Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сигматизам: Симптоми и третман

Сигматизам - главните симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Разделена уста
 • Нарушување на звукот
 • Lisp
 • Изобличување на изговорот на свирежните звуци

Сигматизмот (лизнување) е патологија кај деца од помлада предучилишна возраст, на која изговорот на звуците на свирење е искривен. Најчесто, ова говорно пореметување се јавува кај деца при формирање на говорни вештини. Особено, детето е тешко да ги изговори звуците на "p" и "c".

Кај возрасните, свирежот сигматизам е исклучително редок, но не е исклучен. Клиничката слика за таквата повреда е прилично добро манифестирана и проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат.

Третманот се изведува преку конзервативни мерки - се бара корекција на говорот, класи со логопед. Во повеќето случаи, корекцијата на таквата патологија е можна со изведување на посебни вежби.

Етиологија

Причините кои детето го развива сигматизам се следниве:

 • конгенитални абнормалности на говорниот апарат;
 • пред отворен залак;
 • слабост на врвот на јазикот;
 • аденоидни израстоци;
 • хронични заболувања на горниот респираторен тракт, поради што устата на бебето постојано се разделува;
 • прекршување на инервацијата на јазикот;
 • слабост на мускулите на една половина од јазикот.

Патогенезата на оваа повреда може да изгледа како што следува:

 • Врвот на јазикот лежи на долните заби, а предниот дел на јазикот е малку продолжен. Поради ова, пред јазикот се формира тесен јаз меѓу јазикот и горните заби.
 • Врвот на јазикот се наоѓа помеѓу горните и долните заби.
 • За време на изговорот на звукот "в", бебето не ги затегнува целосно забите, а јазикот се наоѓа длабоко во усната празнина, што доведува до погрешно изговарање на свирежните звуци.

Ако патологијата е откриена во време и се започнува со комплексен третман, може да се избегне развој на сериозни компликации, па дури и таквата повреда може да биде целосно отстранета.

Прекршување на свирежните звуци

Класификација

Постојат следниве видови сигматизам:

 • интердентален сигматизам;
 • латерален сигматизам;
 • Сигма за заби за заби
 • лабијален заби сигматизам;
 • паразигматизам.

Клиничката слика ќе зависи од тоа каков вид на патолошки процес се одвива.

Симптоматологија

Во случај на нарушување на интерденталниот тип, клиничката слика се карактеризира како што следува:

 • наместо звукот "c", ќе се слушне англискиот звук "t";
 • во моментот на изговорот, врвот на јазикот се наоѓа помеѓу горниот и долниот зглоб;
 • во средината на јазикот не се појавува формирање на жлебови;
 • тактилното бебе чувствува топол бран на воздух.

Со латералниот сигматизам, клиничката слика ќе биде како што следува:

 • наместо свиреж "c" звук, се слуша звук на мешање;
 • еден раб на јазикот е на врвот, а втората страна е на дното;
 • насоката на авионскиот авион е настрана;
 • постои пропуст на еден агол на усните;
 • забите се отвораат повеќе отколку што треба.

Во форма на лабилен заб на таква повреда, присутни се следниве симптоми:

 • звукот "c" ќе звучи како "x";
 • додека изрекувањето на усните не се протега доволно;
 • небото е спуштено, јазикот е длабок во устата;
 • воздушниот тек излегува низ носот.

Родителите треба да бидат многу внимателни за тоа како нивните деца развиваат говор. Кога ќе се појави првиот симптом, веднаш треба да контактирате со логопед за помош, бидејќи доцнењето само ќе го влоши проблемот, што во иднина ќе биде многу потешко да се реши.

Дијагностика

Испитувањето на бебето троши логопед. Во некои случаи, може дополнително да имате потреба од консултација со отоларинголог.

Дијагностичката програма се базира на следните активности:

 • специјалист врши инспекција на усната шуплина;
 • слабост на врвот на јазикот или половина од мускулите ќе биде дијагностициран;
 • дијагностициран отворен залак;
 • детето може да ја отвора устата цело време.

Потребна е консултација со отоларинголог во случај кога наводната причина за таквото нарушување на говорот е раст на ткивата, патолошки процеси во горниот респираторен тракт.

Третман

Тоа е важно! Родителите без рецепт на лекар се препорачуваат да не вршат вежби за говорна терапија со детето. Ова може само да ја влоши природата на нарушувањето, што доведува до неповратни патолошки процеси.

Лекарот може да препорача следново:

 • Ако се дијагностицира интерденталниот сигматизам, се прават вежби за зајакнување на мускулите на јазикот. Исто така, лекарот пропишува дополнителни вежби за правилно изговарање на звуците.
 • Корекцијата на латералниот сигматизам е насочена кон проширување на јазикот и зајакнување на нејзините странични рабови. Детето мора да научи правилно да го насочува воздушниот тек за време на изговорот на звуците.
 • Кога форма на labial-tooth е прекршување, сите вежби треба да бидат насочени да се осигура дека детето правилно формира говорна инхалација за време на изговорот на звуците.

Во повеќето случаи, вежбите треба да се вршат не само со логопед, туку и дома со родители. Затоа, родителите треба внимателно да ги слушаат препораките на лекарот, редовно да ги извршуваат сите негови рецепти.

Треба да се разбере дека формулацијата на правилното изговарање на звукот - ова не е крај на третманот. Резултатот нужно мора да биде фиксен, бидејќи само во овој случај можеме да зборуваме за вистинскиот говор.

Можни компликации

За здравјето на детето, патологијата од оваа природа не е опасна. Но, ако тоа не е елиминирано во рана возраст, тогаш во иднина таквата повреда ќе доведе до погрешно изговарање на не само поединечни звуци, туку и цели зборови. Треба да се напомене дека во зрелоста на болеста е многу тешко да се излечи, а понекогаш и речиси невозможно.

Превенција

Основата за спречување на оваа патологија е внимателниот став на родителите за тоа како нивното дете се развива:

 • родителите треба да се вклучат со детето веднаш штом ќе почне да зборува;
 • ако не е најдена погрешна позиција на јазикот за време на изговорот на звуците, потребно е веднаш да се исправи.

Ако ги идентификувате симптомите на нарушувања на говорот, секогаш треба да контактирате со логопед за помош и да не го игнорирате проблемот. Колку побрзо се започнува третманот, толку е поголема шансата за целосно закрепнување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате сигматизам и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш логопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дијастема (појавување симптоми: 3 од 5)

Дијастема е болест која се карактеризира со развивање на видлив интердентален простор кој ги одвојува централните ициктори. Горниот дензит е засегнат неколку пати почесто од долниот. Главните причини за развојот на патологијата остануваат непознати, но при проучувањето на многу набљудувања, клиничарите дошле до заклучок дека генетската предиспозиција е основен фактор.

...
Аденоидна хипертрофија (појавување на симптоми: 2 од 5)

Аденоидната хипертрофија е состојба во која назофарингеалниот тонзил станува голем поради хиперплазија на лимфоидното ткиво. Треба да се забележи дека хипертрофијата на крајниците е комбинирана со хипертрофија на аденоидите, всушност, тие се едно и исто. Главните визуелни симптоми се: отворена уста, запушен нос, назален глас, чести вирусни заболувања, редок отитис. Може да се случи и тонзилит или друга болест.

...
Потомство (појавување симптоми: 2 од 5)

Потомството е максилофацијална аномалија, која се карактеризира со неприродно проширување на долниот дел од забната вилица. Болеста може да се стекне (мината болест) и вродена - генетска предиспозиција.

...
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 1 од 5)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 1 од 5)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .