Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Баланопоститис: Симптоми и третман

Баланопоститис - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Слабост
 • Потечени лимфни јазли
 • Треска
 • Гори пенис
 • Болка во тепан
 • Предвремена ејакулација
 • Ерозија на кожата
 • Појава на чирови
 • Црвенило на кожата на пенисот
 • Чешање на пенисот
 • Непријатност за време на сексуалниот однос
 • Неможноста да се изложи на главата на пенисот
 • Едем на кожата на пенисот
 • Скарлести дамки на пенисот
 • Пукнатини во кожата на пенисот
 • Вулгарен исцедок со непријатен мирис
 • Зголемена сексуална желба
 • Бело обложување на кожата на пенисот
 • Бурен празнење со непријатен мирис

Баланопоститисот е прилично честа воспалителна болест на кожата на пенисот. Според статистичките податоци, секоја година на Земјата 11% од мажите страдаат од оваа болест. Баланопоститис кај мажи, според МКБ-10 (меѓународна класификација на заболувања), е двојна болест, бидејќи вклучува воспалителен процес и во главата и во внатрешниот леток од кожичката.

Причини за болеста

Акутен баланопостит се развива поради следните фактори:

 • механичко оштетување на пенисот;
 • миење на кожичката со лекови;
 • зголемување на концентрацијата на соли во уреа;
 • неконтролирана употреба на разни лекови кои ја иритираат кожата на главата на пенисот;
 • инфекција во гениталниот тракт, која дошла таму од други органи или од инфициран партнер.

Причините кои предизвикуваат појава на болеста, ја одредуваат природата на нејзиниот тек. На пример, бананопоститис кај мажи може да се карактеризира како појава на иритација и ерозија на кожата.

Симптоми

Главните симптоми на баланопоститис се:

 • чувство на печење и чешање во пенисот. Тоа е најчеста причина за одење на лекар;
 • црвенило и оток во кожата;
 • изгледот на надворешните секреции има непријатен мирис и гноен карактер;
 • присуство на деламинација на горната ткаенина (ерозија);
 • раст на лимфните јазли;
 • општа слабост;
 • главоболки;
 • висока телесна температура;
 • фимоза (прекин на отворањето на главата на пенисот, што се јавува поради присуството на едем).

Ако навремениот третман на balanopostitis е отсутен, тогаш наскоро ќе започне процесот на ткивна смрт во пенисот.

Карактеристичните симптоми на болеста се:

 • појава на едем;
 • хиперемија (наплив на крв) на главата на пенисот;
 • појавата на точки со разграничени граници со различни форми, големини и црви;
 • горење и чешање, кое се зголемува со мокрење и секс;
 • зголемен либидо кој предизвикува воспаление на рецепторите на главата на пенисот;
 • вулгарен или гноен исцедок со непријатен мирис;
 • пукнатини во кожичката;
 • фиброза на пенисот.
Симптоми и компликации на баланопоститис

Кандида баланопоститис кај мажи е честа форма на болеста, која е предизвикана од габичен тип габи Кандида. Вообичаено, мажите се обврзани истовремено да го лекуваат balanoposthitis и balanitis. Најчесто болеста се јавува кај пациенти со дијабетес . Ретки случаи укажуваат на развој на болеста во однос на позадината на фимозата од раѓање или предолг кожички.

Ако пациентот се дијагностицира соодветно, тогаш потребно е, покрај земањето лекови (антибиотици, антифунгални средства), да следат одредена диета. Пациентот треба целосно да ја елиминира слатката, зачинета или кисела храна од исхраната. Исто така строго се забранува употребата на алкохолни пијалоци.

Ако пациентот има форма на форма на болеста, тогаш тој исто така е советуван да се откаже од сексот за време на третманот. Ако болеста е предизвикана од фимоза, тогаш лекарите нужно го дисецираат месото на пенисот, а во некои случаи пациентот е исто така обрезан. Ако е отсутна фимоза, тогаш се користат само конзервативни методи (лекови со широк спектар) за третман.

Вреди да се запамети дека занемарувањето на упатувањето до лекар може да предизвика воспаление не само на пенисот, туку и на лимфните јазли во препоните, што ќе доведе до формирање на гангрена, а во некои случаи и фатални. Затоа, човекот секогаш треба да биде свесен за важноста на хигиената на пенисот.

Видови и форми на болеста

Болеста, во зависност од појавата и шемата на проток (според МКБ-10), е поделена на:

 • акутен баланопоститис. Таа има поизразени симптоми, кои се карактеризираат со побрза прогресија;
 • хроничен баланопоститис. Може да има фази на ремисија и повторување, симптомите се помалку изразени.

Главните форми на баланопоститис вклучуваат:

 • вообичаено. Во придружба на воспаление, кое со текот на времето придонесува за појава на ерозивни рани, од кои се ослободува гној;
 • гангренозен. Овој вид често се комплицира со присуство на фимоза. Со гангренозен баланопоститис, формираните чирови лекуваат многу долго;
 • ерозивен. Голем број гноен вид на испуштање придонесува за појава на ерозивни локации кои имаат бела боја. Исто така, на главата на пенисот се појавуваат карактеристични ерозивни рани, со ограничени граници.

Хроничниот баланопостит е претставен во следниве форми:

 • Кандида баланопоститис. Овој тип на болест ги погодува мажите многу поретко од жените поради анатомската локација на гениталиите. Кандида баланопоститис кај мажи може да се активира со слабеење на имунолошкиот систем. Ова влијае на кожичката, која претставува карактеристична бела бура. Ако се отстрани, на местото може да се појават чирови и црвенило. Пациентот се жали на горење или чешање за време на сексуалниот однос или мокрење. Кандида balanoposthitis е заразна , и се пренесува од инфициран партнер на здрава. Затоа, оваа болест треба да се третира со два партнера одеднаш;
 • алергиски баланопоститис. Пациентот се жали на симптоми типични за болеста (болка, чешање, воспаление на ткивата на кожичката). Карактеристичен знак е појавата на плускавци или точки. Таквиот хроничен баланопоститис може да биде предизвикан од присуство на латексна алергија кај пациентот (честа причина за развој на патологија), потрошувачка на храна со алергени и употреба на локални контрацептиви;
 • циркони баланопоститис. Во овој вид, спори се формираат на главата на пенисот со јасни граници. Тие обично се јавуваат поради присуството на болести со кламидијален тип или се еден од знаците на Рајтер-ов (Reiter) синдром . Во пенисот се јавува воспаление. Ако не се лекуваат, на површината на пенисот се формираат бели или сиви дамки. Како резултат на тоа, се развива ткивна некроза. За овој тип на болест се карактеризира со појава на чиреви, кои се во природата на гангрена;
 • анаеробен баланопоститис. Се карактеризира со текот на воспалителниот процес во прегнантната вреќа. Анаеробниот баланопостит обично се активира од грам-негативни микроорганизми и може да се појави во форма на ерозија. Болеста во благ облик ги има следните знаци: присуство на леплива обвивка на главата, како и непријатен мирис на риби. Анаеробниот баланопостити бара специфичен третман од квалификуван специјалист;
 • улцеративен баланопоститис. Се карактеризира со појава на голем број на чирови од кои гној се секретира. Габите, стафилококите и другите патогени микроорганизми предизвикуваат болест. Пациентот се жали на оток, како и чувство на печење на главата на пенисот. Покрај тоа, пациентот може да биде вознемирен од болка во препоните и општа слабост на телото.

Компликациите што можат да се појават во текот на болеста вклучуваат, покрај фимозата, намалување на чувствителноста на главата на пенисот. Тоа е затоа што рецепторите во воспалителниот процес имаат атрофија. Ако инфекцијата влезе во уринарниот канал, исто така ќе предизвика уретрит . Најсериозна компликација се смета за парафимоза, во која главата на пенисот е повреден поради фактот што кожичката почнува да лузна.

Дијагностика

Урологот го дијагностицира пациентот. Кога се открие болест, тој пропишува неколку тестови за пациентот, како што се:

 • земајќи материјал за бактериско сеење. Се зема од погодените области од кожичката;
 • тест со калиум хидроксид, ако лекарот има сомневање дека пациентот развива габичен тип на болест;
 • ПЦР (полимераза верижна реакција).

За да се препише точниот третман, неопходно е да се разјасни причината за развојот на патолошкиот процес.

Се забележува дека болеста е ретко предизвикана од болести кои се сексуално преносливи. Во овој случај, хроничната инфекција ја намалува отпорноста на човечкото тело на други болести, што ја зголемува веројатноста за развој на болеста предизвикана од неспецифична флора. Покрај урологот, пациентот исто така ќе биде упатен до алергија, дерматовенеролог. Тој може да биде назначен за тестови кои откриваат дијабетес мелитус, бидејќи вториот е честа причина за појава на патологија.

Третман на болести

Планот за лекување на болеста е развиен од страна на специјалист само по прелиминарна дијагноза. Тоа се резултатите од тестовите и анализите кои можат да дадат најцелосни информации за здравствената состојба на пациентот. Третман на баланопоститис вклучува:

 • конзервативни методи. Антифунгални лекови се користат за лекување на габична форма на болеста. Ако хормоналната позадина или метаболизмот се оштетени, третманот се прилагодува за овој проблем, бидејќи намалениот имунитет нема да помогне да се постигне саканиот ефект за време на третманот. За да се надмине патологијата, на човекот му се препишани Микосист, Флуконазол или други слични лекови пропишани од лекар. Исто така се применуваат масти, кои се практични и ефтин начин за отстранување на симптомите. Најчесто, експертите препишуваат мастектомија на xeroform или преднизон. Ако постои длабоко оштетување на ткивата на пенисот, лекарите мора да препишат антибиотици;
 • хируршка интервенција. Спроведено во случај да се развие тешка фаза на болеста, која често е придружена со фимоза. За да се излечи пациентот, лекарите прибегнуваат кон дисекција на кожичката, која се стеснува како резултат на воспаление. Исто така, во некои случаи е потребно да се изврши обрежување;
 • неконвенционални методи. Тие вклучуваат употреба на народни лекови, како што се компреси, како и бањи со додавање на билни тинктури.
Обрежувањето

Урологот со различни форми на болеста може да назначи:

 • лекови кои се насочени кон елиминирање на воспалението, отстранување на патогенот и намалување на симптомите;
 • кортикостероиди, комбинирани лекови како Левомекол или Тридерм;
 • лекови кои ја зголемуваат отпорноста на телото на различни патогени;
 • анти-габични агенси (со балантис тип на квасец), како што се низорал или Клотримазол;
 • антибиотици ако пациентот е дијагностициран со анаеробен тип на болест.

Самолечението може да биде опасно за здравјето, па дури и за животот на пациентот, па народни лекови може да се сметаат само како помошен третман, ослободувајќи ги симптомите, но не и главниот. Дополнително, третманот на баланопоститис дома треба да се врши само со дозвола на лекарот кој присуствува и под постојан надзор. Ако лекарот одобрил употреба на некои методи на лекување дома, тие можат да се применат, но многу внимателно.

Прво, во третманот на болеста во домот, треба да се запамети за потребата за миење на главата на пенисот. Ова може да се направи под проточна вода со додавање на обичен сапун. Често ова е доволно за да се намали појавата на симптоми. Ако бананопоститисот не помине, тогаш главата на пенисот по секое миење дополнително се третира со антисептички агенси. Не е неопходно да се примени јод или калиум перманганат за перење дома - тие само ќе предизвикаат сувост во веќе воспаленото ткиво.

Меѓу популарните методи на третман се следниве најпопуларни начини за ублажување на симптомите на патологија:

 • црна рибизла лисја. Тие се приготвуваат во врела вода. Отсуството на лушпа мора да се земе пред оброците неколку пати за да се подобри севкупната состојба. Покрај тоа, паралелно со супа, се препорачува да се јадат бобинки од свежа смола;
 • За да се излечи уретритисот што се појави за време на болеста, треба да го истурите магдоносот со млеко и потоа да го ставите во рерната на ниска температура. По мало вари во млеко, како резултат на лушпа од магдонос треба да се пие секој час во лажица;
 • во воспалителни процеси на кожичката, се користи тинктура од vodokras. Една лажица од оваа билка се истура со чаша топла вода, а потоа се внесе. Неопходно е да се пие супа за 20 минути пред внесот на храна;
 • ако пациентот има воспаление на кандида, тогаш цветните цвеќиња треба да се истурат со маслиново масло. Смесата е покриена со капак и оставена да се загрее 3 недели. После тоа, маслиновото масло треба да се исцеди и да ги помаза засегнатото ткиво.

Превенција

Уролозите советуваат како превентивни мерки:

 • да се набљудува хигиената на гениталните органи, особено кожичката;
 • елиминирање на патогенот локално (користете антисептици, билни тинктури);
 • да се спроведе антивирусна или антибактериска терапија. Таа е назначена на секој пациент поединечно;
 • исклучи го секојдневниот секс;
 • користете контрацептивни средства, претходно проверувајќи дали има алергии на одредени лекови;
 • Не јадете алергени.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате баланопоститис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш урологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кандида баланопоститис (појавување симптоми: 9 од 20)

Кандида баланопостит е болест што го зафаќа машкиот урогенитален систем. Наречен од Кандида габи. Тие навлезат во мукозните мембрани и човечката кожа, што резултира со формирање на повеќе филаментозни форми. Оваа болест ги погодува мажите од сите возрасти.

...
Кламидија кај мажи (појавување симптоми: 5 од 20)

Кламидија кај мажи (син на урогенитален хламидија, хламидијален уретритис, хламидијална инфекција) е инфективен процес во органите на уринарниот систем. Главната опасност е тоа што болеста често има асимптоматски тракт, кој е полн со оштетување на внатрешните органи и системи.

...
Туларемија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Везикулитис (појавување на симптоми: 4 од 20)

Везикулитис е воспалителна лезија која се јавува во семенските везикули. Везикулитис, чии симптоми се претежно измазнети, нема акутни манифестации, што доведува до задоцнето лекување на пациентите за обезбедување на соодветна медицинска нега, а исто така идентификува некои тешкотии кои се релевантни во процесот на дијагностицирање.

...
Пиодерма (појавување симптоми: 4 од 20)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .