Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пелтечење: Симптоми и третман

Пелтечење е главната симптоми:

 • Депресивен
 • Затворање
 • Појава на фобии
 • Повторување на поединечни слогови
 • Повторете поединечни звуци
 • Страв од говор
 • Повторување на одделни фрази
 • Неприродно истегнување на звуци
 • Прекинување на говорот

Пелтечење е дефинирано како специфична форма на говорно нарушување во кое се јавува продолжување (продолжување) или чести повторувања на слогови, звуци или зборови. Пелтечење, симптоми кои исто така може да бидат придружени со неодлучноста во говорот или честите запирања во него, предизвикува пауза во неговиот ритмички тек.

Општ опис

При разгледувањето на прекршувањето на интересот за нас во рамките на домашната литература, му беше дадена дефиниција дека пелтечење е кршење на темпо-ритмичката организација на говор, која настанала поради конвулзивната состојба во која се наоѓаат мускулите на говорниот апарат. Дефиницијата за ова нарушување, која им е позната на повеќето луѓе, "пелтечење", исто така, може да се дефинира како логоневроза или logoscience.

Всушност, ова прекршување може да се третира слично на санта мраз, каде што пелтечење е само еден од проблемите на врвот. Во овој случај, невидлив дел од различен вид проблеми се состои во страв од вознемиреност, чувство на вина, тешкотии во комуницирањето и воспоставување контакт со други луѓе, осаменост и едноставно желба да се дистанцираат од пелтечењето на лицето.

Главно пелтечење се јавува кај деца - симптомите на оваа патологија се манифестираат во нив пред возраст од 12 години, особено кај момчињата често се засегнати. Често, почетокот на патологијата е забележан за време на нормалниот развој на млади пациенти, но многу лекари имаат тенденција да имаат малку поинакво мислење во врска со почетокот на пелтечење, што укажува дека тоа е резултат на органско оштетување на мозокот. Тоа може да се случи, на пример, за време на бременоста или за време на трудовите, иако не е исклучена можноста за таква лезија за време на детскиот период. Со оглед на практичната неможност да се утврди оваа патологија кај многу мали деца, не е секогаш можно повеќе да се пронајде оваа можност, бидејќи нема други симптоми, што, според тоа, останува незабележано и за специјалистите и за родителите.

Пелтечење, причините за кои исто така може да лежи во наследноста, може да биде привремено. Ваквата природа може да биде придружена со психолошка траума (на пример, конфликтни ситуации, сериозен стрес како резултат на нешто, страв, итн.). Пелтечењето кое произлегува од такви причини е дефинирано како психогено пелтечење. Постојат докази дека кај децата речиси исчезнува во 90% од сите случаи на достигнување на адолесценцијата (што се постигнува под услов да се исклучи ситуацијата како повреда која предизвикува пелтечење).

Што се однесува до механизмот според кој се јавува пелтечење, овде, како што веќе видовме погоре, вокалниот апарат е зафатен од спазми, односно усните, непцата, јазикот (артикулаторни конвулзии) или мускулите на ларинксот (вокални конвулзии). Покрај тоа, може да се појават респираторни грчеви, особено тие се придружени со респираторна инсуфициенција додека се чувствува недостаток на здив. Што се однесува до карактеристиките на механизмот на појава кај пациенти од било кој тип на овие спазми, тие се објаснуваат со пролиферацијата на прекумерна форма на возбуда од говорните моторни центри на мозокот до соседните структури, вклучувајќи ги моторните центри и центрите одговорни за изразување на емоции.

Симптоми на пелтечење

Во симптоматологијата, директно поврзана со пелтечење, треба да се земат предвид оние основни психолошки особини кои го карактеризираат пелтерот. Зборувајќи за причините за пелтечење, научниците нагласуваат дека во овој проблем доминантна е психичката сфера, која е придружена со непријатност, слабост на волјата и ментални состојби и нарушувања што веќе ги наведовме. Врз основа на споредување на теориите во врска со пелтечење и, всушност, практични резултати, се дефинираат следните особености на психата на луѓе со пелтечење:

 • срам и ропство што произлегуваат од едно општество;
 • слабост на волјата во релативната форма на манифестација;
 • осветленоста на фантазиите, наспроти позадината на која се зголемува пелтечењето;
 • зголемена импресионираност;
 • појавата на страв во ситуации каде што е неопходно да се каже нешто во општеството на одредени поединци, групи, компании итн .;
 • намалувањето на пелтечењето се постигнува преку употреба на одредени форми на психолошки трикови, можно е и нејзина целосна елиминација на овој начин.

На формално ниво, таквите форми на пелтечење како тоничко пелтечење се јавуваат како пауза во говорот или како протегање на звук, како и клонично пелтечење , во кое, според дефиницијата, се повторуваат индивидуалните слогови, звуци или зборови. Во овој случај, се издвојува мешана пелтечење , која ги комбинира двете облици на пелтечење.

Во меѓувреме, врз основа на поинаква класификација на облици на пелтечење, забележани се две други опции, ова се неврозисни пелтечење и невротично пелтечење.

Во неврозис-како пелтечење , се манифестира изразена форма на невролошки дефект, при што, генерално, подвижноста и, особено, артикулацијата се предмет на повреда. Коморбидитетот станува типичен сателит (овој термин подразбира релевантност на дополнителни клинички манифестации кои постојат или се манифестираат на независен начин, со исклучок на болест која веќе постои во личност и во секој случај различна од тоа) со такво нарушување како дизартрија.

Дизартријата, пак, ја одредува патологијата на изговорот, што произлегува од недостатокот на иннервација во однос на говорниот апарат, на кој му претходи лезија на субкортикалните и постеролатералните делови на мозокот. Истото може да биде придружено со развој на невротични реакции кај пациенти, иако за особеностите на текот на пелтечење самите овие реакции имаат малку да се направи. По правило, децата, за кои е важно неврозисното пелтечење, почнуваат да зборуваат многу доцна, и воопшто, нивниот развој е дефиниран како доцнење во споредба со нивните врсници. Кога електроенцефалографијата (ЕЕГ) во повеќето случаи открива дека мозокот функционира или патолошки, или граничен.

Што се однесува до невротичната форма на пелтечење, тогаш е важно раниот или нормалниот развој на говорот во комбинација со истата состојба на моторниот развој. Првично, децата со пелтечење се колебаат во комбинација со стресна ситуација или кога се уплашени (за возврат може да биде и поединечна и хронична). Изразените форми на невролошки нарушувања кај овие пациенти се отсутни, за време на ЕЕГ, откриено е дека мозокот функционира на многу похармоничен начин отколку во претходно разгледуваната состојба со пелтечење слична на неврозис.

Што се однесува до тежината на пелтечење, тоа се определува со карактеристиките на функционалната состојба на пациентите. Значи, во мирна средина со сегашното невротично пелтечење, зборуваат речиси чисто. Меѓутоа, за време на стрес, кој може да се случи, на пример, кога зборувате со непознати или одредена личност, за време на јавен говор или неочекувано прашање, пациентите со невротична форма на говорно нарушување имаат силни говорни спазми кои ги спречуваат да кажат нешто воопшто. Во исто време, таквите пациенти, поради итноста за нивно пелтечење, развиваат изразена форма на логофобија, која се манифестира во страв од говор, што, пак, ги тера да избегнуваат однесување. Општо земено, состојбата на таквите пациенти ги исполнува критериумите кои се дефинирани за патологијата на самата невроза, која често го објаснува терминот "логоневроза" за невротичната форма на пелтечење. Во исто време, некои од авторите го користат овој термин како синоним за патологијата на говорот што го разгледуваме (всушност, пелтечењето).

Како што е првично забележано, почетокот на болеста се јавува во период до 12 години, додека во најголем дел од случаите присуството на два акутни периоди е вистинско - тие, пак, паѓаат помеѓу 2-4 години, како и помеѓу 5-7 со текот на годините. Пелтечењето се развива, обично во период од неколку недели (можеби неколку месеци). Таа започнува претежно со повторување во зборот на почетните согласки или зборовите целосно, со повторените зборови на почетокот на реченицата. Постепеното напредување на предметната повреда води до фактот дека ваквите повторувања во говорот се појавуваат почесто и пелтечењето станува почесто кога изговараат особено важни зборови или фрази. Во некои случаи, пелтечење е отсутно кога пее, гласно се чита, зборува со неживи предмети или со животни. Дијагнозата на пелтечење се дава на пациенти во случај на продолжена манифестација на ова нарушување (од 3 месеци или повеќе).

Размислете за главните знаци на пелтечење. Значи, за време на клиничкото пелтечење, се јавува прекин на говорот, кој се манифестира во форма на повторување на одделно земени звуци и слогови (исто така може да биде целата фраза). Постои, исто така, неприродно специфично истегнување на звуци. Особено, повторувањето на звуците и слоговите во клиничкото пелтечење е придружено со повторувања во форма слична на следните примери: "mmmmm-fly", "pa-pa-pa-pa-package". Ако зборуваме за тоничко пелтечење, тогаш во говорот често има паузи, што се случува во форма слична на следните примери: "верто ... години", "г ... лобус".

Покрај тоа, пелтечењето во скоро сите случаи е придружено со такви емоции како тензија, страв, анксиозност, кои произлегуваат од позадината на потребата за изговор на говорот. Покрај тоа, неприродни движења, тикови, можеби гримапи, може да се приклучат - на ваков начин луѓето со пелтечење се обидуваат да се справат со кршењето што е важно за нив.

Во многу случаи, пелтечењето е придружено со развој на соодветен вид на фобија кај пациенти. Ова, особено, може да биде социјална фобија, која, како што може да се разбере, е директно поврзана со стравот од потребата пред говорот. Случаите на таква состојба како што се хикикомори не се исклучуваат. Хикикомори во реалноста не го дефинира за читателот состојба на посебна природа, бидејќи самиот по себе овој термин не подразбира ништо повеќе од отфрлање на општествениот живот кога се бори за крута форма на осаменост и самоизолација. Причините и факторите кои го мотивираат ова може да бидат различни во различни случаи, додека во контекст на разгледување на состојбата на пелтечење што нè интересира, тоа е причината (во комбинација, пак, со фобиите на пациентот и други фактори поврзани со државата).

Болеста ги дефинира четирите фази, според кои одредени возрасни категории спаѓаат во соодветен редослед.

 • 1 фаза. Во овој случај, децата од групата на предучилишна возраст спаѓаат под него. Пелтечењето во нив се манифестира во форма на одделни епизоди, кои, пак, се комбинирани со периоди во кои нивниот говор е сосема нормален. Постои пелтече во возбудената состојба на детето, како и во сегашната состојба на тага, можно е манифестирање на нарушувањето во ситуации во кои треба многу да се зборува. Периодот на предучилишна возраст ја одредува можноста за почеток на закрепнување.
 • 2 фаза. Оваа фаза се манифестира кај деца во основно училиште, а пелтечењето тука е хронично, нормалниот говор се јавува во кратки периоди. Свесни за недостатоците зад нив, децата реагираат исклучително болно за своето присуство во целина. Во оваа фаза, пелтечење е резултат на изговорот на главните делови во говорот, односно именките, прилозите, глаголите, придавките.
 • 3 фаза. Периодот на оваа фаза паѓа на возрасната група од години до адолесценција. Манифестацијата на пелтечење или негово зајакнување се забележува во одреден вид ситуации (шопинг, одговарање на таблата, телефонски разговори и сл.). Некои варијации на звуци, зборови и комбинации може да бидат особено тешко да се репродуцираат.
 • 4 фаза. Во овој случај, пелтечењето се смета за доцно адолесценција и пелтечење кај возрасни. Типична форма на избегнување на пелтечење е замена на одредени зборови, и често овој резултат се постигнува на сметка на глабоста. Во овој случај, како и кај другите, пациентите имаат тенденција да избегнуваат ситуации кои укажуваат на потреба за вербална комуникација и, според тоа, може да предизвикаат непријатности за нив поврзани со пелтечење.

Како по правило, пелтечењето се манифестира во хронична форма, што се карактеризира со делумна ремисија (слабеење на манифестациите на нарушувањето). Во 50-80% од случаите се постигнува целосна наплата, особено кога станува збор за благи пелтечење.

Постои сосема разбирлив дел од разгледувањето на нарушувањето - компликации од пелтечење. Тие одредуваат голем број на меѓусебно поврзани фактори. Оваа намалена изведба, која е директно поврзана со стравот од актуелните нарушувања на говорот и срамежливоста против оваа позадина. Прашањето за избор на професија исто така се разгледува на сличен начин, кој исто така е поврзан со одредени видови ограничувања. Исто така, хронично пелтечење честопати ја придружува анксиозноста, состојбите на фрустрација (кои произлегуваат од перцепираната или многу реална неможност да се постигне задоволување на одредени потреби, несовпаѓање на желбите со можностите кои се релевантни за пациентот) и депресија.

Третман

Во препишувањето на третманот, децата со пелтечење се одбиваат од причините кои се директно поврзани со него. Значи, во отсуство на поврзаност со актуелната психо-трауматска ситуација, може да се препишат ноотропии и лекови кои можат да ги релаксираат мускулите. Поради овие лекови, целиот мозок се подобрува, тонот на мускулите директно вклучени во говорот се намалува. Неопходно е да се контактирате со соодветниот специјалист.

Што се однесува до пелтечење, предизвикани од стресна ситуација, овде тие повеќе се потпираат на психотерапија, вклучувајќи и одредени техники за релаксација, авто-тренинг, групни и семејни тераписки методи. Кога се појавуваат нарушувања на спиењето, како и со нарушувања на расположението и анксиозност, антидепресивите и транквилизаторите може да се препишат. Важно е да се забележи веќе споменатата потреба да се посети лекар и потребата да се координираат со него лековите кои се користат во третманот. Факт е дека иако постои можност за слободно стекнување на истите ноотропии, ова, за жал, не ја исклучува можноста за појава на несакани ефекти при нивното земање. Покрај тоа, не само што можат да им се припишат несоница и главоболки, туку и зголемено пелтечење.

Општите препораки за пелтечење вклучуваат потреба да се одржи поволна и опуштена атмосфера во куќата, елиминирање на максималната веројатност за појаснување на односот на детето, конфликтни ситуации, негативни емоции во дадената прилика итн. Посебна точка се однесува на придржувањето кон дневниот и режимот на спиење. . Тоа треба да го ограничи времето што го поминало детето "во друштвото" на телевизорот и компјутерот. Ова исто така важи и за други опции за бескорисно поминување на времето. На ненаметлив начин, детето треба да биде охрабрено да комуницира, за да обезбеди можност за посета на соодветни кругови. На овој начин, може да се отстапи од социјална фобија, што особено се подложни на деца со пелтечење.

Забележете исто така дека пелтечењето без лекување не поминува, згора на тоа полесно е да се излечи кај дете отколку кај возрасно лице. Кога се јавува пелтечење, потребно е да се контактира логопед или невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пелтечење и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: логопед , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сплит личност (појавување симптоми: 2 од 9)

Поделената личност како психолошки термин постои долго време. Известен он всем, более того, особого удивления раздвоение личности, симптомы которой проявляются в появлении в больном второй личности (и большего их количества), а также в осознании им себя в качестве двух и более различных индивидов, не вызывает. Между тем, особенности этого состояния известны не каждому, посему имеет место утверждение того факта, что большинством людей попросту производится неправильная его трактовка.

...
Анорексия (совпадающих симптомов: 2 из 9)

Анорексия подразумевает особый синдром в различных вариантах его проявления, возникающий под воздействием определенного ряда причин и проявляющийся в абсолютном отсутствии у больных аппетита, вне зависимости от того, что существует объективная необходимость в питании для самого организма. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...
Дизартрия (совпадающих симптомов: 2 из 9)

Дизартрия представляет собой такого типа патологию, развитие которой обусловлено органическим поражением центральной нервной системы. Дизартрия, симптомы которой отличаются от иных форм, касающихся произношения, проявляется в виде нарушения у больного полностью речи, а не нарушения, отмечаемого в произношении отдельных типов звуков.

...
Булимия (совпадающих симптомов: 2 из 9)

Булимия (нервная булимия) – это такого рода расстройство, связанное с приемом пищи, при котором у пациентов резким образом усилен аппетит, причем проявляется он в виде приступа, сопровождаясь мучительным голодом, болезненностью «под ложечкой» и слабостью. Булимия, симптомы которой также могут сопровождать ряд заболеваний эндокринной системы, центральной нервной системы, проявляется, помимо этого, при психических расстройствах, а также в частых случаях становится причиной ожирения.

...
Психическое расстройство (совпадающих симптомов: 2 из 9)

Психическое расстройство – это широкий спектр недугов, которые характеризуются изменением в психике, влияющие на привычки, работоспособность, поведение и положение в обществе. В международной классификации заболеваний, подобные патологии имеют несколько значений. Код по МКБ 10 – F00 - F99.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .