во овој случај, постои ризик од воведување на инфекција во мочниот меур, што исто така ќе влијае на уринарниот тракт (горниот дел).

Во случај на појава на симптоми релевантни за болеста која се разгледува, неопходно е да се посети уролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденома на простатата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот уролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на простата (појавување симптоми: 6 од 15)

Ракот на простата е малиген тумор, кој, според степенот на преваленција, е рангиран на четвртото место меѓу другите видови на рак, кои се најчести во медицинската пракса. Рак на простата, чии симптоми се карактеристични само за оваа болест, не се појавуваат главно кај мажи на возраст од 50 години и постари.

...
Ренална инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 15)

Бубрежната инсуфициенција сама по себе подразбира таков синдром во кој се оштетуваат сите функции релевантни за бубрезите, што резултира со распаѓање на разни видови на размена во нив (азотен, електролит, вода итн.). Реналната инсуфициенција, чија симптоми зависат од текот на ова нарушување, може да биде акутна или хронична, секоја од патологиите се развива поради ефектот на различни околности.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 5 од 15)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Нефритис (појавување симптоми: 5 од 15)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Хронична бубрежна инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 15)

Хроничната бубрежна инсуфициенција е патолошки процес во кој бубрезите престануваат да функционираат целосно. Нарушувањето е предизвикано од различни болести, причините и локализацијата на кои не се секогаш поврзани со бубрезите. Оваа болест се карактеризира со смрт на структурното ткиво на бубрезите, кое се состои од нефрони и е одговорно за производство и филтрирање на урината.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .