Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дислексија: Симптоми и третман

Дислексија - главните симптоми:

Зборувајќи за дислексија, важно е да се забележи дека во моментов не постои универзално прифатена дефиниција на оваа болест, додека Меѓународното здружение за дислексија сеуште дава свое толкување. Значи, дислексијата, чии симптоми лежат во неможноста на точноста и брзината на препознавање на зборовите, декодирањето и правописот, е специфичен вид на инвалидност во учењето. Овој тип на тежина има невролошка природа и е поврзан со инфериорноста што ја имаат фонолошките компоненти на јазикот.

Со други зборови, дислексијата е специфично нарушување на читањето кое се јавува поради нарушувања во обработката на добиените графички симболи од страна на мозокот.

Општ опис

И покрај општоста на главните симптоми, дислексијата, заедно со тешкотиите во совладување на читањето, не е придружник на ментална ретардација, и обратно, како што не е случај со оштетен вид и слух. Овие состојби се предизвикани од други причини, што ја определува повредата на читањето како неспецифични (секундарни) симптоми. Враќајќи се во дислексија, треба да се забележи дека е тешко да се дијагностицира растројството. Во исто време во процесот на дијагностицирање треба да се разгледаат многу фактори. Индикаторите за читање ги снима лекарот, а исто така прави белешки каде се јавуваат проблеми со читањето.

Разни тестови кои ги спроведува специјалист се фокусирани на испитувања на слухот, како и способност да играат говор. Исто така, проверува како детето подобро ги разбира информациите, вербално (за време на разговорот) или тактилни (при извршување на сопствените акции). Студиите, исто така, даваат заклучок за тоа колку ефективно функционираат трите главни компоненти, што го вклучува и сензорирачкиот систем.

Видови на дислексија

Дислексија, чии симптоми може да се изразат на различни начини, во некои случаи се дефинира како "вербално слепило". Тој е поврзан со намалување на активноста во одреден дел од мозокот, додека се знае дека дислексијата е вистинска дијагноза во една или друга форма за луѓе во рамките на 5-12% од нивниот вкупен број. Сега ајде внимателно да ги разгледаме главните форми во кои болеста може да се манифестира.

 • Фонемична дислексија. Оваа форма на нарушување на читањето е најчеста кај децата од основно училиште. Таа е поврзана со неразвиеноста на функциите карактеристични за фонетскиот систем. Значи, разликата на една фонема од друга е масата на посебните карактеристики (мекост, цврстина, глувост, сонорство, место и метод на формирање итн.). Кога еден од фонемите се менува во зборот (house-com, кози-плукање итн.) Или кога нивната низа се менува (видов-липа), значењето се менува. Во оваа форма на дислексија, детето ги меша звуците кои се разликуваат во едно чувство за разлика (ws, ssh, ss). Освен тоа, тука се разликуваат и читањето на писмото и изобличувањето, кое е опремено со структурата на слоговите (пермутација на слогови и звуци, пропуштање на вметнување, букви).
 • Семантичка дислексија. Нејзината друга дефиниција звучи како механичко читање. Во овој случај, повредата во разбирањето на читањето (реченици, текстови, зборови) станува релевантна, додека техничкото читање е точно. Ова прекршување предизвикува појава на два такви фактори како што се потешкотии во синтезата на звук-слог и нејасност во идеите во врска со синтаксичките врски кои се во реченицата (т.е. зборовите се перципираат кога се читаат во изолација, што доведува до губење на врска со останатите зборови).
 • Аграматична дислексија. Најчеста дијагноза за деца кои имаат системски неразвиеност на говорот. Оваа форма на дислексија се карактеризира со следниве карактеристики: промена на завршените случаи, како и во бројот на именки; неточност на договори за случај, број, пол на именка со придавка; промена во завршените глаголи од трето лице во минатото.
 • Оптичка дислексија. Нејзините манифестации се во тешкотии поврзани со асимилација и мешање на слични графички букви. Мешаните букви може да се разликуваат само во еден елемент (M - L, H - B), згора на тоа, буквите може да се состојат од елементи од ист тип, но со различни локации во просторот (P - H - I, L - P, G - T) .
 • Дислексија е мистериозна. Оваа форма се јавува во форма на манифестации поврзани со потешкотии во асимилацијата на буквите. Тоа е, детето не разбира што од буквите одговара на одреден звук.

Дислексија: Симптоми

Оваа болест, како и секоја друга, има свои карактеристични симптоми и поправилно е да ги наречеме специфични проблеми со кои дислексиците имаат до одреден степен или некој друг мора да се соочат. Најчестите од овие вклучуваат следново:

 • Задоцнувањето во развојот забележано во способноста да се пишува и чита, како и во способноста да се запаметат правописот;
 • Неорганизираност;
 • Просторна дезориентација;
 • Тешкотии забележани во перцепцијата на информации;
 • Тешкотии кои произлегуваат од асимилацијата на зборовите;
 • Неразбирање на информациите за читање;
 • Координација, несмасност;
 • Синдром предизвикан од недостаток на внимание, што во некои случаи се манифестира со хиперактивност.

Треба да се напомене дека сите симптоми на дислексија се симптоми на дезориентација. Самата болест не може да се препознае посебно, за разлика од дезориентираноста. Така, точноста на перцепцијата на ситуацијата околу лицето, вклучувајќи и две-коморни зборови печатени на хартија, е резултат на ориентација. Со оглед на фактот дека детето не е способно за фигуративно прикажување на печатени ликови и зборови, неговата перцепција добива карактеристични празнини. Како резултат на тоа, постои отфрлање на околната стварност во форма во која другите ја перципираат.

Други симптоми на дислексија се определуваат со следните манифестации карактеристични за дислексии:

 • Интелигенција на високо ниво, додека имате лоши вештини за читање;
 • Повторување на грешки кои се јавуваат во процесот на пишување / читање (прескокнување, преуредување букви / зборови);
 • Недостаток на способност за напредок во задачата во даденото време;
 • Ниво на тешкотија пишување;
 • Лоша меморија воопшто и кратко времетраење на аудитивната меморија особено;
 • Проблемите со видот се можни - честопати не ги исполнуваат условите за нејзините карактеристики за читање;
 • Тешкотии во одредувањето на дното и врвот, десната и левата страна.

Причини за дислексија

Врз основа на бројни студии, утврдено е дека основата на дислексија е причината за невробиолошката природа. Во овој случај, одредени делови на мозокот имаат помалку функционалност (особено, зборуваме за грбот на средниот лев темпорален гирус). Исто така, постојат одредени разлики во структурата на мозочното ткиво. Во исто време, како што се покажа, дислексијата е наследна болест, која исто така е потврдена од страна на гените пронајдени во текот на истражувањето, кои се одговорни за нејзиното појавување.

Третман со дислексија

Дислексијата може да остане проблем во текот на животот, во исто време има чести случаи на развој на функционални вештини за читање. Во најголем дел, одреден дел од дислексите не го достигнува соодветното ниво на писменост.

Особеноста на третманот е прилагодување на целиот образовен процес, вклучувајќи директно и индиректно учење за препознавање на зборови, заедно со вештини кои вклучуваат распределба на компоненти со зборови. Во директното образование се користат посебни типови фонетски методи, кои одат одделно од наставата за читање. Што се однесува до индиректното учење, тој предвидува воведување на специјален тип фонетски методи во програмите за обука за читање.

Пристапи кои вклучуваат учење за читање изрази и зборови воопшто, како и пристапи кои користат хиерархија на стекнување на вештини почнувајќи од звучни единици, а потоа, растечки, зборови и реченици може да се користат. Дополнително, се препорачува да се користат пристапи со изложеност на неколку видови на сетилни органи одеднаш. Во многу случаи, корисно е детето да научи компјутер за да им помогне да ги идентификуваат зборовите во текстот или да ги согледаат зборовите во процесот на читање.

Како и за другите методи на лекување (оптометриска обука, итн.), Како и третман со лекови, нивната ефикасност не е докажана, згора на тоа, врз основа на тоа не е препорачливо да ги користите.

За секаков вид нарушувања на говорот и особено за сомневање за дислексија, неопходно е да се консултирате со логопед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Дислексија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, логопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 3 од 12)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Цитомегаловирус (симптоми на појавување: 2 од 12)

Цитомегаловирусот е прилично честа вирусна болест, која во меѓувреме не е позната на сите. Цитомегаловирусот, чии симптоми и карактеристики се првенствено определени од состојбата на имунолошкиот систем, во нормална состојба не може да се манифестира воопшто, без да предизвика штетни ефекти врз телото на вирусниот носач. Вреди да се спомене дека во овој случај единствената карактеристика на вирусот носител е можноста за пренесување на цитомегаловирусната инфекција на друго лице.

...
Хидроцефалус (појавување симптоми: 2 од 12)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Мигрена (појавување симптоми: 2 од 12)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Цервикална остеохондроза (појавување на симптоми: 2 од 12)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .