Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Варикоцеле: Симптоми и третман

Варикоцеле - главни симптоми:

 • Потење
 • Болка во тетикот
 • Неплодност
 • Импотенција
 • Болка за вежбање
 • Непријатности при одење
 • Скротал се протега на дел од лезијата
 • Формирање на гроздовите на вените
 • Тестикуларен пролапс
 • Скротално проширување
 • Горење во скротумот
 • Асиметрија на погодената половина на скротумот

Варикоцела е промена на вените во регионот на сперматичниот мозок, кој е формиран како резултат на изложеност на проширени вени и се јавува во комбинација со кршење на одлив на венска крв од тестисот. Варикоцеле, чиишто симптоми се манифестираат како лажење и извлекување на болка, сериозност и непријатност локализирани во скротумот, како и видлива венска дилатација, често се јавува поради воспаление и руптура, што е придружено со крварење во скротумот.

Наспроти позадината на прогресивната форма на болеста, засегнатиот тестис се намалува во големината, влијае на сперматогенезата, а почетокот на машката менопауза и неплодноста започнуваат да се развиваат.

Општ опис

Во врска со болеста која се разгледува, Светската здравствена организација има свои податоци, врз основа на што следи дека инциденцата на варикоцела кај мажите е забележана кај околу 17% од случаите. Значајни флуктуации во инциденцата на болеста може да се забележат во зависност од географската положба, како и возраста на мажите. На пример, околу 19,3% од случаите на варикоцела се присутни кај адолесцентите, додека нацрт-возраст укажува на присуство на оваа болест кај момчињата уште од 5-7%.

Доста често, текот на болеста се карактеризира со отсуство на симптоми, и затоа, според тоа, мажите не брзаат да им обезбедат соодветна медицинска нега. Ултразвучно скенирање го одредува присуството на знаци на болеста во прашање во 35% од случаите кај оние мажи кои достигнале пубертет. Во овој случај, огромното мнозинство на случаи укажува на лево-страна форма на варикоцела, предизвикана од анатомските разлики што ги имаат венските системи на десната и левата страна. Развојот на десно-страната форма на варикоцела е релевантен во 3-8% од случаите, билатерален, во опсег од 2 до 12%.

Варикоцеле класификација

Во согласност со горенаведените карактеристики на болеста, алоцирајте ја соодветната класификација:

 • во зависност од страната на лезијата:
  • варикоцеле лева страна;
  • варикоцеле десно;
  • варикоцеле билатерална.
 • во зависност од карактеристиките на етиологијата:
  • примарна варикоцела;
  • симптоматска варикоцела;
  • функционална варикоцела (често дефинирана како секундарна варикоцела).
 • во зависност од карактеристиките на венскиот рефлукс:
  • во комбинација со renotestil reflux;
  • во комбинација со помошниот рефлукс;
  • во комплекс со мешана форма на рефлукс.
 • во зависност од степенот (I, II, III);
 • во зависност од комбинацијата на болеста во бубрежната вена со хипертензија:
  • во комбинација со синдром на ренална вена хипертензија;
  • без синдром на ренална вена хипертензија.
 • во зависност од дефинитивноста на болеста преку употреба на физички методи:
  • субклинички;
  • клинички

Во согласност со фазите на проширување на вените во плексусниот плексус во комбинација со промените својствени на трофизмот на тестисот, се разликуваат следниве фази на болеста:

 • Фаза I - манифестации на проширени вени се забележуваат само со палпација, што се прави кога пациентот е затегнат да усвои исправена положба на телото;
 • Фаза II - проширени вени се визуелно определени, не постојат промени во конзистентноста и големината на тестисите;
 • Фаза III - дилатација во птеригиумот на мускулите се изговара, тестисот е намален во големина, неговата текстура е исто така погодена.

Во ретки случаи, можноста за транзиција од една фаза во друга.

Причини за варикоцела

Развојот на болеста која се разгледува се должи на фактот што вентилите во вените, кои во нормална состојба го спречуваат протокот на крв во спротивна насока, "не успеваат" или функционираат, но не се доволно добри за соодветни резултати. Како резултат на тоа, се зголемува притисокот во вените (на пример, кога телото е во вертикална положба или како резултат на физички стрес), притисокот се пренесува во спротивна насока, предизвикувајќи постепено проширување на волуменот на венскиот сад. Според тоа, текот на патолошкиот процес во оваа форма доведува до проширување на вените околу сперматичниот мозок.

Како друга причина за варикоцела, исто така, се разликуваат особините на анатомските односи кои се формираат помеѓу горната мезентерична артерија и бубрежната вена, кои ги формираат аорто-мезентеричните "пинцети".

Со текот на времето, изложеноста на зголемен притисок доведува до зголемување на големината на вените, нивното ширење и истегнување. Врз основа на јачината на која ѕидовите на вените ги има секој човек, како и врз основа на големината на ефектот на венскиот притисок, истегнувањето може да достигне различни степени.

Околината на тестикуларната венска мрежа станува се поголема и поголема по големина, со изразени манифестации на болеста во некои случаи води до фактот дека тестисот станува како да е потопен во сунѓер кој се состои од венски садови. Таквиот вид "перница" на садовите што го опкружуваат тестисот доведува до губење на термостатската функција на скротумот, поради што тестисот не се лади. Така, намалената температура потребна за производство на сперматозоиди е отсутен, поради што се одредува супресија на нормалната сперматогенеза. Земајќи ги предвид сите горенаведени карактеристики на текот на болеста, може да се забележи дека, според експертите, варикоцелата е еден од главните фактори кои предизвикуваат неплодност кај мажите.

Меѓу факторите кои предизвикуваат неплодност кај мажите , значи, постојат:

 • Зголемување на температурата на тестисите до индексите на телесната температура (во нормална состојба, температурата на тестисите е пониска од телесната температура, која ги одредува нормалните вредности за текот на сперматогенезата);
 • Хипоксија на тестисот (т.е. кислородно гладување, исхемија);
 • Лиење во спротивна насока од бубрезите и надбубрежните жлезди на биолошки активните компоненти;
 • Акумулацијата во ткивата на тестисите, слободните радикали, кои дејствуваат како најсилни клеточни отрови и, соодветно, ја оштетуваат.

Покрај факторите кои влијаат на влијанието, варикоцелата може да се појави и како резултат на вродена слабост, која воглавно се карактеризира со васкуларниот ѕид, додека вродената форма на болеста се манифестира главно поради оваа причина. Вреди да се одбележи дека речиси секогаш еден од роднините на пациентот се соочува со проширен екстремитет, со дефекти на срцеви валвули, рамост , фимоза и други видови на манифестации кои укажуваат на неуспех на сврзното ткиво. Често наведените болести се поврзани едни со други.

Варикоцеле: симптоми

Во однос на симптомите кои се карактеристични за варикоцелата, се утврдува врз основа на степенот на проширување што се случило со вени. Фаза I се карактеризира со отсуство на било какви симптоми, дефиницијата на проширената дилатација се изведува по случаен избор за време на физичкиот преглед.

Што се однесува до карактеристиките на фаза II, се карактеризира со присуство на поплаки од пациенти на сензации на болка локализирани во областа на скротумот, и сериозноста на нивните манифестации може значително да се разликуваат. Во некои случаи, постои непријатност за време на одење, понекогаш е можна појава на остри болки, а нивната природа во голема мера ги прави слични на невралгични болки.

Може да има зголемено потење, во скротумот може да се почувствува печење. Често, пациентите дијагностицирани со варикоцела се соочуваат со оштетена сексуална функција. Физичкиот преглед ги одредува проширените вени кои стигнуваат до долниот столб и се спуштаат од тестисите подолу. Во погодената област, исцедокот се спушта, што доведува до асиметрија на погодената половина на скротумот и на нејзиното овенатост.

Фаза III болест се карактеризира со губење на асоцијација помеѓу вежбање и болка. Во овој случај, болката станува постојан феномен за пациентот, и оваа манифестација не исчезнува дури и кога спие. Надворешното испитување го одредува присуството на повеќе кластери на вените. Во прилог на ова, зголемување на големината на скротумот, сериозноста на асиметријата својствена во неа во болест, станува реална појава.

Дијагностицирање на варикоцеле

Дијагнозата на варикоцела често се јавува само врз основа на испитување во врска со палпација на извиточниот плексус (кој има изглед кој одговара на името) кога пациентот ќе заземе стоечка позиција. Палпацијата на повисоко ниво се изведува со користење на маневрирање на Валсалва (т.е. тест за протегање, што подразбира зголемување на притисокот преку абдоминалната празнина, што резултира со зголемување на пополнување на крвта кај тестисите).

Со значително зголемување на вените и без сомнение за дијагнозата, нема потреба од дополнителни испитувања.

Со мал степен на манифестација на болеста за која станува збор, во овој случај се бара да спроведе ултразвучно скенирање на скротумот или неговата доплеровска сонографија . Овие методи на испитување се неопходно извршени во склопот на положба, и во стоечката положба, инаку едноставно нема смисла.

Покрај горенаведеното, дијагнозата на варикоцелата, исто така, бара спермограм, и тоа се прави најмалку два пати, со интервал помеѓу процедури од 4-12 недели. Сексуалната апстиненција за спермата е неопходна за период од 2-7 дена.

Варикоцеле: третман

Слично на проширените вени , во кои локализацијата на патологијата се концентрира на нозете, со варикоцела, единствениот ефективен начин е операција која може да се изврши во која било од постојните форми.

Со оглед на факторот дека самата болест не е опасна и, како по правило, симптомите за време на курсот не му пречат на пациентот, соодветно решение е да се отстрани потребата за хируршка интервенција при откривање варикоцела кај возрасен човек.

Задолжителна операција станува во следниве случаи:

 • во присуство на силна болка во тестисот;
 • во случај на машка неплодност, која се појавила во позадината на намалување на мотилитетот, квалитетот и бројот на сперматозоидите;
 • во присуство на естетски дефект во скроталната област на скротумот;
 • постои застој во растот на тестисот погоден од болеста, што е особено релевантно за време на пубертетот на пациентот.

Во принцип, може да се забележи дека прашањето за блиската врска помеѓу варикоцелата и неплодноста денес е сосема контроверзно, бидејќи, всушност, е оспорена потребата за оперативна интервенција.

Голем број специјалисти во овој поглед се на мислење дека, како превентивна мерка за последователна неплодност, потребна е хируршка интервенција во случај на појава на деца / адолесценти, без оглед на ситуацијата и на стадиумот на развој на болеста, бидејќи крвта во тестисите доведува до неповратно оштетување на сперматогениот епител Според оваа карактеристика, под никакви околности и третман не се враќа, предизвикувајќи одредени проблеми во репродуктивната сфера.

Во меѓувреме, постојат тврдења дека varicocele не е причина за неплодност, згора на тоа, операцијата за оваа болест е потребна само кога изразен синдром на болка и неразвиеност на тестисот на погодената страна, односно со специфични индикации за хирургија

Поблизок поглед на болеста во контекст на можна неплодност може да биде интересна точка. Особено, се разгледува прашање во врска со промените во сперматогенезата, која беше во депресија пред операцијата.

На оваа сметка, беше спроведена студија која траеше околу 2 години кога земавме предвид 986 случаи на болеста, придружени со проблеми со плодноста. Анализирани се резултатите после операцијата кај одреден број пациенти со дијабетес со варикоцела. Како што се покажа, по околу 70%, квалитетот на сперматозоидите се подобри, додека во 53% од случаите, жените на тестираните мажи биле бремени. Исто така е познато дека мажите со варикоцела, кои одбиле од хируршка интервенција, само во 10-15% од случаите стануваат татковци.

Што се однесува до оперативните методи на терапија што се користат денес, тие вклучуваат отворена хирургија и мини-пристап хирургија, ендоскопска хирургија, како и микрохируршка тестикуларна реваскуларизација.

Кога се испитува од страна на специјалист, најважно е да се одредат причините кои предизвикале варикоцела, бидејќи во некои случаи појавата на болеста е предизвикана од бубрежен тумор. Во присуство на симптоми карактеристични за варикоцела, неопходно е консултација со уролог и флеболог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Варикоцеле и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: андролог , флеболог , уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Орхитис (појавување на симптоми: 3 од 12)

Орхит е болест која предизвикува воспаление на тестисот, што, како по правило, е компликација предизвикана од заразни болести. Орхит, чии симптоми можат да се манифестираат во акутна или хронична форма на сопствениот тек, како независна болест е исклучително ретка.

...
Аденом на хипофизата (појавување симптоми: 3 од 12)

Аденомот на хипофизата е бенигна неоплазма од тип кој се јавува врз основа на ткивото на жлездата и се наоѓа главно во предниот лобус на хипофизата. Аденом на хипофизата, чии симптоми вклучуваат целиот комплекс на манифестации, само по себе е недоволно проучен феномен во однос на причините за појавата, а карактеристиките на симптомите се директно утврдени со карактеристиките на растот на формирањето на туморот.

...
Јародна апоплексија (појавување симптоми: 2 од 12)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Хиперпролактинемија (појавување симптоми: 2 од 12)

Хиперпролактинемијата е состојба на телото во кое постои прекумерно производство на пептиден хормон произведен од предниот хипофиз - пролактин. Хиперпролактинемија, симптоми кои најчесто се манифестираат кај жените, исто така може да се појави кај мажите.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 2 од 12)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

андролог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
флебологот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .